Vallinser (15 Bilder): Vad Finns Det I En Kamera Och Hur Skiljer Det Sig Från En Vanlig?

Innehållsförteckning:

Video: Vallinser (15 Bilder): Vad Finns Det I En Kamera Och Hur Skiljer Det Sig Från En Vanlig?

Video: Vallinser (15 Bilder): Vad Finns Det I En Kamera Och Hur Skiljer Det Sig Från En Vanlig?
Video: Camera Lenses Explained for Beginners 2024, Mars
Vallinser (15 Bilder): Vad Finns Det I En Kamera Och Hur Skiljer Det Sig Från En Vanlig?
Vallinser (15 Bilder): Vad Finns Det I En Kamera Och Hur Skiljer Det Sig Från En Vanlig?
Anonim

Vallinser är standard på kameror med utbytbara objektiv och är övervägande SLR-modeller. Vissa anser att de inte är särskilt mångsidiga och funktionella i jämförelse med de optiska enheterna på de äldre linjerna. Men den största fördelen med valoptik, jämfört med dyra analoger, är täckningen av 4 klassiska brännvidden, som ofta används av gamla skolfotografer.

Bild
Bild

Vad är det och hur skiljer det sig från det vanliga?

Vallinsen i kameran kallas också startlinsen. Erfarna fotografer använder vanligtvis kameror med "normal" optik. Valmodeller väljs oftare av nybörjare för att bekanta sig med de grundläggande parametrarna . Optik från denna linje är ganska opretentiös och billig. Att utrusta kameror med valobjektiv ökar inte priset kraftigt.

En kamera med ett valobjektiv fungerar som en guide till fotograferingens värld, den är utrustad med allt du behöver för att ta fantastiska bilder och kreativ utveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Valoptik inkluderar linser med en brännvidd på 18-55 mm. Den är vanligtvis utrustad med billiga digitalkameror. Med fokusområdet kan du täcka ett brett spektrum av scener när du skapar amatörbilder.

Objektiv med ett fokuseringsavstånd på 18 mm kan användas för presentabla landskapsfotografier . 35 mm optik används för genrefotografering och 55 mm för porträttfotografering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men i vissa fall är den angivna mångfalden kanske inte tillräckligt, då måste du använda optiska enheter med högre mångfald, de anses också vara valar, de är utrustade med kameror.

I kortkastoptik är synvinkeln 18-55 mm, den är väl lämpad för porträtt- och landskapsfotografering, för närbilder, och när du skapar porträtt rekommenderas det att använda långfokuslinser med synvinkel på 55-200 mm.

Bild
Bild

Tillverkare

Många märken bedriver produktion av valoptik. Det är bäst att välja utrustning från pålitliga tillverkare. Det här är företag som:

  1. Kanon;
  2. Sony;
  3. Nikon;
  4. Fujinon och andra.

Sortimentet av dessa märken inkluderar överkomliga kameror utrustade med valoptik.

Bild
Bild

Urvalstips

Innan du köper en kamera utrustad med ett valobjektiv bör du analysera för- och nackdelarna med sådan optik.

Den största fördelen med optiska enheter från denna familj är att de har en överkomlig kostnad . Detta är det mest fördelaktiga förhållandet mellan pris och kvalitet.

Moderna modifieringar av vallinser är inte sämre i skärpa än dyrare analoger inom genrerna landskap och makrofotografering. De kan också användas när du reser, eftersom en sluten bländare används för att fånga sådana scener.

Men för fotografering i otillräckligt bra belysning är det bättre att välja andra alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den överväldigande majoriteten av vallinser är utrustade med en inbyggd optisk stabilisator. Detta gör det möjligt att ta högkvalitativa foton utan att använda stativ.

Ett annat plus med valoptik är ett kort fokuseringsavstånd . Den kan användas för makrofotografering. Detta avstånd är inte vanligt för alla linser. Justeringsfilter och förlängningsringar kan användas efter behov.

Kitlinsens vikt är 200-250 gram. Massan av satsen, som innehåller en kamera med liknande optik, är cirka 0,5 kg. Professionella kameror är tyngre. Kameror med valoptik är praktiska att använda under långa promenader - händerna blir inte trötta, vilket gör att du kan koncentrera dig på att skjuta så mycket som möjligt.

Bild
Bild

Optiska enheter av denna typ är inte utan nackdelar. Naturligtvis, moderna versioner av kitlinser är mer avancerade än tidigare generationer, men alla brister har ännu inte eliminerats.

Den första nackdelen är byggkvalitet och material . Linsen gnisslar ibland och har lätt motreaktion. Autofokus ger buller, den är sämre i hastighet än dyrare versioner. Kroppen på dessa linser är gjord av billig plast. De är inte skyddade från damm och fukt.

En annan nackdel är förknippad med den relativt låga ljusstyrkan . Enligt denna parameter är valoptik betydligt sämre än god standardzoom. Vallinser bör väljas i fall där bländare inte spelar en avgörande roll. Sådana enheter ger inte möjlighet att "lossa" objekt från bakgrunden, med dem är det omöjligt att uppnå en vacker oskärpa i bakgrunden.

Om du bestämmer dig för att köpa en kamera med vallins, bör du välja utrustning från kända tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Vissa avvisar vallinsen - och förgäves. Detta är ett bra alternativ för nybörjare som fortfarande är dåligt insatta i terminologi, inte helt förstår vad brännvidd är, hur man ställer in det korrekt.

Det är värt att börja bemästra fotokonsten med en vallins . Det låter dig prova det maximala antalet genrer, introducera dig till de viktigaste egenskaperna hos optiska enheter. Detta objektiv kan användas för fotografering under ogynnsamma förhållanden när det är hög risk att skada optiken.

Bild
Bild
Bild
Bild

För noggrann fokusering på motivet måste du hålla ett avstånd på minst 25 cm.

Detta tillvägagångssätt gör det möjligt att fotografera, inklusive närbild. Du kan eliminera kameraskakningar genom att ställa in slutartiden till 1/100 sekund. Många fotografer använder alternativet bildstabilisering.

Det viktigaste är att inte glömma att bildkvaliteten i de flesta fall beror på skickligheten hos den person som tar bilden ., inte från teknisk utrustning. Använd en vallins för att utveckla dina fotografiska färdigheter. Genom att veta om möjligheterna med sådan optik kan du snabbt bestämma dig för genren för framtida arbete. Om en person inte har någon erfarenhet av fotografering, är det ingen idé att köpa dyr optik direkt, det är bättre att börja med en vallins. Budgetkameror utrustade med startoptiska enheter har många fördelar, och deras köp kräver inte stora utgifter.

Rekommenderad: