Stödmurar Av Gabioner: Konstruktion Av Väggar Av Lådformade Och Andra Typer Av Gabioner

Innehållsförteckning:

Video: Stödmurar Av Gabioner: Konstruktion Av Väggar Av Lådformade Och Andra Typer Av Gabioner

Video: Stödmurar Av Gabioner: Konstruktion Av Väggar Av Lådformade Och Andra Typer Av Gabioner
Video: TRÄDGÅRDSANLÄGGARE 3 Tips Och Tricks 7 BYGG MED GABIONER 2024, April
Stödmurar Av Gabioner: Konstruktion Av Väggar Av Lådformade Och Andra Typer Av Gabioner
Stödmurar Av Gabioner: Konstruktion Av Väggar Av Lådformade Och Andra Typer Av Gabioner
Anonim

Stödmurar av gabioner är spektakulära strukturer som används i landskapsdesign . Med deras hjälp är det möjligt att utföra terrasser av sluttningar, för att förhindra glidning av lösa och lösa jordar, för att skapa unika landskap. Det är värt att prata mer detaljerat om hur konstruktionen av väggar gjorda av lådformade och andra typer av gabioner utförs, eftersom skapandet av sådana strukturer är ganska inom räckhåll för varje sommarboende eller ägare av bakgårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En stödmur av gabioner är en utmärkt lösning för alla förorts- eller förortsområden med höjdskillnader, ojämn lättnad eller alltför lös jord . Den är byggd av natursten, lagd i speciella nätramar. Länge efterfrågades gabioner uteslutande inom bankskydd, men med tiden uppskattades denna stödjande struktur av landskapsdesigners. Grunden för skapandet av sådana element av jordförstärkning är en tråd av medelhög och hög styvhet, vävd i form av ett nät. Storleken på cellerna beror på designlösningen och den allmänna landskapsarkitekturen. Det är också viktigt att fyllningen inte rinner ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lägg märke till följande funktioner i en stödmur gjord av gabioner

  • Hög hållfasthet och tillförlitlighet … Sådana strukturer kan motstå betydande tryck, är inte sämre än monoliten i hållbarhet, men mycket enklare och billigare i enheten.
  • Enkel installation . Ofta behövs inte ens en grund, vilket avsevärt påskyndar processen att skapa en stödmur. När du skapar behöver du inte montera tung utrustning som förstör landskapet.
  • Mångsidighet … Du kan skapa gabioner på alla typer av mark, terräng.
  • Opåverkad av påverkan av yttre faktorer . Gabions väggar är vattengenomsläppliga, deformeras inte under påverkan av klimat- och väderförhållanden. Riskerna är uteslutande förknippade med metallramen, som kan tappa styrka med tiden på grund av korrosion.
  • Bevarande av ledigt utrymme för tillväxt av gräs, blommor, mossa . Den konstruerade stödväggen matchar väl med andra delar av trädgården och blir dess integrerade del.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa är de viktigaste egenskaperna som gabioner som används som stödmurar har. Det är också värt att lägga till det stenarna inuti trådramen hålls inte ihop och förblir på plats av sin egen gravitation . Sådana strukturer kan vid behov demonteras eller ersättas med nya. Kullersten, krossad stenbrott, grå sten, stor krossad sten kan fungera som fyllmedel för gabioner.

Med en avsevärd längd på stödväggen installeras ytterligare förstärkande skiljeväggar inuti sektionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad används de till?

En gång var gabionväggen huvudelementet i tillfälliga befästningar. Det användes under krigstid för att skydda mot fiendens attacker, inklusive från havet. Idag har denna typ av landskapsdesign ett rent fredligt syfte. Med dess hjälp kan du uppnå följande resultat.

Arrangemang av rekreationsområde . Gabion -väggar kan användas som bas för bänkar, solstolar.

Bild
Bild

Inneslutning av jordavfall . Detta ögonblick är särskilt relevant med höjdförändringar, om det finns kullar, vallar eller raviner på platsen finns det en tendens att marklagren glider under påverkan av nederbörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stärka kusten … Att hitta ett hus eller sommarstuga nära en damm har sina fördelar och nackdelar. Gabioner, byggda som stödmurar, hjälper till att göra nedstigningen till vattnet säkrare, för att förhindra sönderfall av lerbanker och erosion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inrättande av en terrass . Om höjdskillnaderna är mycket uttalade, är den rimligaste lösningen att terrassera landskapet med skapandet av flera nivåer av grönområden eller byggnader. Stödväggen av gabioner hjälper i detta fall till att inrama övergångarna vackert, vilket gör dem mer harmoniska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggande av stenträdgårdar och vertikala rabatter, valv och skiljeväggar . Ett sådant planeringselement ser mer effektivt ut än tegelstenar eller monolitiska väggar, och är också billigare att skapa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skapande av staket och barriärer … Denna lösning kommer att vara särskilt effektiv på brant terräng. I detta fall är en del av lutningen förstärkt med gabioner, och en säkerhetsvägg är installerad i dess övre område. Dessutom är en sådan struktur brandsäker, lämplig för att skapa en grillplats eller ett sommarkök, som skiljer den från träbyggnaderna på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bildning av konstgjorda vattenfall . Med hjälp av gabioner kan du skapa magnifika kompositioner med vatten, utan rädsla för att de med tiden kommer att lida under påverkan av yttre faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Stödmurar av gabioner är indelade i typer som bestämmer komplexiteten i deras konstruktion och positionering i det omgivande landskapet. Det finns totalt tre huvudtyper:

  • cylindrisk;
  • lådformad;
  • platt.

Var och en av dem har sina egna egenskaper, som är värda att överväga mer detaljerat. De största skillnaderna är i höjden och positionen för gabionen i rymden.

Bild
Bild

Jumbo

Stödmurar gjorda av lådor är så kallade för de största storlekarna. Den använder ett rutnät med sexkantiga eller rektangulära celler. Konstruktionerna själva når en bredd på upp till 2 m, en höjd av upp till 100 cm och en längd på 6 m. Den övre delen har ett lock fixerat med en tråd. På insidan, på grund av de stora dimensionerna, installeras ytterligare hoppare - membran. Lådformade gabioner kan svetsas från ett hårt nätstängsel.

Vid konstruktion av stödväggar med stor höjd monteras sådana strukturer i flera nivåer . Den nedre kommer att vara den bredaste, den andra har vanligtvis en förträngning på 0,5 m. Skillnaden i bredd med den övre nivån når 1-1,5 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cylindrisk

Dessa gabionväggar kallas också "påsar". Omfattningen av deras tillämpning är huvudsakligen begränsad till skapandet av stiftelser under konstruktion under förhållanden på en översvämmad plats. Sådana gabioner är mer flexibla, men deras användning i landskapsdesign är inte särskilt lämpligt . De används dock framgångsrikt för att förstärka branta sluttningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Platt

Denna typ av struktur är känd som " Reno madrasser ". Huvudskillnaden mellan dessa stödmurar är deras låga höjd: från 17 till 30 cm. De används på ojämna ytor för att skapa ett mer harmoniskt och attraktivt landskap.

Ofta används platta gabioner som grund för stödmurar av andra material, liksom för att stärka raviner och kustområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggteknik

Precis som stödmurar av natursten är gabioner ganska lätta att resa och ser attraktiva ut. Ordningen för deras skapande kommer att vara följande.

  1. Beräkning och mätningar . För att bilda en stödmur måste du bestämma dess längd, bredd och höjd. Du bör också utföra markeringar på marken. Det kommer att vara praktiskt när du häller grunden och gräver en gräv.
  2. Bildande av en liten grund . Detta är inte nödvändigt för väggar som är mindre än 1 m höga. För resten skapas en gräv med ett djup på 30-40 cm och en bredd 2-3 gånger större än själva gabionen. En krossad kudde placeras på botten, komprimeras, sedan hälls betong. Det ska vara 15 cm från kanten av diket till grundbandet.
  3. Installation av behållare … De fästs ihop med vriden tråd eller häftklamrar och en speciell gabionhäftapparat, analogt med att bygga förstärkningsramar. Färdiga gabioner levereras i form av paneler som läggs ut och fästs ihop på plats vid kanternas beröringspunkter. Membranerna (inre broar) fästs sist.
  4. Återfyllning av stenar . Det genomförs gradvis. Det är vanligt att fylla den främre delen med de största materialen, lägga dem konstnärligt, i en tydlig sekvens. Det är bättre att använda krossad granit och småsten här. Bakgrunden är fylld med grus eller krossad sten, utan att det påverkar strukturens hållbarhet och hållbarhet negativt.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du installerar gabioner kan de fixeras till marken med ankare och ringar. Det rekommenderas också att använda säkrare klipp längst ner på raden.

Vackra exempel

En spektakulär kombination av natur- och konststen i landskapet i kustzonen. Gabioner här spelar rollen som en stödmur för backen, men samtidigt ramar de harmoniskt in vägen och nedstigningen till vattnet.

Bild
Bild

En lågväggig stödmur ser bra ut i kombination med en jämn grön gräsmatta. Terrassering utförd i en sådan ram utjämnar visuellt reliefen från det omgivande landskapet, vilket gör det mer harmoniskt.

Bild
Bild

En stödmur av gabioner kan mycket väl förvandlas till en riktig dekoration av närområdet. Med hjälp av en pålitlig struktur döljs höjdskillnader, jordskred utesluts. Samtidigt blir huset enkelt till en riktig fästning med en mysig terrass för avkoppling.

Rekommenderad: