Trevägs Högtalarsystem: Akustiska Funktioner. Hur Väljer Jag Ljudhögtalare För Ditt Hem? Typer Av 3-vägs Högtalarsystem

Innehållsförteckning:

Video: Trevägs Högtalarsystem: Akustiska Funktioner. Hur Väljer Jag Ljudhögtalare För Ditt Hem? Typer Av 3-vägs Högtalarsystem

Video: Trevägs Högtalarsystem: Akustiska Funktioner. Hur Väljer Jag Ljudhögtalare För Ditt Hem? Typer Av 3-vägs Högtalarsystem
Video: AIWA 3 WAY BASS SPEAKER TEST 2024, April
Trevägs Högtalarsystem: Akustiska Funktioner. Hur Väljer Jag Ljudhögtalare För Ditt Hem? Typer Av 3-vägs Högtalarsystem
Trevägs Högtalarsystem: Akustiska Funktioner. Hur Väljer Jag Ljudhögtalare För Ditt Hem? Typer Av 3-vägs Högtalarsystem
Anonim

Trevägs högtalarsystem blir mer och mer populärt på dagens marknad. Musikälskare vill lyssna på musik i högsta möjliga kvalitet, och det är precis vad trevägs ljudenheter ger. Vilka funktioner har sådana system och vad är kriterierna för att välja ljudhögtalare för hemmalyssning? Vi kommer att svara på dessa frågor i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är ett 3-vägs högtalarsystem?

Våra hörselorgan kan bara uppfatta ljud i ett visst område, som ligger i intervallet från 20 till 20 000 Hz. Musikens kvalitet bestäms av förmågan hos en ljudenhet att producera ljudvågor som uppfyller dessa mått . Funktionsprincipen för modern bredbandsakustik är baserad på att dela in ljud i flera olika frekvensområden, medan 3-vägs högtalarsystemet började inkludera tre olika högtalare, som var och en återger ljudet av en viss frekvens.

Denna princip är avsedd att förbättra ljudkvaliteten på ljud genom att eliminera störningar som uppstår när ljudvågor överlappar varandra.

Bild
Bild

Det betyder att sådana högtalare kan återge strikt definierade frekvenser, nämligen låga (ligger inom intervallet 20-150 Hz), medium (100-7000 Hz) och hög (5000 -20.000 Hz) . Strängt taget tack vare modern utveckling har tillverkare av ljudutrustning lyckats avsevärt förbättra enkelriktade högtalarsystem, men deras ljudkvalitet kan fortfarande inte jämföras med tvåvägs, och ännu mer med trevägs ljudenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Det säregna med ett trevägs högtalarsystem är att högtalaruppsättningen innehåller en medelfrekvent (MF) sändare, tack vare vilken en känsla av surroundljud uppnås. Sådana enheter har en mycket bättre ljudkvalitet jämfört med tvåvägsanordningar, som bara består av två högtalare-lågfrekventa (LF) och högfrekventa (HF) . Förutom hög ljudkvalitet är trevägsutrustning mer kompakt än två- och enkelriktade motsvarigheter, därför är det mycket efterfrågat bland bilister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland bristerna bör nämnas det höga priset på sådana enheter - ungefär dubbelt så högt som för tvåvägs ljudsystem. Förutom, trevägsanordningar måste ha överkorsningar - specialanordningar som är utformade för att ge en frekvensgräns för var och en av högtalarna, med andra ord, specialfrekvensfilter.

Och en svårare punkt - när du installerar trevägs högtalarsystem måste du bjuda in en specialist som kan konfigurera enheten korrekt för att uppnå maximal ljudkonsistens - annars kommer det praktiskt taget inte att skilja sig från ljudet från tvåvägs ljudsystem.

Bild
Bild

Olika sorter

På hyllorna i butiker med ljudutrustning kan du hitta en mängd olika högtalarsystem som skiljer sig från varandra i sitt syfte. Dessa är hem-, konsert-, instrumentala och andra enheter som skiljer sig åt i storlek, kroppsform, kraft, ljudkvalitet och några andra indikatorer.

Bland dessa högtalare kan du hitta golv- och hyllhögtalare, center- och sidohögtalare, samt kompakta bakre högtalare och en subwoofer.

Bild
Bild

Toppmodeller

Trots att det finns ett mycket brett utbud av trevägs högtalarsystem på den moderna marknaden, har inte alla modeller en verklig kvalitet som motsvarar priset. Här är de fem mest pålitliga akustiska enheterna.

Pioneer TS A1733i

Detta är en koaxial (det vill säga monolitisk, som kombinerar tre olika radiatorer med låga, medelhöga och höga frekvenser) med en maximal effekt på 300 W och en storlek på 16 cm. Dess maximala volym är 90 dB, vilket är tillräckligt för en bil att fyll det med surroundljud. Frekvensområdet är 28 - 41 000 Hz. Satsen innehåller två högtalare och ett installationspaket . Fördelarna med denna modell inkluderar lågt pris, bra ljud vid låga frekvenser och hög ljudkvalitet i allmänhet. Nackdelen är behovet av att köpa en extra förstärkare.

Bild
Bild

Pioneer TS-R6951S

Ytterligare ett koaxialt system som mäter 15x23 cm, med en maximal effekt på 400 W och en maximal volym på upp till 92 dB. Det återger ljud bra i intervallet 31-35.000 Hz, två högtalare ingår i satsen. Denna billiga akustiska enhet har följande fördelar: bra effekt när den är rätt inställd, ett brett basområde, modern skåpdesign och en högkvalitativ kon som levererar bra bas och förbättrade mellanslag. Användare noterar coolt, klart ljud med fantastisk bas.

Bild
Bild

JBL Steg 9603

Bilkoaxial akustisk enhet med en effekt på upp till 210 W och en maximal volym på upp till 92 dB. Reproducerar frekvensområdet från 45 till 20 000 Hz. Positivt: högtalarna väs inte vid hög volym, klart ljud till ett lågt pris, brett frekvensområde, kraftfullt ljud utan förstärkare . Av nackdelarna kan ett skört plasthölje noteras.

Bild
Bild

JBL GT7-96

Akustiskt koaxialsystem, som skiljer sig från de två föregående modellerna genom att begränsa ljudstyrkan upp till 94 dB. Användare noterar särskilt den här enhetens utmärkta byggkvalitet, dess lakoniska design, kristalljud, djup bas och överkomligt pris. Av nackdelarna är bristen på tips i satsen.

Bild
Bild

Pioneer TS-A1333i

Storlek 16 cm. Effekt - upp till 300 watt. Volymen är upp till 89 dB. De reproducerbara frekvenserna är 49-31 000 Hz. Positiva punkter: kristallklart ljud, rik bas och höga frekvenser, högkvalitativt ljud för dess prisnivå, hög effekt på enheten, vilket gör att du kan klara dig utan en extra förstärkare . Nackdelarna är inte särskilt hög känslighet och bristen på tips i satsen.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du köper ett trevägs högtalarsystem för ditt hem måste du korrekt avgöra vilka mål denna utrustning kommer att uppfylla. Det här skulle kunna vara:

  • lyssnar på musik;
  • hemmabioapparat;
  • universella högtalare för alla tillfällen.

I det första fallet bör du föredra ett traditionellt stereosystem som består av ett par högtalare. När du tittar på filmer, för att få effekten av verklig närvaro, är det bättre att välja en uppsättning med flera trevägshögtalare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa köpare frågar sig vilken typ av högtalare att föredra - golvställning eller bokhylla. I det första fallet köper du en enhet som ger storskaligt ljud, som kan klara sig utan några inställningar. men bokhylla ljudsystem garanterar ännu högre ljudkvalitet, plus säljs till mer överkomliga priser e. En annan fördel med sådana anordningar är deras kompakta storlek, vilket är mycket viktigt för ägare av småhus. Och ett kraftfullt högtalarsystem kommer inte att kunna förverkliga alla sina funktioner under förhållanden med begränsat ledigt utrymme.

När du köper högtalare måste du välja enheter från välkända tillverkare, var också uppmärksam på indikatorerna för ljudeffekt, känslighet, frekvensområde och maximal volym för ljudsystemet, liksom kvaliteten på det material som det är tillverkat av. Det bästa materialet för fodralet är trä, men på grund av dess höga kostnad är det tillåtet att köpa högtalare med ett MDF -fodral.

Plast anses vara det sämsta alternativet, men det är han som vanligtvis används i budgetmodeller.

Rekommenderad: