Hemmabiohögtalare: Främre Högtalare Och Bakre Högtalarsystem, Andra Typer. Den Bästa Centerkanalakustiken. Placering Och Anslutning

Innehållsförteckning:

Video: Hemmabiohögtalare: Främre Högtalare Och Bakre Högtalarsystem, Andra Typer. Den Bästa Centerkanalakustiken. Placering Och Anslutning

Video: Hemmabiohögtalare: Främre Högtalare Och Bakre Högtalarsystem, Andra Typer. Den Bästa Centerkanalakustiken. Placering Och Anslutning
Video: Så här sätter du ihop en hemmabioanläggning 2024, April
Hemmabiohögtalare: Främre Högtalare Och Bakre Högtalarsystem, Andra Typer. Den Bästa Centerkanalakustiken. Placering Och Anslutning
Hemmabiohögtalare: Främre Högtalare Och Bakre Högtalarsystem, Andra Typer. Den Bästa Centerkanalakustiken. Placering Och Anslutning
Anonim

När du tittar på en film är det viktigt att inte bara höra musiken, utan också det tydliga ljudet av karaktärernas röster, andra effekter (dån från en jordbävning, vindens ljud). Alla moderna filmer spelas in med rumslig ljudåtergivning i åtanke, så kraftfulla installationer som högtalare krävs för att uppnå högkvalitativt ljud. Det är viktigt att inte bara välja sina komponenter korrekt, utan också att kunna ordna dem runt i rummet, eftersom ljudets användbarhet beror på detta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En integrerad del av vilken hemmabio som helst är akustik, som innehåller många högtalare för olika ändamål. Högtalarna kan perfekt överföra alla specialeffekter och nyanser av ljud och fördjupa betraktaren i den intressanta biovärlden. Hemmabiohögtalare kan placeras både på golvet (det här alternativet brukar väljas för rymliga rum) och monteras på väggar (mer kompakta modeller). Högtalarna återger ljudet som de får från en extern källa, så de måste vara anslutna till datorer, TV -apparater eller spelare.

Idag tillverkar tillverkare akustiska system i flera format:

  • 2.0 - säljs som ett set med två högtalare (utan subwoofer);
  • 2.1 - kännetecknas av närvaron av en subwoofer (den ger låga frekvenser);
  • 3.1 - det vanligaste alternativet för en vanlig hemmabio, som representeras av tre satelliter (2 front och 1 center) och en subwoofer;
  • 5.1 - ett kraftfullt ljudsystem bestående av fem högtalare och en subwoofer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom säljs också 7.1 akustik, tack vare vilken du kan skapa en fullvärdig hemmabio.

Eftersom systemet består av en subwoofer och 7 högtalare är priset högt.

Bild
Bild

Översikt över arter

Högtalarsystemet är tillverkat med en speciell effektförstärkare, som kan byggas in eller anslutas separat. Beroende på detta är det uppdelat i två huvudtyper.

  • Aktiva (utrustad med en förstärkare). Dess största fördel anses vara kompakthet och mångsidighet, dessutom passar ett aktivt ljudsystem fritt i ett litet utrymme.
  • Passiv (har ingen inbyggd förstärkare). Fördelen med sådan utrustning är att du självständigt kan välja en förstärkare för den efter eget gottfinnande.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan du på försäljning hitta öppna och stängt system varav den sista anses vara den vanligaste och enklaste. Den har en mittkanal och pelare utan hål. Ljudet i sådan akustik är lite dämpat, eftersom luften är i en stängd volym. Denna typ av akustik väljs vanligtvis av älskare av lågfrekvent ljud.

Som för öppna system , då läcker dess fodral, eftersom det inte finns någon vägg på baksidan av högtalarna. Tack vare denna design kan du få högkvalitativt ljud med höga och låga frekvenser.

Den är väl lämpad för att lyssna på både liveframträdande och klassisk kammarmusik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter platstyp

Beroende på plats är högtalarsystemet uppdelat i mitten, fram och bak. Centerhögtalare är placerade mitt emot betraktaren (ovanför eller under TV: n), de används för att bygga surroundljud i ett flerkanalssystem. Fronthögtalare är placerade framför betraktaren, men de måste installeras antingen symmetriskt mot varandra i olika riktningar eller i hörnen av rummet. Tack vare den främre akustiken skapas huvudljudet, därför kan du inte spara när du väljer högtalare av denna typ.

Bakre högtalare är vanligtvis placerade bakom betraktaren, med högtalaren vänd mot väggen för att studsa ljud från ytan. Sådana högtalare behövs för att skapa en visuell bild av ljudmiljön.

Subwoofern kan placeras var som helst i rummet, men det är lämpligt att göra detta framför tittaren (nära eller under TV: n).

Bild
Bild

Efter installationsmetod

Högtalarna i det akustiska systemet skiljer sig åt i sättet att installera, de är tak, golv och infällda i väggen eller taket. Väggmonterad utrustning anses vara den mest budgetmässiga; den väljs ofta för små rum. För rymliga rum är golvhögtalare idealiska , de är lätta att sätta upp och montera, men sådana konstruktioner ger inte höjdjustering, vilket kan försämra ljudkvaliteten.

Den inbyggda akustiken förtjänar också särskild uppmärksamhet; de utmärks av högsta ljudkvalitet. Dess funktionsprincip är följande: en ljudvåg från en av högtalarna rör sig direkt till betraktaren och den andra - tillbaka till väggen, där den reflekteras och omedelbart återvänder. Resultatet är det perfekta ljudet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Idag representeras hemmabiohögtalarsystem av ett stort utbud av modeller, som alla skiljer sig inte bara i designfunktioner, prestandaegenskaper utan också i tillverkare och pris.

De mest populära modellerna som har visat sig bra på marknaden inkluderar de som presenteras nedan

Wharfedale Movie Star DX-1 (Storbritannien). Detta är ett 5-i-1 högtalarsystem som levereras med två bakre, två främre och en takhögtalare. Dessutom är utrustningen utrustad med en subwoofer, vars effekt är 150 W, och frekvensområdet sträcker sig från 30 till 20 000 Hz. Kroppen på alla komponenter i systemet är gjord av MDF. Akustiken finns i två färgalternativ - vit och svart.

Det är inte bara bra för att titta på filmer, utan passar också harmoniskt in i den moderna interiören i rummet.

Bild
Bild

Bose acoustimass 10 (USA). Den har en kompakt storlek och kan mata ut surroundljud, eftersom den är utrustad med en kraftfull subwooferbas (200 W). Denna modell väljs vanligtvis av musikälskare och ger högkvalitativt ljud i både små och stora rum. Tillverkaren utrustar systemet med centrala, främre och bakre högtalare som är installerade i taket.

Högtalarskåpet är snyggt och alla kablar är numrerade för enkel installation.

Bild
Bild

Kef T205 (Storbritannien). Den engelska tillverkaren tillverkar denna modell i ett aluminiumfodral, så den ser snygg ut. Tack vare sin utmärkta bas kan utrustningen ge klart surroundljud. Högtalarna kan placeras på golvet eller monteras på väggar.

Enheten är lämplig för att lyssna på musik och titta på filmer.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du köper en uppsättning högtalarsystem måste du göra rätt val till förmån för en viss modell, med hänsyn till många nyanser.

Experter rekommenderar att uppmärksamma vissa indikatorer

  • Kraft … Om uppsättningen akustik endast består av passiva högtalare som inte har en inbyggd förstärkare måste de ha en nominell effekt för anslutning av externa förstärkare. Denna indikator indikerar hur länge systemet kan fungera utan att skada utrustningen. För att välja effekt är det nödvändigt att ta hänsyn till det område i rummet där det är planerat att installera akustiken. Så till exempel för lokaler upp till 17 kvm. m är ett system med en effekt på 60 till 80 W lämpligt och för en yta på 20 till 30 kvm. m - 150 W.
  • Känslighet … Denna indikator indikerar ljudtrycket som utrustningen kan utveckla vid en frekvens av 1000 Hz med en effekt på 1 W. Det mäts i decibel. De flesta tillverkare producerar system med en känslighet på 84 till 102 dB. Ju högre akustikkänslighet, desto bättre och högre är ljudet.
  • Frekvenssvar … Det är en graf som visar beroende av ljudtrycket som genereras av akustiken på frekvensen av den reproducerade signalen. Denna indikator bör inte överstiga 250 Hz.
  • Kroppsmaterial … Nu till salu kan du hitta akustik i både hållbara aluminium- och plastfodral. Men den mest idealiska är träversionen, den är av hög kvalitet och driftsäkerhet.
  • Kolumnstorlekar … De väljs beroende på installationsplatsen. Så för att lyssna på musik på en dator är mini -ljudsystem lämpliga och för hemmabiosystem - större modeller som placeras på golvet.
  • Förbindelse … Högtalare måste ha kontakter för anslutning till hörlurar, PC -ljudkort, TV och annan typ av utrustning. Det är bäst att välja enheter med en USB -kontakt och Bluetooth -anslutning.
  • Utseende … Designen av högtalarsystemet spelar en stor roll, eftersom det inte köps för en hemmabio på en dag.

Därför är det nödvändigt att välja snygga modeller som skulle vara i harmoni med själva tekniken och inredningen i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas valet av högtalare för mittkanalen, eftersom de ger högkvalitativt ljud och ansvarar inte bara för återgivning av dialoger utan också för deras förståelse.

Experter rekommenderar att man föredrar följande modeller: Emotiva Airmotiv C1, Monitor Audio Silver C150, Acoustic Energy AE307.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Placering och anslutning

Ljudet från dina hemmabiohögtalare beror mycket på hur de placeras korrekt i rummet. Om du ordnar alla komponenter i högtalarsystemet korrekt kan du få en fantastisk effekt av att titta på filmer eller lyssna på musik.

Placeringen måste göras på ett visst sätt

  • Främre högra och vänstra kanaler … Diskanthögtalarna bör placeras i hörsnivå för den sittande tittaren. Samtidigt får vi inte glömma vinkeln på högtalarna, som är något riktade mot TV: n. Högtalarnas avstånd från väggen bestäms enligt följande: ju närmare de är till dess yta, desto bättre förstärks basen. Du kan också hänga högtalarna i olika höjder genom att välja önskad position.
  • Mittkanalhögtalare … Många modeller har flerkanaliga högtalare uppifrån och ner eller vertikalt. Om du väljer rätt höjd för installationen kommer det inte att vara några problem med ljudet, men när drivrutinerna placeras horisontellt är det möjligt att överlappa ljud mellan diskanten och subwoofern. Därför bör mittkanalen ställas in något högre eller lägre från TV: n i en strikt rak linje.
  • Surroundhögtalare … De kan placeras antingen på specialställningar eller helt enkelt fästas på väggen. För 5.1-högtalarsystem anses den bästa placeringen av högtalarna vara till vänster och höger om betraktaren i en höjd av 30-60 cm från nivån på öronen på den sittande personen. För 7.1 -system rekommenderas att installera högtalarna bredvid eller bakom betraktarens säte.
  • Subwoofer … För den här enheten kan du välja vilken lämplig plats som helst, bort från väggen, eftersom subwoofern bredvid den genererar låga frekvenser. Vissa människor föredrar att montera subwoofern på framsidan av rummet, detta gör det enkelt att ansluta till AV Reverse.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att problemet har lösts med platsen för komponenterna i högtalarsystemet återstår det bara att göra anslutningen, kontrollera ljudet och dölja ledningarna.

TV: n är ansluten till en hemmabio via en speciell kontakt. Eftersom kontakterna i varje TV -modell kan skilja sig åt måste du köpa en separat kabel med en kompositkontakt eller med en HDMI -utgång. Dessutom måste ett överspänningsskydd inkluderas i systemet. Anslutningsprocessen beskrivs nedan.

  • Till tv: n … Den gula kontakten på den bakre bakre panelen ansluts till LCD -plasma -TV -uttaget. Därefter ansluts S-Video-kablarna på samma sätt, de gröna, röda och blåa kontakterna installeras i motsvarande ingångar. Om du behöver ansluta en HDMI -kabel rekommenderas det att fokusera på märkningen. Därefter görs inställningen, för detta måste du slå på alla högtalare, om allt görs korrekt kan du höra fantastiskt ljud.
  • Till datorn … För att ansluta högtalarsystemet till en dator och skapa en hemmabio, bör du använda en speciell kabel, i vilken ena änden finns en minijackingång, och i den andra - en tulpanplugg. Anslutningen görs via den gröna porten, "tulpan" -kontakten måste sättas in i videospelaren och "mini -jack" - i systemenheten. Tack vare detta schema förstärker spelaren ljudet i 5.1- eller 7.1 -format. En passiv subwoofer, högtalare ansluts separat och ljudkortet justeras för att balansera ljudet. Installationen slutförs genom att konfigurera grafikkortet.

Rekommenderad: