Böjda TV -apparater: Fördelar Och Nackdelar Funktioner I TV -apparater Med En Konkav Skärm. Hur Ser Det Ut På Väggen? Vilket är Bättre: Rak Eller Böjd? 43-tums Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Böjda TV -apparater: Fördelar Och Nackdelar Funktioner I TV -apparater Med En Konkav Skärm. Hur Ser Det Ut På Väggen? Vilket är Bättre: Rak Eller Böjd? 43-tums Modeller

Video: Böjda TV -apparater: Fördelar Och Nackdelar Funktioner I TV -apparater Med En Konkav Skärm. Hur Ser Det Ut På Väggen? Vilket är Bättre: Rak Eller Böjd? 43-tums Modeller
Video: Curved TVs: Explained! 2024, April
Böjda TV -apparater: Fördelar Och Nackdelar Funktioner I TV -apparater Med En Konkav Skärm. Hur Ser Det Ut På Väggen? Vilket är Bättre: Rak Eller Böjd? 43-tums Modeller
Böjda TV -apparater: Fördelar Och Nackdelar Funktioner I TV -apparater Med En Konkav Skärm. Hur Ser Det Ut På Väggen? Vilket är Bättre: Rak Eller Böjd? 43-tums Modeller
Anonim

I mer än ett halvt sekel har TV varit ett av huvudattributen i nästan alla hem. För ett par decennier sedan samlades våra föräldrar och morföräldrar framför honom och diskuterade livligt situationen i landet eller händelserna i en tv -serie. Idag är TV -apparater också skärmar, liksom smarta enheter, vars funktioner har blivit mycket bredare. De har också förändrats konstruktivt. Böjda TV-apparater är ingen överraskning idag. Låt oss försöka ta reda på vilka fördelar och nackdelar det har, hur man väljer det och vilka alternativ det kan ha.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design egenskaper

Om vi pratar om designfunktionerna för TV -apparater med en konkav skärm, så finns det flera av dem. Det första särdragen och förmodligen det viktigaste är matrisunderlaget, där flytande kristaller eller organiska ljusemitterande dioder är placerade, har en viss böjning . Detta innebär att böjda skärmar blir nästan 2 gånger tjockare än konventionella TV -apparater. Och på grund av denna designfunktion är denna typ av tv -utrustning praktiskt taget inte placerad på väggen, eftersom den inte ser särskilt bra ut där. Även om du kan hänga den genom att göra en speciell nisch i förväg.

En annan funktion är komfortzonen . I det här fallet kommer det att vara svårt att bekvämt titta på ditt favorit -tv -program eller din film om avståndet från visningspunkten till skärmen är större än TV: ns diagonal. Och den maximala effekten av nedsänkning är endast möjlig i ett fall - om du befinner dig mitt i skärmen och så nära den som möjligt.

En annan designfunktion för dessa typer av TV -apparater är distorsion. Detta blir uppenbart när du placerar dig till vänster om din komfortzon.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den övervägda kategorin TV är ett ganska nytt fenomen på marknaden. Många förstår inte vad en krökt skärm gör och hur den kan förbättra bildkvaliteten. Och vissa människor är tvärtom glada över sådana enheter och hävdar att det är väldigt bekvämt att titta på en film på en sådan TV. I allmänhet kommer vi att försöka mer exakt räkna ut vilka fördelar och nackdelar med sådana TV -apparater. Låt oss börja med det positiva.

  • Ökad betraktningsvinkel . På grund av att matrisens kanter kommer att vara närmare varandra och betraktaren blir avståndet till ögonen mindre, det vill säga synfältet kommer att smalna. En persons ögon kommer att fånga mer detaljer. Men den här fördelen är bara möjlig om du tittar på TV nära och om modellen har en stor diagonal.
  • Skydd mot bländning … Skärmen på en sådan TV återspeglar vanligtvis ljus inte i betraktarens ögon, utan liksom till sidan. Men detta uttalande kan kallas kontroversiellt, för när ljusbrytning i någon vinkel kommer det att gå från beläggningen mot den andra krökta delen och tända det, det vill säga för att undvika dubbel exponering bör enheten placeras korrekt i rummet.
  • Förbättrad ljusstyrka, kontrast och rikare färger … Detta är några av de främsta fördelarna med sådana skärmar. Det är ingen idé att tvivla på bildens kvalitet, eftersom sådana skärmar är gjorda med den mest moderna OLED -tekniken. Samtidigt skiljer sig en platt -TV från detta endast i pris, och i alla andra avseenden är den inte sämre än en böjd. Och om många tittar på TV på en gång, kommer en vanlig platta att vara ännu bättre i vissa aspekter.
  • Ingen bildförvrängning . Tricket här är att det mänskliga ögat har en konvex form och ungefär som en TV, som har en krökning, borde vara bättre när det gäller uppfattning. Men filmen eller kameramatrisen är platta, och fixeringen är exakt i den platta formen. Konvergensen mellan bildens kanter och den typ av TV som övervägs leder till bildkomprimering. Och ju längre du sitter från displayen, desto mer synliga kanterna.
  • Det som händer på displayen kommer att vara väldigt realistiskt och tredimensionellt . Bara på en böjd skärm kommer betraktarens blick att fokuseras i ett par tre plan, vilket gör det möjligt att uppfatta en 3D -bild. Men det kommer att märkas i actionfilmer eller dataskyttar. Men om det finns porträtt eller närbilder på skärmen kommer distorsionen att märkas mycket.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se har dessa TV -apparater ganska många fördelar. Men låt oss nu säga lite om nackdelarna.

  • Pris . Priset på sådana TV-apparater kan överstiga kostnaden för en platt analog två gånger, eller till och med 3-4 gånger. Samtidigt kommer modellerna inte att skilja sig grundläggande vad gäller egenskaper.
  • Svårighet med väggmontering . Detta är enligt många en av de största nackdelarna med dessa TV -apparater. Även om de flesta modellerna på marknaden har hål på bakpanelen för en konventionell fjädring av VESA -typ. Vissa enheter har dem inte, så de kan enkelt fästas på väggen med en konventionell konsol. Men en annan sak är att en platt -TV på väggen ser organisk ut, vilket inte kan sägas om en konvex.
  • En annan nackdel är närvaron av bländning . Trots säljarnas försäkran om att det inte finns någon bländning alls i sådana skärmar är denna tes felaktig. Om skärmen verkligen är skyddad från de laterala strålarna som går tangentiellt, så finns det absolut ingenting från dem som faller på den inte i en spetsig vinkel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Låt oss nu prata om egenskaperna hos denna kategori av enheter, som inte bara hjälper dig att välja den bästa modellen, utan också i allmänhet förstår om du behöver en sådan TV och om det är värt att köpa den eller är det bättre att begränsa dig till att köpa en platt modell.

Diagonal

Denna indikator mäts vanligtvis i tum och skärmstorleken bestäms utifrån avståndet från synvinkeln till TV -skärmen. Det bästa avståndet kommer att vara någonstans 2-3 diagonaler av TV-modellen.

Bild
Bild

Reflexion

En krökt yta ändrar reflektionsvinkeln för ljusstrålar och minskar bländning. Ju större konkavitet, desto större avstånd av krökningsradien från skärmens mitt.

Betraktningsvinkel

Denna parameter definierar den högsta tillåtna vinkeln för displayplanet, vid vilken det inte finns någon bildförvrängning. Oftast är värdet 178 grader.

Bild
Bild

Visuell förstoring

Den böjda TV -skärmen förstorar bilden visuellt. Även han själv kommer att se mer omfattande ut jämfört med platta prover. Men denna effekt beror på avståndet mellan visningspunkten och skärmen.

Ju längre en person sitter, desto sämre blir den visuella uppfattningen. Det vill säga att denna fördel kan kallas extremt relativ, särskilt eftersom det finns en nackdel, vilket är att själva TV: n blir ganska skrymmande.

Bild
Bild

Fördjupning i visning

Den övervägda kategorin TV ger maximal fördjupning i vad som händer på skärmen. Detta beror på utformningen av en sådan enhet. På många biografer används skärmar av denna form. I det här fallet blir bilden så realistisk och naturlig som möjligt, som om den flyter runt betraktaren.

Förvrängning och reflektioner

Som alla vet reflekterar blanka skärmar även svagt ljus, och matta motsvarigheter har inte detta problem. Allt är enkelt här: ju högre ljusstyrka och kontrast i displayen, desto mer osynliga blir reflektionerna . Och här spelar konkaviteten ingen roll längre. Dessutom kommer alla reflektioner på böjda modeller att sträckas mer än på en platt skärm på grund av den snedvridning som införs av krökning.

Dessutom finns det också en flugaförvrängning som inte orsakas av ljusreflektion. De visas bara när du tittar på något innehåll på en sådan TV. Det övre fältet ovanför bilden kan sträcka sig uppåt vid skärmens kanter, även om denna effekt beror på betraktningsvinkeln.

Förresten, användare noterar att när man sitter i mitten framför en 4K -TV observeras inte denna effekt.

Bild
Bild

Jämförelse med direktskärm

Om vi pratar om att jämföra TV -apparater med en konkav skärm och en platt skärm, så kommer det att finnas många skillnader. Först nu kan man inte säga det den böjda modellen skiljer sig så mycket från en enhet med en konventionell display att du måste betala allvarliga pengar för den . Om du tittar mer på frågan är det inte så många övernaturliga egenskaper och fördelar i modellerna som övervägs jämfört med platta enheter. Samtidigt är de dyrare. Dessutom är tittarens position betydligt viktigare i detta fall. De ser inte särskilt bra ut på väggen, och sannolikheten för mekanisk skada kommer att vara högre här.

Det betyder inte att du inte behöver köpa sådana TV -apparater. Poängen är helt enkelt att modeller med platta skärmar är enklare, mindre nyckfulla för tittarens position och billigare. Men i vissa fall är valet verkligen bättre att göra till förmån för en enhet med en böjd skärm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Om vi pratar om storleken på TV -apparater av denna typ, hävdar tillverkarna att denna egenskap är nästan avgörande. Tydligen av denna anledning det finns praktiskt taget inga modeller på marknaden med en böjd skärm som mäter 32 ", 40", 43 ". Normalt är enheterna i fråga tillgängliga i diagonala storlekar från 48-50 tum och högre. Förresten, det är den stora diagonalen som tillverkare motiverar en så hög kostnad för sina produkter.

I teorin bör en böjd skärm ge maximal uppslukning när du tittar på innehåll . Den påtagliga mängden skärmfastigheter expanderar, vilket i kombination med den höga upplösningen borde leda till mer fördjupning i det som händer på skärmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men i praktiken blir det annorlunda. En 55-tums modell med en böjd skärm kommer inte att vara mycket överlägsen en liknande enhet utrustad med en platt skärm . Faktum är att den böjda skärmens diagonal blir ungefär en tum större. Detta kommer att öka synfältet något, men detta kommer i huvudsak att avsluta resten av effekterna.

Således bör enhetens dimensioner beräknas utifrån avståndet från utsiktspunkten till skärmen, det vill säga det är ingen idé att köpa stora enheter i små rum.

Bild
Bild

Urvalstips

Trots att de första modellerna som övervägs dök upp för 4-5 år sedan på marknaden, kan du idag hitta enheter för alla smaker. Å ena sidan gör detta att köparen kan hitta det som bäst uppfyller hans behov, och å andra sidan komplicerar det valet. Men det finns två viktiga kriterier som gör att du kan göra det mest korrekta valet:

  • lov;
  • diagonal.

Om vi pratar om det första kriteriet är det bäst att köpa en modell med 4K Ultra HD (3840x2160) upplösning. För närvarande är detta det bästa alternativet, vilket ger möjlighet att återge färger och detaljer på ett bra sätt, så att du kan njuta av maximal bildkvalitet på skärmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra kriteriet är inte mindre viktigt, varför det är bäst att köpa enheter med en diagonal på 55 tum och högre, så att när du tittar på det skapar du en känsla av att vara på bio.

Förutom, det kommer inte vara överflödigt om enheten är en del av Smart TV -familjen . Detta kommer att göra rummet där det ligger till ett slags underhållningscenter, eftersom det kommer att vara möjligt att inte bara titta på TV -kanaler utan också att använda Internet, sociala nätverk och olika streamingplattformar. Och naturligtvis ska ljudkvaliteten vara hög.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Om vi pratar om tillverkare av sådana TV -apparater, är de bästa företagen som producerar dem: Samsung, LG, Toshiba, Panasonic, JVC, Philips, Sony och andra. Dessa märken gör de mest hållbara enheterna av komponenter av hög kvalitet, vilket säkerställer deras tillförlitlighet.

Enheterna i de sydkoreanska företagen LG och Samsung är särskilt efterfrågade ., som kombinerar bra tekniska egenskaper, liksom ett ganska bra pris. Dessutom är de underhållbara, har en mängd olika inställningar och är mycket enkla att använda och hantera. Dessutom är de perfekt kompatibla med andra enheter från de nämnda tillverkarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation och drift

Om vi pratar om något som att installera en krökt TV, så är det, som nämnts ovan, ganska problematiskt och mycket obekvämt. Dessutom är det hög risk för skador. därför installationen bör göras genom att montera benen … Efter det kan du sätta enheten på någon slags sockel.

När det gäller drift finns de grundläggande reglerna och principerna i instruktionerna för denna enhet.

Från oss själva lägger vi till att för ett mer fullständigt avslöjande av potentialen för en sådan TV kommer det inte att vara överflödigt att ansluta ett bra och högkvalitativt stereoanläggning till det, eventuellt en bärbar dator, samt ansluta den till Internet så att dess multimediakapacitet kompletteras med streamingtjänster och olika internetresurser.

Rekommenderad: