Tvåvägs Högtalarsystem: Enkla 2-vägs Ljudsystemskretsar. Vilket är Bättre: Trevägs Eller Tvåvägs Akustik?

Innehållsförteckning:

Video: Tvåvägs Högtalarsystem: Enkla 2-vägs Ljudsystemskretsar. Vilket är Bättre: Trevägs Eller Tvåvägs Akustik?

Video: Tvåvägs Högtalarsystem: Enkla 2-vägs Ljudsystemskretsar. Vilket är Bättre: Trevägs Eller Tvåvägs Akustik?
Video: 2 way vs 3 way sound ? कौनसा DJ , PA Sound सिस्टम सही रहेगा । Crossover Frequency Details 2024, Mars
Tvåvägs Högtalarsystem: Enkla 2-vägs Ljudsystemskretsar. Vilket är Bättre: Trevägs Eller Tvåvägs Akustik?
Tvåvägs Högtalarsystem: Enkla 2-vägs Ljudsystemskretsar. Vilket är Bättre: Trevägs Eller Tvåvägs Akustik?
Anonim

Musikälskare uppmärksammar alltid kvaliteten på musiken och högtalarna som återger ljudet. Det finns modeller på marknaden med ett enkel-, tvåvägs-, trevägs- och till och med fyrvägshögtalarsystem. Det mest populära är tvåvägshögtalarsystemet. Det finns i både högtalare och bilhögtalare.

I den här artikeln kommer vi att titta på exakt var det är bäst att tillämpa ett tvåvägssystem, och också ta reda på hur du väljer en eller annan modell för dig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design egenskaper

Låt oss först ta en titt på funktionerna i systemen.

Få människor vet att filsystem är indelade i varandra i klasser:

  • koaxial akustik;
  • komponentakustik.

Koaxial akustik innebär närvaron av ett hus i vilket sändarna är monterade. Detta är ofta en enda subwoofer med flera högfrekventa högtalare installerade. Den största fördelen med ett sådant system är att det är ganska enkelt att installera. Prissegmentet är ganska lågt, så antalet sådana högtalare är inte begränsat. Denna modell är populär bland befolkningen, särskilt bland bilägare.

Funktion av komponentakustik är att två högtalare kombineras till ett system och samtidigt återger både låga och höga frekvenser.

Kostnadsmässigt är sådana modeller mycket dyrare. I denna modell är det redan möjligt att spåra uppdelningen i ränder. Ju fler band det finns, desto högre pris.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnaden mellan ränderna är enkel nog. I ett enkelriktat system finns det bara en högtalare som ansvarar för både höga och låga frekvenser. Two-way har två högtalare, som var och en ansvarar för sin egen frekvens … Och i ett trevägssystem är antalet högtalare tre, och var och en av dem tillhör ett visst intervall - högt, lågt, medium.

Ljudsystemets designfunktioner är att det i ett tvåvägssystem bara finns två högtalare som är ansvariga för ljud, en eller två ljudförstärkare och ett filter. Du kan till och med montera ett sådant system själv ., det räcker med grundläggande kunskaper inom elområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Varje utrustning har ett antal fördelar och nackdelar. Detta gäller även högtalare. Vi kommer att jämföra fördelarna och nackdelarna med ett tvåvägssystem baserat på dess skillnader med envägs- och trevägssystem. Tänk på det positiva.

Dessa högtalare är mycket populära … Till exempel hittar du liknande högtalare i varje bil. Till skillnad från enkelriktade system har 2-vägs högtalare surroundljud. Tack vare två högtalare blir ljudet starkare och starkare, vilket är perfekt för att lyssna på musik i bilen.

Optimal frekvens och ljudkvalitet med bashögtalare och diskant … LF ansvarar för låga och tunga ljud, och HF för höga ljud och jämnare ljud. På grund av detta används de enklaste delningsfiltren i sådana modeller, vilket påverkar produktens slutkostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelen jämfört med ett 3-vägs system är installation. Du kan enkelt installera en högtalare med två högtalare. Men när det gäller trevägsakustik kommer detta inte att hända. Detta beror på att sådan utrustning i sig är mer komplex (både när det gäller intern fyllning och när det gäller installation). Utan hjälp av proffs blir sådan akustik mycket svår att sätta upp. Om inställningen är felaktig kommer ett trevägssystem inte att skilja sig från ett tvåvägssystem. Detta är den största skillnaden mellan dessa kolumner.

Det bör noteras att tvåvägshögtalarsystemet inte har några nackdelar. Säker, Du kan hitta fel med ljudets renhet, eftersom det bara finns två högtalare … De ansvarar endast för höga och låga frekvenser. Men högtalaren med låga frekvenser är också ansvarig för mellanfrekvensen. Om du är den lyckliga ägaren till perfekt hörsel, kommer det att märkas direkt.

Om volymen är för hög kan det hända att högtalarna inte klarar belastningen , och vid utgången, istället för musik, kan du tydligt bara höra beat och bas eller, i vissa fall, en obegriplig kakofoni, som om du lyssnar på en tuggad kassett. Allt beror på vad högtalaren är avsedd för. Normalt specificeras dessa funktioner av tillverkaren. Naturligtvis beror mycket på byggkvaliteten och de material som används. Därför är detta också värt att uppmärksamma.

Om du gillar att lyssna på musik mycket högt, så är det i det här fallet värt att få många högtalare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du köper ett tvåvägs ljudsystem är det värt att titta närmare på några av de installationsfunktioner som bör observeras. För att uppnå en perfekt och jämn ljudeffekt måste du montera högtalaren så att alla dess element ligger så nära varandra som möjligt. Till exempel, om vi överväger alternativet med en bil, är bashögtalaren bättre placerad i dörren och diskanten på instrumentbrädan. Om du installerar hemma kan enheten placeras i ett hörn i väggen.

Om du köper ett färdigt kit, placera det på samma sätt i hörnet av rummet. Detta gör att ljudet kan nå dig mycket snabbare, eftersom det kommer att riktas direkt från väggen mot dig.

Annars, om du installerar högtalaren i mitten av rummet, kommer ljudet först att nå väggen, golvet eller taket, "slå" och först sedan återvända och skapa volym.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svårigheter kan uppstå med valet av högtalartyper - golvstående eller bokhylla. Egenskaperna i sådana modeller förändras inte på något sätt, bara deras position i interiören och storleken är olika. Hyllhögtalare vanligtvis av medelstorlek eller liten, knappt synlig. Dom är ganska tyst därför inte lämplig för stora rum. Golvstående i sin tur sticker ut i storlek - de är ganska stora. De är rektangulära eller långsträckta. Lämplig för hemmabio … Täck över ett stort område med ljud.

Nästa sak att se upp för är högtalardiametern. Ju större högtalare, desto bredare ljud … Å andra sidan spelar också antalet högtalare en roll. Därför, innan du köper, måste du bestämma vilken typ av ljudeffekt du vill ha: gillar du djup bas eller det är ingen skillnad i ljud för dig. Allt här kommer att bero på dina preferenser.

Rekommenderad: