Spänningsstabilisatorer För TV: Vad är De Till För? Vilken Stabilisator Ska Du Välja? Jämförelse Med Ett överspänningsskydd

Innehållsförteckning:

Video: Spänningsstabilisatorer För TV: Vad är De Till För? Vilken Stabilisator Ska Du Välja? Jämförelse Med Ett överspänningsskydd

Video: Spänningsstabilisatorer För TV: Vad är De Till För? Vilken Stabilisator Ska Du Välja? Jämförelse Med Ett överspänningsskydd
Video: VOLTAGE STABILIZER VS VOLTAGE PROTECTOR WHICH ONE BEST AND WHERE TO USE IN URDU 2024, April
Spänningsstabilisatorer För TV: Vad är De Till För? Vilken Stabilisator Ska Du Välja? Jämförelse Med Ett överspänningsskydd
Spänningsstabilisatorer För TV: Vad är De Till För? Vilken Stabilisator Ska Du Välja? Jämförelse Med Ett överspänningsskydd
Anonim

Det är ingen hemlighet att spänningen i elnätet i små städer och förorter ofta hoppar och sträcker sig från 90 till 300 V. Detta beror på att kraftledningar misslyckas på grund av slitage, de är förvirrade av vinden och fallande grenar. De är inte heller konstruerade för en sådan belastning som modern teknik ger. Luftkonditioneringsapparater, svetsmaskiner, mikrovågsugnar belastar kraftledningarna mycket och kan orsaka ett kraftigt spänningsfall. För att undvika fel på hushållsapparater och dess stabila drift används spänningsstabilisatorer.

Bild
Bild

Vad behövs det för?

TV -stabilisator - Detta är en enhet som låter dig skydda utrustningen från ett kraftigt fall och överspänning i nätverket . För normal drift av TV: n krävs en spänning på 230 till 240 V. Överskott eller kraftigt spänningsfall kan påverka utrustningen negativt och ta ur drift. Stabilisatorer, beroende på modell, hjälper till att höja spänningen till önskat värde eller minska den. Tack vare dem fungerar din TV i det önskade spänningsområdet, vilket innebär att dess livslängd kommer att öka.

Bild
Bild

Visningar

Bland det stora utbudet av stabilisatorer kan du välja vilken modell som helst med olika priser. De skiljer sig alla åt i sin funktionsprincip, design och andra egenskaper. Enligt driftsprincipen kan enheter delas in i elektroniska, elektromekaniska, relä-, ferroresonant- och invertermodeller.

Steg- eller relämodeller skiljer sig åt genom att deras funktion är baserad på att växla arbetstransformatorns lindningar. När ingångsspänningen ändras stängs det elektromagnetiska reläet, kvaliteten på den sinusformade spänningen minskar. Spänningsinställningen i sådana modeller sker plötsligt med ackompanjemang av ljud, eftersom reläkontakterna är stängda. Det vanligaste felet i sådana enheter är ett klämrelä.

Detta är främst i fall där spänningssteg är mycket frekventa med stor skillnad i volt. Sådana enheter har den lägsta kostnaden.

Bild
Bild

Elektronisk . I sådana konstruktioner sker omkopplingen av autotransformatorlindningarna med hjälp av triac- eller tyristoromkopplare. Enheterna har en ganska hög kostnad på grund av deras tysta drift och omedelbar reglering av utgångsspänningsindikatorerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektromekanisk . Sådana anordningar kallas servomotor eller servodrivna. Spänningen justeras genom att flytta kolkontakterna längs transformatorlindningarna med hjälp av en elektrisk drivenhet. Sådana stabilisatorer är billiga. Deras spänningsreglering är mycket smidig, de tar inte mycket plats på grund av sin lilla storlek. Bland nackdelarna är brus i drift och dålig prestanda.

Bild
Bild

Ferroresonanta modeller . Sådana anordningar kännetecknas av en lång livslängd, låg kostnad och exakta justeringar av utmatningsparametrarna. Är tunga och bullriga under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inverter . Stabilisatortyper omvandlar spänning på ett dubbel sätt. Inledningsvis ändras ingångsspänningen till konstant och går sedan till växel. I sådana anordningar noteras absolut tyst drift. De skyddas på ett tillförlitligt sätt mot yttre störningar och överspänningar. Dessa typer har den högsta kostnaden av alla ovanstående.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med ett överspänningsskydd

Ett alternativ för att förhindra att TV -apparater går sönder på grund av överspänningar kan vara ett överspänningsskydd. Det ser ut som ett vanligt eluttag, men ett speciellt filterkort är installerat inuti dess struktur. Det kan vara av flera typer.

Varistorer . Vid mycket höga spänningar ger de sitt motstånd och tar på sig hela belastningen och kortsluter därigenom kretsen. På grund av detta brinner de vanligtvis ut, men utrustningen förblir skyddad, det vill säga detta är ett engångsalternativ för överspänningsskydd.

Bild
Bild

LC -filter absorberar högfrekventa störningar tack vare en krets av kondensatorspolar och induktorer. Termiska säkringar kan vara återanvändbara och smältbara. De har en speciell knapp på kroppen. När spänningen överskrider den tillåtna hastigheten trycker säkringen på knappen och bryter kretsen. Det fungerar automatiskt. För att återställa filtret till normalt driftsläge, tryck helt enkelt på knappen tillbaka.

Bild
Bild

Gasurladdare . Ibland installeras gasurladdningselektroder i filterdesignen tillsammans med en varistor. Det är de som tar på spänningen och snabbt eliminerar potentialskillnaden.

Bild
Bild

Alla överspänningsskydd är jordade . Den ansvariga tillverkaren anger i instruktionerna för vilka linjer varistorskyddet tillhandahålls. Om varistorn endast tillhandahålls mellan jord och fas, är jordning nödvändig för ett sådant filter. Jordning krävs inte bara om fas-till-noll-skydd är specificerat.

Bild
Bild

Nätverksfilter Är en ganska komplex enhet som innehåller elektroniska komponenter för bästa undertryckande av impulsbrus och förhindrar kortslutning och överbelastning av utrustning. Därför kan vi definitivt säga att stabilisatorer är mycket bättre än överspänningsskydd.

Filtret är trots allt endast avsett för justering av högfrekvent brus och impulsbrus. De kan inte hantera starka och långvariga svängningar.

Bild
Bild

Hur väljer man?

För att välja önskad stabilisatormodell för din TV måste du först förstå hur starka spänningsfallet i ditt nätverk är. Eftersom alla stabilisatorer har olika krafter, bör du förstå att modellen för den stabiliserade enheten beror på din TV: s kraft. I vilket fall som helst måste du bestämma watt på din TV. Dessa indikatorer finns i hans datablad. Baserat på detta är det möjligt att välja en stabiliseringsanordning när det gäller effekt.

Om du bor på landsbygden, då betrakta en sådan indikator som kortslutningsskydd … I starka vindar kan kraftledningar stängas.

Bland urvalskriterierna är ljudnivån för enheten under driften avgörande . När allt kommer omkring, om du installerar stabilisatorn i ett rekreationsområde, kommer dess höga ljud att orsaka obehag. Dyrare modeller är tystare.

Om du vill ansluta stabilisatorn inte bara till en TV utan också till andra enheter, till exempel en hemmabio, måste enheternas totala effekt beaktas.

Bild
Bild
Bild
Bild

En indikator som exakthet spelar en viktig roll för en TV, eftersom kvaliteten på bilden och ljudet beror på den. Därför, när du väljer en modell, måste du vara uppmärksam på modeller med denna indikator högst 5%.

Om inspänningen i din region är från 90 V, måste modellen för den stabiliserade enheten också köpas med ett intervall på 90 V

Enhetens dimensioner är också av stor vikt, eftersom de kompakta måtten inte tar mycket plats och inte lockar uppmärksamhet.

Bild
Bild

Om du redan har bestämt parametrarna för stabilisatorn du behöver, nu Det är viktigt att besluta om tillverkaren . Nu finns det många värdiga företag som är engagerade i lanseringen av denna produkt. Ryska tillverkare erbjuder enheter av hög kvalitet till en ganska överkomlig kostnad. Kinesiska märken har det lägsta priset, men också den mest icke-garanterade kvaliteten. Europeiska företag erbjuder produkter flera gånger dyrare än sina kinesiska och ryska motsvarigheter, men kvaliteten på varorna är hög. Naturligtvis har moderna TV-modeller en inbyggd stabilisator, som inte alltid kan skydda mot stora överspänningar. därför du måste köpa oberoende utrustning.

Bild
Bild

Hur ansluter jag?

Att ansluta stabilisatorn till TV: n är en ganska enkel procedur som inte kräver speciella färdigheter och kunskaper. Det finns 5 kontakter på enhetens baksida, som vanligtvis är desamma i alla modeller, från vänster till höger. Detta är ingångsfasen och noll, jordnoll och fasen går till lastens plats. Anslutningen måste utföras med strömförsörjningen frånkopplad . Det är nödvändigt att installera en extra jordfelsbrytare framför mätaren för att förlänga stabilisatorns funktion. En jordslinga måste finnas i det elektriska nätverket.

Stabilisatorn kan inte installeras omedelbart framför mätaren … Om dess effekt är mindre än 5 kW är anslutning möjlig direkt till uttaget. Stabilisatorn är installerad ungefär en halv meter från TV: n, men inte närmare, eftersom påverkan av vilofält från stabilisatorn är möjlig, och detta kan påverka TV: ns kvalitet negativt. För att ansluta måste du sätta in TV -kontakten i stabilisatoruttaget som kallas "utgång". Slå sedan på TV: n med fjärrkontrollen eller med knappen. Sätt sedan i kontakten från stabilisatorn i ett eluttag och slå på strömbrytaren. Efter att stabilisatorn är ansluten till TV: n måste du bara slå på och av TV: n från stabiliseringsenheten.

Rekommenderad: