Laserskrivare (56 Bilder): Färg- Och Svartvita Modeller, Pulveranordningens Funktionsprincip, Tryckfel Och Andra Möjliga Nackdelar

Innehållsförteckning:

Video: Laserskrivare (56 Bilder): Färg- Och Svartvita Modeller, Pulveranordningens Funktionsprincip, Tryckfel Och Andra Möjliga Nackdelar

Video: Laserskrivare (56 Bilder): Färg- Och Svartvita Modeller, Pulveranordningens Funktionsprincip, Tryckfel Och Andra Möjliga Nackdelar
Video: Hur man får fram färgdetaljer i svartvita bilder i photoshop 2024, April
Laserskrivare (56 Bilder): Färg- Och Svartvita Modeller, Pulveranordningens Funktionsprincip, Tryckfel Och Andra Möjliga Nackdelar
Laserskrivare (56 Bilder): Färg- Och Svartvita Modeller, Pulveranordningens Funktionsprincip, Tryckfel Och Andra Möjliga Nackdelar
Anonim

År 1938 höll uppfinnaren Chester Carlson den första bilden någonsin med torrt bläck och statisk elektricitet. Men först efter 8 år lyckades han hitta någon som skulle sätta sin uppfinning på ett kommersiellt spår. Detta genomfördes av ett företag vars namn är känt för alla idag - Xerox. Samma år känner marknaden igen den första kopiatorn, en enorm och komplex enhet. Det var först i mitten av 50-talet som forskare skapade det som idag kan kallas laserskrivarens förfader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

Den första skrivarmodellen släpptes 1977 - det var utrustning för kontor och företag. Det är intressant att några av egenskaperna hos den tekniken till och med uppfyllde de nuvarande kraven. Så arbetshastigheten är 120 ark per minut, dubbelsidig dubbelsidig utskrift. Och 1982 kommer debutprovet avsett för personligt utnyttjande att se ljuset.

Bilden i en laserskrivare bildas av ett färgämne i tonern . Under påverkan av statisk elektricitet fastnar färgämnet och absorberas i arket. Allt detta blev möjligt på grund av skrivarens designfunktioner - ett kretskort, en patron (ansvarar för överföring av en bild) och en utskriftsenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att välja en laserskrivare idag tittar köparen på dess dimensioner, produktivitet, förväntade livslängd, utskriftsupplösning och "hjärnor ". Det är lika viktigt vilka operativsystem skrivaren kan interagera med, hur den ansluter till datorn, om den är ergonomisk eller lätt att underhålla.

Naturligtvis tittar köparen på märket, priset och tillgängligheten av alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Du kan köpa en skrivare med både ett litet antal funktioner och med en avancerad. Men vilken enhet som helst fungerar på samma princip. Tekniken är baserad på fotoelektrisk xerografi. Den inre fyllningen är uppdelad i ett antal viktiga block.

Laserskanningsmekanism . Det finns många linser och speglar som ska roteras. Detta kommer att överföra den önskade bilden till trummans yta. Det är just dess tillämpning som utförs av en speciell laser uteslutande i målområden. Och en omärklig bild kommer ut, eftersom förändringarna endast gäller ytladdningen, och det är praktiskt taget omöjligt att överväga detta utan en speciell enhet. Skannerenhetens funktion styrs av en styrenhet med en rasterprocessor.

Bild
Bild

Blocket som ansvarar för att överföra bilden till arket . Den representeras av en patron och en laddningsöverföringsrulle. Patronen är verkligen en komplex mekanism som består av en trumma, en magnetisk axel och en laddningsaxel. Fotoval kan ändra laddningen under verkan av en fungerande laser.

Bild
Bild

Noden som ansvarar för att fixa bilden på papper . Tonern som faller från fotocylindern på arket går omedelbart till ugnen på enheten, där den smälter under hög termisk effekt och slutligen fixeras på arket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgämnena som finns i de flesta laserskrivare är pulver . De är initialt positivt laddade. Det är därför lasern "ritar" en bild med en negativ laddning, och därför dras tonern till fotogalleriets yta. Detta ansvarar för detaljeringen av ritningen på arket. Men så är inte fallet med alla laserskrivare. Vissa märken använder en annan handlingsprincip: toner med negativ laddning och lasern ändrar inte laddningen av områdena med färgämnet, utan laddningen av de områden som färgämnet inte kommer att träffa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföringsvals . Genom det ändras egenskapen för papperet som kommer in i skrivaren. Faktum är att den statiska laddningen avlägsnas under påverkan av neutralisatorn. Det vill säga, det kommer inte att attraheras till fotovärdet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tonerpulver, bestående av ämnen som smälter snabbt vid betydande temperaturindikatorer . De sitter fast på arket. Bilder som skrivs ut på en laserutskrift kommer inte att raderas eller blekna på mycket lång tid.

Funktionsprincipen för enheten är komplex.

Bild
Bild
Bild
Bild

Patronens fotocylinder är belagd med ett blått eller grönt sensorskikt . Det finns andra nyanser, men detta är sällsynt. Och sedan - en "gaffel" med två handlingsalternativ. I det första fallet används en speciell volframtråd med guld eller platina, liksom kolpartiklar. En hög spänning appliceras på tråden, därför erhålls ett magnetfält. Det är sant att med denna metod uppstår kontaminering av arket ofta.

I det andra fallet fungerar laddrullen bättre. Detta är en metallaxel täckt med ett elektriskt ledande ämne. Detta är vanligtvis skumgummi eller specialgummi. Avgiften överförs vid beröring av fotocellen . Men rullens resurs är mindre än volframtrådens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga hur processen utvecklas vidare

  • Bild . Exponering sker, bilden intar en yta med en av laddningarna. Laserstrålen ändrar laddningen från passagen genom spegeln, sedan genom linsen.
  • Utveckling . Magnetaxeln med en kärna inuti är i nära kontakt med fotocylindern och tonertanken. I handlingsprocessen snurrar den, och eftersom det finns en magnet inuti, lockas färgämnet till ytan. Och i de områden där tonarladdningen skiljer sig från axelns egenskaper, kommer bläcket att "fastna".
  • Överför till ark . Det är här överföringsvalsen är inblandad. Metallbasen ändrar sin laddning och överför den till arken. Det vill säga pulvret från fotorullen levereras redan till papperet. Pulvret behålls på grund av statisk spänning, och om det är slut på teknik kommer det helt enkelt att spridas.
  • Förankring . För att fixera tonern på arket måste du baka den i papperet. Toner har en sådan egenskap - smälter vid hög temperatur. Temperaturen skapas av spisen på den inre axeln. På den övre axeln finns ett värmeelement, medan det nedre trycker på papperet. Den termiska filmen värms upp till 200 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den dyraste delen av en skrivare är skrivhuvudet. Och naturligtvis är det skillnad på hur en svartvit skrivare fungerar och en färg.

Fördelar och nackdelar

Skilj direkt mellan en laserskrivare och en MFP. Fördelar och nackdelar med laserteknik beror på detta.

Låt oss börja med proffsen

  • Toner används effektivt . Jämfört med bläck i en bläckstråleskrivare är effektiviteten påtaglig. Det vill säga att en sida i en laserenhet skriver ut mindre än samma sida i en bläckstråleskrivare.
  • Utskriftshastigheten är snabbare . Dokument skrivs ut snabbt, särskilt stora, och i detta avseende ligger bläckstråleskrivare också efter.
  • Lätt att städa .

Bläcket fläckar, men tonerpulvret gör det inte, vilket gör det enkelt att rengöra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av nackdelarna kan flera faktorer urskiljas

  • Tonerkassetten är dyr . Ibland är de 2 gånger dyrare än samma element i en bläckstråleskrivare. Det är sant att de kommer att hålla längre.
  • Stor storlek . Jämfört med bläckstråle -teknik anses lasermaskiner fortfarande vara skrymmande.
  • Den höga kostnaden för färg . Att skriva ut ett foto på denna design blir otvetydigt dyrt.

Men för utskrift av dokument är en laserskrivare optimal. Och för långvarig användning också. Hemma används denna teknik sällan, men för kontoret är det ett vanligt val.

Bild
Bild

Modellöversikt

Denna lista kommer att innehålla både färgmodeller och svartvitt.

Färgad

Om utskrift ofta innebär färg måste du köpa en färgskrivare. Och här är valet bra, för varje smak och budget.

Canon i-SENSYS LBP611Cn . Denna modell kan anses vara den mest prisvärda, eftersom du kan köpa den för cirka 10 tusen rubel. Dessutom kan tekniken skriva ut färgfoton direkt från kameran som är ansluten till den. Men det kan inte sägas att denna skrivare huvudsakligen är avsedd för fotografering. Det är den optimala lösningen för utskrift av teknisk grafik och affärsdokument. Det vill säga, det är ett bra köp för ett kontor. Den otvetydiga fördelen med en sådan skrivare: lågt pris, utmärkt utskriftskvalitet, enkel installation och snabb anslutning, utmärkt utskriftshastighet. Nackdelen är bristen på dubbelsidig utskrift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Xerox VersaLink C400DN . Köpet kräver en seriös investering, men det är verkligen en avancerad laserskrivare. Hemma används en sådan enhet inte särskilt ofta (för smart köp för blygsamma hushållsbehov). Men om du inte har något emot att ge 30 tusen rubel kan du också optimera ditt hemmakontor genom att köpa. Bland de otvivelaktiga fördelarna med denna modell är trådlös utskrift, enkelt byte av patroner, hög utskriftshastighet, tillförlitlighet, utmärkt funktionalitet och 2 GB "RAM". Bland nackdelarna är behovet av att starta skrivaren i exakt en minut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kyocera ECOSYS P5026cdw . Sådan utrustning kommer att kosta 18 tusen rubel och mer. Ofta väljs denna modell specifikt för fotoutskrift. Kvaliteten kommer inte att vara sådan att det skulle vara möjligt att skriva ut foton för kommersiella ändamål, men som material för en familjekrönika är det ganska lämpligt. Fördelar med modellen: skriver ut upp till 50 000 sidor per månad, hög utskriftskvalitet, dubbelsidig utskrift, bra kassettresurser, låg ljudnivå, högpresterande processor, Wi-Fi finns.

Att installera en sådan skrivare är dock inte särskilt lätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

HP Color LaserJet Enterprise M553n . I många betyg är just denna modell ledaren. Enheten är dyr, men dess kapacitet utökas. Skrivaren skriver ut 38 sidor per minut. Andra fördelar inkluderar: utmärkt montering, färgutskrift av hög kvalitet, snabb väckning, enkel användning, snabb skanning. Men den relativa nackdelen kommer att vara den stora vikten av strukturen, liksom den höga kostnaden för patronerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svartvitt

I denna kategori, inte enkla hemmodeller, utan snarare professionella skrivare. De är av hög kvalitet, pålitliga, funktionella. Det vill säga för dem som skriver ut mycket dokument på jobbet är sådana skrivare perfekta.

Brother HL-1212WR . 18 sekunder räcker för att skrivaren ska bli varm, modellen visar det första utskriften på 10 sekunder. Den totala hastigheten når 20 sidor per minut. Den är ganska kompakt, fungerar effektivt och är lätt att tanka, den kan anslutas via Wi-Fi. Det enda allvarliga designfelet, som de ber om 7 tusen rubel för, är bristen på en kabel för anslutning till en dator.

Bild
Bild
Bild
Bild

Canon i-SENSYS LBP212dw . Skriver ut 33 sidor per minut, skrivarproduktivitet - 80 tusen sidor per månad. Enheten stöder både stationära och mobila system. Utskriften är snabb, resursen är ganska bra, designen är modern, modellen är överkomlig till prislappen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kyocera ECOSYS P3050dn . Det kostar 25 tusen rubel, skriver ut 250 tusen sidor per månad, det vill säga det här är en utmärkt modell för ett stort kontor. Skriver ut 50 sidor per minut. Bekväm och pålitlig teknik med stöd för mobil utskrift, med hög hastighet, hållbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Xerox VersaLink B400DN . Den skriver ut 110 tusen sidor varje månad, enheten är ganska kompakt, skärmen är färg och bekväm, strömförbrukningen är låg och utskriftshastigheten är utmärkt. Kanske kan denna skrivare bara klandras för sin långsamma uppvärmning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad skiljer sig från det vanliga?

Bläckstråleskrivaren är lägre i pris, men kostnaden för det tryckta arket blir högre. Detta beror på den höga kostnaden för förbrukningsmaterial. Med laserteknik är det tvärtom: det kostar mer och arket är billigare. Därför är det mer lönsamt att köpa en laserskrivare när utskriftsmängden är hög. Bläckstråleskrivare klarar fotoutskrifter bättre, och textinformation är ungefär densamma i utskriftskvalitet för två typer av skrivare.

Laserenheten är snabbare än en bläckstråleskrivare och laserskrivhuvudet är tystare

Bilder som tagits med en bläckstråleskrivare bleknar också snabbare och de är också rädda för kontakt med vatten.

Bild
Bild

Förbrukningsbara material

Nästan alla moderna skrivare arbetar på en patronkrets. Patronen representeras av ett hölje, en behållare med toner, växlar som överför rotation, rengöringsblad, en toneravfallsbehållare och axlar . Alla delar av patronen kan skilja sig åt när det gäller livslängd, till exempel toner i denna mening vinner loppet - det tar slut snabbare. Men de ljuskänsliga axlarna förbrukas inte så snabbt. En "långspelande" del av patronen kan betraktas som dess kropp.

Svartvita laserenheter är nästan lättast att fylla på . Vissa användare använder alternativa patroner som är nästan lika tillförlitliga som originalen. Självpåfyllning av patronen är en process som inte alla klarar, du kan bli allvarligt smutsig. Men du kan lära dig det. Fast vanligtvis drivs kontorsskrivare av en specialist.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Du bör studera skrivarens specifika egenskaper, enheternas kvalitet. Här är några urvalskriterier.

  1. Färg eller svartvitt . Detta löses enligt användningsändamålet (för hem eller för arbete). En patron med 5 färger blir mer funktionell.
  2. Kostnad för ett tryck . När det gäller en laserskrivare blir den flera gånger billigare än samma egenskaper hos en MFP -bläckstråleskrivare (3 i 1).
  3. Resurs för patroner . Om du är hemma behöver du knappt skriva ut mycket, så en liten volym ska inte skrämma dig. Dessutom, om skrivaren är budget, och enligt alla andra kriterier, du gillar det. En kontorsskrivare är vanligtvis inledningsvis inriktad på en stor tryckvolym, och här är detta kriterium ett av de viktigaste.
  4. Pappersformat . Detta är inte bara ett val mellan endast A4- och A3-A4-variationer, det är också möjligheten att skriva ut på film, fotopapper, kuvert och andra icke-standardmaterial. Återigen beror det på syftet med användningen.
  5. Anslutningsgränssnitt . Det är bra om skrivaren stöder Wi-Fi, det är bra om det kan skriva ut material från en smartphone, bärbar dator, surfplatta, digitalkamera.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är några av de viktigaste urvalskriterierna. Det är värt att lägga till dem tillverkaren: varumärken med ett gott rykte är alltid målet för den genomsnittliga köparen. Vanligtvis letar folk efter en pålitlig skrivare med support och fotoutskrift också, med bra strömförbrukning och upplösning . Hastigheten som skrivaren skriver ut är också viktig, men inte för alla användare. Liksom mängden inbyggt minne - som arbetar mycket med skrivaren är det viktigare. För någon som använder skrivaren då och då spelar det ingen roll.

När det gäller frisläppandet av oklippta patroner har det länge stoppats, och om någon är intresserad av att köpa en sådan förbrukningsvara, behöver de bara leta efter oklippta begagnade.

Bild
Bild

Hur man använder?

Korta bruksanvisningar hjälper dig att förstå hur du arbetar med en laserskrivare

  1. Välj en plats där utrustningen kommer att stå. Den ska inte klämmas av främmande föremål.
  2. Det är nödvändigt att öppna luckan till utmatningsfacket, dra fraktsedeln mot dig. Skrivarens ovansida öppnas genom en speciell öppning.
  3. Dra bort fraktpappret från dig. Förpackningsmaterialet inuti topplocket måste tas bort. Detta tar bort tonerkassetten. Skaka den flera gånger.
  4. Förpackningsmaterialet i patronen måste också tas bort. Den skruvade fliken matar ut skyddstejpen från patronen. Tejpen kan bara dras ut horisontellt.
  5. Förpackningsmaterialet avlägsnas också från insidan av topplocket.
  6. Tonerkassetten sätts tillbaka i skrivaren. Den måste gå in tills den klickar, referenspunkten finns på märkena.
  7. Övre luckan kan stängas genom att öppna pappersfacket nedifrån. Ta bort tejpen som är fäst vid den.
  8. Skrivaren installeras på en förberedd yta. När du överför tekniken måste du hålla den främre delen mot dig.
  9. Nätsladden måste vara ansluten till skrivaren, ansluten till ett uttag.
  10. Flerfacket fylls på med papper.
  11. Installerar skrivardrivrutinen från en dedikerad skiva.
  12. Du kan skriva ut en testsida.
Bild
Bild

Diagnostik

Varje teknik går sönder, och det gör en laserskrivare. Du behöver inte vara proffs för att åtminstone delvis förstå vad som kan vara frågan.

Diagnosproblem:

  • tryckanordningen "tuggar upp" papperet - troligen ligger saken i termofilms bristning;
  • svagt eller dåligt tryck - bildtrumman, skrapan, magnetrullen kan vara sliten, även om det ofta är fallet med fel toner;
  • svaga streck längs arket - tonerkassetten är låg;
  • svarta ränder eller prickar längs arket - trumfel;
  • bildens dualitet - fel på den primära laddningsaxeln;
  • brist på pappersuppsamling (tillfällig eller permanent) - slitage på plockrullarna;
  • fånga flera ark samtidigt - troligtvis är bromsbelägget slitet;
  • grå bakgrund över hela arket efter påfyllning - strös toner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa problem kan lösas på egen hand, men ofta efter diagnos kommer en begäran om professionell service in.

Möjliga tryckfel och funktionsstörningar

Om du köpte en laser -MFP är ett relativt vanligt fel att enheten fortsätter att skriva ut, men vägrar att kopiera och skanna. Poängen är ett fel på skannerenheten. Det blir en dyr renovering, kanske till och med halva priset på en MFP. Men först måste du fastställa den exakta orsaken.

Det kan också finnas ett omvänd fel: skanning och kopiering fungerar inte, men utskriften fortsätter . Det kan finnas en programvarufel eller en dåligt ansluten USB -kabel. Skador på formateringskortet är också möjliga. Om skrivarens användare inte är säker på orsakerna till felet måste du ringa guiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typiska tryckfel är:

  • svart bakgrund - du måste byta patron;
  • vita luckor - laddningsöverföringsrullen är trasig;
  • vita horisontella linjer - ett fel i lasernätet;
  • vita prickar på svart bakgrund - fixeringsfel;
  • bubbelutskrift - antingen är papperet dåligt eller så är trumman inte jordad.
  • komprimerad utskrift - felaktig pappersinställning;
  • suddig - fixeringsenheten är defekt;
  • fläckar på baksidan av arket - plockrullen är smutsig, gummiaxeln är sliten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du kontrollerar kvaliteten på förbrukningsmaterial i tid, använd skrivaren korrekt, den kommer att hålla länge och med hög kvalitet.

Rekommenderad: