Sublimeringsskrivare (31 Bilder): Vad är Det? A3 -fotoskrivare För Utskrift Av Foton På Tyg Och Andra Skrivare För Sublimering

Innehållsförteckning:

Video: Sublimeringsskrivare (31 Bilder): Vad är Det? A3 -fotoskrivare För Utskrift Av Foton På Tyg Och Andra Skrivare För Sublimering

Video: Sublimeringsskrivare (31 Bilder): Vad är Det? A3 -fotoskrivare För Utskrift Av Foton På Tyg Och Andra Skrivare För Sublimering
Video: Best Sublimation Printer 2021- Best Printers for Heat Transfer 2024, Mars
Sublimeringsskrivare (31 Bilder): Vad är Det? A3 -fotoskrivare För Utskrift Av Foton På Tyg Och Andra Skrivare För Sublimering
Sublimeringsskrivare (31 Bilder): Vad är Det? A3 -fotoskrivare För Utskrift Av Foton På Tyg Och Andra Skrivare För Sublimering
Anonim

Nyligen har tillämpningen av bilder på kläder, fat, hattar och souvenirer blivit ganska populär. Denna procedur är ganska enkel och tillgänglig för alla som har åtminstone minimal kompetens i att använda kontorsutrustning. För att överföra ritningar till tyg, metall, glas och plast används en speciell sublimeringsskrivare - en enhet som ger fotoutskrift av hög kvalitet på alla hårda ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Sublimeringsskrivare skiljer sig väsentligt från bläckstråleskrivare och laser och har en helt annan princip för att applicera färg på ett föremål. Och om bläckstråleskrivningsmodeller skrivs ut med flytande bläck och lasermodeller - med torrt pulver, då sublimeringsprover använder speciella band för utskrift, som liknar cellofan, med färgämnen i flera färger applicerade på dem.

Idag, förutom svartvita patroner utrustade med vita och svarta band, det finns trefärgsmodeller , bestående av cyan, gul och magenta färger, fyrfärgad, där svart läggs till de befintliga nyanserna, och flerfärgad, med 6 eller fler färger. Skrivhuvud sådana skrivare är utrustade med ett värmeelement, under vilket bläcket passerar från ett fast tillstånd till en gasformig fas, som går förbi det flytande. Denna process kallas sublimering , och skrivare som arbetar med denna teknik började kallas för sublimerings.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincipen för sublimeringsskrivaren är ganska enkel och ser ut så här : inuti maskinen finns det två rullar - mottagning och matning, som när kommandot "Skriv ut" börjar rotera och spola tillbaka bandet. Färgämnena på denna tejp passerar genom värmeelementet och blandas i det gasformiga molnet i erforderliga proportioner med hjälp av ett speciellt membran. Membranet fungerar i sin tur också som ett slags filter som filtrerar bort onödiga ångor.

I detta fall sker färgblandningen inte på papper, som i andra typer av skrivare, utan i ett gasformigt moln inuti enheten. När temperaturen på värmeelementet stiger till 2000 grader blir bilden mer mättad, vilket beror på expansionen av arbetsmaterialets porer och djupare penetration av färgämnet inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och vice versa - om det behövs för att få känsliga dämpade nyanser och ljusa färger sänks uppvärmningstemperaturen.

De flesta sublimeringsmodeller fungerar i en upplösning på högst 300 dpi, tack vare tekniken för gasblandning av färgämnen färgerna är mycket rika och realistiska . Detta gör att du kan skriva ut bilder med valfri ljusstyrka utan att tappa färg när du överför till produkten. Dessutom är sublimeringsutskrift fri från sådana nackdelar som bandning och screening, som är mest typiska för bläckstråleskrivare. Bilder som skrivs ut på en sådan skrivare utsätts inte för blekning, eftersom bläcket inte är beläget på ytan av arbetsmaterialet, utan är liksom lödt i dess struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den höga konsumenternas efterfrågan på färg-sublimeringsskrivare beror på ett antal av deras obestridliga fördelar jämfört med bläckstråleskrivare och laserdesigner

  1. På grund av färgens inträngning djupt in i arbetsytan är bilden mycket motståndskraftig mot nötning. Till exempel kan kläder med sublimeringsmönster tvättas i normala lägen och disk med sublimeringsmönster kan rengöras säkert med slipande produkter.
  2. På grund av den gasformiga blandningen av färger tillåter sublimering dig att få en högre bildkvalitet vid en låg upplösning av enheten. Detta är en av de främsta fördelarna med sublimeringsprover jämfört med laser- och bläckstråleskrivningsmodeller.
  3. De flesta moderna enheter är utrustade med flytande kristallskärmar, vilket gör att du kan visa och korrigera arbetsinformationen innan du överför bilden till arbetsytorna.
  4. Skrivare kan hantera en mängd olika material som papper, kartong, tyg, glas, plast och metall. Detta gör att de kan användas vid tillverkning av kläder, i reklambranschen, samt vid tillverkning av present- och souvenirprodukter.

Förutom de uppenbara fördelarna har sublimeringsskrivare fortfarande nackdelar. Dessa inkluderar hög kostnad enheterna själva och deras förbrukningsmaterial, och också ganska långsam fotoutskrift.

Dessutom är sublimeringsfärger sårbara för UV -strålar och kräver speciella skyddande tillsatser för att förhindra snabb bildblekning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behövs det för?

Användningsområdet för sublimeringsskrivare är ganska brett. Sådana modeller kan ses i fotoworkshops , tryckerier och med Alonah för tillverkning av souvenirprodukter . Med deras hjälp kan du applicera bilder på muggar, tallrikar, T-shirts, plastmärken och kepsar, samt göra reklambroschyrer, visitkort, hedersbevis, sportvimplar, affischer och plastkort. Dessutom används sublimering för att tillämpa logotyper på kulspetspennor, souvenirer och nyckelringar, samt för att producera skyltskyltar och presentskyltar.

Det finns två typer av sublimering - direkt och överföring

  • I det första fallet utförs utskrift direkt på produkten - plast eller papper, och i det andra - på ett speciellt silikoniserat ark i en spegelbild och överförs först till objektet med hjälp av en värmepress.
  • På det första sättet placeras logotyper på plastprodukter och plastkort, och i det andra dekorerar de kläder, tillverkar dörrplattor och garderobnummer och applicerar också ritningar på glas- och keramikfat, metallkolvar, tändare och cigarettfodral.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör dock noteras att inte alla material är lämpliga för sublimeringstryck . Dessa material inkluderar naturläder och trä. Naturliga tyger, utan tillsats av syntet, är också lämpliga för sublimering med stora restriktioner, på vilka sublimeringsfärgämnet inte håller särskilt länge. En väg ut ur situationen kan vara användningen av en speciell primer, som appliceras direkt på materialet innan bilden överförs till produkten.

När det gäller storlek, med hjälp av en sublimeringsskrivare tillämpningen av bilden med den mest olika storleken är möjlig . De mest populära sublimeringspappersstorlekarna är A4, som används för utskrift på T-shirts, påsar och handdukar, A3 för ritningar i storlek på ett anteckningsblock och A2 för utskrift av affischer, flaggor och affischer. Sublimeringsskrivaren är också lämplig för storformatsutskrift (speciella plotters används för detta), liksom för arbete på natursten.

Det bör noteras att arbete med mineraler kräver preliminär ytbehandling med en speciell polymer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Den moderna kontorsutrustningsmarknaden för hem och kontor erbjuder sublimeringsskrivare i ett brett sortiment . När det gäller funktionalitet och arbetsresurs kan all tillgänglig utrustning delas in i amatör - och professionell.

Professionell

Professionell utrustning inkluderar skrivare för fotoworkshops, reklambyråer och salonger för produktion av tryckta och souvenirprodukter. Som regel är det högteknologisk , multifunktionell , ofta golv enheter, vars pris kan vara mycket högt. Men trots den imponerande kostnaden, på grund av det stora antalet produkter, är kostnaden för varje bild ganska låg och ett dyrt köp lönar sig snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amatör

Hushållsmodeller, även om de skiljer sig åt i en lägre kostnad jämfört med professionella prover, kommer dock kostnaden för en bild fortfarande att vara ganska hög. Därför köps inte sublimeringsmodeller för hemma för ofta, föredrar laser- eller bläckstråleprover.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Idag är företagen ledande inom produktionen av sublimationsskrivare Canon, Mitsubishi, Epson, Sony och DNP . Samtidigt specialiserar Sony sig på skrivbordsmodeller hemma, medan Canon och Epson har både hushållsmodeller och professionella modeller.

Färgad sublimering Canon Selphy CP1300 fotoskrivare har en upplösning på 300x300 dpi, kan fungera med A6-format och är utrustad med Wi-Fi och USB typ B. Enheten låter dig snabbt skapa högkvalitativa fotografier från digitala medier, smartphones och kameror. Modellen har ett stort antal nödvändiga layouter och alternativ för att ordna fotografier, inklusive funktionen "foto för dokument". Bilderna är resistenta mot miljöpåverkan och kännetecknas av hög kontrast och rika färger. Skrivaren har en genomsnittlig utskriftshastighet och kan mata ut en bild på 10x15 cm på bara 47 sekunder. Modellen är utrustad med en 3,2-tums TFT-pekskärm och kostar cirka 9 000 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

DNP modell DS-RX1 har en upplösning på 600x300 dpi, dataöverföring från externa källor utförs via USB typ B, maximalt format är A6. Skrivaren har ingen display, finns i dimensioner 32, 2x35, 1x28, 1cm, väger 14 kg och kostar 45 000 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mitsubishi modell CP-D80DW med en upplösning på 300x300 dpi, den är avsedd för utskrift på rullpapper, den är ansluten till en dator via USB typ B, har ingen skärm och är utrustad med 64 MB RAM. Skrivaren är utformad för A6 -storlek och är väl lämpad för utskrift av fotografier. Modellen har bra hastighet och kan skriva ut ett foto på 10x15 cm på 11,3 sekunder. Samtidigt tar det bara 8, 3 sekunder att skriva ut ett 5x15 cm format och 21,5 sekunder för att skapa en 15x20 cm bild. Kostnaden för enheten är 45 000 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Epson SureColor SC-F6200 skrivare designad för tryckning på kläder och souvenirer och kommer att vara idealisk för små privata verkstäder. Modellen är utrustad med en inbyggd skivskärare och påfyllningsbara bläckbehållare. Enheten är utrustad med en axellös rullhållare som kan skriva ut på sublimeringspapper upp till 111,7 cm brett, samtidigt som den utvecklar en hastighet på upp till 63,4 m2 / h. Skrivarsatsen innehåller paket med 1 liters bläck, kostnaden för enheten är 543 000 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sony DPP-FP90 skrivbordssublimeringsfotoskrivare utrustad med en enhet för läsning av minneskort, har en LCD -skärm med en diagonal på 3, 6 tum och stöd för operativsystemet Windows. Modellen är trefärgad, kan skriva ut utan ramar och fungerar med en upplösning på 300x300 dpi. Utskriftshastigheten för en 10x15 cm bild är 45 sekunder och modellens vikt är bara 1,2 kg.

Skrivaren är anmärkningsvärd för sin lilla storlek och brist på buller under utskrift, och den största nackdelen är bristen på förbrukningsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det finns ett antal viktiga punkter att tänka på när du väljer en färg sublimeringsskrivare

  1. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt antalet färger. Så om skrivaren är köpt för hemmet kan du begränsa dig till trefelarsalternativet. Om tekniken väljs för företag, som involverar massproduktion av souvenirer eller kläder, är det bättre att köpa ett prov på fyra eller sex banor.
  2. Och du måste också titta på den minsta fallvolymen, som mäts i pikoliter (pl). Ju lägre denna indikator desto tydligare och mer uttrycksfull blir bilden. Det perfekta alternativet skulle vara att köpa en skrivare med en droppstorlek på 1,5 pl. Detta val har dock en nackdel: skrivhuvudet på sådana modeller täpper mycket oftare än till exempel enheter med en droppstorlek på 4 pl.
  3. Om skrivaren köps för reklambyråer eller tryckerier måste du välja en golvmodell i stort format som kan skriva ut banners och affischer. För hemmabruk räcker det med en miniatyr -skrivbordsmodell: de tar liten plats, fungerar nästan tyst och är mycket billigare än professionella prover.
  4. En viktig punkt är närvaron av ett kontinuerligt bläckförsörjningssystem (CISS).

I sådana modeller finns inte bläcket i en patron, utan i stora burkar, vilket gör att skrivaren kan fyllas på mycket mindre ofta.

Rekommenderad: