Film (50 Bilder): Tasma-, Agfa- Och Kodak -filmer För Filmkameror. Hur Väljer Man Färg Och Svartvita Filmer? Filmramens Mått

Innehållsförteckning:

Video: Film (50 Bilder): Tasma-, Agfa- Och Kodak -filmer För Filmkameror. Hur Väljer Man Färg Och Svartvita Filmer? Filmramens Mått

Video: Film (50 Bilder): Tasma-, Agfa- Och Kodak -filmer För Filmkameror. Hur Väljer Man Färg Och Svartvita Filmer? Filmramens Mått
Video: How to Shoot on Super 8 Movie Film 2024, Mars
Film (50 Bilder): Tasma-, Agfa- Och Kodak -filmer För Filmkameror. Hur Väljer Man Färg Och Svartvita Filmer? Filmramens Mått
Film (50 Bilder): Tasma-, Agfa- Och Kodak -filmer För Filmkameror. Hur Väljer Man Färg Och Svartvita Filmer? Filmramens Mått
Anonim

De flesta vanliga människor kommer att säga att filmfotografering äntligen har blivit ett minne blott, och bara inbiten romantiker kan pilla med film nuförtiden. Denna åsikt är långt ifrån så populär bland fotografer, snarare tvärtom, professionella och ivriga amatörer värderar fortfarande film. Det är naturligtvis inte värt att hävda att hon inte har tappat sin position alls, men inte en enda professionell kommer att säga att den fotografiska filmen äntligen är "allt".

Om du precis har börjat på din fotograferingsresa och har missat eran med massiv användning av film, men skulle vilja försöka arbeta med det, är det lämpligt att först förstå denna fråga noggrant.

Bild
Bild

Särdrag

Först och främst är det värt att bestämma varför du överhuvudtaget behöver fotografisk film i digital fotograferings tid. Du måste hantera det mycket mer än med det "digitala " - antingen måste du kunna utveckla det själv (och ha lämpliga förutsättningar för detta), eller hela tiden lämna över de filmade filmerna för utveckling, gå någonstans för detta, betala pengar för det, vänta. Räkna ramar, trots allt. Med sådana svårigheter är många verkligen överraskade över varför filmen för kameror fortfarande "lever".

Filmfotografering är en konstform . Det är som att rita - fotograferingens framkomst dödade varken blyertsteckning eller akvarell.

Filmfotografering är inte för alla, det är en ganska komplicerad process, vilket innebär att ramens författare är nära proffs och inte ska förstöra bilden. Detta är en hobby och bohemia samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom finns det också en rent praktisk poäng. Faktum är att Många filmkameror från kända tillverkare gjordes i århundraden, men med tillkomsten av "nummer" blev de onödiga för sina ägare . Nu säljer de kameran som värdelös, och därför för nästan ingenting. Samtidigt kan själva enheten vara på en professionell nivå - vid ett tillfälle gick de bästa fotograferna på planeten, vars verk trycktes på omslag av tidskrifter, med detta. Men ättlingarna vill inte störa sig med filmen och kommer att ge kameran för ett öre, så att det skulle ge åtminstone en viss fördel.

Samtidigt produceras film, till skillnad från filmkameror, fortfarande ganska intensivt . För en fotograf är detta en garanti för att han inte kommer att lämnas utan sin favorit tidsfördriv under de kommande åren. Beroende på sina egna behov kan han välja inte bara olika kameror och objektiv för dem, utan också olika fotografiska filmer, som skiljer sig åt i komposition, textur, känslighet.

Genom att förstå ämnet kan han få utmärkta bilder som inte på något sätt kommer att vara sämre än de som tas med en digitalkamera, och när det gäller värme och "ljusstyrka" kommer till och med att överträffa konkurrenterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Historia

De första fotografierna - daguerreotyper - dök upp mot slutet av första halvan av förra seklet. Faktiskt, de förenas med det moderna fotografiet bara genom att bilden bildades av en maskin, och inte av en person; proceduren tog flera timmar, och i stället för en film användes en kopparplatta . Uppfinningen, oavsett hur "krokig" den kan vara i nuvarande mening, erövrade snabbt mänsklighetens sinnen och de bästa ingenjörerna började leta efter sätt att utveckla teknik. Som ett resultat dök upp och försvann alternativa versioner av fotografiskt material, vilket gjorde bilden mer och mer högkvalitativ och processen snabbare och snabbare.

Den första som uppfann rullfilm och en kamera för den var polen Leon Warnerke, men det hände i Ryssland - i S: t Petersburg . Tekniken, som presenterades av honom 1875, innebar användning av en kollodionsemulsion applicerad på papper och fixerad på den med gummi arabicum. Efter utvecklingen överfördes emulsionen med den resulterande bilden till glas. I princip hade samma teknik använts i två till tre decennier innan, endast emulsionen applicerades direkt på glasfotografiska plattor, som laddades in i en kamera.

Bild
Bild
Bild
Bild

1882 föreslog Rostov -uppfinnaren Ivan Boldyrev ett slags "hartsartad tejp", som enligt vissa forskare och journalister på den tiden var väl lämpad för fotografering . Författaren till uppfinningen, trots dess potentiella framgång, kunde inte hitta pengar för industriell produktion av en sådan film, ingen av investerarna var intresserad av detta då, och ingen av de överlevande källorna, med allt intresse för "bandet", beskriver proceduren för dess produktion, så tekniken kan anses vara förlorad.

Under de följande decennierna ökade antalet filmalternativ bara. År 1885 patenterade George Eastman en emulsion av gelatin och silver på pappersbasis - sådana foton överfördes dock fortfarande till glas . År 1889 ersattes papperet med en transparent celluloidbas.

Författaren till 35 mm -formatet, som är extremt populärt idag, var Thomas Edison, som bestämde sig för att klippa den tidigare kända 70 mm -filmen i hälften så att den inte skulle ta så mycket plats i den filmiska versionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De första filmerna var naturligtvis rent ortokromatiska . -de kan kallas svart och vitt, men det vore mer korrekt att säga att de var känsliga för blåvioletta eller gulgröna nyanser. Filmen "lärde sig" att reagera optimalt på den röda delen av spektrumet, även i en konventionell svartvitt version, bara 1905-1907, men den nya uppfinningen var mycket dyr först och användes därför sällan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots sin historia, som vid den tiden redan uppgick till flera decennier, började filmen verkligen tränga ut fotografiska plattor först på 1920 -talet. Först vid denna tid började relativt kompakta kameror dyka upp som kunde bäras med dig utan större svårigheter .och det var en gåva för reportrar.

Vid den här tiden hade ingenjörerna redan löst de viktigaste nackdelarna med den dåvarande filmen - den slutade krulla okontrollerbart och gav efter för konkurrenskraftiga plattor i ljuskänslighet. Filmen var mycket lättare, den kunde bäras med dig i stora mängder, den var inte rädd för slag, och det var möjligt att spola tillbaka till nästa bild nästan omedelbart, medan det var långt och svårt att byta ut plattan.

I Sovjetunionen började produktionen av fotografisk film samtidigt med lanseringen av fabriker för produktion av film . Regimen behövde sina egna tidningar för att främja kommunismen, så de tänkte snabbt på produktionen av filmen och startade produktionen i städerna Shostka och Pereslavl-Zalessky.

Det är märkligt att den första sovjetiska filmen i produktion var oupplösligt kopplad till försvarsindustrin - nitratsubstratet för den var tillverkat av samma kolloxylin som sprängämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Filmens mångfald gör att fotografen kan experimentera med bilder utöver de anpassningsbara funktionerna hos de flesta moderna digitalkameror. Låt oss överväga de viktigaste sorterna (svartvita och färgfilmer) mer detaljerat.

Svartvitt

Klassiska BW -filmer ger en svartvit bild - det är inte nödvändigtvis strikt svartvitt, men kan till exempel representeras i det röda spektrumet, men tillåter inte förekomst av "främmande" färger. I regel kallas filmer med en specifikt svartvit bild så - svart och vitt, medan alla andra kallas helt enkelt monokroma - vilket indikerar det spektrum i vilket de filmas.

Klassisk svartvitt film fixerar bilden på ett silverskikt, monokromt - på ett färgämne . Idag är svartvitt film som regel bara professionellt - amatörer har inte använt detta på länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgad

Filmer i färgsegmentet utmärks av deras förmåga att fånga alla färger på de fotograferade objekten - som ett resultat ser bilden ungefär likadan ut i färgomfånget som i verkligheten. Globalt kan de delas in i tre huvudklasser, som förresten också är typiska för svartvita produkter.

Negativ . På en sådan film visas bilden som spegelvänd - ljusa platser ser ut som mörka föremål och vice versa. I färgfotografering byter färger också plats - cyan blir rött, grönt blir magenta och vice versa. Efter att ha blivit negativ vid fotograferingstillfället, under fotoutskrift, vänds bilden tillbaka.

Ett så komplext förfarande förblir relevant eftersom det är denna typ av film som ger maximal fotografisk breddgrad, det vill säga den återger ljusstyrka optimalt. Detta är den mest efterfrågade och populära typen av film, det låter dig redigera fotot något i utvecklingsstadiet och upprepade gånger skriva ut ett foto från en negativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vändbar eller vändbar . Denna så kallade bildfilm används för att skapa diabilder och OH-film. Färgåtergivning utförs på själva fotografiska materialet utan att utveckla inversioner. Med rätt fotografering visar bilden sig vara ännu bättre, men det kommer inte att vara möjligt att korrigera några misstag i utvecklingsstadiet - en misslyckad ram kommer att förbli misslyckad för alltid. Du kan också kopiera ett sådant foto bara genom att ta om bilden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Positiv . Denna typ av fotografisk film kan inte ignoreras, även om den praktiskt taget inte finns idag. Vid ett tillfälle användes det för att skapa mikrofilm och OH -film, men nu ersätts det radikalt av datorpresentationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör också noteras att det finns speciella typer av filmer som kan överföra en viss typ av osynlig strålning i en eller annan färg. Dessa inkluderar till exempel infraröd fotografisk film, som visar värmestrålning i gulröda toner, och dess frånvaro-i grönblått.

Bild
Bild

Format

Idag finns det flera format för fotografisk film som åtnjuter varierande grad av popularitet

  • Smalt format 135 . Det mest populära formatet med 36 mm ramlängd och 24 mm höjd. En sådan film är utrustad med sidoperforeringar för mer exakt återspolning, oftast säljs den i kassetter med 36 ramar, även om det också finns mindre kassetter. Professionella sorter kan säljas i stora rullar, som fotografen kommer att klippa själva för kassetter.
  • Mediumformat, även känt som typ 120 eller rullfilm . Denna film har ingen perforering. Dess storlek är standard - med en bredd på 56 mm, har en längd på cirka 70 cm. Den har ingen klar definition av antalet ramar, därför är den lämplig för olika kamerastandarder och kan ta bilder med en höjd av 42,5, 56 respektive 70 mm i olika mängder. Oftast tas fyrkantiga fotografier på en sådan film, varav 12 per rulle.
  • Storformatfilm säljs endast i ark, det behövs för stora formatkameror . Mycket sällsynt. Ett ark är lika med storleken på den slutliga ramen, till exempel 9 x 12 eller 13 x 18 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanstående lista över format är inte uttömmande - under olika år och för specifika behov togs andra standarder för liknande produkter fram. Bland de särskilda standarderna kan man komma ihåg en annan typ 110 eller en speciell variant av typ 135 med en ramstorlek på 24 x 32 mm, vilket var nödvändigt för vissa sovjetkameror . (till exempel "vår"). I alla fall är det nödvändigt att börja inte bara och inte så mycket från filmens standardstorlek (även om det inte går utan det), utan från ytterligare egenskaper som ljuskänslighet, upplösning, kornighet och mycket mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Många nybörjarfotografer tror felaktigt att du kan välja en film helt enkelt med namnet på varumärket - de säger att ett känt varumärke är därför känt för att producera utmärkta produkter. Å ena sidan är detta sant, å andra sidan - fotografi är kreativitet, och det kan inte finnas något bättre sällskap … Allt beror på vilken typ av resultat du vill få till slut, och misstaget att välja modell kan vara frustrerande även om du litar på en välkänd jätte i branschen. Ändå är det fortfarande värt att lyfta fram några enastående representanter.

Kodak kan betraktas som den obestridda trendsättaren . Det amerikanska varumärket grundades en gång av samma George Eastman som vi nämnde ovan i samband med utvecklingen av filmfotografering. Märkets historia går nästan ett och ett halvt sekel tillbaka, vilket redan talar för sig själv. Företaget är upphovsman till många innovationer inom fotograferingens värld, och det är också känt för sin önskan att köpa upp unga lovande startups i samma bransch, tack vare vilket det äger ett orimligt antal patent.

Kodaks utbud av filmer glädjer fortfarande klassiska fotoentusiaster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Agfa är ett europeiskt varumärke med en ännu längre historia än huvudkonkurrenten, men hanterar inte bara foto- och videoutrustning. Efter att ha sitt ursprung i Tyskland kom företaget snabbt ur sitt hemland. Precis som Kodak köpte varumärket aktivt upp mindre konkurrenter med anspråk på framgång.

Tasma var den tredje filmfabriken i Sovjetunionen , och idag är det den enda på det post-sovjetiska rymdområdet, där hela produktionscykeln fortfarande bevaras. Produktionen av fotografisk film, organiserad i Kazan, kan fortfarande tillgodose fotografernas behov av fotografiskt material för alla smaker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken ska man välja?

Som du redan har förstått kan filmen ge kvaliteten inte sämre, eller till och med märkbart bättre än många digitalkameror, men för detta måste du välja rätt. När du väljer en film för en gammal filmkamera av en klassisk typ eller en Polaroid med omedelbar bildutveckling måste du vara uppmärksam på några kriterier, vilket hjälper dig att undvika misstag och få bilder av bästa kvalitet.

Formatera . Vi har diskuterat de mest populära formaten ovan. Ett "icke -native" format passar helt enkelt inte en kamera som inte fungerar med det, därför är detta kriterium primärt - om du gör ett misstag slösar du bort dina pengar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Känslighet . Den fotografiska filmen, i motsats till det "digitala", vet inte hur man anpassar sig till belysningen - du måste ta den som släpptes för förhållandena för ditt fotografi. Känslighetsstandarden kallas ISO. Om du planerar att skjuta på en solig dag, bör denna siffra vara ungefär lika med 100. I studion kan du ställa in belysningen så att den faller på motivet, så även ISO 50 är tillräckligt. Tänk på att som ISO ökar, detaljer går förlorade och kornighet ökar.

Det senare upplevs dock ofta som ett bohemiskt element, det anses inte alltid vara ett minus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svartvitt, svartvit eller färg . Det här är redan en smaksak - allt beror på vad du fotograferar och varför. Monokrom kan vara mycket effektivt om du behöver förmedla antikens ande, efterlikna svunna års arbete. Modernt svartvitt fotografi har inte varit förknippat med antiken på länge, men det tillåter mer uppmärksamhet åt linjernas skönhet, i motsats till bristen på nyanser. Färgfotografering är bra som det mest realistiska sättet att förmedla en bild.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lov . Denna indikator, som anses vara ett attribut för digital teknik, är lika tillgänglig för fotografisk film. Den bästa professionella filmen "ritar" bilden med en upplösning på upp till 300 rader per millimeter, vilket innebär att inte en enda detalj i bilden kommer att missas. Samtidigt beror denna kvalitet inte bara på filmen - åtminstone linsen och utvecklingsmetoden måste matcha. För amatörfotografering och nybörjare kommer det att finnas tillräckligt många indikatorer som är flera gånger mer blygsamma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Index . Vissa fotografiska filmer produceras med markeringar som anger produktens speciella egenskaper. Till exempel indikerar en C- eller VC -ikon att denna film ger förbättrad kontrast och färgmättnad. Om bilden skulle vara mer neutral, var uppmärksam på S- och NC -markeringarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förvaras?

Under förhållanden när filmen gradvis fortsätter att gå i glömska köper många av oss, för säkerhets skull, den i reserv. Men trots allt Detta material är ganska nyckfullt - det betyder att det måste lagras under vissa förhållanden, i inget fall avvika från dem . Fundera över vad filmen kräver för sitt eget långa liv.

För det första, för filmen behöver du rätt behållare - något slags ljussäkert fodral eller behållare . Vanligtvis säljs fotografisk film i en kassett eller rulle - de är bara avsedda för långtidsförvaring av en produkt på ett lager eller en butik.

Ta bara inte bort rullen i onödan så ökar chanserna för långtidsförvaring. Åtminstone skyddar förpackningen mot ljusgenomträngning och filmen tänds inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men det finns andra förutsättningar som gör att filmen håller längre

Temperatur . Och fotograferingsprocessen, och ljusexponering, och utveckling, och skada på filmen - allt detta är kemiska processer. Nästan alla kemiska processer tenderar att sakta ner när temperaturen sjunker. Om du vill lagra fotografisk film i flera månader - gör det vid en temperatur som inte överstiger 10-13 grader Celsius, vilket är normen för kylskåpets huvudfack. Jättar på Kodak -nivån indikerar direkt att lagring är möjlig även i mer än sex månader, men då måste du lägga kassetten i frysen, där den kommer att vara minst -18.

Film som har tagits bort från kylan kan inte laddas direkt i kameran - låt den värma upp till rumstemperatur först.

Bild
Bild

Fuktighet . Den ska inte vara hög i alla fall - från detta hänger filmen ihop och blir möglig, eftersom emulsionen innehåller gelatin, vilket är intressant för svampar. Luftfuktighet upp till 50-60% anses normalt, det tillhandahålls helt av fabriksförpackningar och moderna dragkedjor med dubbla fästelement. I detta fall ska luften inte vara för torr, annars tappar filmen sin elasticitet och börjar smula, vilket innebär att vi också tar bort kiselgelen längre bort.

Bild
Bild

Kemisk attack . Fotoemulsion är rädd för flyktiga föreningar, syror, vissa gaser. Vid första anblicken kan allt detta inte finnas i hemmakylskåpet, men det är bättre att kontrollera om det finns några läkemedel eller hushållskemikalier i närheten. Dessutom är fryst deg en farlig granne - den innehåller både syra och jäst som bidrar till mögel.

Bild
Bild

Strålning . Gammapartiklar förstör oundvikligen filmen - de finns överallt och det är nästan omöjligt att skydda dig från dem. På grund av detta kommer mycket gammal film fortfarande att ha mer distorsion och kornet kommer att öka. Ändå är röntgen ännu farligare, så på flygplatsen bör du inte checka in filmen i bagaget, som visas med kraftfulla skannrar. Teoretiskt, om du inte är rädd för ytterligare uppmärksamhet, kan speciella påsar av blyduk användas för att transportera filmen, som inte är genomskinlig med röntgen.

Rekommenderad: