Takfläktar: Vi Väljer En Hushållspaddelfläkt För Taket, Ett Diagram För Att Ansluta En Gatumodell Med Egna Händer, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Takfläktar: Vi Väljer En Hushållspaddelfläkt För Taket, Ett Diagram För Att Ansluta En Gatumodell Med Egna Händer, Recensioner

Video: Takfläktar: Vi Väljer En Hushållspaddelfläkt För Taket, Ett Diagram För Att Ansluta En Gatumodell Med Egna Händer, Recensioner
Video: Airless sprutmålning med WAGNER sprutsystem | Tips och tricks 2024, Mars
Takfläktar: Vi Väljer En Hushållspaddelfläkt För Taket, Ett Diagram För Att Ansluta En Gatumodell Med Egna Händer, Recensioner
Takfläktar: Vi Väljer En Hushållspaddelfläkt För Taket, Ett Diagram För Att Ansluta En Gatumodell Med Egna Händer, Recensioner
Anonim

Takfläkten anses vara en pålitlig, beprövad metod för effektiv luftkylning och är ett utmärkt alternativ till dyra luftkonditioneringssystem. Trots att enheterna är ganska populära och efterfrågade över hela världen har de ännu inte funnits bred tillämpning i Ryssland och har precis börjat erövra marknaden.

Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Den första takfläkten dök upp i USA 1860 och var en enhet med två blad som fästes i taket och var en riktig flykt från värmen. Takfläktar finns för närvarande i två utföranden.

  • Den första typen representeras av axiella modeller, vars princip reduceras till fångst av luftmassor med hjälp av ett pumphjul och deras ytterligare framsteg längs rotationsaxeln. I detta fall tillhandahålls intensiteten av luftflödenas passage av en positiv angreppsvinkel för de inkommande bladen.
  • Centrifugalmodeller fungerar annorlunda. I sådana anordningar trängs luft in med hjälp av mötande blad och skjuts ut genom centrifugalkraften ut i radiell riktning i förhållande till axeln.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt deras funktionella syfte kan takfläktar vara flänsade och avgaser

  • Vane -modeller består av en elmotor, ett plast- eller metallhus och ett pumphjul, som inkluderar en axel och blad. Fläkten fästs i taket med hjälp av en remsa, som är ett dekorativt överlägg och täcker fästmekanismen. Dessutom är många modeller utrustade med en fjärrkontrollfunktion och är utrustade med en fjärrkontroll och omkopplare.
  • Avgasanordningar består också av ett pumphjul och en elektrisk motor och är dessutom utrustade med en dekorativ grill som täcker enhetens arbetsdelar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Principerna för användning av en takfläkt och en luftkonditionering skiljer sig fundamentalt från varandra. Och om luftkonditioneringen ger en sänkning av den inre lufttemperaturen till det inställda värdet, så när fläkten är igång, förblir denna indikator oförändrad. Enhetens kylfunktion beror på dess förmåga att skapa ett kontinuerligt luftflöde, vilket säkerställer ökad avdunstning av fukt från människans hud och inte tillåter kroppen att överhettas.

Bild
Bild

Att upprätthålla en stabil temperaturregim uppnås genom att blanda kalla neddragningar med varma massor som går till taket. För möjligheten att blanda flerdirektionsluftflöden inom samma rum kallas takfläktar för blandning. Men för att blanda ganska imponerande luftmängder krävs kraftfullt arbete och ett stort bladspän, varför många enheter är utrustade med fällbara blad.

Bild
Bild

Den andra typen av takfläktar representeras av avgasanordningar, vars princip är följande: en enhet installerad i en ventilationskanal tar bort frånluften utanför. Som ett resultat bildas en zon med reducerat tryck inuti rummet, vilket bidrar till det aktiva inflödet av friskluftsmassor till rummets urladdade utrymme. Luft börjar dras in genom ventilationsöppningarna, fönstren och tillförselkanalerna, på grund av att hela luftvolymen i rummet är helt ersatt på kort tid.

Bild
Bild

Vissa högteknologiska modeller är utrustade med pumphjul med variabel tonhöjd. Tack vare denna designfunktion är det möjligt att synkront ändra knivens attackvinkel utan att stoppa elmotorn. Detta bidrar till en betydande minskning av buller i rummet och möjliggör mer exakt kontroll av luftstrålarnas intensitet och riktning. Dessutom kombineras många modeller i en enda enhet med belysningsarmaturer, vilket avsevärt ökar takfläktarnas funktionalitet.

Bild
Bild

Takanordningar fungerar i sommar- och vinterlägen. I det första fallet tjänar fläkten till att kyla människorna i rummet, och i det andra bidrar det till en jämnare fördelning av varm luft när rummet värms upp av konvektorsystem. Enheterna har en hög skyddsnivå IP 65, vilket gör att de kan installeras i kök, badrum, duschar och andra rum med hög luftfuktighet. Dessutom, till skillnad från luftkonditioneringar, kan hängande fläktar installeras på öppna terrasser och utomhus verandor. Ljudnivån för de flesta modeller överstiger inte 30 dB.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Takfläktarnas växande popularitet på grund av ett antal obestridliga fördelar med dessa enheter.

  • Låg, i jämförelse med luftkonditioneringsapparater, tillåter kostnaden dig att utrusta rummet med en effektiv kylanordning, samtidigt som du sparar pengar betydligt. Kostnaden för enheter varierar från 4 till 18 tusen rubel och beror på enhetens funktionalitet och kraft.
  • Fullständig ofarlighet för människors hälsa skiljer också takmodeller från luftkonditioneringssystem. Det är omöjligt att frysa och bli kall under fläkten, vilket gör det möjligt att installera enheter i barnrum och sovrum.
Bild
Bild
  • Många moderna modeller är utrustade med auto-back- och rörelsesensorer som gör att elmotorn bara kan starta när en person dyker upp i rummet. Detta minskar fläktens lediga tid och minskar energikostnaderna avsevärt.
  • Enkel installation gör det möjligt att installera enheten själv, utan att använda specialutrustning och inbjudan från specialister. Dessutom kräver installationen inte tillstånd från relevanta organisationer.
Bild
Bild
  • Att kombinera en fläkt och en belysningsenhet i en enhet utökar enhetens omfattning avsevärt och ökar dess popularitet.
  • Ett brett utbud av modeller med ett brett utbud av designalternativ och färger gör valet mycket enklare och låter dig köpa en produkt för vilken inredning som helst.
  • Tack vare möjligheten att installera fläktar på sommarterrasser och på kaféer ökar nivån på bekväm vistelse i dem avsevärt.
Bild
Bild
  • Takmodeller, till skillnad från vägg- och golvmodeller, tar inte mycket plats och passar harmoniskt in i interiören. Det är omöjligt att skada dig själv om en sådan enhet, vilket är särskilt viktigt om det finns små barn och husdjur i huset.
  • Avgasfläktar kan snabbt ersätta hela luftmängden i rummet och bli av med den obehagliga lukten av bränning och fukt.
Bild
Bild

Nackdelarna med takmodeller inkluderar snabbt slitage på pumphjulet, liksom behovet av regelbundna hygienprocedurer för att tvätta och rengöra knivarna från damm, husdjurshår och hår. Dessutom avger vissa modeller ett visst brus under drift, vilket dock delvis elimineras genom att justera angreppsvinkeln för bladen och balansera.

Visningar

Ett av huvudkriterierna för att klassificera takfläktar är deras funktionella syfte eller, med andra ord, installationsplatsen. På grundval av detta utmärks fyra typer av enheter.

Universella modeller är utformade för installation i lokaler för alla ändamål, liksom på öppna verandor på sommarkaféer och terrasser. Produkterna är ofta utrustade med fjärrkontroll, belysningsarmatur och kan användas både för kylning under sommarmånaderna och för cirkulation av varm luft på vintern

Bild
Bild
Bild
Bild

Inhemska fläktar är konstruerade för installation i lägenheter. Enheterna är medelstora, ofta kombinerade med en ljuskrona och ger lite ljud. Dessutom har hushållsmodeller en vacker design och kan liva upp alla interiörer

Bild
Bild
Bild
Bild

Utomhusmodeller är utrustade med ökat skydd mot fuktgenomträngning och är mycket motståndskraftiga mot extrema temperaturer. Sådana enheter, tillsammans med universella enheter, är utformade för att fungera under utomhusförhållanden och utmärks av en korrosionsskyddande beläggning, hög effekt och lång livslängd

Bild
Bild
Bild
Bild

Industriella enheter kännetecknas av ökad effekt och lång livslängd. Fläktar av denna typ installeras i fabrikshallar, köpcentrum och offentliga platser med ett stort antal människor samtidigt. Modeller har som regel ingen designglädje och är gjorda i en lakonisk stil. I sin produktion ägnas särskild uppmärksamhet åt funktionella egenskaper, och den dekorativa komponenten bleknar i bakgrunden

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Huvudkriteriet när du väljer en takfläkt är dess effekt. Luftvolymen som bearbetas av varje blad per tidsenhet beror på värdet på denna indikator. För att exakt beräkna den erforderliga effekten bör du använda den universella formeln: P = Sx2, där P betecknar enhetens effekt i watt, och S är rummets yta i kvadratmeter.

Bild
Bild

När den erforderliga effekten har bestämts kan du gå vidare till valet av standardstorlek, vilket anger bladens spännvidd och indikeras i tum. Så för ett litet rum med en yta på 9 m2 räcker det med en 30-tums fläkt med ett bladspann på 762 mm. Medelstora fläktar med 42´´ eller 1066 mm pumphjul, avsedda för rymliga sovrum och barnrum med en yta på 16 m2. I stora rum, vars yta överstiger 32 m2, bör du välja modeller med blad på 52´´, vilket motsvarar 1320 mm.

Bild
Bild

Nästa urvalskriterium är tillgängligheten av ytterligare funktioner. De mest praktiska modellerna i drift är de med förmågan att kontrollera intensiteten för blåsning och kan smidigt eller stegvis ändra pumphjulets rotationshastighet. Ofta har sådana enheter en fjärrkontroll och är utrustade med en fjärrkontroll. Vissa högteknologiska enheter är utrustade med elektroniska timers, vilket gör att du kan programmera motorn för en dag eller till och med en vecka. Så under varma dagtid kommer fläkten att arbeta med maximal hastighet, på kvällen - med måttlig hastighet och på natten växlar den automatiskt till standbyläge.

Bild
Bild

Rörelse- och fuktsensorer är också ganska bekväma alternativ. De låter dig spara energi genom att bara starta fläkten i närvaro av människor, och även slå på enheten automatiskt när luftfuktigheten stiger över det inställda märket. Dessutom är många enheter utrustade med källor till joniserande strålning och dofter som mättar luften i rummet med negativa joner och en behaglig lukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller och recensioner

Den moderna marknaden för ventilation och avgasutrustning presenterar ett brett utbud av modeller. De flesta enheter uppfyller höga driftskrav och har många positiva recensioner, men jag skulle vilja markera några av dem separat.

Tyska fans Helios Ventilatoren är välkända för den inhemska konsumenten. Produkterna kännetecknas av sin strukturella hållfasthet och mekanismernas hållbarhet, har ett elegant utseende och kan användas både på sommaren och på vintern. Dessutom förbrukar enheterna lite el, vilket kan jämföras med andra kända analoger. Under drift producerar enheterna praktiskt taget inte buller och vibrerar inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Italienska fans nordiska har bara fyra blad och kännetecknas av hög prestanda, tyst drift och lång livslängd. Många modeller kombineras med en ljuskrona och är utrustade med en fjärrkontroll.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ryska takfläktar Olympic Star njuta av välförtjänt popularitet, inte bara i Ryssland, utan också i grannländerna. Modellerna kännetecknas av en patinerad kropp, vars färg liknar åldrad förgyllning och blad med trästruktur. Enheterna har en fembladig design och kombineras med en ljuskrona som består av fem nyanser. Dessutom kan belysningen fungera både oberoende av fläkten och samtidigt med den. Tillverkaren ger ett års garanti för alla tillverkade produkter, men med korrekt installation och noggrann drift kan enheterna hålla upp till 10 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spanska Mini Eter -modeller kan fungera i sex hastighetslägen, de är utrustade med en fjärrkontroll, kombineras med en enda lampa och har två års garanti. På grund av sin låga vikt, som bara når 5,3 kg, är enheterna enkla att installera och kan installeras på de ljusa taken på öppna verandor och terrasser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Italiensk modell Vortice Nordik Evolution 120 stänger de fem bästa och har en enkel, lakonisk design och lång livslängd. Enheternas effekt når 72 W, vilket gör att de kan installeras i rymliga vardagsrum och hallar med en yta på upp till 35 rutor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modellerna som nämns ovan nämns oftast i recensioner av ryska konsumenter. En acceptabel kostnad för enheter noteras, som sträcker sig från 4 till 15 tusen rubel, ett attraktivt utseende och en lång livslängd. Uppmärksamhet riktas mot tillgängligheten av ytterligare alternativ, till exempel fjärrkontroll, inbyggd armatur och möjligheten att ändra driftlägen. Bland nackdelarna är den låga tillgängligheten av reservdelar till utländska modeller och den stora vikten på vissa enheter. Till exempel väger fläkten Vortice Nordik Evolution 120 7 kg, vilket ställer vissa krav för att stärka fästelementen vid installation av enheter på spänningar och upphängda takkonstruktioner.

Bild
Bild

Montering

Problemfri och säker drift av fläkten beror till stor del på dess korrekta installation. Detta beror på det faktum att en felaktigt säkrad enhet kommer att generera betydande vibrationer och generera mycket buller. Innan du installerar enheten med egna händer måste du därför läsa instruktionerna och tydligt följa anslutningsschemat.

Det är nödvändigt att förstå att för monteringsfästets utrustning ska minst 4 monteringshål användas, annars på grund av den höga dynamiska belastningen lossnar enheten snabbt fästena och börjar vibrera kraftigt. Dessutom bör instrumentkroppen fästas vid monteringsfästet med rörliga svängfogar, vilket ger små spel

Bild
Bild

Installationsplatsen spelar också en viktig roll. För en jämnare fördelning av luftmassor i rummet rekommenderas att fläkten installeras exakt i mitten av rummet, och om den används för att serva ett lokalt område bör installationen göras i mitten av detta område. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt enhetens höjd. För säker drift av fläkten bör avståndet från golvet till bladen inte vara mindre än 210 cm

Bild
Bild

Att minska det rekommenderade avståndet kan påverka inte bara säkerheten vid användning av enheten. Ju lägre kniven är placerade ovanför golvet, desto lägre prestanda för var och en av dem och ju längre tid det tar att helt byta ut luftvolymen när man använder avgasmodeller. Att placera pumphjulet för nära taket är emellertid också oönskat, särskilt för sträcktak i tygkonstruktionen: under långvarig drift av bladen tål tyget inte den konstanta exponeringen för vibrationer och går snabbt sönder.

Bild
Bild
  • Vid installation av fläktar i höga rum eller herrgårdar med sluttande tak, rekommenderas att använda en förlängningsstång och placera enheterna så att avståndet från pumphjulet till taket är 2,4-2,8 meter.
  • Vid installation på armerade betongbaser rekommenderas att använda pluggar och självgängande skruvar, medan det är nödvändigt att använda distanser som ansluter monteringsfästena till huvudgolvet vid installation på spänningar eller upphängda konstruktioner.
Bild
Bild

Det sista steget i installationen blir att ansluta fläktterminalerna till det elektriska nätverket. För att göra detta, anslut den bruna tråden till L-terminalen, den blå tråden till N-terminalen och anslut den gulgröna tråden till skruven med PE-skylten, vilket betyder skyddande jord. Efter installationen av fläkten är det nödvändigt att testa alla driftlägen och kontrollera fjärrkontrollens funktion. Om alla steg i installationen utförs korrekt bör det inte vara några problem med en provkörning

Bild
Bild

Tips om skötsel och underhåll

Fläkten är en komplex elektrisk apparat, så reparationen bör utföras av specialister på servicecenter. Det är dock fortfarande möjligt att förlänga enhetens livslängd och säkerställa en stabil drift under lång tid. För att göra detta är det nödvändigt att följa ett antal rekommendationer från reparatörer av ventilationsutrustning och serva enheten i tid.

Så, en av de vanligaste fläktfel är starka vibrationer och höga ljudnivåer. I vissa fall börjar enheten nynna våldsamt och vingla hotfullt. Anledningen till enhetens beteende är bladenhetens obalans. Du kan själv eliminera ett sådant fel, och det första steget är att köpa ett reparationsbalanseringssats, bestående av självhäftande vikter och viktklämmor

Bild
Bild
  • Därefter måste du kontrollera hur tillförlitlig anslutningen mellan bladen och det roterande navet på elmotorns axel är. Lösa gängor ska dras åt med en skruvmejsel eller sexkant.
  • Nästa steg är att mäta avståndet från änden av varje blad till taket. Om avvikelser upptäcks bör problembladet jämnas ut och sedan dra åt fästskruvarna.
  • Sedan är det nödvändigt att växelvis sätta på en viktklämma på varje blad och slå på enheten. Om vibrationerna minskar, fäst antingen en annan klämma eller börja gradvis flytta den första.
Bild
Bild
  • Det är nödvändigt att flytta klämman längs bladet i riktningen från mitten till svansänden. Manipulationerna bör fortsätta tills vibrationen helt försvinner. Då måste du lossa viktklämman och hålla en självhäftande metallvikt strikt på plats. Balansen mellan avgasfläktarnas pumphjulsenheter utförs på samma sätt, förutom att vikterna med klämmorna måste vara mindre.
  • Man bör också komma ihåg att obalans i skivenheten kan uppstå då fett och damm ackumuleras ojämnt på skovlarnas yta. Därför är det nödvändigt att regelbundet rengöra fläkten från smuts och sot med hjälp av något tvättmedel för detta.
Bild
Bild

Med rätt val, korrekt installation och noggrann användning kan takfläkten tjäna i många år och glädja sina ägare.

Rekommenderad: