Akustiskt Tyg: Ljudgenomskinligt Tyg För Högtalare. Hur Byter Man Ut Akustiskt Material?

Innehållsförteckning:

Video: Akustiskt Tyg: Ljudgenomskinligt Tyg För Högtalare. Hur Byter Man Ut Akustiskt Material?

Video: Akustiskt Tyg: Ljudgenomskinligt Tyg För Högtalare. Hur Byter Man Ut Akustiskt Material?
Video: Do speaker grille cloths damage sound? 2024, April
Akustiskt Tyg: Ljudgenomskinligt Tyg För Högtalare. Hur Byter Man Ut Akustiskt Material?
Akustiskt Tyg: Ljudgenomskinligt Tyg För Högtalare. Hur Byter Man Ut Akustiskt Material?
Anonim

Specialmaterial används för att separera ljudfrekvenser i ljudåtergivande utrustning. Bland de första sådana materialet var akustiskt tyg, som föddes för mer än 100 år sedan och på den avlägsna tiden kallades radioväv. Ett sådant tyg maskerade vissa delar av radion och utförde också funktionen att leda ljud genom sig själv utan förvrängning. Med tiden har olika typer av liknande akustiska tyger utvecklats, som nu används av alla moderna ljudteknologitillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Struktur och egenskaper

Det akustiska tyget var ursprungligen tillverkat av bomull, senare var det ibland tillverkat av natursilke. Det speciella med sådana material var den speciella vävningen av trådar. Med utvecklingen av vetenskap och industri moderna prover av sådana akustiska material började tillverkas av syntetiska trådar - polyester … Materialet används för dekorativa ändamål, liksom för att ge ett mjukt behagligt ljud till högtalarna.

Med tiden har produktionen av akustiskt tyg blivit ännu mer perfekt, och idag utmärks denna textil inte bara av en mängd olika färger och texturer, utan har också en speciell brandbeständig impregnering.

Bild
Bild
Bild
Bild

De främsta egenskaperna hos ett akustiskt material är:

  • låg förmåga att absorbera fukt;
  • förstärkt hållfasthet och slitstyrka;
  • vissa arter är resistenta mot eld;
  • motståndskraft mot effekterna av många typer av kemiska komponenter;
  • hög akustisk effekt, avlägsnande och reflektion av ljudvågor.

Akustiska textilier kan vid närmare granskning ha olika trådar som bildar en gitterstruktur.

Färgprestandan för sådana material varierar från neutralt vitt eller svart, tyget kan vara mångfärgat, ha mönster eller märkesinskriptioner.

Bild
Bild

Visningar

Modernt akustiskt material används inte bara för att dekorera akustiska system - dessa tyger började användas för att ordna utrymmet inuti dessa strukturer.

Idag är sådana material uppdelade i 2 typer:

  • ljudabsorberande tyg används för att minska vibrationsnivån hos ljudvågor;
  • ljud genomskinligt tyg används för akustik för att förstärka den.

Huvudegenskapen för ett ljudabsorberande material anses vara att undertrycka ljudvågor genom att absorbera dem. Sådant tyg är särskilt effektivt i förhållande till ljud som reflekteras från ytor, återgår till ljudkällan och stör det. Sådana material verkar porösa och ganska täta i strukturen.

Akustiska skyddstyger används i inspelningsstudior, biografer, musikstudior, konserthus - kort sagt, var som helst ljudrenhet krävs.

Nyligen började bilindustrin använda liknande typer av material och utrustade bilinteriörer.

Bild
Bild

Ljudtransparent tyg har motsatta egenskaper - det överför perfekt ljudvågor och skyddar dem i motsatt riktning mot ljudkällan. Förutom, tyget skyddar högtalarna på ljudutrustning på ett tillförlitligt sätt från oavsiktliga skador … Ett sådant tyg kan se ut som ett ljust chiffongmaterial eller likna en tunn matta med en lös trådtråd. Det är den speciella sammanvävningen av materialets trådar som gör att ljudet kan passera genom det obehindrat och uppfattas av det mänskliga örat utan förvrängning.

Ofta används dessa akustiska material för inredning av ett rum eller en stor hall, och de kan produceras i olika färger.

Bild
Bild

Ansökan

De använder ljudabsorberande akustiska tyger vid tillverkning av ljudhögtalare, akustiska högtalare och billjudsystem, dekoration av biosalonger, skapande av gardiner och gardiner för konserthus, klassrum för att lyssna på musik, salar för konferenser och symposier.

Det ljudabsorberande materialet kan ersättas med flera lager tunn och hållbar spunbond - täcker fiberduk. Ibland används tjocka ulltextiler eller polyester som ljudabsorbenter. Tjockt sammet med en lång hög och ett material som kallas blackout är bra ljudabsorbenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tyger med en ljudgenomskinlig egenskap används för tillverkning av ljudhögtalare, medan materialet fungerar som en dekorativ roll och skyddar ljudenheten från damm och smuts, mekaniska skador. Sådana akustiska textilier fixeras på högtalare eller speciella gångjärnsramar med hjälp av lim eller metallklammer. Det är inte svårt att arbeta med tyget, eftersom kanterna inte har den särart att de smulas när de skärs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Radioamatörer rekommenderar att man byter ut ljudgenomskinliga textilier med ett nylonnät med den minsta cellen eller en bit tunn nylon.

Hur väljer man?

Kostnaden för akustisk radiovävnad i Ryssland idag är ganska hög och i genomsnitt 3500 rubel. per löpmeter med en bredd på 1,5 meter. Detta pris förklaras av det faktum att en sådan produkt huvudsakligen tillverkas för företag som producerar ljudutrustning, och det är ganska svårt att hitta den i fri försäljning, men efterfrågan på denna produkt är alltid ganska hög.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du köper sådana akustiska textilier bör du vara uppmärksam på följande punkter:

  • enhetlighet av tygtjocklek över hela området;
  • vävtrådarna ska placeras med samma spänning, utan slingor eller raster;
  • materialets sammansättning bör vara tillverkad av polypropen, bomull eller siden.

När du köper akustiskt tyg bör du vara uppmärksam på tillverkaren. Det är inte ovanligt att skrupelfria säljare erbjuder en hel del icke-akustiska tyger. Dessa material för akustik köps bäst i specialaffärer. För att undvika förfalskning, försök hitta produkter från sådana världstillverkare som Gutermann (Tyskland), Vescom (Holland), Guilford (USA), Drapilux (Tyskland).

Rekommenderad: