Hur Och Hur Rengör Jag Skrivaren? Rengöring Av Huvud. Hur Man Tvättar Och Rengör Bläckstråleskrivare Och Laserskrivare?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Och Hur Rengör Jag Skrivaren? Rengöring Av Huvud. Hur Man Tvättar Och Rengör Bläckstråleskrivare Och Laserskrivare?

Video: Hur Och Hur Rengör Jag Skrivaren? Rengöring Av Huvud. Hur Man Tvättar Och Rengör Bläckstråleskrivare Och Laserskrivare?
Video: How to do Head Cleaning in Epson & Canon Color Printer (Fix Poor Printing) 2024, April
Hur Och Hur Rengör Jag Skrivaren? Rengöring Av Huvud. Hur Man Tvättar Och Rengör Bläckstråleskrivare Och Laserskrivare?
Hur Och Hur Rengör Jag Skrivaren? Rengöring Av Huvud. Hur Man Tvättar Och Rengör Bläckstråleskrivare Och Laserskrivare?
Anonim

Det finns en skrivare i nästan alla hem. Vid första anblicken är underhållet enkelt: anslut bara enheten korrekt och fyll regelbundet på en patron eller fyll på toner, så ger MFP en klar och rik bild. Men faktiskt uppstår kontaminering av munstyckena, huvudet eller andra delar av anordningen ofta. Utskriftskvaliteten sjunker och kräver rengöring. Du borde veta hur du gör.

Bild
Bild

Grundläggande regler

Det rekommenderas alltid att rengöra skrivaren efter en lång stagnation (vid bläckstråleskrivare). Bläckstråleskrivare som inte används regelbundet kommer att torka ut bläck på skrivhuvudet. Munstyckena eller munstyckena (de hål genom vilka färgämnet matas) blir igensatta . Som ett resultat visas ränder på bilden och vissa färgämnen kan till och med sluta visas.

Experter rekommenderar rengöring varje månad. Om enheten är inaktiv under en längre tid (mer än 2 veckor) krävs rengöring före varje utskrift.

Laserskrivare har inga bläcktorkningsproblem, eftersom de använder torrt pulver - toner för att överföra bilder . Men överflödigt pulver ackumuleras gradvis i patronen. De kan förstöra bilden eller sätta press på trumman, huvudelementet i en laserskrivare. Resultatet är detsamma som när skrivhuvudet är igensatt med bläckstråleskrivarenheter: ränder, dålig bildkvalitet. Laserskrivare städas när ett problem uppstår, det finns ingen tydlig förebyggande frekvens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rengöringsregler måste följas

  • Koppla bort enheten från elnätet innan proceduren påbörjas. Under rengöring används flytande ämnen, vid kontakt med ström orsakar de kortslutning. Strömavbrott är en viktig säkerhetsregel.
  • För en bläckstråleskrivare, kör programmet för munstycke och rengöring innan rengöring. Det finns en möjlighet att, trots enhetens långa inaktivitet, inte munstyckena är igensatta och skrivaren skriver ut normalt - ett munstycktest visar om rengöring verkligen är nödvändig. Om kontaminering fortfarande är närvarande, men svag, kommer programrengöringen av munstyckena att hantera problemet, och manuell rengöring behövs inte längre.
  • Använd inte aceton eller andra starka lösningsmedel. De tar bort färgämnen, men samtidigt kan de skada själva munstyckena som "brinner" på grund av kontakt med ett aggressivt ämne. Då måste patronen bytas ut helt.
  • Låt patronen torka efter rengöring. Vi rekommenderar att du väntar 24 timmar innan du sätter tillbaka den i skrivaren. Denna åtgärd förhindrar också kortslutning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse av verktyg och verktyg

För att spola en bläckstråleskrivare måste du förbereda flera objekt

  • Medicinska handskar . De skyddar mot färg och svart bläck som är svårt att tvätta bort händerna.
  • Servetter. NS Med deras hjälp kontrolleras graden av rengöring av patronen. De torkar också munstyckena för att ta bort droppar rengöringslösning.
  • Rengöringsmedel . Spolarvätskor för specialskrivare säljs i järnaffärer, men de är valfria. En enkel fönsterputsare Mr. Muskel. Du kan också använda gnidningsalkohol eller isopropylalkohol. Det andra är att föredra: det avdunstar snabbare.
  • Bomullspinnar . Användbart vid rengöring av svåråtkomliga platser.
  • En behållare med låga sidor . En rengöringslösning hälls i den om patronen behöver blötläggas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om skrivaren är laser är tillbehörssatsen annorlunda

  • Våtservetter . De kan enkelt ta bort överskott av toner.
  • Skruvmejsel . Behöver demontera patronen.
  • Tonerdammsugare . Tar bort små partiklar av färgämnen som har fallit till svåråtkomliga platser. Eftersom enheten är dyr kan den ersättas med en konventionell dammsugare med minifäste.

Handskar krävs inte när du arbetar med laser -MFP: er, eftersom tonern inte fläckar händerna. Men du behöver en skyddande mask: pulvret kan komma in i luftvägarna och orsaka irritation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Manuell rengöring

Bläckstråleskrivare är lätta att rengöra, det viktigaste är att följa säkerhetsåtgärder och använda rengöringsmedel som är ofarliga för munstycken. En hel rad skrivare, oavsett generation, kan rengöras enligt samma princip. Om skrivaren använder laserteknik är rengöringsprincipen annorlunda . Designen har en fotoval och en magnetrulle, en behållare för toner, som kan bli igensatt.

Bild
Bild

Munstycken

Munstyckena, eller munstyckena, rengörs med ett lösningsmedel, alkohol, fönsterputs.

Det rekommenderas inte att använda aceton och andra aggressiva föreningar, eftersom de kan "bränna" munstyckena.

Det spelar ingen roll vilket ämne som slutligen väljs för proceduren, processen är inte annorlunda. Åtgärder utförs steg för steg.

  • Koppla bort patronen. Häll rengöringsvätska i en liten behållare med låga sidor.
  • Sänk ned patronen i ämnet så att det täcker munstyckena, men inte vidrör kontakterna. Låt verka i 24 timmar.
  • Kontrollera bläckmärket med en pappershandduk. Färgämnen ska lämna tydliga ränder vid kontakt.
  • Låt patronen torka, installera i skrivaren.
Bild
Bild

Du kan också applicera rengöringsmedlet med en spruta. Det rekommenderas att lämna nålen eftersom det kommer att göra det lättare att dosera ämnets volym. Lösningen appliceras droppvis för munstycksområdet med korta pauser på 1-2 sekunder, så att kompositionen hinner absorberas. Efter flera sådana instillationer löser sig den torkade färgen, den kan avlägsnas med en pappersservett.

Ett annat rengöringsalternativ är utan användning av ett rengöringsmedel . Det används om munstyckena är igensatta av damm eller om det finns lite torkad färg. Nålen tas bort från sprutan, en gummispets sätts på. Spetsen är fäst vid munstyckena, och ägaren börjar dra bläck genom munstyckena med en spruta. Du måste ringa lite, släpp sedan luften, lägg spetsen bort från munstyckena, upprepa sedan cykeln. Tre till fyra repetitioner, och om det är lite smuts rengörs munstyckena.

Bild
Bild

Huvuden

Torka av skrivhuvudet med en servett eller en trasa. Materialet bör fuktas med samma ämne som användes för att rengöra munstyckena.

Rör inte vid kontakterna, de kan brinna ut. Efter rengöring får huvudet torka.

Bild
Bild

Rullar

Pappersmatningsrullen samlar också upp damm, smuts och bläckpartiklar. Skräp som samlats på den kan fläcka lakan och lämna obehagliga ränder. Om skrivaren har lodrätt papper kan du göra följande:

  • fukta hälften av arket med Mr. Muskel;
  • börja skriva ut och låt arket gå igenom skrivaren;
  • upprepa proceduren 2-3 gånger.

Den första delen av arket smörjer rullen med rengöringsmedlet, den andra tar bort resterna av Mr. Muskel. På skrivare med bottenmatning placeras rullarna annorlunda och kan inte rengöras manuellt med denna procedur.

Om de blir igensatta rekommenderar vi att du överlåter skrivaren till en professionell. För att komma till rullarna måste du demontera enheten delvis.

Bild
Bild

Andra saker

Om andra delar av skrivaren är igensatta av damm, använd en dammsugare för att rengöra små föremål. Kör försiktigt över insidan av den avstängda skrivaren. Laserskrivaren rengörs enligt en helt annan metod, eftersom den inte använder flytande färgämne. Utskriftsfel uppstår på grund av överfyllning av behållaren med pulverfärg - toner.

Till att börja med tas patronen ur skrivaren genom att vända den övre luckan. Därefter måste plastlådan demonteras. På vissa skrivare är lådan nitad, på andra - på bultar. I vilket fall som helst behöver du en liten skruvmejsel för att antingen bända eller skruva loss fästelementen.

Lådan består ofta av 2 halvor och 2 sidor. Bultar eller nitar är installerade på sidoväggarna. Proceduren är följande: Skruva loss skruvarna, ta bort sidoväggarna, dela lådan i 2 delar. Omedelbart efter det måste du inspektera de inre elementen: en gummirulle, en bildtrumma (en stav med en grön film), en tonertråg, en skrapa (en stålplatta för att ta bort överflödigt pulver). Det kan finnas 2 problem:

  • mycket toner har samlats, det har täppt till behållaren och trycker på trumman;
  • skada på trumman.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mekaniska skador är synliga på de gula ränderna på filmen. Om så är fallet måste du byta patron. Men om det finns överskott av toner räcker det med en enkel rengöring. Förfarandet utförs i etapper.

  • Ta bort de inre delarna: trumma, gummirulle, skrap. Skrapan kan skruvas på, du måste använda skruvmejseln igen.
  • Vänd på lådan och skaka ut tonern. För att förhindra att pulvret färgar arbetsplatsen rekommenderas att använda ett underlag - tidning, film, papper.
  • Rengör lådan försiktigt med våtservetter. Rengör sedan de borttagna föremålen med dem. Hantera trumman försiktigt, eftersom den lätt kan skadas.
  • Montera lådan, installera patronen i skrivaren. Kör ett test för att kontrollera utskriftskvaliteten.
Bild
Bild

Skrivaren måste vara urkopplad och kylas ned under rengöring. Laser -MFP: er blir mycket heta under drift eftersom höga temperaturer krävs för att smälta tonern till papperet. Vi rekommenderar att du väntar ungefär en halvtimme efter det senaste utskriften innan du tar ut patronen.

Om utskriftskvaliteten har förbättrats men det fortfarande finns små luckor i bilden, kontrollera tonernivån. Om det saknas uppstår också misslyckanden. Det finns kugghjul på sidorna av patronen, som skruvas loss under rengöring. Om skrivaren är över ett år gammal rekommenderas det att smörja in dem med silikon.

En annan viktig punkt: patronen har en slutare som normalt täcker trumenheten . Den är monterad på en fjäder. Innan du tar bort sidoväggen måste du försiktigt bända och ta bort fjädern. Vid montering, tvärtom, dra den över fästelementen. När den är korrekt installerad, kommer slutaren automatiskt att sänkas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rengöring med programmet

Bläckstråleskrivare kan rengöras automatiskt utan manuella ingrepp genom förinstallerade program. Det finns två sätt: via PC -inställningar eller speciell programvara som finns på installationsskivan. Första sättet:

  • Klicka på "Start" och sedan på "Kontrollpanelen".
  • Öppna avsnittet "Enheter och skrivare".
  • I fönstret som visas hittar du den skrivarmodell som är ansluten till datorn. Tryck på RMB, välj "Utskriftsinställningar".
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra sättet:

  • gå till avsnittet "Service" (växelknappar i det övre fältet i fönstret);
  • välj operationen "Munstyckeskontroll", läs noggrant kraven och klicka på "Skriv ut".

Skrivaren måste ha papper annars kan testet inte köras. Enheten kommer att skriva ut flera mönster för att testa olika färger: svart, rosa, gul, blå. Skärmen visar referensversionen: inga ränder, luckor, med rätt färgvisning.

Jämför referensen och bilden som skrivaren har skrivit ut. Om det finns skillnader, klicka på "Rensa" i programmets sista fönster. Rengöring av munstyckena börjar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett alternativ är att öppna specialskrivarprogrammet och hitta avsnittet "Rengöring" i det. Programmet kan erbjuda rengöring av olika element: munstycken, huvuden, rullar. Det är lämpligt att köra allt.

Du kan aktivera programrengöring 2 gånger i rad . Om situationen inte är helt korrigerad efter det andra försöket, avsluta 2: antingen starta rengöringen manuellt eller låt skrivaren vila i 24 timmar och slå sedan på programrengöringen igen.

Det rekommenderas inte att överanvända programrengöring. Det sliter ut munstyckena; om de är överbelastade kan de misslyckas.

Bild
Bild

Bläckpatroner och trummor med laser är mycket känsliga . Dessa element skadas lätt om de inte rengörs ordentligt. Därför rekommenderas de som inte är säkra på sina förmågor att anförtro enheten till proffs. Kostnaden för tjänsten är 800–1200 rubel, beroende på företaget.

Rekommenderad: