Skannrar (48 Foton): Vad är Det? Typer, Funktionsprincip Och Enhet, Manuell Skanner Och För Dokument, Storformat Och Trumma, Vad Som Behövs

Innehållsförteckning:

Video: Skannrar (48 Foton): Vad är Det? Typer, Funktionsprincip Och Enhet, Manuell Skanner Och För Dokument, Storformat Och Trumma, Vad Som Behövs

Video: Skannrar (48 Foton): Vad är Det? Typer, Funktionsprincip Och Enhet, Manuell Skanner Och För Dokument, Storformat Och Trumma, Vad Som Behövs
Video: How to Scan Documents... 2024, Mars
Skannrar (48 Foton): Vad är Det? Typer, Funktionsprincip Och Enhet, Manuell Skanner Och För Dokument, Storformat Och Trumma, Vad Som Behövs
Skannrar (48 Foton): Vad är Det? Typer, Funktionsprincip Och Enhet, Manuell Skanner Och För Dokument, Storformat Och Trumma, Vad Som Behövs
Anonim

Modern teknik gör det möjligt att konvertera alla bilder till digital form; för detta ändamål används en speciell enhet som kallas scanner … En sida från en tidning, ett viktigt dokument, en bok, alla fotografier, bilder och andra dokument där text eller grafiska bilder tillämpas kan skannas.

Skanning kan utföras genom att ansluta skannern till en persondator, eller så fungerar den här enheten offline och överför bilden i digital form till din PC eller smartphone via Internet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

Scanner Är en enhet av mekanisk typ som gör det möjligt att översätta text och bilder till digitalt format i form av en bild, då kan filen sparas i minnet på en persondator eller överföras till andra enheter. Bekvämligheten med denna metod för lagring av information ligger i det faktum att de färdiga skannade filerna kan arkiveras genom att komprimera deras volym.

Egenskaper olika typer av skanningsenheter beror på deras syfte och kan fungera inte bara med pappersmedia utan även bearbeta fotografisk film samt skanna volymetriska objekt i 3D.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skanningsenheter har olika ändringar och storlekar men de flesta av dem hänvisar till modeller av surfplatta där skanning utförs från grafiska eller textmedier. Till exempel, om du vill skanna ett foto, måste arket med bilden placeras på skannerglaset och stängas med locket på maskinen, varefter ett strålningsljusflöde riktas till detta ark, vilket kommer att reflekteras från fotot och fångas av skannern, som omvandlar dessa signaler till digital data.

Huvudkomponenten i skannern är dess matris - med dess hjälp fångas de signaler som återspeglas från bilden och kodas in i digitalt format.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Matrisskannrar har 2 alternativ

Ladda kopplad enhet , som i en förkortad form ser ut som en CCD. För en sådan matris sker skanningsprocessen med användning av sensorens ljuskänsliga element. Matrisen är utrustad med en speciell vagn med en inbyggd lampa för bildbelysning. I skanningsprocessen samlar ett specialsystem bestående av fokuseringslinser ljuset som reflekteras från bilden, och så att den färdiga skanningen vid utgången är samma färg och mättad som källan, bestämmer fokuseringssystemet bildstrålarnas längd med hjälp av speciella fotoceller och indelar dem efter färgspektrum. Under skanning är det inte nödvändigt att pressa fotot för hårt mot skannerglaset - ljusflödet är tillräckligt starkt och kan lätt täcka vissa avstånd. Informationen som erhålls som ett resultat av bearbetning visas ganska snabbt, men sådana skannrar har en nackdel - matrislampan har en kort livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontakta bildsensor , som i en förkortad form ser ut CIS Är en bildsensor av kontakttyp. Matrisen av denna typ har också en inbyggd vagn, som innehåller lysdioder och fotoceller. Under skanningsprocessen rör sig matrisen långsamt längs bildens längdriktning, och vid denna tid tänds lysdioderna för grundfärgerna - grönt, rött och blått spektrum - växelvis, på grund av vilket en färgbild bildas vid produktion. Matrismodeller av denna typ kännetecknas av hållbarhet och tillförlitlighet, och kostnaden för skannrar skiljer sig inte mycket från analoger med en annan typ av matris . Det var dock inte utan nackdel, och det ligger i det faktum att originalbilden måste pressas tätt mot skannerfönstret, dessutom är skanningsprocessen inte snabb, särskilt om resultatet av hög kvalitet väljs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudkarakteristiken för skanningsenheter är deras graden av färgdjup och skanningsupplösning , vilket återspeglas i resultatet. Färg omkrets djup kan vara från 24 till 42 bitar, och ju fler bitar det finns i skannerns upplösning, desto högre kvalitet blir det slutliga resultatet.

Skannerns upplösning kan väljas oberoende, och den mäts i dpi, vilket betyder antalet bitar information per 1 tum av bilden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Den första skannern uppfanns i Amerika 1957 . Den här enheten var av en trumtyp, och upplösningen för den slutliga bilden översteg inte 180 pixlar, och det var en svartvit bild bestående av bläck och vita luckor.

I dag trumtypsenhet Skannern har en höghastighetsprincip och har en hög känslighet, med hjälp av vilket även det minsta elementet blir synligt i bilden. En snabb automatisk skannare av trumtyp fungerar med halogen- och xenonstrålning, vilket gör det möjligt att skanna även en transparent dokumentkälla. Oftast är det en nätverksbaserad stationär dator som bearbetar A4-ark.

Bild
Bild
Bild
Bild

För närvarande moderna skannermodeller är varierande , det kan vara kontaktfritt alternativ eller bärbart , det vill säga att arbeta i ett trådlöst system. Producerad skannrar för telefon, lasertyper för stationär användning och miniatyrfickaversion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tillämpningsområde

Trumtypskannern är ganska vanlig, men det finns andra typer med olika tillämpningsområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

En skanner avsedd för fotografiska filmer

Dess uppgift är att känna igen information som finns på en bild, negativ eller fotografisk film . Han kommer inte att kunna bearbeta en bild på ett ogenomskinligt medium, vilket analoger för böcker eller dokument av surfplatta kan göra. Bildskannern har ökad optisk upplösning, vilket är en viktig förutsättning för att få högupplösta bilder. Moderna enheter har en upplösning på mer än 4000 dpi och bearbetade bilder erhålls med högsta noggrannhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skanningsenheter av denna typ, designad för fotografisk film, har en annan viktig aspekt - en hög grad av optisk densitet … Enheter kan bearbeta bilder med hög hastighet utan att förlora kvalitet. Modeller av den senaste generationen har förmågan att eliminera repor, främmande partiklar, fingeravtryck i bilden och kan också korrigera färgåtergivningen och återställa ljusstyrkan och färgmättnaden till bilderna om källan bränns ut under ultravioletta strålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Handskanner

En sådan anordning tjänar till att bearbeta text eller bilder i små volymer … Processen för informationsbehandling startas av enheten som utför originaldokumentet. Handhållna skannrar inkluderar felsökningsapparater för fordon samt handhållna skannrar som fungerar som bärbara textomvandlare.

Bild
Bild

Handhållna skannrar används också inom finansområdet när man läser en streckkod från en produkt och överför den till en kassaterminal . Manuella typer av skanningsenheter inkluderar elektroniska anteckningsböcker som bearbetar och lagrar upp till 500 ark text, varefter skanningen överförs till en dator. Inte mindre populära är handhållna skannrar-översättare som läser textinformation och ger resultatet i form av översättning och ljuduppspelning.

Utseendemässigt kan kompakta handhållna skannrar se ut som en liten linje, och de fungerar på ett laddningsbart batteri, och information överförs till en dator via en USB-kabel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planetskanner

Används för att skanna texten i böcker för att digitalisera bilder av sällsynta eller historiskt värdefulla kopior . Dessutom kommer en sådan enhet att vara oumbärlig när du skapar ditt eget elektroniska bibliotek. Att behandla information liknar att bläddra i en bok.

Programvaran gör det möjligt att förbättra bildens utseende och eliminera fläckar, främmande poster. Skannrar av denna typ eliminerar också vikningen av sidor på den plats där de är bundna - detta uppnås genom att använda ett V-format glas för att trycka på källan, vilket gör det möjligt att fälla ut tidningen eller boken med 120 ° och undvika att mörkna i området på sidspridningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flatbäddsskanner

Detta är den vanligaste typen av enhet som vanligtvis används i kontorsarbete, vid skanning av böcker eller ritningar, för att bearbeta alla dokument med en maximal A4 -storlek . Det finns modeller med automatisk dokumentmatare och dubbelsidig skanning. Sådan utrustning kan omedelbart bearbeta ett parti dokument som laddas i maskinen. En typ av flatbäddsskanner är ett medicinskt alternativ som automatiskt inramar medicinska röntgenstrålar.

Den moderna skannern omfattar både hushålls- och affärsapplikationer.

Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Det finns olika typer av skannrar som används för ett brett spektrum av uppgifter.

Laserskanner

En sådan professionell enhet har olika ändringar där lässtrålen är en laserström. Sådana enheter kan ses i butiken när man läser streckkoden, och de används också för andra ändamål, till exempel för att övervaka industriella anläggningar, i arkitektonisk design, på byggarbetsplatser, vid övervakning av strukturer och strukturer. Laserskannern har möjlighet att kopiera eller ändra detaljerna på ritningar, för att återskapa modeller i 3D -format.

Bild
Bild

Storformatskanner

Är en enhet som är nödvändig för arkitekter, designers och byggare till henne. En sådan enhet skannar inte bara olika designobjekt utan gör det också möjligt att arbeta med dokumentation, och sådan utrustning kan användas både på en byggarbetsplats och i en kontorsmiljö. Utrustning på denna nivå hjälper till att göra kopior även från dåliga original.

En typ av storformatsskanner är plotter , som också har namnet "plotter". Den används för att överföra skanningar i stort format till tyg, papper eller plastfilm. Plottern används i en designbyrå, i en designstudio, på en reklambyrå. Plotters har möjlighet att skriva ut högkvalitativa bilder med hög upplösning.

Bild
Bild

Professionell skanner

Det anses vara den snabbaste enheten som kan bearbeta rådata. Den används i organisationer, utbildnings- och vetenskapliga institutioner, i industribyråer, arkiv - överallt där det krävs för att bearbeta en stor mängd bilder och konvertera dem till digital form.

Du kan arbeta med en professionell skanner i olika format upp till A3 -storlek och bearbeta upp till 500 sidor dokumentation i följd. Skannern har möjlighet att skala stora objekt och kan också förbättra källans utseende genom att redigera och ta bort olika defekter.

Professionella skannrar kan bearbeta 200 ark på 1 minut.

Bild
Bild

Nätverksskanner

Enheter av denna typ inkluderar läsplatta och inline typ av skannrar . Kärnan i nätverksenheten ligger i det faktum att den kan användas genom att ansluta till ett gemensamt datornätverk, medan enheten inte bara utför digitalisering av dokument, utan också överföring av skanningen till de valda e -postadresserna.

Framstegen står inte stilla och vissa typer av modeller är redan ett minne blott, men en sak är oförändrad: en skanner är en teknisk enhet som efterfrågas och är nödvändig idag.

Bild
Bild

Populära modeller

Skannrarnas popularitet är mycket hög, och många värdiga modeller har skapats som tillhör flaggskeppstillverkarna av datorutrustning. Låt oss titta på några alternativ som exempel.

Brover modell ADS-3000N . En sådan enhet används på kontor och kan automatiskt mata och bearbeta upp till 50 ark åt gången, och behandlingstiden tar bara 1 minut. Skannern är redo att bearbeta upp till 5000 sidor per dag. Överföringen av digitaliserad data sker via en USB -port. Skanning är möjlig från två sidor, och kvaliteten på kopiorna kommer att vara högupplöst. Enheten genererar lite brus under drift, men dess höga prestanda gör att du kan ignorera denna nackdel.

Bild
Bild

Epson Perfection V-370 Photo . Högkvalitativ skanner som används för att skanna färgbilder. Enheten har ett inbyggt system för digitalisering av diabilder och fotografisk film. Skannade kopior kan enkelt ses och redigeras. Skannern kan arbeta i hög hastighet utan att förlora kvalitet. Nackdelen är att enheten skannar genomskinliga källor lite längre än en färgbild.

Bild
Bild

Mustek Iscanair GO H-410-W modell . En bärbar enhet som du kan spara bilder på din mobiltelefon genom att överföra dem via en trådlös Wi-Fi-kanal. Enheten är helt autonom och körs på AAA -batterier. Bildkvaliteten kan väljas från 300 till 600 dpi. Enheten är utrustad med rullar och en indikator som hindrar skannern från att skanna bilden för snabbt.

För att den digitala behandlingen ska vara av utmärkt kvalitet måste originalet för skanning vara ordentligt fixerat på någon yta.

Bild
Bild

Modell Ion Docs-2 GO … En bärbar typ av skanner som är utrustad med en plats och har en dockningsanslutning för anslutning av en iPad. Enheten tar ut tryckta texter och dokument, skannar dem med en upplösning på högst 300 dpi och sparar dem på surfplattans skärm. Skanningsområdet för denna modell är begränsat och är ett fält på 297x216 mm. Med hjälp av skannern kan du digitalisera såväl foton som bilder och lagra dem i minnet på din iPad eller iPhone.

Bild
Bild

Modell AVE FS-110 . Används för hushållsändamål och digitaliserar fotografisk film, den här enheten är en kompakt version av en bildskanner. Det är möjligt att ansluta den till en dator - i det här fallet kommer digitalisering inte att utföras på enhetens lilla skärm utan på PC -skärmen. Under processen kan du justera bildens skärpa och spara resultatet i en mapp på datorns skrivbord. Skannern är utrustad med en ram för behandling av diabilder och negativ. Strömförsörjning sker via USB -porten.

Moderna tillverkare strävar efter att förbättra sina skannrar och införa fler och fler ytterligare alternativ i sin komposition.

Bild
Bild

Ansökningar

Skanningsenheten är en oumbärlig assistent för en person och används inom olika områden i hans liv:

  • bearbetning av dokumentation, bilder;
  • skanning av ritningar;
  • arbeta med fotografier i en fotostudio, restaureringstjänster;
  • skanning av arkitektur- och konstruktionsobjekt i 3D-format;
  • bevarande av sällsynta böcker, arkivdokument, bilder;
  • skapande av elektroniska bibliotek;
  • i medicin - bevarande av röntgenbilder;
  • hushållsbruk för digitalisering av tidskrifter, bilder, fotografier.

En värdefull egenskap hos skanningsutrustning ligger inte bara i processen att digitalisera de initiala uppgifterna, utan också i möjligheten att korrigera dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av en skanningsenhet måste göras baserat på syftet med dess användning. Det är omöjligt att uppgradera den här enheten, därför måste listan med alternativ bestämmas i förväg innan du köper.

  1. Se specifikationerna när du väljer en skannermodell för hemmabruk eller kontor. Kontorsutrustning måste överensstämma med detaljerna i organisationens verksamhet. Oftast används sådan kontorsutrustning för att arbeta med aktuell dokumentation eller för att digitalisera ett arkiv. Av denna anledning måste skannern ha en automatisk dokumentmatare.
  2. Om jobbet innebär att hantera stora dokument är det nödvändigt att köpa en storformatsskanner med hög upplösning.
  3. Valet av en hemmaskanner avgör enhetens kompakthet, dess tillförlitlighet och låga kostnad. För hushållsbruk är det olämpligt att köpa dyra kraftfulla enheter med hög upplösning, som arbetar med en hög bearbetningshastighet för de initiala data.
  4. Om en skanner krävs för att behandla fotografisk film, diabilder eller negativ, bör du välja en enhet som kan återställa färgåtergivningen, ta bort röda ögon och ha en bildadapter i sin design.
  5. Graden och djupet av färgåtergivning för en konsumentskanner är inte i grunden viktigt, därför är en 24-bitars enhet tillåten.

Innan du köper en skanner måste du testa och försöka bearbeta ett foto eller dokument på den. Under testet tittar de på enhetens hastighet och kvaliteten på färgåtergivningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

Innan du kan börja skanna måste enheten installeras - det vill säga ansluten och konfigurerad. Algoritmen för åtgärder här är följande:

  • enheten är ansluten till ett 220 V elektriskt nätverk;
  • skannern är ansluten till datorn via USB -porten;
  • dokumentet placeras i skannerfönstret med texten eller bilden vänd nedåt och maskinens lock är stängt ovanpå.

Nästa steg är att konfigurera programvaran:

  • gå till menyn, klicka på "Start" -knappen och gå sedan till avsnittet "Enheter och skrivare";
  • vi finner i den föreslagna listan vår typ av skrivare med en skanner eller bara en skanner om denna enhet är separat;
  • gå till undersektionen för den valda enheten och hitta alternativet "Starta skanning";
  • efter aktivering kommer vi till fönstret "Ny skanning", som är början på dokumentbehandlingsprocessen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill kan du justera kvaliteten på den sista genomsökningen innan du börjar skanna:

  • gå till menyn "Digitalt format" och välj svartvitt, färg eller skanning med gråskala;
  • då måste du välja filformat där den digitala bilden av dokumentet ska visas - oftast väljs jpeg;
  • välj nu den bildkvalitet som motsvarar en viss upplösning, lägsta är 75 dpi och max är 1200 dpi;
  • välj parametern för ljusstyrka och kontrast med reglaget;
  • klickar Starta skanning.

Du kan spara den resulterande filen på datorns skrivbord eller skicka den till en mapp som skapats i förväg.

Rekommenderad: