Subwoofers (34 Foton): Vad är De Och Vad är De Till För? Trådlösa Bra Subwoofers Och Andra Typer. Hur Väljer Man Dem? Enhet

Innehållsförteckning:

Video: Subwoofers (34 Foton): Vad är De Och Vad är De Till För? Trådlösa Bra Subwoofers Och Andra Typer. Hur Väljer Man Dem? Enhet

Video: Subwoofers (34 Foton): Vad är De Och Vad är De Till För? Trådlösa Bra Subwoofers Och Andra Typer. Hur Väljer Man Dem? Enhet
Video: Сабвуферы для начинающих DJ | 5 причин НЕ покупать активные сабвуферы для начинающих 2024, Mars
Subwoofers (34 Foton): Vad är De Och Vad är De Till För? Trådlösa Bra Subwoofers Och Andra Typer. Hur Väljer Man Dem? Enhet
Subwoofers (34 Foton): Vad är De Och Vad är De Till För? Trådlösa Bra Subwoofers Och Andra Typer. Hur Väljer Man Dem? Enhet
Anonim

Idag är det få som använder ett ljudsystem och hemmabio utan högkvalitativa lågfrekvenser. För att få surroundljud och inte överbelasta högtalarna, anslut ett extra högtalarsystem som kallas en subwoofer. Denna enhet presenteras på marknaden av ett stort urval av modeller, som var och en skiljer sig inte bara i design, pris, tekniska egenskaper, utan också i anslutningsmetoden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En subwoofer är en högtalare som omvandlar ljudvågornas låga frekvenser. Det fungerar inte som en oberoende akustisk enhet, utan anses bara vara ett tillägg till stereon. För att lyssna på de flesta musikspår som inte har bas behöver du inte köpa en subwoofer.

Det betyder att den här enheten endast är lämplig för dem som gillar att titta på filmer med kraftfulla specialeffekter och lyssna på tung musik (till exempel rock). Det är i sådana fall som det krävs en extra enhet till systemet, som kan ge ljudet speciell resonans och volym.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De främsta fördelarna med subwoofers inkluderar vissa egenskaper

  • Ergonomisk . Utrustning av denna typ tar minst ett ledigt utrymme och kan placeras var som helst.
  • Enkel användning . Enheten levereras med en fjärrkontroll, tack vare vilken du kan justera ljudparametrarna i enlighet med låtens musikaliska stil. Dessutom är det enkelt att ansluta en subwoofer, alla klarar det.
  • Ljud av hög kvalitet . Det finns inga främmande ljud under enhetens drift. Utrustningens konstruktion ger magnetiskt skydd av ljudvågor, så deras förvrängning är helt uteslutet.
  • Möjligheten att synkronisera med en bärbar dator, dator eller TV . Tack vare detta kan du bekvämt njuta av att titta på dina favoritfilmer eller lyssna på musik.
  • Ett elegant val av en lineup . Tillverkare producerar olika subwoofers som skiljer sig inte bara i storlek utan också i prestanda. På marknaden kan du hitta både budget- och lyxmodeller.

När det gäller bristerna finns det få av dem. Den största nackdelen är behovet av ytterligare inköp av en förstärkare, vilket kan ta mycket plats. Dessutom ger vissa modeller inte möjlighet att justera gränsfrekvensen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behövs det för?

Subwoofern anses inte vara ett nödvändigt element i högtalarsystemet, eftersom det bara är nödvändigt när du vill få kraftiga nedgångar. I alla fall, en sådan högtalare kommer perfekt att komplettera alla stereosystem och göra den till en bra hemmabio … Vanligtvis används en subwoofer för att titta på filmer och lyssna på musik. Ljudeffekter är mer realistiska tack vare den rika bas som enheten återger.

Dessutom installeras subwoofers ofta på konsertlokaler, dansgolv och biografer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

En subwoofer är en enhet med förmågan att omvandla signalens frekvens till luftvibrationer som uppfattas som ljud. Det är enkelt och består av vissa element.

  • Suspension . Med denna komponent är konen fäst i korgen (högtalarskåp). Suspensionen kan vara gjord av olika material, vilket påverkar dess styrka och elasticitet.
  • Monteringsring . Den används som tätning, i vissa modeller säkrar den upphängningen till korgen.
  • Terminal . Akustiska ledningar från förstärkaren är anslutna till den. Det finns subwoofers som inte har någon terminal; de produceras med en direktanslutning.
  • Röstspole . Den placeras mellan den övre flänsen och kärnan (där magnetfältet genereras). Spolen ser ut som en hylsa med en lindad koppartråd. Spolen är ansluten till en diffusor (en enhet som skapar luftvibrationer), han sätter igång den.
  • Dammskydd . Skyddar damm från att komma in i spolspalten.
  • Centreringsbricka . Fäster spolen i gapet.
  • Magnetiskt system . Magneten är vanligtvis tillverkad av speciell keramik eller speciella metalllegeringar. Kraften hos den inbyggda högtalaren beror direkt på tillverkningsmaterialet och vikten. Magneten är placerad runt kärnan och är fäst mellan botten- och toppflänsarna.

Förutom allt ovan har varje modell ventilationshål för att ta bort luft och skydda röstspolen från överhettning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utmatningen från enhetstrådarna utförs från spolen längs centreringsbrickan. Detta eliminerar uppkomsten av främmande ljud under driften av kolonnen.

Översikt över arter

Den moderna marknaden för akustisk utrustning representeras av ett elegant sortiment av subwoofers, som är mycket populära i hemmabruk. Dessutom skiljer sig varje modell åt vad gäller tekniska egenskaper och designfunktioner, vilket måste beaktas vid köp av denna enhet.

Till exempel, Till salu hittar du både en enkel trådlös subwoofer avsedd för anslutning till hemmabio, dator och en professionell konsert . Den första typen har vanligtvis standardfunktioner, medan den andra har en inbyggd förstärkare och ett stort antal inställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I förhållande till effektförstärkaren

Alla subwoofer -modeller skiljer sig åt i närvaro eller frånvaro av en förstärkare. Om den är inbyggd är den en aktiv subwoofer, och när den måste köpas och anslutas separat kallas en sådan subwoofer för passiv . Enheter med inbyggd förstärkare är vanligare på marknaden eftersom de är idealiska för installation på bio och hemmabio. Aktiva subwoofers, förutom förstärkaren, har en frekvensregulator, två ingångsanslutningar och en fasomkopplare i sin design.

Tack vare frekvenskontrollen kan du självständigt ställa in ljudområdet.

Fördelen med aktiva subwoofers är användarvänlighet . Enheten har en inbyggd förstärkare, och du behöver inte heller spendera på inköp och ansluta enskilda komponenter. Att installera i dessa modeller är enkelt. När det gäller bristerna kännetecknas sådana subwoofers av genomsnittlig kvalitet, för deras installation måste du dessutom sträcka ut två kablar (signal och effekt), i händelse av förstörning av förstärkaren är det svårt att hitta en ersättare för den, och i vissa modeller fungerar inte auto-on och off-systemet bra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Passiva subwoofers finns både med en extern förstärkare och separat . En dedikerad förstärkare anses vara den bästa, eftersom när du installerar systemet blir det möjligt att använda gratis omvända kanaler. Denna typ av enhet kräver mer ström, därför att om den inte har ett inbyggt högpassfilter kan signalen inte filtreras ordentligt.

Fördelarna med sådana enheter inkluderar närvaron av massiva strömförsörjningar, möjligheten att ansluta till olika akustik och ett överkomligt pris. Nackdelar: komplicerad installation och extra kostnader för att köpa en extern förstärkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom design

Boxen (fodral) för subwoofern, där högtalaren är installerad, låter dig ge ljudvågorna önskade parametrar i frekvens och dynamik. Tillverkare producerar enheter med olika lådegenskaper. De vanligaste alternativen presenteras nedan.

Stängt hus . Högtalaren i sådana modeller är helt sluten, därför isolerar den den bakre ljudvågen helt. De främsta fördelarna med subwoofers med sluten låda: enkel design, liten storlek, utmärkta impulsegenskaper, bekväm kontroll. Nackdelar: låg effektivitet, hög nedre frekvensgräns, som sällan är 30 Hz.

Bild
Bild

Basreflex . Högtalaren i sådana modeller finns i en låda med en tunnel. Basreflexporten och högtalaren arbetar tillsammans för att skapa ett oscillerande system som avger ytterligare ljudenergi från den bakre vågen. Högtalare i denna form av enheten är installerade i lådans främre vägg, ibland vinkelrätt. Fördelarna med sådana modeller inkluderar: hög prestanda, lågfrekvent respons, högt ljud. Nackdelar: stor storlek, dåliga impulsiva egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bandpass-högtalare . Högtalaren i den här typen av enheter är installerad i två kameror (från framsidan och baksidan av fodralet) på ett sådant sätt att baksidan är i en stängd låda och fronten är i en låda med en port. Tack vare denna design är det möjligt att uppnå ganska lågfrekventa svarsgränser med en minsta nivå av ljudförvrängning. Nackdelarna med sådana subwoofers: tendensen till monoton bas (vanligtvis observerad i billiga modeller), på grund av det konstanta höga trycket på högtalaren, misslyckas dess arbetsdelar snabbt.

Dessutom har enheten svaga impulsiva egenskaper, känsligheten och bandbredden är proportionellt relaterade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du köper en bra subwoofer måste du besluta om dess syfte och studera de viktigaste tekniska egenskaperna som den måste uppfylla. Experter rekommenderar att uppmärksamma viktiga parametrar när du köper en enhet.

  • Frekvens . Detta är en av de viktigaste indikatorerna som det acceptabla ljudområdet beror på (högtalarens förmåga att generera ett frekvensområde). Till salu finns subwoofers med låg bas från 20 till 40 Hz, medel - från 40 till 80 Hz och hög - från 80 till 160 Hz. För hemmabruk kan du köpa en enhet med frekvensfluktuationer upp till 60 Hz.
  • Kraft . Ju högre SPL, desto bättre uppspelningskvalitet blir.
  • Delningsfrekvens . Denna indikator indikerar subwooferns maximala förmåga att avslöja ljudet när du spelar låtar med olika frekvenser. Dess optimala värde anses vara 70 Hz. För att öka denna frekvens måste du dessutom använda processorn.
  • Känslighet . Det bör inte överstiga 90 dB. Minskningen av belastningen på förstärkaren och frånvaron av distorsion i ljud beror på känsligheten.
  • Högtalarmått . Tillverkare tillverkar en enhet med bashögtalare, vars storlek varierar från 25 till 30 cm. Det finns dock modeller vars diameter är reducerad till 20 cm. De köps vanligtvis för installation i bilar.
  • Vikt och mått på enheten . Subwooferns ytterligare placering beror på dessa indikatorer, särskilt ägare till små lägenheter bör ta hänsyn till detta. När det gäller vikten, ju större den är, desto bättre är tekniken, eftersom kraftfulla högtalare vanligtvis är utrustade med tunga magneter.
Bild
Bild

Hur ansluter jag rätt?

Efter att problemet med valet och köpet av en subwoofer har lösts återstår det att välja en plats att placera den och utföra installationen. Ofta beror basproblem inte på enhetens tekniska specifikationer, utan på felaktig installation . Reflektioner från väggarna i rummet kommer att försvaga ljudet avsevärt, så du måste veta var det är bäst att placera enheten. För att göra detta, slå på någon testinspelning och flytta subwoofern tills du får utmärkt ljud. Det kan finnas flera sådana platser i ett rum.

För att minska sannolikheten för bildande av stående vågor och avsevärt öka enhetens plats, är det lämpligt att stänga väggarna på platser där ljudet reflekteras med ett speciellt material. När det gäller att ansluta en subwoofer till ett akustiksystem är det enklaste en aktiv subwoofer . Anslutningen kräver ingen separat kabeldragning och förstärkare. Anslutningsproceduren är endast att ansluta subwooferkabeln till spelaren med hjälp av SubOut -kontakten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att ansluta en passiv subwoofer är mer komplicerat . Först och främst måste du göra crossover -växling (en enhet som tillhandahåller frekvensdelning över områden). Anslutningsschemat är följande: subwoofern är ansluten till en förstärkare, som måste anslutas till en uppspelningsenhet. Strömkablar går från batteriet genom en säkring med obligatorisk polaritet.

Installationen måste utföras med strömmen avstängd, detta hjälper till att undvika kortslutning.

Bild
Bild

Det sista steget att installera både aktiva och passiva subwoofers anses vara ljudjusteringen. För att göra detta måste du utföra vissa åtgärder.

  • Slå på LPF-filtret på förstärkaren, det kommer att behövas för överföring till lågfrekventa högtalare. Genom att aktivera denna funktion är det dessutom möjligt att undvika att infraljud uppträder och skador på enheten.
  • Därefter måste du slå på högpassfilteret HPF. Dess indikator bör inte överstiga 90 Hz.
  • Därefter bör du justera känsligheten genom att välja nivå eller förstärkning på enheten. På förstärkaren måste du ställa in den maximala volymen och smidigt vrida på ratten tills distorsion visas. Störningar kan ofta uppstå på grund av felaktig kabeldragning, så platsen bör också kontrolleras. Kontrollera sedan ljudvolymen efter att du har satt in en testdisk.

Rekommenderad: