Kamerainställningar (19 Bilder): För Motiv- Och Porträttfotografering Inomhus Och I Studion, Utomhus Och I Andra Fall? Manuell Och Automatisk

Innehållsförteckning:

Video: Kamerainställningar (19 Bilder): För Motiv- Och Porträttfotografering Inomhus Och I Studion, Utomhus Och I Andra Fall? Manuell Och Automatisk

Video: Kamerainställningar (19 Bilder): För Motiv- Och Porträttfotografering Inomhus Och I Studion, Utomhus Och I Andra Fall? Manuell Och Automatisk
Video: Fotografera i befintligt ljus - Släck lamporna inomhus 2024, April
Kamerainställningar (19 Bilder): För Motiv- Och Porträttfotografering Inomhus Och I Studion, Utomhus Och I Andra Fall? Manuell Och Automatisk
Kamerainställningar (19 Bilder): För Motiv- Och Porträttfotografering Inomhus Och I Studion, Utomhus Och I Andra Fall? Manuell Och Automatisk
Anonim

Idag är kameran en vanlig teknik som finns i nästan alla hem. Många använder både SLR eller spegellösa och budgetkompakta enheter av olika märken. Varje enhet måste konfigureras korrekt. I den här artikeln kommer vi att ta reda på hur man ställer in en sådan teknik.

Bild
Bild

grund inställningar

Numera är sortimentet av kameror i olika klasser riktigt stort. Köpare kan välja mellan ett stort utbud av högkvalitativa, praktiska och multifunktionella enheter, som är praktiska och enkla att använda . Det är möjligt att få vackra, tydliga och rika bilder med olika effekter med rätt inställningar för tekniken.

Det är inte svårt att sätta upp moderna kameror på egen hand . Det viktigaste är att veta vilken artikel som är ansvarig för vad och vad som är dess betydelse. Låt oss i detalj överväga vilka inställningar för sådana tekniska enheter som kan hänföras till de viktigaste och vilka roller de spelar i driften av enheterna.

Bild
Bild

Utdrag

Denna parameter mäts vanligtvis i sekunder. Exponering är den tidpunkt då slutaren på enheten öppnas i det ögonblick som slutaren släpps. Ju längre denna del är öppen, desto mer ljus kommer att kunna komma in i matrisen . Baserat på den specifika tiden på dagen, närvaron av solen och belysningens kvalitet, bör du ställa in lämplig slutartid. Många amatörfotografer föredrar att bara använda det automatiska läget, där kameran mäter graden av belysning på egen hand och väljer det bästa värdet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slutartiden påverkar inte bara belysningen av ramen, utan också graden av suddighet av rörliga föremål . Ju snabbare den rör sig, desto kortare ska slutartiden vara. Men i vissa situationer är det tvärtom tillåtet att fixa det lite längre för att uppnå en speciell "konstnärlig" smörjning. En liknande oskärpa kan uppnås om fotografens händer skakar, så det är viktigt att ställa in värden som kan neutralisera detta problem.

Fotografen bör utöva extra träning för att hålla skakningen till ett minimum.

Bild
Bild

Diafragman

Detta är ett annat av de viktigaste, grundläggande alternativen som måste ställas in korrekt när du ställer in en teknik. Det är betecknat så här: f22, f10, f5, 6, F1.4 - betyder hur mycket linsöppningen öppnas när avtryckaren släpps . Ju lägre tal du anger desto större blir hålets diameter. Ju mer detta hål är öppet, desto mer ljus kommer att falla på matrisen. I automatiskt läge väljer tekniker själv det bästa värdet med det inställda programmet.

Bild
Bild

ISO -känslighet

Det kan betecknas så här: ISO 100, ISO 400, ISO 1200, och så vidare . Om du har erfarenhet av att filma på specialfilmer, bör du vara medveten om att tidigare filmer såldes med olika ljuskänsligheter. Detta indikerade materialens känslighet för ljusets effekter.

Detsamma gäller för moderna digitalkameror. I dessa enheter kan du självständigt ställa in matrisens optimala ljuskänslighet . I praktiken kommer detta att innebära att ramen blir ljusare när ISO -värden läggs till (med samma slutartid och bländarinställningar).

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett särdrag hos dyra moderna kameramodeller är att de kan ge en mycket "seriös" ISO -konfiguration, upp till 12800. Detta är en imponerande siffra. Vid ISO kommer du bara att kunna ta bilder i dagsljus, och vid 1200 kommer inte skymningen att störa . Nuvarande budget -SLR -kameror har ett maximalt ISO på 400 till 800. Över detta kan det karakteristiska färgbruset visas. Kompakta "tvålfat" lider mest av denna nackdel.

Bild
Bild

vitbalans

Visst har alla minst en gång i sitt liv sett bilder där för stark gulhet eller blått syns. Sådana problem uppstår på grund av felaktigt inställd vitbalans. Baserat på en viss ljuskälla (vare sig det är en glödlampa eller dagsljus) kommer också färgtonen på fotot att komma ut . Idag har de flesta kameror praktiska vitbalansinställningar - "grumligt", "soligt", "glödande" och andra.

Många användare tar vackra bilder med automatisk vitbalans. Om vissa brister identifieras är det mer bekvämt för människor att göra justeringar senare i de program som är lämpliga för detta. Vad är det bästa sättet att göra det - varje fotograf bestämmer själv.

Bild
Bild

Val av fokuspunkt

Vanligtvis har alla kameror av hög kvalitet möjlighet att självständigt välja fokuspunkt. Du kan få den att upptäcka automatiskt.

Autoläge kan vara användbart i situationen när du försöker fånga högkvalitativa och levande bilder under begränsad tid och ett stort antal objekt . Det kan till exempel vara en bullrig skara människor - här kommer automatiskt fokusval att vara den perfekta lösningen. Den centrala punkten anses vara den mest exakta, varför den används oftast. Det är nödvändigt att titta på om alla punkter i din apparat "fungerar" och om de kan användas.

Bild
Bild

Fältdjup DOF

Fältdjupsparametern är avståndet inom vilket alla skjutande mål blir skarpa. Denna parameter kommer att vara annorlunda under olika omständigheter. Mycket beror på brännvidden, bländaren, avståndet från objektet. Det finns speciella skärpedjupskalkylatorer där du måste fylla i dina värden och sedan ta reda på vilken inställning som är optimal.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Du kan anpassa din befintliga kamera för alla typer av fotografering (till exempel motiv, porträtt eller studio). Detta är inte svårt. Det viktigaste är att "känna" tekniken som du arbetar med, och att veta exakt hur du ställer in vissa inställningar på den.

Utdrag

Låt oss överväga de grundläggande reglerna för att välja ett lämpligt utdrag

  • För att inte kollidera med oskärpa på grund av handskakningar är det bättre att ställa in slutartiden inte längre än 1 mm, där mm är millimetrarna för din verkliga indragning.
  • När du skjuter en person som går någonstans, bör slutartiden ställas in på mindre än 1/100.
  • När du skjuter barn inomhus eller utomhus, rekommenderas att slutartiden inte är lägre än 1/200.
  • De "snabbaste" objekten (till exempel om du fotograferar från ett bil- eller bussfönster) behöver de kortaste slutartiderna - 1/500 eller mindre.
  • Om du planerar att ta statiska motiv på kvällen eller natten, bör du inte ställa in för höga ISO -inställningar. Det är bättre att föredra långa exponeringar och använda ett stativ.
  • När du vill skjuta graciöst rinnande vatten behöver du en slutartid på högst 2-3 sekunder (om fotot är planerat med oskärpa). Om fotot måste vara skarpt är följande värden 1 / 500-1 / 1000 relevanta.

Dessa är ungefärliga värden som inte är axiomatiska. Mycket beror på din fotografiska utrustnings möjligheter.

Bild
Bild

Diafragman

Låt oss överväga vilka bländarvärden som kan ställas in under olika fotograferingsförhållanden

  • Om du vill ta ett foto av ett dagtidlandskap bör bländaren stängas till f8-f3 så att detaljerna blir skarpa. I mörkret kommer ett stativ till nytta, och utan det måste du öppna bländaren ytterligare och höja ISO.
  • När du fotograferar ett porträtt (till exempel i en fotostudio), men vill uppnå effekten av en suddig bakgrund, bör bländaren öppnas så mycket som möjligt. Men vi måste komma ihåg att om det installerade objektivet inte har hög bländare kommer det att bli för många f1.2-f1.8 indikatorer och bara den mänskliga näsan kommer att vara i fokus.
  • Skärpedjupet beror också på membranet. För att få huvudmotivet att bli skarpt är det bättre att använda f3-f7.
Bild
Bild

Fokus och skärpedjup

Fokuseringen av moderna kameror har 2 lägen

  • Manuell . Ger rotation av linsringen eller ändring av vissa parametrar i enheten för att få bra fokus på ett visst objekt.
  • Bil . Ansvarig för automatisk fokusering enligt de exponerade punkterna eller en specifik algoritm (till exempel ger många modeller automatisk ansiktsigenkänning med ytterligare fokusering).

Det finns många typer av autofokus. Till exempel kan enheten hålla fokus på motivet tills avtryckaren på kroppen släpps.

DOF beror på teknikens fokus. Många blivande fotografer vill bli mästare i porträttfotografering, för vilka de försöker använda tekniken att fokusera på ett valt ämne. Detta kan göras mycket enkelt om du vet hur du ställer in en specifik kameramodell så att endast motivet sticker ut när du fokuserar och bakgrunden förblir suddig.

Motsvarande funktioner kan styras med en knapp på enhetens kropp, samt genom att vrida fokusringen på linsen.

Bild
Bild

ISO -matris

Låt oss ta en titt på några av de nuvarande ISO -inställningarna

  • För fotografering utomhus eller inomhus eller i en studio med bra ljus (till exempel pulserande) är det lämpligt att ställa in minsta ISO -värden (1/100). Om möjligt kan du ställa in en ännu lägre parameter.
  • Molnigt väder eller skymning kräver högre ISO - över 1/100, men för höga värden bör inte heller ställas in.
Bild
Bild

vitbalans

I DSLR används automatisk vitbalans oftast för att fotografera olika objekt - landskap, djur eller interiörer. Men teknik kan inte alltid anpassa sig till den befintliga situationen.

  • Automatisk justering ger oftast vitbalansen i en lättare "riktning" och kan göra bilden svag, så du bör inte ständigt hänvisa till sådana konfigurationer.
  • De flesta kameror har en vitbalans som matchar "dagsljus" eller "solljus". Detta läge är perfekt för grumliga, gråa dagar.
  • Det finns specifika vitbalansinställningar som kan ställas in för att göra bra bilder i skugga eller delvis skugga.
  • I "kalla" miljöer ska du inte ställa in en balans som gör bilden ännu mer blå och "frostig". Ett sådant skott kommer sannolikt inte att bli vackert.

Det är nödvändigt att justera vitbalansen utifrån den specifika situationen och miljön. Experimentera med tekniken i olika väderförhållanden. Kontrollera exakt hur ett visst läge påverkar den resulterande ramen.

Bild
Bild

Rekommendationer

Om du planerar att installera din kamera själv, finns det några användbara tips att tänka på

  • Om du vill att nattfotografering ska ske utan att använda blixt, räcker det med att ställa in högre ljuskänslighetsvärden.
  • Om du fotograferar (foto, video) på vintern och märker att de rörliga elementen har blivit mer suddiga började skärmen fungera med en fördröjning och fokuseringen saktas ner, detta indikerar att det är dags att avsluta fotosessionen - detta händer inte med felaktiga inställningar, utan med lång vistelse av utrustning i kylan.
  • Om du vill ta ett officiellt familje- eller gruppfoto rekommenderas att du använder ett stativ och en fjärrkontroll av utrustningen. På så sätt minimeras risken för handskakningar. Samma teknik kan användas under videofilmning.
  • När du ställer in lämplig vitbalans i din kamera rekommenderas att du använder den maximala inställningen och manuellt ställer in önskade värden. Således blir det lättare för dig att styra det angivna enhetsalternativet.
  • De flesta kameramodeller "tenderar" att fokusera bra på de objekt som ligger närmast bildens mitt. Om motivet (eller personen) är långt från denna punkt, och det finns ytterligare objekt mellan det och kameran, kommer det att vara nödvändigt att noggrant övervaka vad tekniken fokuserar på.
  • Många användare lider av suddiga foton. Ofta uppstår detta problem på grund av handskakningar. För att inte möta en sådan "sjukdom" är det värt att starta stabiliseringssystemet på själva kameran eller på objektivet (om din enhet har sådana konfigurationer).
  • Om du fotograferar med ett stativ är det tillåtet att stänga av bildstabilisering.
  • Vissa kameror har ett speciellt "snö" -läge. Det finns för att framgångsrikt kompensera för många vita färger i ramen.
  • Om du vill skjuta ett litet motiv så nära som möjligt är makroläget den bästa lösningen. Som regel finns det i de flesta moderna kameror.
  • Om du vill fortsätta ta fler och fler nya bilder tills kamerans minneskort är fullt, bör du ställa in läget "kontinuerlig fotografering". I det här fallet kommer tekniker att fortsätta att "klicka" på bilderna tills du sänker knappen på fodralet eller "fyller upp" allt ledigt utrymme.

Rekommenderad: