DIY-hörlursförstärkare: En Krets Med En Fyrkanalsversion För 4 Par Hörlurar, En Högkvalitativ Och Enkel Ljudförstärkare

Innehållsförteckning:

Video: DIY-hörlursförstärkare: En Krets Med En Fyrkanalsversion För 4 Par Hörlurar, En Högkvalitativ Och Enkel Ljudförstärkare

Video: DIY-hörlursförstärkare: En Krets Med En Fyrkanalsversion För 4 Par Hörlurar, En Högkvalitativ Och Enkel Ljudförstärkare
Video: Make a Headphone Amp 2024, April
DIY-hörlursförstärkare: En Krets Med En Fyrkanalsversion För 4 Par Hörlurar, En Högkvalitativ Och Enkel Ljudförstärkare
DIY-hörlursförstärkare: En Krets Med En Fyrkanalsversion För 4 Par Hörlurar, En Högkvalitativ Och Enkel Ljudförstärkare
Anonim

Ibland räcker inte volymen på hörlurarna. Det är värt att notera att hörlurarna själva inte är skyldiga till detta, utan de enheter som de används med. De har inte alltid tillräckligt med kraft för att ge klart och högt ljud. Detta problem kan enkelt åtgärdas genom att bygga en dedikerad hörlursförstärkare. Idag finns det många system som föreslås genom vilka du kan göra en bra enhet för att förbättra ljud.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allmänna tillverkningsregler

Det finns många viktiga punkter att tänka på när man tillverkar enheter.

Först och främst ska förstärkaren inte vara för skrymmande och ta mycket plats. Detta är lätt att uppnå om du gör enheten på ett färdigt kretskort.

Kretsalternativ med endast ledningar är obekväma för konstant användning och visar sig vara alltför stora. Sådana förstärkare behövs om det är nödvändigt att testa en specifik nod.

Att göra en kompakt ljudförstärkare själv kan spara mycket . Det kommer dock att vara användbart att ta hänsyn till dess uppenbara brister. Ofta skiljer sig inte sådana ljudförstärkare för högt, och enskilda delar kan också bli väldigt heta i dem. Den sista nackdelen är enkel att fixa med hjälp av en kylarplatta i kretsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att vara uppmärksam på kretskortet som är avsett för placering av komponenterna . Hennes tillstånd ska vara mycket bra. För en förstärkningsstruktur är det lämpligt att välja ett plast- eller metallhölje. Det måste vara mycket tillförlitligt. Det ska noteras att fallet behöver inte göras av dig själv, det skulle till och med vara bättre att överlåta det till en professionell.

Vid montering bör alla element placeras exakt på sina platser enligt det schema som förberetts i förväg.

Vid lödning av trådar och tillbehör det är viktigt att de två elementen inte löds ihop . Kylaren bör installeras så att den inte kommer i kontakt med enskilda element eller kroppen. När det är fastsatt kan detta element bara vidröra mikrokretsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är önskvärt att antalet komponenter i förstärkaranordningen hålls till ett minimum . Det är därför det är bäst att använda mikrokretsar snarare än transistorer. Impedansen bör vara sådan att förstärkaren kan hantera även modeller med hög impedans. I detta fall bör distorsion och buller vara så lågt som möjligt.

Det är bäst att välja enkla ljudförstärkningskretsar. Du bör dock inte använda element som är svåra att hitta.

Förstärkare, monterade på rör, har ett mycket elegant utseende. Det är värt att notera de är lämpliga för både gamla bandspelare och moderna enheter . Den största nackdelen med sådana system är svårigheter att välja komponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Transistorförstärkare är enkla och inte flerkomponenta .… Till exempel kan germaniumtransistorer användas för alla ljudenheter. Sådana förstärkare är emellertid betydande. Då är det viktigt att observera rätt inställning så att ljudkvaliteten blir hög. Det senare kan förhindras genom att använda skärmad kabel eller enheter som undertrycker buller och störningar under montering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Innan du monterar din hörlursförstärkare måste du förbereda dig alla nödvändiga verktyg och material:

  • chip;
  • ram;
  • nätaggregat (utspänning 12 V);
  • plugg;
  • trådar;
  • omkopplare i form av en knapp eller omkopplare;
  • kylare för kylning;
  • kondensatorer;
  • sidoskärare;
  • skruvar;
  • kylpasta;
  • lödkolv;
  • harts;
  • löda;
  • lösningsmedel;
  • tvärskruvmejsel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man en förstärkare?

För hörlurar är det inte alls svårt att göra en ljudförstärkare med egna händer, särskilt om du har en färdig krets. Det är värt att betona det Det finns olika alternativ för förstärkare, bland vilka det finns enkla alternativ och högkvalitativa.

Enkel

För att skapa en enkel förstärkare behöver du ett kretskort med pläterade hål. Monteringen av förstärkaren bör startas genom att installera motstånden på kortet. Därefter måste du sätta i kondensatorerna. I det här fallet är de första keramiska och först då polära elektrolytiska. I detta skede Det är viktigt att noggrant observera betyget, liksom polariteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkarindikationen kan ordnas med en röd lysdiod . När några av komponenterna är monterade på brädet är det nödvändigt att böja sina ledningar från baksidan. Detta förhindrar att de faller ut under lödningsprocessen.

Efter det kan du fixa brädan i en speciell fixtur som underlättar lödning. Flux ska appliceras på kontakterna, och sedan ska elektroderna lödas. Överskott av blypartiklar bör avlägsnas med sidoskär. I det här fallet är det viktigt att inte skada banan på brädet.

Nu kan du installera ett variabelt motstånd, uttag för mikrokretsar, ingångar och uttag, samt strömanslutningar. Alla nya komponenter bör också flödas och lödas. Eventuellt fluss som finns kvar på brädet måste avlägsnas med en borste och lösningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om skapandet av en förstärkare utförs på en mikrokrets, bör den sättas in i ett uttag som är särskilt avsett för detta. När alla element finns på brädet kan du montera fodralet. För att göra detta, skruva fast gängställen på botten med en skruvmejsel. Därefter installeras en bräda med hål för uttagen som krävs för anslutningar. I det sista steget fäster vi det övre locket.

För att en hemgjord förstärkare ska fungera korrekt måste du ansluta strömförsörjningen via kontakten till uttaget.

Du kan justera volymen på en sådan enhet för att förstärka ljudet genom att vrida på det variabla motståndsknappen

Den enklaste kretsen för en ljudförstärkningsanordning innefattar ett IC -chip och ett par kondensatorer. Det bör klargöras att en kondensator i den är en avkopplingskondensator, och den andra är ett strömförsörjningsfilter. En sådan enhet kräver ingen konfiguration - den kan fungera direkt efter att den har slagits på. Detta schema ger möjlighet till strömförsörjning från bilbatteriet.

Bild
Bild
Bild
Bild

På transistorer kan du också montera ljudförstärkaren av högsta kvalitet . I det här fallet kan du använda fält- eller bipolära transistorer. Den förra låter dig skapa en enhet vars egenskaper kommer att ligga nära rörförstärkare.

Hög kvalitet

Att montera en ljudförstärkare i klass A är mer komplext. Detta låter dig dock skapa ett alternativ av bättre kvalitet som är lämpligt även för enheter med hög impedans. Denna förstärkare kan skapas på grundval av OPA2134R -mikrokretsen. Du bör också använda variabla motstånd, opolära och elektrolytiska kondensatorer. Dessutom behöver du kontakter som hörlurar och nätaggregat kommer att anslutas till.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetens design kan placeras i ett färdigt fodral under en annan enhet. Men du måste göra din egen frontpanel . Förstärkaren kräver ett dubbelsidigt kort. På den gjordes ledningarna med hjälp av en teknik som kallas laserstrykning.

Denna metod består i att en layout för den framtida kretsen skapas på en dator med hjälp av ett specialprogram.

Sedan, på en laserskrivare, skrivs den resulterande bilden ut på ett pappersark med en blank yta. Efter det appliceras det på en uppvärmd folie och ett varmt järn dras över papperet. Detta gör att designen kan överföras till folie. Sedan måste du placera det resulterande kretskortet i en behållare med varm vätska och ta bort papperet.

Folien behåller spegelbilden av kretskortet som skapades på datorn. För etsning av brädan används en lösning av järnklorid, varefter den ska sköljas. Därefter appliceras de nödvändiga hålen på den och sidan på vilken elementen kommer att lödas tinnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter kan alla komponenter installeras på kortet. I det här fallet är det nödvändigt att börja med strömförsörjningskretsarna. Det är lämpligt att installera transistorer vid utgångarna på en radiator … För detta används glimmerpackningar, liksom värmeledande pasta.

En fyrkanals ljudförstärkare för två par hörlurar kan göras på grundval av två TDA2822M mikrokretsar, 10 kΩ motstånd, 10 μF, 100 μF, 470 μF, 0,1 μF kondensatorer. Du behöver också uttag och en strömkontakt.

Bild
Bild

För att överföra måste du skriva ut tavlan och överföra den till textoliten. Därefter förbereds och monteras brädet enligt beskrivningen ovan. När du monterar en enhet med 4 par bör du dock vara särskilt försiktig med lödningen av MicrofonIn- och MicrofonOut-kontakterna. Fodralet för en sådan enhet skapas oberoende av skrotmaterial.

Självgjorda ljudförstärkare fungerar från en strömkälla med en spänning på 12 V eller mer. Baserat på den färdiga MAX4410, som drivs av en 1,5 V strömförsörjning, kan du bygga en bärbar ljudförstärkare. En sådan enhet kan fungera på de vanligaste batterierna.

Säkerhetsåtgärder

När du gör egna ljudförstärkare bör du inte bara vara försiktig utan också följa säkerhetsreglerna. För människor är spänningar på mer än 36 V farliga.

Det är viktigt att vara försiktig och vara försiktig när du installerar, konfigurerar strömförsörjningar och först slår på den mottagna enheten.

Om kunskap inte räcker, är det värt att tillgripa till hjälp av en kvalificerad specialist . Den måste finnas när man sätter ihop och startar förstärkaren. Särskild försiktighet kommer att behövas vid arbete med elektrolytkondensatorer. Det är inte värt att testa strömförsörjningen utan belastningar.

Bild
Bild

När du monterar förstärkaren måste du använda ett lödkolv för att ansluta kontakter och ledningar … Detta verktyg är farligt eftersom höga temperaturer kan skada människor. Om du följer säkerhetsåtgärder kan allt detta undvikas.

Först och främst är det viktigt att övervaka sticket så att det inte vidrör elektriska ledningar när det är varmt. Annars kan det uppstå kortslutning.

Också viktigt Innan arbetet påbörjas, kontrollera verktygets användbarhet, särskilt dess gafflar … Under arbetets gång måste lödkolven placeras på ett metall- eller träställ.

Vid lödning bör du ständigt ventilera rummet så att skadliga ämnen inte samlas i det. Det finns olika gifter i röken av kolofonium och lod. Håll bara lödkolven i det isolerade handtaget.

Rekommenderad: