Rökhus Med Vattentätning: DIY Hemmodell, Alternativ För Varmrökning Från Rostfritt Stål, Ritningar Och Steg-för-steg-instruktioner

Innehållsförteckning:

Video: Rökhus Med Vattentätning: DIY Hemmodell, Alternativ För Varmrökning Från Rostfritt Stål, Ritningar Och Steg-för-steg-instruktioner

Video: Rökhus Med Vattentätning: DIY Hemmodell, Alternativ För Varmrökning Från Rostfritt Stål, Ritningar Och Steg-för-steg-instruktioner
Video: Vi Bygger en Traditionell Rökkåta 2024, April
Rökhus Med Vattentätning: DIY Hemmodell, Alternativ För Varmrökning Från Rostfritt Stål, Ritningar Och Steg-för-steg-instruktioner
Rökhus Med Vattentätning: DIY Hemmodell, Alternativ För Varmrökning Från Rostfritt Stål, Ritningar Och Steg-för-steg-instruktioner
Anonim

Ett hemrökhus med vattentätning kommer att förenkla processen att laga rökt fisk eller gott kött. Matlagning kräver inte ens speciella färdigheter och förmågor inom detta matlagningsområde. Försök att bygga enheten själv med hjälp av våra råd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Rökhus med hydrauliskt lås är utmärkta anordningar som kan anpassas till beredning av olika produkter. Dessa mönster har länge uppskattats av älskare av picknick och landssamlingar. I en sådan anordning tillagas varmrökta produkter i ett hemmakök.

För att förstå vad ett rökhus är måste du vara uppmärksam på några av funktionerna i dess struktur

Externt är strukturen en låda. Det finns fästen inuti lådan som gör att du kan hålla speciella galler. Produkter avsedda för matlagning placeras på gallren

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lådan är utrustad med ett lock med ett hål för rökutsugning. Ett rör svetsas till detta hål, som är utformat för att ansluta slangarna. Om designen används i hemmaköket eller i en sommarstuga, kommer slangen ut i fönstret.
  • Särskilt sågspån (flis) placeras längst ned i rökeriet. För att förhindra att fett kommer på bränslet installeras en pall som är lämplig för uppsamling. För bekvämligheten av att använda rökhuset över en eld eller spis, är det utrustat med bekväma ben. En så kallad vattentätning eller lås finns högst upp på enheten.
Bild
Bild

Varför behöver du en vattentätning?

Rökhusets vattentätning är ett horisontellt spår i form av en U-formad sluten profil. En vattenlås behövs för att förhindra att rök kommer ut genom öppningarna mellan fodralets kant och locket. Tack vare vattentätningen kommer inte luft in, och utan syre är det omöjligt att tända flis.

I vissa fall, om tunt järn används, kan vattentätningen fungera som ytterligare förstyvningar. Det minskar risken för järndeformation på grund av höga temperaturer.

Bild
Bild

Förutom själva vattentätningsspåret måste rökaren vara utrustad med ett lämpligt lock. I konstruktionen med ett vattenlås ingår detta element i låssystemet. Skyddet måste ha exakta mått, eftersom dess böjda kanter när enheten täcks måste placeras exakt mitt i vattentätningsrännan. För enkel användning är locket utrustat med handtag.

Bild
Bild

Visningar

Det finns flera typer av rökhus med vattentätning:

  • Hem;
  • Finska;
  • vertikal;
  • våningssäng.
Bild
Bild

Hemmarökaren är utrustad med tunna slangar som kan användas för att föra röken ut genom fönstret. Om enheten tillverkas oberoende kan förlängningssladdar från en medicinsk dropper användas som sådana slangar.

Bild
Bild

Finska versioner skiljer sig åt i design: inuti enheten kan produkter inte placeras på gallret, utan hängas på speciella krokar. Hängare för upphängning är utrustade med speciella skåror, tack vare att produkten inte glider. Detta gör att du kan röka flera produkter samtidigt.

Den vertikala designen liknar i princip den finska: inuti kan du också hänga mat på en galge. Den vertikala strukturen kan dock varieras med grillarna för lagring av kött och fisk. När det gäller geometri är vertikala alternativ runda eller fyrkantiga. Valet av en eller annan form är viktigt vid oberoende tillverkning av enheten: det är snabbare att göra ett runt rökhus, eftersom det finns färre svetsar.

Bild
Bild

Köksrökhuset gör det möjligt att stapla mat på flera galler. Sådana strukturer kan vara av både horisontell och vertikal typ. Grillarna inuti ska placeras så att det finns tillräckligt med utrymme för att placera mat.

Bild
Bild

Dimensioner

När du gör ett rökhus med egna händer är det viktigt att fokusera på de typiska storlekarna på populära alternativ.

Det populära vertikala rökhuset med vattentätning kännetecknas av följande parametrar:

  • höjd - 40 cm;
  • diameter - 25 cm
  • volym - 20 liter.
  • palldiameter - 23,5 cm;
  • avståndet mellan pallarna - 4 cm;
  • palltjocklek - 1 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss titta närmare på parametrarna för ett horisontellt rökhus, eftersom detta alternativ ofta görs för hand. För att bestämma parametrarna måste du veta om du kommer att röka fisk i enheten. Det är värt att uppmärksamma just denna produkt, eftersom en liten enhet med dimensioner på 450 * 250 * 250 mm också är lämplig för tillagning av kycklingar, ister eller kött.

Tre parametrar ingår i standardmåtten:

  • längd;
  • bredd;
  • höjd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är längden på enheten som ska motsvara fiskens längd som du planerar att röka. För denna produkt, fokusera på stora parametrar - 500-600 mm. I detta fall bör den lagda fisken ligga på ett avstånd från varandra. Utrymmet mellan dem behövs för bättre rökning av produkten från alla håll. Enligt experter är den bästa bredden för ett rökhus 250 mm.

Nu om höjden . Om det är planerat att installera flera nivåer av galler i enheten, ta hänsyn till avståndet mellan dem, som bör vara minst 80-100 mm. För en bättre idé, föreställ dig samma fisk placerad på hyllorna.

Bild
Bild

Enligt rekommendationer från experter kan höjden på ett horisontellt rökhus i två nivåer vara från 250 mm. Den maximala höjden kan endast begränsas av produktens volym du kommer att röka.

Bild
Bild

Material (redigera)

När du väljer källor bör du komma ihåg att enheten kommer att installeras på öppen eld och bli väldigt varm samtidigt, därför finns det risk för deformation av produkten. Ju större enhetens storlek är, desto större är sannolikheten för förvrängning av produktens ursprungliga tillstånd. Det är av denna anledning som du bör ta ett ansvarsfullt förhållningssätt till valet av rostfritt stål för väggarna. Ju större enheten är, desto tjockare ska dess väggar vara. Detta förlänger enhetens livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktionens styvhet kommer att tillhandahållas av en vattentätning och ett gavel eller runt lock . I gavelversionen löper en förstyvningsribba i mitten, vilket minskar risken för produktförvrängning.

Om apparaten endast är avsedd att användas hemma, överväg storleken på den befintliga hällen. Det horisontella rökeriet kan placeras både längs längden och över plattans bredd.

Bild
Bild

Dessutom är det viktigt att tänka på hur ofta enheten används. Om det är tänkt att röka sällan får stål på 1 mm användas. Ett sådant "rostfritt stål" kommer att kosta mindre om källan köps på en järnaffär.

Bild
Bild

Komponenter

Om vi överväger mönster av köpta alternativ, är alla tillverkade enligt en liknande princip och utrustade med standardtillbehör som gör att de kan användas även på en elektrisk spis. Några av dem påverkar rökarens funktionalitet, och andra inte. Till exempel påverkar en termostat enhetligheten i temperaturfördelningen under rökning. Det kommer automatiskt att distribuera värme genom interiören och eliminera behovet av att övervaka processen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa produktionsmodeller är utrustade med automatisering som hjälper till att rengöra enheten från föroreningar.

Följande tillbehör har en liten effekt på funktionaliteten:

  • avtagbara ben;
  • termometrar;
  • tång;
  • krokar av olika konfigurationer och galler;
  • rökgenerator;
  • asbestsladd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta och komponenter kan underlätta rökprocessen . Med dessa eller dessa tillbehör kan du vara säker på att hemlagat rökt kött uppfyller alla krav och visar sig vara utsökt.

Ofta, som lock för ett rökhus med vattentätning, kan du inte använda standardversionen av en rak form, utan en "hus" -design. En kraftfull förstyvningsribba på locket ger ett allvarligt skydd mot alla slags deformationer och böjning av strukturen vid stark uppvärmning.

Bild
Bild

Hur gör man det rätt?

Om du har nödvändiga material och verktyg är det inte så svårt att göra enheten själv. En kompetent ritning kommer att underlätta processen att göra enheten med egna händer.

Använd en slipmaskin för att skapa ämnen i rostfritt stål . Anslut sedan de två ämnena så att en rät vinkel uppnås mellan arken. Använd en svetsmaskin och en speciell snickarvinkel som ger exakt rakhet. Anslut alla delar av kroppen och kontrollera noggrannheten i hörnen. Fäst sedan botten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gör ett lock som ska vara exakt storleken på den tillverkade enheten. Ge ett grenrör i locket. Borra ett hål, sätt in röret och svetsa det i en cirkel. Ge handtag inuti höljet för gallret att installeras på. Fäst U-handtagen med en svets på insidan. Nätet kan tillverkas av stålremsor eller stavar, som kan rengöras elektroder.

Bild
Bild

Luktfällan är gjord av stålplåtar böjda i rektanglar (cirka 360 * 90 mm). Svetsa dessa bitar till toppen av basen av din hemrökare. Överst på kanalerna ska ligga i linje med ovansidan av enhetens kropp.

Ge en pall som ska vara något mindre än kroppen . Den är tillverkad av en stålplåt som benen är svetsade på. Bladets kanter ska vara böjda uppåt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Prova din DIY -maskin direkt. Om sömmarna läcker kan du rätta till felet. Elda först produkten på låg värme. Om du bestämmer dig för att laga kyckling eller fisk, tänk på att den måste vara inlagd. Produkterna måste torkas från saltlake. Otorkade livsmedel visar sig vara kokta, inte rökta. Placera flis på botten av rökaren. Om enheten används hemma, på en gasspis, placera flisen framför brännarna. Placera pallen och gallret ovanför den. Experter rekommenderar att du placerar tunna kvistar från ett fruktträd mellan gallerstavarna: de förhindrar att produkten fastnar i gallret.

Bild
Bild

Stäng enheten med locket och fyll vattentätningen med vatten. Tänd en gasspis eller sätt på en elektrisk apparat. Vänta tills det kommer rök från röret och skruva ned eldens effekt. Koka maten utan att öppna locken i cirka 20 minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ägares åsikt

Åsikterna från ägarna till olika enhetsalternativ är delade. Om det finns en möjlighet och lämpliga färdigheter, är det bättre att göra ett rökhus med egna händer. Om enheten ska användas ofta rekommenderas en stationär kraftfull enhet, om du sällan röker, gör en metallkonstruktion enligt beprövade scheman. I avsaknad av svetsfärdigheter kan enheten tillverkas av ett gammalt kylskåp.

En liten, bärbar version av enheten kan vara bekvämare att köpa i en butik . Det finns många alternativ på hyllorna, de skiljer sig åt i pris, prestanda och utseende. Fortfarande köpta rökhus kan fungera på kol, el, gas eller öppen eld. Recensioner tyder på att elektriska alternativ har blivit utbredda i hemmabruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Det är oönskat att flytta rökaren från plats till plats tills rökningsprocessen är klar.

Experter rekommenderar att stå i cirka 30 minuter efter tillagningen. Således kan du utesluta att rök tränger in i rummet och skydda dig från brännskador. Under denna tid kommer produkterna att absorbera mer rök och få önskat skick.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa experter rekommenderar att tvätta rökaren omedelbart efter tillagning . Detta kommer att hålla enheten ren och redo för nästa procedur.

Om enheten ska användas utomhus rekommenderas det inte att placera enheten, borttagen från elden, på vått gräs eller mark.

Bild
Bild

Färdiga exempel för inspiration

Bilden visar ett av de framgångsrika exemplen på ett rökhus med vattentätning, som kan användas både i lägenheten och på gatan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och på det här fotot är enheten av vertikal typ. Det kan också användas utomhus och hemma.

Rekommenderad: