Konserthögtalare: Att Välja Professionell Akustik För Hem Och Hall. Kraft Och Andra Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Konserthögtalare: Att Välja Professionell Akustik För Hem Och Hall. Kraft Och Andra Egenskaper

Video: Konserthögtalare: Att Välja Professionell Akustik För Hem Och Hall. Kraft Och Andra Egenskaper
Video: McIntosh MC1.25KW 2024, April
Konserthögtalare: Att Välja Professionell Akustik För Hem Och Hall. Kraft Och Andra Egenskaper
Konserthögtalare: Att Välja Professionell Akustik För Hem Och Hall. Kraft Och Andra Egenskaper
Anonim

I en byggnad eller på ett öppet dansgolv, där tusentals besökare har samlats nära podiet, är till och med 30 watt enkla hemmahögtalare oumbärliga. För att få rätt närvaroeffekt behövs högeffekthögtalare på 100 watt och högre. Låt oss ta en titt på hur man väljer konserthögtalare.

Särdrag

Konserthögtalare med hög effekt är ett akustiskt paket som inte bara skiljer sig i högtalarnas storlek. Den totala uteffekten för varje högtalare når 1000 watt eller mer . När du använder högtalarna på utomhuskonserter i staden kommer musiken att höras i 2 km eller mer. Varje högtalare väger mer än ett dussin kilo - på grund av användningen av de mest massiva magneterna i högtalarna.

Oftare har dessa högtalare inte en inbyggd, utan en extern förstärkare och en strömförsörjning, vilket klassificerar dem som passiva. Enheterna är skyddade mot fukt och damm, vilket gör det möjligt att använda dem även i blött och blåsigt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Konsert-teaterakustik fungerar på samma princip som andra högtalare. Ljudet från en extern källa (till exempel från en elektronisk mixer eller sampler med en karaokemikrofon) passerar genom förstärkarstegen och får en effekt hundratals gånger större än den för den primära ljudkällan . Genom att komma in i crossover -filtret som ingår framför högtalarna och delas in i ljudöverdelar (höga, mellersta och låga frekvenser) får det bearbetade och förstärkta ljudet högtalarkonorna att vibrera med samma frekvenser som genererades på elektroniska musikinstrument och artisten röst.

De vanligaste två- och trevägshögtalarna. För biografer där flerkanaligt och surroundljud är kritiskt används också flera band. Det enklaste stereosystemet är två högtalare där alla tre banden överförs i var och en av dem. Det heter 2.0. Det första numret är antalet högtalare, det andra är antalet subwoofers.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest sofistikerade stereosystemet 32.1 är 32 "satelliter", som reproducerar höga och medelstora frekvenser, och en subwoofer, som ofta används på bio . Har en optisk ljudutgång som ansluts till en filmprojektor eller en stor 3D -skärm. Monosystem för konsertföreställningar och filmvisning används praktiskt taget inte någonstans längre, och i vardagen ersätts de av stereon (ljud i landet, i bilen, etc.).

Bild
Bild

Tillverkares översikt

I grund och botten representeras utbudet av konsertföreställningshögtalare av följande tillverkare:

  • Alt;
  • Behringer;
  • Biema;
  • Bose;
  • Nuvarande ljud;
  • dB Technologies;
  • Dynacord;
  • Electro-Voice;
  • ES Acoustic;
  • Eurosound;
  • Fender Pro;
  • FBT;
  • Fokalkör;
  • Genelec;
  • HK Audio;
  • Invotone;
  • JBL;
  • KME;
  • Leem;
  • Mackie;
  • Nordfolk;
  • Peavey;
  • Akustisk;
  • QSC;
  • RCF;
  • Visa;
  • Soundking;
  • Superlux;
  • Topp Pro;
  • Turbosound;
  • Volta;
  • X-Line;
  • Yamaha;
  • "Ryssland" (ett inhemskt märke som samlar akustik för försäljningsområden främst från kinesiska delar och sammansättningar) och ett antal andra.

Vissa tillverkare, som uteslutande fokuserar på juridiska personer och förmögna kunder, producerar 4-5 kanalers akustik. Detta överprisar satsen (högtalare, förstärkare och nätadapter).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val

När du väljer, styr dig av stora storlekar, hög effekt, eftersom en högtalare i form av en liten låda osannolikt kommer att producera ljud som låter dig skapa effekten av att vara på ett dansgolv eller på en bio . Men överdriv inte med många högtalare. Om till exempel akustik väljs främst för bröllop och andra fester som arrangeras, till exempel i lanthus och sommarstugor, då akustik för en liten scen upp till 100 W. Om en festsal eller restaurang har en yta på 250-1000 kvadratmeter finns det tillräckligt med effekt och 200-300 watt.

Försäljningsområden på stormarknader använder inte en enda kraftfull högtalare som kan förbluffa besökaren med ljus och inbjudande reklam . Ansluter upp till flera dussin små fullrange inbyggda högtalare eller högtalare med en effekt på upp till 20 watt. Det är inte stereoljud som är viktigt här, utan fullhet, eftersom reklam är ett röstmeddelande mot bakgrund av mjuk musik, och inte ett radioprogram.

Till exempel, i stormarknaden Okay används upp till hundratals 5W högtalare - en byggnad upptar mer än en hektar mark. Sådana system drivs av en högeffektsmono -förstärkare. Eller, varje kolumn görs aktiv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkarens märke är ett sätt att försäkra dig mot förfalskning . Ge företräde åt välförtjänta företag, till exempel japanska Yamaha - hon producerade akustik på 90 -talet. Detta är inte ett krav, utan en önskan för en oerfaren användare som inte har räknat ut vilka märken och modeller från dussintals tillverkare som kostar vad och hur de kommer att motivera sig själva. I Ryssland var valet av alternativa tillverkare så begränsat att erfarna ingenjörer självständigt utvecklade sina lösningar baserade på färdiga ULF: er med en effekt på upp till 30 W och samma högtalare. Sådana "hemlagade produkter" såldes till alla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även en enda lyssnares önskemål kan ändras. Uppsättningen för aktiva eller passiva högtalare tillsammans med förstärkaren bygger på den så kallade equalizern . Detta är en multibands volymkontroll för enskilda band (minst tre) som används i flerkanalig akustik. Det ställer in frekvenssvaret, vilket vissa lyssnare kanske inte gillar. När du lägger till "bas" (20-100 hertz) och diskant (8-20 kilohertz), görs detta inte bara på en Windows-dator, där Windows Media Player har en 10-bands equalizer för mjukvara, men också på riktig hårdvara..

Bild
Bild
Bild
Bild

Professionella arrangörer av "live" -konserter använder inga datorer - det här är mycket hemanvändare … I en liveframträdande, till exempel av ett världsomspännande rockband, spelas rollen av elektroniska gitarrer och karaokemikrofoner, hårdvarumixning och fysisk utjämning. Endast 3D -komponenten är programvara - den spelar en hjälproll. Akustisk design av konserthuset och noggrant urval av högtalare för ett flerkanalssystem kommer fortfarande att behövas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storleken för levande högtalare spelar egentligen ingen roll: podiet och konserthuset är tillräckligt stora, och "tungviktare" som väger storleken på en bil produceras inte i den moderna akustikens värld. En kolumn väger upp till flera tiotals kilo - 3 personer kan bära den. Den totala vikten bestäms av massan av magneten och högtalarens bärkant, liksom trähöljet, strömförsörjningstransformatorn (i aktiva högtalare) och förstärkarkylaren. Resten av delarna väger relativt lite.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bästa materialet för en högtalare är naturligt trä. Virke baserat på det - till exempel lackerad och målad spånskiva är en billig ersättning för ek eller akacia, men lejonparten av produktens kostnad är fortfarande inte koncentrerad i brädan . Värdet på träslag spelar ingen roll - en trä- eller timmerplatta måste vara tillräckligt styv.

För att besparingar, MDF -brädor används ofta - virke, krossas till ett fint pulver, späds ut med epoxilim och flera andra tillsatser . De pumpas in i en form under högt tryck - efter att den självhäftande basen har hårdnat erhålls nästa dag en hård och hållbar halvsyntetisk skiva. De delamineras inte med tiden, är lätta att dekorera (MDF, till skillnad från grovheten i trä eller spånskiva, har en idealisk blank yta), blir lättare på grund av den lådformade strukturen som innehåller hålrum inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du stöter på en kolumn med en spånskiva, på vilken tillverkaren tydligt sparade, impregneras den dessutom med en vattentät limbaserad lack (du kan använda parkett) och målas över med flera lager dekorativ färg.

För att undvika detta, välj högtalare med ett träskåp - det kräver mindre underhåll.

En aktiv högtalare har extra utrymme på baksidan av en förstärkare med strömförsörjning, till exempel om det är en subwoofer för ett flerkanalssystem. För att undvika att ljudet försämras vid låga och medelhöga frekvenser stängs det av med en skiljevägg gjord av samma material som de andra 6 sidorna av skåpet . I billiga kit kanske denna partition inte existerar, i dyra sådana - på grund av den sjunde väggen och nätaggregatet med en förstärkare ökar massan på subwoofern eller bredbandshögtalaren med 10 eller fler kilo.

Bild
Bild

Akustiken ska vara lätt att bära - det är bättre att gå några extra gånger än att anstränga sig när man bär sådana högtalare från skåpbilen till pallen och vice versa. Konserthögtalare (minst 2) ska vara av högsta ljudkvalitet, enkla att placera och ansluta.

Köp inte ett flerkanalsystem - till exempel för en skolsal, om du inte behöver det.

Rekommenderad: