Ljudförstärkare: Ljudmusik Digitala Miniförstärkare Och Andra Musikförstärkare Med Olika Effekt

Innehållsförteckning:

Video: Ljudförstärkare: Ljudmusik Digitala Miniförstärkare Och Andra Musikförstärkare Med Olika Effekt

Video: Ljudförstärkare: Ljudmusik Digitala Miniförstärkare Och Andra Musikförstärkare Med Olika Effekt
Video: Ion block rocker 2024, April
Ljudförstärkare: Ljudmusik Digitala Miniförstärkare Och Andra Musikförstärkare Med Olika Effekt
Ljudförstärkare: Ljudmusik Digitala Miniförstärkare Och Andra Musikförstärkare Med Olika Effekt
Anonim

De flesta system som är utformade för att återge ljud har ett speciellt tillbehör som kallas en ljudförstärkare. Med sin hjälp överförs ljudet ganska högt, utan yttre elektromagnetisk störning och olika snedvridningar. Förstärkare skiljer sig från varandra i sin design och har också olika tillämpningsområden och synkronisering med annan ljudutrustning.

Ljudförstärkaren kan byggas in i systemet på vilken enhet som helst eller vara en separat oberoende enhet med en egen kontrollpanel.

Bild
Bild

Vad det är?

En ljudförstärkare finns i valfri högtalarutrustning . Det kan vara en radiobandspelare för att lyssna på musik i en bil, ett stereoanläggning, en hemmabio eller en vanlig ljudspelare, en telefon eller en bärbar dator - i ett ord är förstärkaren tillämplig varhelst utrustningen har högtalare. En förstärkare är en enhet som fungerar på det elektriska nätet och konverterar den elektriska signalen, vilket gör den starkare än de ursprungliga parametrarna genom att öka strömmen hos den elektriska strömmen.

Enheter för ljudförstärkning är uppdelade efter deras användningsområde. De huvudsakliga tillämpningsområdena för förstärkare är professionella och konsument … Dessutom kan förstärkare klassificeras utifrån deras design-det finns enkla eller push-pull-alternativ. Till exempel fungerar en enstaka förstärkare i ett linjärt förstärkningsläge, när en elektrisk ström passerar genom transistorn under en hel period.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppgiften för en hushållsförstärkare är att lägga till ytterligare effekt till ljudet, att föra ljudsignalen till sådana räckviddsindikatorer som en vanlig människas öra kan höra, det vill säga upp till 15-23 kHz . En sådan ökning av ljudöverföring motiveras av det faktum att med åldern minskar en persons hörselkänslighet och människor i mogen ålder uppfattar ljud med en frekvens av högst 16-18 kHz.

Industriella ljudförstärkare är också viktiga och används ofta. De används för informationsmeddelanden i byggnader och strukturer, produktionsverkstäder, på öppna ytor, liksom i stora shopping- eller nöjescentra.

Syftet med att använda sådana enheter är att maximera och förmedla information till alla lyssnare som befinner sig i stora områden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla ljudförstärkare har vissa egenskaper

  • Ljudeffekt - det kan vara nominellt, vilket mäts i förhållande till den angivna distorsionsfaktorn för ljud i en olinjär ordning, eller maximalt, det vill säga mätt i förhållande till en godtyckligt bestämd koefficient.
  • Effektivitet - bestämmer parametern för ljudförstärkning i förhållande till dess ursprungliga ljudeffekt.
  • Frekvensomfång - anger med vilka frekvensfluktuationer förstärkaren kan fungera. Vanligtvis är det mellan 20 och 22 kHz.
  • Harmonisk distorsion - det är en koefficient som bestämmer den del av distorsionen som är närvarande när förstärkt ljud överförs med en referensfrekvens på 1 kHz. Normalt kan snedvridningar variera från 0,001 till 0,1%.
  • Ljud / brusförhållande - visar nivån på hur ljudförstärkarens eget brus är relaterat till det förstärkta ljudet som överförs av det.
  • Dumpningsfaktor - återspeglar förstärkarens förmåga att undertrycka oönskade störningar som uppstår i det elektriska spänningsfältet, vilket avsevärt kan påverka ljudöverföringens kvalitet.

Förutom dessa egenskaper kan en ljudförstärkare bedömas utifrån graden av intermodulationsförvrängning, närvaron av överhörning och även genom att bestämma ljudutmatningens hastighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är de till för?

Ofta har vanliga människor frågan om varför en ljudförstärkare behövs, om du bara kan lägga till volym. Förstärkaren tillför dock inte bara volym, utan den ger också ström till det överförda ljudet. Olika enheter som används för att överföra ljud kan inte alltid överföra det med en hög kvalitetsnivå. Men om du ansluter dessa enheter till förstärkningsutrustning kommer det utgående ljudet att förändra dess egenskaper avsevärt:

  • ljudsignalen vid utgången blir bättre kvalitet, den är skyddad från effekterna av snedvridning och olika störningar;
  • det finns en möjlighet sända ljud flera gånger högre och kraftfullare än det ursprungliga tillståndet .

När du använder en förstärkare behöver du inte öka volymen och du kan förlänga livslängden för högtalarna på en eller annan enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Tänk på hur en konventionell förstärkare fungerar, som fungerar för att förstärka ljud i ljudhögtalare.

  • En viktig detalj är ingångssystemet till vilket ljudkällan är ansluten . Ingångsspänningen är vanligtvis olika mellan källan och förstärkaren.
  • Transformator - det omvandlar effekten av den elektriska strömmen som går in i förstärkaren till ett värde med hög prestanda.
  • Utgångssteg - den består av transistorer som utför uppgiften att omvandla högspännings elektrisk ström som kommer från strömförsörjningen. Från utgångssteget skickas den konverterade signalen till ljudutmatningsenheten.
  • Justera inställningar - den här enheten kan bara hittas i fristående förstärkare. Med justeringen kan du välja kvaliteten på den överförda ljudsignalen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Följande är ett diagram över driften av en ljudeffektförstärkare för en konventionell typisk enhet

  • Elektrisk ström från elnätet eller fordonssystemet tillhandahålls av batteriet, som går in i transformatorn, konverteras till DC -parametrar.
  • Konverterad och förstärkt ljudsignal utan att ändra ljudvåglängden , går till utmatningsenheten, varifrån ljudet kommer i en högre kvalitet och kraftfullare form. Vanligtvis sker denna sändning med ljudhögtalare.

En förstärkningsanordning som används för hushållsutrustning, till exempel en dator eller en bandspelare, tar också emot en signal från en ansluten ljudkälla genom ingångssystemet, omvandlar den med en ökning av effekten hos amplituden hos de oscillerande vågorna och överför ljud till utmatningsenheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Modern ljudutrustning är utrustad med en ljudförstärkare - oavsett om det är en enhet som överför en digital processorsignal eller en trådlös pryl som fungerar med Bluetooth kan du hitta både en monoförstärkare och en stereomodell i dem. En ljudförstärkare kan se ut som en miniförstärkare som används i enheter med små dimensioner, och till exempel har en smartphone en inbyggd mikroförstärkare. Det vore fel att säga att en stor förstärkare är bättre än en liten.

Oavsett vilken typ eller typ av förstärkare som används kommer den att utföra sin funktion baserat på dess designfunktioner.

Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Alternativ för ljudförstärkare kategoriseras efter deras tillämpning

Bilförstärkare - Designad för att öka kraften i dina högtalare och subwoofer . De är indelade i enheter med från 1 till 6 kanaler. Enkanalsversionen fungerar med kraftfulla enheter. Tvåkanalsversionen fungerar med ett ljudsystem som har separata kanaler som genererar stereoljud. Tre-kanals enheter har möjlighet att ansluta till en subwoofer och två högtalare. Den vanligaste förstärkaren med fyra kanaler, där du kan ansluta 4 högtalare samtidigt eller 3 högtalare och en subwoofer. Förstärkare med 5 och 6 kanaler erbjuder också flexibiliteten att ansluta flera ljudenheter, vilket sparar betydligt utrymme, men är dyrare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemförstärkare - enskilda förstärkare i hemmabruk är sällsynta, eftersom någon medieutrustning redan har dem i en inbyggd version. Av denna anledning är det inte nödvändigt att använda en extra förstärkare i vardagen för att öka ljudets effekt, utan för att eliminera eventuell störning under överföringen. Det här alternativet utförs av ett speciellt block som styr klangen, ökar eller omvänt reducerar ljudets höga och låga frekvenser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konsertförstärkare Är en professionell typ av utrustning utformad för att synkronisera med musikinstrument anslutna till elnätet. Enheten till en sådan förstärkare inkluderar också högtalare, ett block med olika specialeffekter, samt ett tonkontrollblock.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Studioförstärkare - hör också till den professionella typen av utrustning, vars uppgift är att förstärka ljudet något och maximera dess kvalitet. En studioförstärkare har många skillnader jämfört med en konsumentförstärkare. De består av ett högre känslighetsintervall och når upp till 100 000 Hz, kanalerna regleras separat, och i stället för en tonkontrollenhet har studioförstärkaren en mixerkonsol. Studioutrustning är mycket kraftfullare och designad för tung belastning när det gäller användningstid, har skydd mot elektriska överspänningar, har mer pålitliga och högkvalitativa kontakter osv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enheter som förstärker ljud, förutom sitt syfte, är också uppdelade efter effektnivån.

Efter effektklass

Effektnivån förstås som den totala indikatorn för utsignalen, som beaktas för en cykel av enhetens drift, beroende på dess enhetskrets.

Konventionellt är ljudförstärkarens effektklasser uppdelade i flera grupper.

Högsta kvalitet - klasserna A, B, AB, C . Sådana enheter kan leverera det renaste och mest störningsfria analoga ljudet. Enhetens konstruktion är en transistor eller rörmetod för att konvertera ljud. Sådan utrustning används inom hushåll och professionella sfärer.

Ljudkonvertering av högsta kvalitet utförs endast med hjälp av en rörförstärkare i klass A . Dessa enheter är dyra, och deras priser kan nå flera miljoner rubel. Rörförstärkare har möjlighet att exakt replikera utseendet på ingångsljudet och mata ut det utan någon förvrängning, men med en betydande mängd förstärkning.

Nackdelen med sådan högkvalitativ utrustning är inte bara dess kostnad utan också den höga mängden el som förbrukas.

Bild
Bild

Enheter för små enheter - klasserna D, E, F och T . Dessa förstärkare använder digital krets och puls på och av modulering.

Mest vanliga förstärkare i klass D , som, till skillnad från analoga typer, mottas insignalen inte i form av en sinusoid, utan som en rektangulär puls. Pulsernas amplitud är konstant och deras varaktighet beror på insignalen. Enheten arbetar med en frekvens av 10 till 100 000 Hz. De resulterande ljudpulserna förstärks av transistorer, och det utgående ljudet filtreras genom lågpass.

Fordonsförstärkare - klass H . Denna teknik används i miljöer med en begränsad elektrisk spänning. Utformningen av enheten inkluderar en förstärkare i AB-klass. Effektiviteten hos en sådan förstärkare är 83-85%, och den anses vara låg effekt, men ljudförvrängningshastigheten är bara 0,1%.

När du väljer en ljudförstärkare styrs de inte bara av dess omfattning, utan också av dess driftseffektklass.

Bild
Bild

Moderna modeller

För att välja en förstärkarmodell bör du inte bara ta hänsyn till årgångsparametrarna för dess utseende och egenskaper, utan också vägledas av recensioner från proffs inom akustik. Förstärkare kan vara ganska stora, och det finns också kompakta modeller. Inbyggda enheter har ett mycket miniatyrutseende, men det finns också bara en bärbar version som används i en bil.

Låt oss titta på några moderna modeller som exempel

Denon PMA -520AE -Pålitlig tvåkanalsmodell med 70 W uteffekt per kanal. Den transistorintegrerade förstärkaren fungerar vid frekvenser från 5 till 100 kHz. Förvrängningsfaktorn är 0,02%. Kostnaden är 18 000–20 000 rubel.

Bild
Bild

Pioneer A-30 - integrerad tvåkanals transistorförstärkare, klass AC. Effekt per kanal 70 W. Fungerar i frekvensområdet från 5 till 100 kHz. Kostnaden är 25 000-28 000 rubel.

Bild
Bild

Marantz PM5005 - integrerad transistor tvåkanalig förstärkare med en effekt på 40 W för varje kanal. Fungerar i frekvensområdet från 10 till 20 kHz. Förvrängningsfaktorn är 0,01%. Kostnaden är 25 000–30 000 rubel.

Bild
Bild

Onkyo A-9150 - integrerad transistorförstärkare, tvåkanals, klass AC. Effekten på varje kanal är 60 watt. Fungerar i frekvensområdet från 10 till 100 kHz. Förvrängningsfaktorn är 0,08%. Kostnaden är 45 000-60 000 rubel.

Bild
Bild

Yamaha A-S801 - integrerad transistorförstärkare, tvåkanalig. Effekten per kanal är 100 watt. Fungerar i frekvensområdet från 20 till 200 kHz. Kondensatorer har en effekt på 12 μF. Kostnaden är 55 000-60 500 rubel.

Bild
Bild

De listade modellerna är inte nya i produktion, men har redan vunnit popularitet bland användare under deras användning.

Hur väljer man?

För att välja rätt modell för aktiv ljudakustik, vare sig det är en miniatyrbilförstärkare eller en stor enhet för golvkonsertutrustning, det finns vissa parametrar att se upp för.

  • Innan du köper en förstärkare måste du först välja en akustisk utrustning .och först då, med fokus på dess parametrar, välj en ljudförstärkande enhet. Båda enheterna måste synkronisera med varandra vid effekt och frekvens för driftsområdet.
  • När du väljer en ljudförstärkare måste du ta hänsyn till det området i rummet eller det öppna utrymmet som han måste arbeta på .
  • För hållbar ljudförstärkningsutrustning experter rekommenderar att du väljer den med en effektreserv i förhållande till vad du behöver . Detta görs för att inte använda förstärkaren till gränsen för dess kapacitet.
  • Högkvalitativ utrustning har en ljudförvrängningsnivå som inte överstiger 3% . Ju lägre denna indikator, desto bättre förstärkare.
  • Signal-brusförhållandet för förstärkaren ska vara så högt som möjligt - det ger en uppfattning om ljudets klarhet vid alternativet maximal volym.
  • Förstärkare fungerar i olika frekvensområden, men den bästa är en som kan fungera vid frekvenser från 16 till 100 kHz . I detta intervall uppfattar det mänskliga örat ljudkvaliteten bäst.
Bild
Bild

Varje tillverkare anger de exakta och detaljerade egenskaperna i instruktionerna för sina produkter, du behöver bara ta reda på och jämföra dem mellan flera modeller av samma prissegment.

Du kan ta reda på hur ljudförstärkaren fungerar nedan.

Rekommenderad: