Hur Rengör Jag Min Canon -skrivare? Välja Spolvätska Och Rengöra Skrivhuvuden. Hur Rengörs Munstyckena Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Rengör Jag Min Canon -skrivare? Välja Spolvätska Och Rengöra Skrivhuvuden. Hur Rengörs Munstyckena Med Egna Händer?

Video: Hur Rengör Jag Min Canon -skrivare? Välja Spolvätska Och Rengöra Skrivhuvuden. Hur Rengörs Munstyckena Med Egna Händer?
Video: Epson WorkForce Printer Cleaning Clogged Printhead Nozzles WF-3640 WF-3520 WF-3720 2024, April
Hur Rengör Jag Min Canon -skrivare? Välja Spolvätska Och Rengöra Skrivhuvuden. Hur Rengörs Munstyckena Med Egna Händer?
Hur Rengör Jag Min Canon -skrivare? Välja Spolvätska Och Rengöra Skrivhuvuden. Hur Rengörs Munstyckena Med Egna Händer?
Anonim

När du står inför en försämrad utskriftskvalitet behöver du inte alltid byta patroner direkt eller få en kringutrustning reparerad. I sådana situationer kommer det att vara användbart att lära sig hur man rengör din Canon -skrivare själv .… Kontaminering av olika delar av sådan kontorsutrustning påverkar oundvikligen resultatet av att skriva ut dokument och bilder, men många av dem kan elimineras med egna händer.

Vad behövs

Innan du fortsätter med rengöringen av utrustningen bör du se till att alla nödvändiga material och verktyg finns tillgängliga . En av nyckelelementen i alla skrivare och MFP är skrivhuvudet. För att bearbeta det behöver du:

  • bred skål;
  • ett vanligt bandage och några servetter;
  • spruta med en volym på 20-50 ml;
  • cambric eller ett rör från en dropper;
  • spolningsvätska;
  • latex handskar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt exakt spolningsvätskor . Nu på marknaden finns det specialprodukter för:

  • extern rengöring av utrustning;
  • avlägsnande av vattenlösligt bläck;
  • eliminering av spår av pigmentfärg;
  • för att ta bort torkat bläck och toner, envis smuts och kraftiga blockeringar.
Bild
Bild

Många specialbutiker och webbsajter erbjuder sina kunder verktyg som t.ex. OCP RSL100 eller mer koncentrerad Bursten PDK -vätska . Men nästan alla delar av konstruktionen och mekanismerna för en Canon -skrivare kan tvättas med en konventionell och prisvärd " Herr muskel. "

Bild
Bild
Bild
Bild

Rengöringssteg

Med tanke på designfunktionerna hos olika modeller, Att rengöra en Canon PIXMA bläckstråleskrivare eller laserskrivare kan vara svårt … Nyckeln till framgång är tillgången på lämpliga kunskaper och färdigheter.

Det är viktigt att komma ihåg att i processen med aktiv drift av kringutrustning kan kontaminering och blockeringar bildas på många komponenter och enheter.

Bild
Bild

Nu på Internet kan du enkelt hitta en tillräcklig mängd information . Vi talar om både teoretiskt material och detaljerade instruktioner, inklusive tematiska videor. Som en del av det periodiska underhållet av den beskrivna kontorsutrustningen är det nödvändigt att vara lika uppmärksam på alla steg.

Bild
Bild

Yttre ytor

Kroppsdelarna på Canons bläckstråleskrivare och laserskrivare rengörs med en mjuk, torr trasa . Det är viktigt att komma ihåg att innan du rengör enheten, var noga med att göra det koppla från elnätet.

Det rekommenderas starkt inte att använda grova pappershanddukar som kan skada fodralets yta.

Bild
Bild

En annan viktig punkt är det olika kemikalier kan också orsaka skador . När du tar bort damm och smuts är det bäst att använda en fuktig trasa. Efter sådan behandling måste utrustningen torkas torr.

Bild
Bild

Skannerglas och lock

Skannern integrerad i MFP: n har ett lock och en inre yta. Skanningens kvalitet och efterföljande utskrift beror direkt på deras renhet. De angivna strukturella elementen bör vara rengör med torra och så mjuka dukar som möjligt.

Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet ägnas åt glas . Om det finns färgrester eller feta märken på det kan du använda en liten mängd rengöringsmedel. Det är viktigt att tänka på att de appliceras på tyg, inte glas . Efter alla manipulationer torkas ytorna noggrant.

Bild
Bild

Matningsrullar

Kontaminering av dessa element i tryckutrustningens design leder till att papperet snedställs under matningen. För att snabbt och effektivt rengöra rullarna behöver du:

  1. anslut skrivaren till elnätet;
  2. ta bort allt papper från facket;
  3. tryck försiktigt och håll ned "Stop";
  4. vänta tills larmsystemindikatorn blinkar sju gånger;
  5. släpp knappen "Stopp";
  6. vänta tills matarrullarna slutar rotera.
Bild
Bild

Så snart arbetsstyckena stoppas är det första steget i rengöringen klar. Nästa steg innebär användning av papper och inkluderar åtgärder som:

  1. lägg ett litet bunt ark i brickan;
  2. håll ner "Stop";
  3. släpp den nedtryckta knappen efter det sjunde blinkandet av indikatorn;
  4. vänta tills papperet matas ut.
Bild
Bild

I vissa situationer torkas valsarna med bomullstussar som blötläggs i vatten … Samtidigt är det mycket oönskat att röra dem med händerna.

Bild
Bild

Lastpall

Smuts som fastnar i pallarna, fläckar de utskrivna sidorna … För att ta bort det måste du:

  1. anslut en skrivare;
  2. töm pallen;
  3. vik (i bredd) ett A4 -ark på mitten och räta ut det;
  4. placera arket i det bakre facket och öppna det;
  5. tryck på "Stop" och håll den intryckt tills lampan blinkar åtta gånger;
  6. släpp knappen;
  7. vänta tills papperet kommer ut ur enheten.
Bild
Bild

Efter att ha utfört alla listade manipulationer är det nödvändigt var uppmärksam på platsen där arket viks … Om det finns fläckar måste du upprepa proceduren. Om detta inte ger positiva resultat måste pallen bearbetas för hand med en fuktig pinne eller trasor. Innan skrivaren eller MFP: n ska kopplas bort från nätverket.

Bild
Bild

Patroner

Det finns två sätt att rengöra en Canon -patron, inklusive munstycken (munstycken). I det här fallet talar vi om den sk kallt och varmt rengjort. För det första alternativet behöver du:

  • vatten;
  • pipett;
  • mjuka trasor;
  • medicinsk spruta;
  • latex handskar;
  • rengöringsmedel som innehåller etylenglykol och isopropylalkohol ("Shine", "Mister Muscle" och andra liknande vätskor).
Bild
Bild
Bild
Bild

Rengöringsalgoritmen innehåller följande steg:

  • ta ut patronen från enheten och lägg den på en tidigare förberedd trasa, munstycken uppåt;
  • applicera ett rengöringsmedel på munstyckena;
  • efter 10-12 minuter, torka av med en mjuk trasa och torka av ytan med en luddfri trasa.
Bild
Bild

Om alla dessa åtgärder inte gav den förväntade effekten, då mer djuprengöring . För att göra detta, häll spolvätskan (3 mm) i en behållare av lämplig storlek och sänk ner patronmunstyckena i den i 3-4 timmar. Torka sedan av ytan torr.

Om rengöringsresultatet är positivt bör bläckmärken finnas kvar på tyget.

Bild
Bild

För kemtvätt av tankar kan du använda en speciell gummipropp . Förresten, vissa modeller av skrivare och MFP -enheter kan utrustas med sådana enheter. För att rengöra munstyckena måste du fylla sprutan med luft och sätta en plugg på änden av nålen. Sedan pressas luft genom den in i patronen. Högtrycksfärg i behållaren kommer att tömmas utåt.

Bild
Bild

Den heta metoden innebär flera enkla manipulationer . Det är nödvändigt att hälla varmt vatten i behållaren och sänka in patronens munstycken i den. Det är viktigt att byta vätska utan att låta den svalna. I detta fall kommer vattnet ständigt att färgas av det rinnande bläcket tills det tar slut.

Bild
Bild

Efter den första cykeln byts vattnet till en rengöringslösning . Den framställs i ett förhållande 1: 1 av de ovan nämnda rengöringsmedlen och rent vatten. Patronen måste blötläggas i två timmar. I det sista steget tvättas rengöringsobjektet noggrant och torkas bort.

Bild
Bild

Rengöring av programvara

Tyvärr är ingen immun mot problem i samband med torkning av färg, även med aktiv användning av kontorsutrustning. Baserat på det här, Många nuvarande Canon-skrivare och MFP-enheter har ett integrerat självrengöringsalternativ . Detta gör att du kan serva skrivhuvudet ganska effektivt utan att ens ta bort det. Först och främst, när du ansluter en kringutrustning via en dator, bör du kontrollera om det finns en lämplig drivrutin. Om det behövs måste du installera speciell programvara.

Bild
Bild

Algoritmen för åtgärder är följande

  1. Anslut skrivaren till en dator eller bärbar dator.
  2. Lägg ett tomt papper i facket.
  3. Gå till "Kontrollpanelen" och välj "Enheter och skrivare".
  4. Högerklicka på Canon -ikonen.
  5. Välj Egenskaper och sedan avsnittet Underhåll.
  6. Bestäm valet av patroner och typ av rengöring (standard och djup finns).
  7. Vänta tills den automatiska rengöringen är klar, under vilken enheten automatiskt börjar skriva ut när bläck levereras under högt tryck för att rensa blockeringarna.
  8. När du har slutfört föregående punkt, godkänner du systemets förslag att börja skriva ut en testsida. Detta kan också göras i manuellt läge med funktionen "Kontrollera munstycken" i avsnittet "Underhåll".
Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till att de beskrivna operationerna innebär en betydande ökning av färgförbrukningen .… Baserat på detta bör bläcknivån övervakas och fyllas på i tid. Det är också värt att ta hänsyn till att if Om programrengöring inte är effektiv måste du hantera patronen manuellt.

Bild
Bild

Rekommendationer

Som redan nämnts, Spolningsvätskor för skrivhuvud finns i specialaffärer . Du kan också göra en mer än effektiv lösning själv. För att göra detta, i sju delar destillerat vatten du måste lägga till en bit i taget glycerin , ammoniak och isopropylalkohol … Denna blandning blandas noggrant och filtreras.

Det bör noteras att användningen av rent vatten inte är meningsfullt om du vill ta bort spår av pigmentfärg.

Bild
Bild

Använd inte etylalkohol och vodka för spolning . Härdat bläck för skrivare i en sådan situation kommer helt att ge upp den återstående vätskan. Som ett resultat kommer ytterligare eliminering av kontaminering och blockeringar att bli betydligt svårare. Som många års praxis har visat är ett av de bästa alternativen, inklusive förhållandet mellan pris och effektivitet, det berömda " Herr muskel " … Det är en blå och grön rengöringsvätska.

Bild
Bild

Särskilt anmärkningsvärt är rengöringen av laserskrivare från Canon . För sådana manipulationer behöver du särskild utrustning och relevant kunskap. Med tanke på alla nyanser skulle den mest rationella lösningen vara att använda tjänster från servicecenter. Detta tillvägagångssätt kommer att undvika misstag, vilket i sin tur kan leda till dyra reparationer av utrustning. Annan en viktig punkt är fyllningsmaterialets (toner) kemiska egenskaper, vars hantering kräver speciella färdigheter.

Rekommenderad: