Kolumnfläkt: Funktionsprincipen För En Vertikal Golvstående Apparat För Hemmet, Betyg På De Bästa Modellerna Och Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Kolumnfläkt: Funktionsprincipen För En Vertikal Golvstående Apparat För Hemmet, Betyg På De Bästa Modellerna Och Recensioner

Video: Kolumnfläkt: Funktionsprincipen För En Vertikal Golvstående Apparat För Hemmet, Betyg På De Bästa Modellerna Och Recensioner
Video: Heat Pumps Explained - How Heat Pumps Work HVAC 2024, Mars
Kolumnfläkt: Funktionsprincipen För En Vertikal Golvstående Apparat För Hemmet, Betyg På De Bästa Modellerna Och Recensioner
Kolumnfläkt: Funktionsprincipen För En Vertikal Golvstående Apparat För Hemmet, Betyg På De Bästa Modellerna Och Recensioner
Anonim

Att köpa en luftkonditionering för att rädda dig själv från sommarvärmen är ett dyrt köp som inte alla har råd med. Det är mycket mer lönsamt att ta en fläkt. Denna klimatutrustning kännetecknas av sin förmånliga kostnad, kompakta storlek och rörlighet.

Bild
Bild

Tillverkare erbjuder flera typer av sådana enheter. En av de mest effektiva är kolumnen typ fläkt. Vi kommer att studera dess designfunktioner, driftsprincipen, samt för- och nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Kolumnfläkten får sitt namn från sin design. Denna enhet är en smal långsträckt kropp (ofta tillverkad i form av en cylinder) med ett galler. Sådan utrustning är säker att använda, så den kan installeras i ett barnrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kolumnfläktarna är inte konstruerade med öppna blad. Dessa enheter fungerar enligt principen för en inhemsk luftvärmare. Deras roterande motorer drar luft från omgivningen genom en yttre öppning i huset och blåser tillbaka den under tryck vid hög hastighet. Tillverkare producerar flera typer av kolumnfläktar.

  • Vertikal. Passar vertikalt på hyllor, bord eller någon annanstans.
  • Horisontell. Dessa är golvmaskiner utformade för att placeras på golvet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare ett omfattande urval av kolumnklimatutrustning kan du välja det bästa alternativet själv, med hänsyn till inredningen och tillgängligheten av ledigt utrymme i rummet.

Fördelar och nackdelar

Pelarfläktar har betydande fördelar, skilja dem från andra typer av enheter.

  • Absolut säkerhet. Alla roterande element i pelarutrustningen är pålitligt "gömda" under skrovet, vilket eliminerar risken för skador.
  • Ökad produktivitet. Enhetens effektivitet beror på närvaron av kraftfulla roterande motorer som ger smidig centrifugal rörelse.
  • Ger svalka i värmen utan drag.
  • Skapar ett jämnt och kontinuerligt flöde av kall luft.
  • Ökad enhetens hållbarhet. Vid tillverkningen används högkvalitativa, pålitliga och stöttåliga material. Det kan vara tung plast och olika metaller. Tack vare deras tillämpning är pelarfläktarna motståndskraftiga mot mekaniska skador.
  • Snyggt utseende. Olika tillverkare erbjuder originella pelarfläktar som passar perfekt in i vilken inredning som helst.
  • Funktionalitet.
Bild
Bild

Tyvärr är ingen av de släppta klimatanordningarna komplett utan nackdelar. Kolumnfläktar, liksom andra typer av liknande enheter, har vissa nackdelar. Den största nackdelen är deras höga pris. Kostnaden för sådan utrustning är flera gånger högre än priserna för konventionella golv- eller bordsfläktar. Dessutom är kolumntekniken högljudd. På grund av det ökade bullret är enheterna obehagliga att använda medan de sover.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Sortimentet av pelarfläktar är stort, vilket gör det svårt för många köpare att välja den optimala modellen. Det finns emellertid flera kriterier som måste uppmärksammas först. Först måste du bestämma tillverkarens utrustning. De mest populära och efterfrågade bland inhemska konsumenter är följande märken: Rolsen, Vitek, Bimatek, Mystery. Nästa viktiga faktor att vara uppmärksam på är enhetens effekt eller prestanda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kraft

Denna parameter bestämmer effektiviteten hos klimatutrustningen. Effekt är ett mått på fläktens prestanda per tidsenhet. Man bör komma ihåg att ju högre prestanda enheten är, desto mer energiresurser kommer den att förbruka. Därför är det värt att välja de optimala hushållsapparaterna så att det inte är dyrt, men samtidigt effektivt. Enhetens effekt måste beräknas i förväg. För att göra detta måste du utföra ett antal åtgärder.

  • Beräkna rummets yta genom att multiplicera rummets längd med dess bredd.
  • Det resulterande värdet multipliceras med höjden på rummet för att hitta dess volym.
  • Om fläkten köps för en lägenhet måste volymen multipliceras med 3. Det resulterande värdet är lika med den minsta fläkteffekt som krävs för att blåsa genom rummet. För att hitta maximal prestanda multiplicerar du rumets volym med en faktor 6.
Bild
Bild

Ju fler människor kommer att vara i rummet, desto högre bör utrustningens effekt vara.

Funktionalitet

Skillnaderna mellan pelarfläktar och axialfläktar är enorma. Poängen är inte bara i deras design och driftsprincip, utan också i tillgängligheten till ytterligare alternativ. Kolumnfläktarna är multifunktionella. Beroende på modell kan de ha alternativ som gör det enklare att använda enheten. Det är värt att överväga att ju fler funktioner som finns i utrustningen, desto dyrare blir det.

Bild
Bild

De enklaste fläktkolumnerna har upp till 3 hastigheter, vars omkoppling utförs mekaniskt. Dyrare varianter har berörings- eller elektronisk omkopplingsmöjligheter. De flesta modellerna har en fjärrkontroll som du kan fjärrstyra enhetens parametrar med. Denna funktion är viktigast för personer med funktionsnedsättning.

Bild
Bild

Andra valfria funktioner hos kolumnfläktarna inkluderar följande egenskaper

  • Närvaron av en display på vilken utrustningens driftsparametrar visas.
  • En timer som låter dig slå på och av enheten efter ett visst tidsintervall. Tack vare detta alternativ är det möjligt att programmera fläktens funktion under önskad tid på dygnet eller vissa dagar i veckan.
  • Skydd av motorn från överhettning. Ofta fungerar klimatutrustning i värmen dygnet runt. Vid så intensiv användning kan motorn skadas. Särskilt skydd säkerställer att enheten stängs av vid överdriven uppvärmning och sparar motorn från skador.
Bild
Bild
  • Möjlighet att arbeta i fläktvärmarläge. Sådana enheter kan fungera både med uppvärmning under den kalla årstiden och utan det i värmen.
  • Befuktningsalternativ. Dessa modeller är utrustade med ultraljudsfuktare. De kyler inte bara luften, utan ger den också optimal luftfuktighet. Det är viktigt att tänka på att när du aktiverar denna funktion bör du använda mjukt vatten, som inte innehåller olika kemiska föroreningar.
  • Luftjoniseringsfunktion.
Bild
Bild

Vissa tillverkare producerar fläktar som stöder den riktade förbättrade luftflödesfunktionen (luftblåsning). När du väljer klimatkontrollutrustning är det viktigt att uppmärksamma vissa tekniska parametrar, till exempel bullernivån. Lägenhetsmodeller ska ha låg ljudnivå. De "tystaste" fläktarna arbetar i intervallet från 20 till 30 dB.

Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna och recensionerna

För att göra det lättare att välja den optimala modellen av kolumnfläkten sammanställdes ett betyg för denna klimatutrustning. För att skapa det studerades köparens svar, som lyckades utvärdera för- och nackdelar med ventilationsanordningar för hemmet.

Bild
Bild

Betyget toppas av modellen AEG T-VL 5537 . Detta är en tysktillverkad kolumnfläkt. Den har förmågan att rotera kroppen med 75 grader, vilket gör att du kan öka luftflödesområdet. Setet innehåller en fjärrkontroll. Den kan fungera i ett av tre höghastighetslägen, har en timer. Bland fördelarna med AEG T-VL 5537 framhäver konsumenterna enhetens oavbrutna funktion, dess snygga utseende, funktionalitet, kompakthet och låga vikt. Till nackdelarna tilldelade köparna bullrigt arbete och en överpris prislapp. Linjer lägre i rankingen är följande modeller.

Bild
Bild

Vitek VT-1933 . Golvfläkt med 90 graders rotationsvinkel. Har 3 hastigheter. Lägen och driftsparametrar styrs av en fjärrkontrollpanel. Utrustad med en timer (på / av -tid upp till 8 timmar).

Bild
Bild

Enligt konsumenternas feedback skapar denna modell ett kraftfullt luftflöde, men samtidigt är det ekonomiskt. Köparna tillskrev fördelarna till utrustningens effektivitet, dess praktiska, tillförlitlighet och budgetpris. Nackdelen är hög drift vid 2 och 3 hastigheter.

Mystery MSF-2406 . Golvfläkt med radiell mekanism. Den har en mekanisk styrning, 3 hastighetslägen och en avstängningstimer. Konsumenterna hänförde fördelarna till effektiviteten hos denna modell, förmånliga kostnader och bekväm kontroll. Bland bristerna framhöll många otillförlitligheten och det oestetiska utseendet.

Bild
Bild

Tefal VF6555F0 . Funktionell, effektiv och säker driftskolumn med en effekt på 32 W. Enligt köpare är denna modell lätt att montera och använda. Den är lätt och kompakt. Skiljer sig i snygg design, utmärkta tekniska egenskaper.

Bild
Bild

Bland nackdelarna är priset. Men av svaren att döma, motiverar kostnaden fläktens kvalitet och hållbarhet.

Modellen AEG T-VL 5531 stänger betyget . Detta är en 50W golvstående fläkt. Har 3 rotationshastigheter, kan roteras 90 grader. Utrustad med en timer i 2 timmar. Har ingen kontrollpanel.

Bild
Bild

Konsumenterna hänförde fördelarna till det låga priset på denna modell och dess effektivitet. Bland bristerna framhöll många begränsad funktionalitet, hög strömförbrukning och hög drift.

Vårdtips

För att kolumnfläkten ska fungera i mer än ett år är det viktigt att utföra ordentlig skötsel efter den. För att göra detta måste du följa ett antal enkla rekommendationer:

  • för eventuella manipulationer måste utrustningen kopplas bort från nätverket;
  • det är tillåtet att torka av kroppen med en fuktig trasa för att ta bort damm (det rekommenderas inte att använda rengöringsmedel med slipande partiklar);
  • det är inte tillåtet att få vatten eller annan vätska inuti enheten;
  • den yttre grillen ska dammsugas en gång i veckan.
Bild
Bild

För att fläktkolonnens funktion ska vara säker måste du installera enheten på en fast horisontell yta minst 50 cm från andra enheter och möbler. Rör inte vid utrustningen med våta händer. Genom att följa dessa enkla tips kan du njuta av effektiv och problemfri fläktdrift under lång tid.

Rekommenderad: