Högtalarstativ: Golvstativ För Akustik. Hur Man Gör Ett Gör-det-själv-hylla-stativ?

Innehållsförteckning:

Video: Högtalarstativ: Golvstativ För Akustik. Hur Man Gör Ett Gör-det-själv-hylla-stativ?

Video: Högtalarstativ: Golvstativ För Akustik. Hur Man Gör Ett Gör-det-själv-hylla-stativ?
Video: DIY HYLLOR, INREDNING x TVÄTTSTUGA 2024, April
Högtalarstativ: Golvstativ För Akustik. Hur Man Gör Ett Gör-det-själv-hylla-stativ?
Högtalarstativ: Golvstativ För Akustik. Hur Man Gör Ett Gör-det-själv-hylla-stativ?
Anonim

Högtalarsystemet låter dig få högkvalitativt ljud, men för att fullt ut avslöja dess potential och undvika obalans i ljudåtergivning är det nödvändigt att dessutom installera specialstativ. De tillåter inte bara att placera alla element i systemet på en viss höjd, utan också att eliminera vibrationer från skåpet, vilket gör ljudet rymligare, ljusare och tydligare. Dessa enheter kan antingen köpas färdiga eller tillverkas oberoende av skrotmaterial.

Bild
Bild

Särdrag

Högtalarstativet är en speciell styv och pålitlig struktur som fungerar som ett stöd för högtalarsystemets beståndsdelar. Den har en låg naturlig resonansfrekvens och är gjord av olika material, oftast akryl, glas, MDF, metall och trä.

Huvuddragen i akustikställen är att de är ihåliga. Detta görs så att hålrummet i framtiden kan fyllas med skott eller sand, vilket gör det möjligt att få ett absolut inert stöd.

Dessutom är gummipackningar eller metallpinnar installerade i de övre och nedre plattorna, vilket bidrar till högkvalitativ vibrationsisolering, kabelkanalen är gjord för att underlätta.

Bild
Bild

Visningar

Idag representeras marknaden av ett stort sortiment av högtalartillbehör, bland vilka högtalarstativ är särskilt efterfrågade. De kan skilja sig från varandra inte bara i tillverkningsmaterial, design, utan också i storlek, installationsplats (golv, upphängd).

Bild
Bild

Trästativ ser vackert ut i modern design placeras på golvet. Modeller gjorda av en kombination av flera material anses också intressanta. När det gäller måtten produceras racken både för små, medelstora högtalarsystem (deras höjd är upp till 80 cm) och för stora högtalare med en höjd av 20 till 60 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tillverkningsmaterial

Eftersom pelarstativet är ett vertikalt stöd (basstöd) är de tillverkade av en mängd olika material. Till exempel, oftast på försäljning kan du hitta modeller där racket är tillverkat av metall och kompletterat med en glashylla. Kvaliteten på en produkt bestäms av prestandaegenskaperna hos materialet från vilket den är tillverkad.

Metall … Den har ett gediget utseende och hög hållfasthet. Detta material anses vara det mest populära, så det väljs ofta av tillverkare för att skapa ställningar.

Bild
Bild

Trä … Det är ett högkvalitativt material som pålitligt tjänar länge, men är dyrt. Ett alternativ till naturligt trä är MDF, som är en fiberplatta av medeltäthet.

Trä- och MDF -stativ kan utjämna individuella frekvenser, vilket ger ett "sammanhängande" och jämnt ljud.

Bild
Bild

Metall och trä … Denna kombination kan presenteras i olika varianter: i vissa modeller är hyllan gjord av metall och basen är gjord av trä, medan andra tillverkas samtidigt i två versioner (metall och trä).

Bild
Bild

Glas och metall … I sådana ställningar är basen vanligtvis gjord av glas, och stödet är av metall. I detta fall används endast härdat glas, eftersom det tål betydande belastningar.

Sådana modeller tillhör premiumklassen, de utmärks av sitt estetiska utseende och anständiga akustiska egenskaper.

Bild
Bild

Plast … Detta material är vanligtvis valt för golvstativ eftersom det inte är lämpligt för väggmontering. Plast är inte ett hållbart material, så det kompletteras vanligtvis med metalldelar för att säkerställa tillförlitligheten.

Bild
Bild

Dessutom kan kolumnställningar skilja sig inte bara i fodralets material utan också i fyllmedlet. Dyra modeller kompletteras med alla typer av geler och pulver, budgetmodeller har inte en.

Bild
Bild

Höjd

För att säkerställa att det dynamiska huvudet är över hörsnivån under lyssningen måste högtalarna placeras på stativ med en viss höjd. För montering av ett akustiskt center i en hemmabio är alternativ med den övervägda parametern från 20 till 60 cm utmärkta; de placeras i rummet på ett sådant sätt att högtalarna är på en höjd som inte överstiger 1/3 av höjden på rum. Kompakta prover måste installeras på ställen från 60 till 80 cm. För bakre högtalare rekommenderas att köpa modeller med en höjd av 30 till 50 cm.

Bild
Bild

Genom design

När du köper en eller annan modell av stativ för högtalare är det viktigt att inte bara ta hänsyn till dess prestandaegenskaper, utan också dess utseende, eftersom produkten måste harmoniskt passa in i rummets övergripande interiör. Svarta produkter anses vara de mest mångsidiga, eftersom de ser bra ut i alla stilriktningar ..

Bild
Bild

Modeller där dekorativa ytbehandlingar är gjorda av naturligt trä, konststen och färgat glas är också mycket populära, medan skärning och smideelement ofta kan hittas på sådana ställningar.

Bild
Bild

För vardagsrum inredda i modern stil anses polerade aluminiumställningar med ovanliga former vara ett bra val, de är installerade på en labradoridbas. För finsmakare av klassikerna tillverkar tillverkare produkter av vanliga geometriska former från olika träslag, de är dessutom belagda med en speciell lack.

Bild
Bild

Valbara kriterier

Att köpa stativ för ett högtalarsystem, det är viktigt att ta hänsyn till många nyanser, eftersom varaktigheten av deras drift beror på rätt val.

Alternativ för efterbehandling … Idag erbjuder tillverkare olika modeller av PVC -rack, som är dekorerade med attraktiva mönster och mönster. Om vi överväger produkter när det gäller kvalitet, är det bäst att föredra alternativ gjorda av fint trä och lackerade eller färgade. Inte mindre vacker kommer att se ut i det inre av lokalerna och ställen av akryl, glas eller plast, de är billigare, men har inte hög hållfasthet.

Bild
Bild

Konstruktionstyp … För att installera de bakre och främre högtalarna är vanliga stativ lämpliga, för den centrala hyllan måste du köpa ett speciellt stativ separat. Den skiljer sig från standardmodeller i sin långsträckta bredd och är utrustad med en bred plattform.

Bild
Bild

Installationsplats … Om du planerar att installera högtalarsystemet på väggar måste du välja ställ med väggfästen. De tillverkas komplett med skruvar och klämmor, ibland finns det även fästen.

För rymliga rum kan du köpa golvstativ, de tar mer plats, men de ser elegant ut och fungerar som ett av de dekorativa elementen i interiören.

Bild
Bild

Utnämning … Hemmodeller är väl lämpade för högtalaranvändning på restauranger, kaféer, små hallar och hemmet. De är utformade för lätta och kompakta högtalare. För professionell akustik, som används vid konserter, krävs stativ som tål högtalare med stor vikt och storlek.

Bild
Bild

Förekomsten av akustiska spikar … Tack vare sådana element reduceras basytans kontaktyta med golvet, eftersom de fungerar som "ben". Spikmodellerna ger ett högkvalitativt ljud eftersom vibrationerna som överförs till golvet genom stativet reduceras.

Bild
Bild

Tillgänglighet för justering … Det är mycket viktigt att kolumnen är försedd med en ändring av högtalarens rotationsvinkel, medan stativet ska förbli i standardläget. Som regel kompletteras väggmonterade modeller med en sådan justering. Ställningens höjdjustering anses också vara viktig.

Bild
Bild

Lägga ledningar … Det är lämpligt att välja modeller som har möjlighet att dölja ledningar. Det finns en speciell urtagning i deras design. Tack vare detta ser akustiken snygg ut och risken för skador minskar (trådar kan vidröras och tappas).

Bild
Bild

Maximal belastning … Stativet måste stödja högtalarens vikt på ett tillförlitligt sätt, så denna parameter är viktig att ta hänsyn till när stativet köps separat från akustiken och inte är avsett för en specifik modell.

Det är omöjligt att öka belastningen på egen hand, eftersom racket i detta fall kan gå sönder när som helst.

Bild
Bild

Vikt … Tillverkare anger denna parameter på lådor för produkter. Rackens totala vikt och varje artikel föreskrivs separat. Välj inte för tunga konstruktioner, med tanke på att deras stora vikt hjälper till att minska främmande vibrationer. Många modeller finns nu med lätta karosser.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Stativ för högtalare kan köpas färdiga, men det blir mycket billigare att göra dem med egna händer, medan hemmagjorda strukturer på inget sätt kommer att vara sämre i kvalitet och kommer att passa in i vilken rumsdesign som helst på ett originellt sätt.

Innan du gör ett ställ för akustik måste du förbereda följande material och verktyg:

  • ett ark av massivt trä eller spånskiva (du måste skära 4 delar);
  • stöd av rostfritt stål (kan tillverkas av ett rör med en diameter på 60 mm);
  • fästelement;
  • sprayfärg;
  • skruvmejsel (elektrisk skruvmejsel);
  • borr för trä.
Bild
Bild

Därefter utarbetas en skiss på papper och ett diagram över placeringen av akustik i rummet. Röret måste skäras i storlek. Om ett kit med plastproppar köptes måste de dras ut. Detta är nödvändigt för den efterföljande fastsättningen. Röret skjuts på ett speciellt stativ och fixeras med en skruv. Sedan ska du skära ett träblad i 4 delar, varav två blir större, eftersom de kommer att fungera som bas och två mindre (de kommer att fungera som hyllor).

Hyllornas storlek väljs i enlighet med högtalarnas tvärsnitt, exklusive den del som sticker ut något framåt. Detta ger benen och kolumnerna ett komplett utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg är att bearbeta alla detaljer. Eftersom hyllorna är gjorda av naturligt trä, det är bäst att välja en matt svart färg för beläggning av materialet (när du målar med en sprayburk måste du applicera färg i tre lager). Det kommer att matcha strukturens struktur perfekt. Du kan också applicera fet film av vilken färg som helst.

Om ställningarna är monterade av spånskiva rekommenderas att täcka det med lack eller fläck, varefter du måste vänta på att ytan torkar i minst två timmar.

Sedan är det nödvändigt att fästa flänsarna på de resulterande hyllorna och baserna med hjälp av självgängande skruvar. För att göra detta, förborra hål med en diameter på 1,5 till 2 mm. Fästning av grunddelarna utförs med en liten bakåtförskjutning (inte precis i mitten). Det återstår att sätta in i monteringsbenen, fixa allt och kontrollera anslutningarna för jämnhet.

Bild
Bild

Efter det måste du fästa filtkuddar till baserna, de är vanligtvis limmade på benen på stolar och bord för att inte repa golvet. För ställningar behövs sådana dynor för att förhindra överföring av ljudfrekvenser till golvet. Om så önskas kan filtkuddar ersättas med speciella taggben.

Bild
Bild

Förutom, högtalarstativ kan vara tillverkade av tjockt rostfritt stål , från vilken du kan montera en rektangulär kolumn. Frontpanelen blir bredare för att säkra svetsfogarna. Plattformens storlek är 30 * 30 cm och tjockleken är 10 mm. Separat måste hål borras i plattan för att fylla i skott eller kalcinerad sand.

Rekommenderad: