Bokskanner: Vad är En Planetscanner För Digitalisering Av Böcker I Ett Bibliotek? Var Annars Används Den? Fördelar Och Nackdelar

Innehållsförteckning:

Video: Bokskanner: Vad är En Planetscanner För Digitalisering Av Böcker I Ett Bibliotek? Var Annars Används Den? Fördelar Och Nackdelar

Video: Bokskanner: Vad är En Planetscanner För Digitalisering Av Böcker I Ett Bibliotek? Var Annars Används Den? Fördelar Och Nackdelar
Video: Så använder du bibliotekets e-boksapp Biblio! 2024, April
Bokskanner: Vad är En Planetscanner För Digitalisering Av Böcker I Ett Bibliotek? Var Annars Används Den? Fördelar Och Nackdelar
Bokskanner: Vad är En Planetscanner För Digitalisering Av Böcker I Ett Bibliotek? Var Annars Används Den? Fördelar Och Nackdelar
Anonim

De flesta offentliga och statliga myndigheter föredrar att lagra dokument i elektroniskt format. För detta ändamål används en planetscanner. Innan du köper sådan utrustning bör du bekanta dig med dess egenskaper och funktionalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det?

Bokläsaren är klassad som professionell utrustning. Den används för att automatiskt digitalisera böcker på bibliotek och andra myndigheter. Med hjälp av sådan utrustning utför de en specifik uppgift: de skannar pappersdokument på ett kontaktlöst sätt .… En av de främsta fördelarna med att använda denna teknik är möjligheten att digitalisera gamla dokument.

Planetära olika skanningsenheter låter dig arbeta med A2 -papper … Skanning tillhandahålls av ett speciellt huvud. Det ligger ovanför det skannade objektet. Detta arrangemang gör det möjligt att täcka det önskade området. Skanningshuvudstrukturen är identisk med skanningslinjalen.

Det finns modeller utrustade med en sensor som liknar den som används i digitalkameror. Utrustning i denna serie skannar dokument från en kant till den andra. En slutare räcker för att få jobbet gjort - det sparar tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Planetmodeller är utrustade med en bokhållare. Det låter dig forma och anpassa sidornas höjd. Det finns modifieringar av bokhållaren utrustad med ett tryckglas. Detta element ger pappersinriktning, minskar distorsion under skanning. Vid digitalisering av böcker används en speciell typ av bokhållare, som har en V-formad konfiguration .… Det är den optimala lösningen för att skanna inbundna dokument. Den överväldigande majoriteten av sådana modeller är utrustade med två huvuden som är symmetriskt placerade, vilket gör att du snabbt kan skanna svängar. Dessa skannrar är perfekta för att digitalisera böcker som har en begränsad öppningsvinkel.

På många sätt liknar planetmodeller platta skanningsenheter. Skillnaden är att plattbäddsmodeller skannar hela spridningen, medan planetmodeller utför digitalisering sida för sida. I detta fall blir en av kanterna på det skannade området smal. Detta gör det möjligt att digitalisera på ett minimumavstånd från ryggraden. Med denna skanningsteknik förvrängs inte texten i bindningsområdet som det händer när du använder surfplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Enheter från denna serie har både plus och minus. De positiva och negativa aspekterna måste analyseras för att veta vad som kommer att ställas inför i processen med att använda en bokskanner.

Fördelarna med denna teknik är:

  • slutresultat av hög kvalitet;
  • frånvaron av sannolikheten för skada på papperet;
  • förmågan att justera linjer och kanter;
  • möjligheten att digitalisera böcker med en begränsad öppningsvinkel;
  • enkel användning;
  • hög digitaliseringshastighet;
  • spara arbetstid.

Med hjälp av planetskannrar är det möjligt att digitalisera inte bara böcker, utan även bunden dokumentation, papper som måste hanteras försiktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns få nackdelar med sådana enheter. De beror främst på att bokskannrar är svåra att hitta på rea, och sådana modeller är ganska dyra. De används inte bara på bibliotek, utan också i arkiv och museer. Planetariska skannrar har en högre övergripande kvalitet på arbetet.

Stor funktionalitet gör det möjligt att utföra operationer av varierande komplexitet, samtidigt som man får utmärkta resultat. Denna typ av skannrar är mycket efterfrågad, men den används främst i myndigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av skanningsteknik bör närma sig allt ansvar, eftersom det köps med förväntan om långvarig användning.

  • Vid val av utrustning bör styras av den typ av dokument som skannas .
  • För många köpare ett av de viktigaste urvalskriterierna är priset .
  • Var noga med att kontrollera egenskaperna hos de modeller som säljs , lära dig om för- och nackdelar de har. Analysera alla parametrar noggrant och fatta först ett slutligt beslut.
  • Ge företräde åt utrustning från betrodda tillverkare … Kända varumärken värdesätter deras rykte och producerar skannrar som kännetecknas av hållbarhet och bred funktionalitet. Skanningsenheter från märkena Plustek och Avision är mest efterfrågade.
  • SCEYE -skannrar används främst för digitalisering av A4 -papper … Men det finns modeller till salu som också kan skanna A3 -format.
  • De mest pålitliga enheterna anses vara utrustade med en självdiagnostisk funktion .… Om dessa skannrar misslyckas kan du snabbt avgöra orsaken till felet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för användning

För att undvika problem med skanningsutrustning bör du följa rekommendationerna för dess användning. Skonsam digitaliseringsteknik används i planetmodeller. Detta gör att du kan skanna original exakt och exakt.

  • Du måste använda tekniken enligt instruktionen .
  • Skanning rekommenderas under svag belysning … En stor mängd ljus, särskilt om det är ojämnt, är fullt av bländning.
  • Om nödvändigt du kan digitalisera flera små dokument samtidigt , det viktigaste är att de inte överskrider gränserna för det angivna området. Med hjälp av programvaran som följer med skanningsenheten kan du justera sidornas rotationsvinkel.

Digitalisering av pappersdokumentation förenklar avsevärt dess användning och lagring. Planetskrivare har många fördelar som gör dem efterfrågade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av denna teknik gör att du snabbt kan skanna papper och få ett högkvalitativt resultat. Det är extremt lätt att använda; om du vill kan du alltid hitta en skrivare med optimala egenskaper och köpa den till ett överkomligt pris.

Rekommenderad: