Hur Reparerar Jag Min Tv? Hur Fixar Man Det Om Det Inte Fungerar? Varför Gick TV: N Sönder Efter Ett åskväder? Reparation Av Ramsökning

Innehållsförteckning:

Video: Hur Reparerar Jag Min Tv? Hur Fixar Man Det Om Det Inte Fungerar? Varför Gick TV: N Sönder Efter Ett åskväder? Reparation Av Ramsökning

Video: Hur Reparerar Jag Min Tv? Hur Fixar Man Det Om Det Inte Fungerar? Varför Gick TV: N Sönder Efter Ett åskväder? Reparation Av Ramsökning
Video: Åska i Nykroppa 2024, April
Hur Reparerar Jag Min Tv? Hur Fixar Man Det Om Det Inte Fungerar? Varför Gick TV: N Sönder Efter Ett åskväder? Reparation Av Ramsökning
Hur Reparerar Jag Min Tv? Hur Fixar Man Det Om Det Inte Fungerar? Varför Gick TV: N Sönder Efter Ett åskväder? Reparation Av Ramsökning
Anonim

Det finns en TV i varje lägenhet. Han kan, precis som alla andra typer av utrustning, gå sönder av olika skäl. Om det är garanti bör du omedelbart kontakta servicecentret, men du kan försöka fixa produkten efter garantin själv.

Bild
Bild

Orsaker till funktionsstörningar

TV: n tillhör de enheter som används ganska ofta. Ju mer tid denna typ av utrustning fungerar, desto oftare är sannolikheten för ett haveri. Störningar och kan uppstå inte bara på grund av felaktig användning, utan också efter åskväder eller blixtnedslag. Enligt experter är följande de vanligaste orsakerna till TV -haverier.

  • Defekt strömförsörjningsenhet … Kontrollenheten och enhetskortet kan misslyckas på grund av felaktig installation eller mekanisk skada.
  • Utbränd strömförsörjningsenhet . Eftersom överspänningar ofta uppstår i nätaggregatet kan en oskyddad enhet brinna ut.
  • Trasig förstärkare mellan- och lågfrekvens.
  • Hors de combat radiokanalväljare .
  • Utbränd färgmodul , synkroniseringspulsväljare.
  • Felaktig kromaticitetsmodul .
  • Behöver byte av ram- eller linjeskanningsenhet .
  • Trasig Matrix TV . Denna del av tekniken kan skadas på grund av yttre påverkan, till exempel TV: ns fall eller att vätska tränger in på den.

Mindre betydande orsaker till funktionsstörningar i TV -utrustningen inkluderar följande:

  • antenn, mottagare - i detta fall anses enheten fungera, problemet är dolt i ytterligare enheter;
  • kylsystem;
  • videoprocessor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av fel

En TV -apparat är en komplex enhet som innehåller ett stort antal block och delsystem som kan misslyckas med tiden. Denna typ av teknik kännetecknas av följande problem: Infraröd sensor, fjärrkontroll, infraröd port, strömbrytare, röstsökning och andra fungerar inte.

Bild
Bild

Problematisk till- och frånkoppling

Om det inte finns någon bild på TV: n efter att den har slagits på, tänds inte indikatorlampan på den, vilket indikerar att den är ansluten till nätverket, kan strömförsörjningen brytas. Förmodligen, den brann ut på grund av ett kraftigt spänningsfall i elnätet . I vissa fall stängs enheten av spontant. Om du installerar skydd mot spänningsstötar på den kan den stänga av TV: n vid behov.

Vid normal stabil spänning bör användaren kontrollera strömförsörjningen och moderkortet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bristande respons på fjärrkontrollen

Det är ett vanligt problem att TV: n inte svarar på fjärrkontrollkommandon. Vanligtvis är det förknippat med ett fel på fjärrkontrollen, som föll på golvet eller var överdämpad med vätska. I detta fall Kontrollera enheten när alla dess effektelement är i drift.

Om orsaken inte är dold i fjärrkontrollen kan fjärrkontrollmottagaren vara trasig eller processorn skräp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minnesproblem för tv -utrustning

I vissa fall, när du ställer in kanaler, kommer TV: n helt enkelt inte ihåg dem. Problemet kan vara i enhetens trasiga minne … En liknande situation kan observeras vid justering av ljudet. Efter proceduren stängs TV: n av, de justerade parametrarna för ljudeffekter försvinner.

TV -ägaren rekommenderas att kontrollera minneskretsen eller byta ut det om det behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild

TV -knapparna fungerar inte

Om ingen reaktion observeras när knapparna på TV: ns framsida trycks in, då det är värt att kolla efter en bruten kontakt, som bör ansluta nyckeln och mikrokontrollern.

Vid fullständig användbarhet hos kontakterna kan du börja kontrollera processorn.

Bild
Bild

Problem med ljuduppspelning

Dåliga TV -ljudeffekter är vanligtvis förknippade med dålig högtalarprestanda. I detta fall det är värt att kontrollera deras inkludering, anslutning, liksom deras integritet . Ibland kan problem baseras på dålig prestanda hos lågfrekvensförstärkaren eller ljudprocessorn.

Ignorera inte heller möjligheten till problem med radiokanaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dålig eller ingen bildkvalitet

Vissa TV -ägare kan observera att det finns ljud, men ingen bild när TV: n är på. De främsta orsakerna till problem:

  • komplett ingen bild med utmärkt ljudkvalitet - fel på matrisen, videoförstärkare;
  • ingen bild, ljud visas ibland - problematisk svepning;
  • det finns ljud, skärmen lyser, men det finns ingen bild - trasig videoprocessor, störningar i tunern;
  • halvutvidgad bild - felaktig matrisavsökning, som har uppstått under en strömavbrott eller dålig funktion hos strömförsörjningen;
  • utseendet på en smal vertikal rand på TV -skärmen - transformatorfel, vid en horisontell remsa kan vi prata om en sönderramad skanning;
  • en färg på bilden, försvinnandet av någon av färgerna - trasig videoförstärkare, videoprocessor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Felaktiga matriselement

I den moderna produktionens tv -teknik innebär nedbrytningen av matrisen endast dess ersättning. Detta är grunden för skärmen som bilden visas på. De främsta orsakerna till dess misslyckande är följande:

  • tappat eller skadat av ett hårt föremål;
  • penetrering av vätska eller kondensat på matriskontakter;
  • tillverkningsfel;
  • försämring på grund av långvarig användning.

En skadad matris är en garanti för uppkomsten av flerfärgade ränder, svarta cirklar, bildblekning, bildförsvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sopproblem

Det faktum att skanningen fungerar på TV: n, sådana tecken kan tyda på:

  • minskning av bilden, dess vertikala förskjutning;
  • feljustering;
  • utseendet på linjer i bilden;
  • brist på bildskanning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Diagnostik

Det är mycket svårare att diagnostisera bildsökning, strömförsörjning, moderkort, inverter, pixlar än att reparera dem. Av den anledningen måste upptäcka problemet och ta reda på orsaken effektivt utföras. Om TV: n inte fungerar alls är det första steget att kontrollera brädet, efter att ha rengjort det från damm och smuts … Proceduren bör utföras med en dammsugare eller en mjuk borste.

Efter att du har tagit bort bakstycket på TV: n och tagit bort all slags smuts, det är värt att noggrant undersöka var och en av dess komponenter . Ofta ser problematiska konstruktionselement ut svullna, utbrända, med en läckande kondensator, ett mörkt motstånd, en utbränd mikrokrets eller transistorhölje.

Bild
Bild

I vissa fall gör en extern undersökning av TV: ns inre det inte klart vad orsaken till problemet är, då kan du börja kontrollera strömförsörjningen . För att göra detta, stäng av chipet, som går till kortets linjeskanning, och i stället för kortet måste du löda belastningen på kontakterna till en konventionell 220-volts glödlampa. Om strömförsörjningen inte startar bör du börja kontrollera den.

Glöm inte heller på att kontrollera var och en av kontakterna för närvaro av torra elektrolytkondensatorer … För detta ändamål löds varje element, dess polaritet ändras och kontrolleras med en konventionell ohmmeter.

Om det finns läckage av kondensatorn, rekommenderas det att byta ut den.

Bild
Bild

Hur fixar man det?

Ganska ofta börjar TV -ägare få panik vid minsta TV -fel och ringer guiden. Det är dock lämpligt att lära sig hur man reparerar TV med egna händer. Du kan reparera utrustning utan hjälp av en mästare i följande fall.

Lägeskontroll … Om TV: n inte fungerar är det värt att avgöra om den är i vänteläge genom att bestämma den röda lampans glöd på TV -panelen. Lämna inte enheten i beredskapsläge under en längre tid eftersom alla dess strömkretsar är strömförsörjda.

För att utrustningen inte ska brinna ut bör den stängas av genom att trycka på en speciell knapp.

  • Fjärrkontrollen fungerar inte . Orsaken till fjärrkontrollens funktionsstörning kan vara ett fall, mekaniska skador eller tomma batterier. För att eliminera problemet kan du försöka demontera enheten, eliminera uppenbara problem eller byta batterier.
  • TV: n slås inte på . Problemet kan vara dolt i sladden, strömbrytaren eller strömförsörjningen. Knappen och tråden ska ringas med en testare, och om de är defekta, reparera eller byt ut dem. Om problemet är dolt i strömförsörjningen, bör det demonteras, kontrolleras för svullnad och bytas ut delar om det behövs. Under processen att byta ut transistorn och mikrokretsen är det värt att installera packningar.
  • Skärmen tänds inte … Orsaken till detta problem kan ligga i skadade lampor, bristen på strömförsörjning till bakgrundsbelysningen. För att lösa problemet är det värt att öppna höljet, ta bort brädorna, drivrutinerna, ta isär skärmen och byt ut de utbrända glödlamporna.
  • Inget ljud, väsande andning … I den här situationen är det värt att leta efter ett sammanbrott i ljudvägen. För att eliminera problemet är det värt att kontrollera var och en av ljudförstärkarens mikrokretsar. Om dessa element är normala är det kondensatorer som är skyldiga. Om effektnivån är för låg är det värt att byta delar som är ur funktion. Du måste också kontrollera mikrokretsen och vid behov förånga den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt experter, det är värt att ringa TV -reparatören om enheten inte slogs på från panelen, indikatorn från grön färg ändras till röd, med den gröna indikatorn fungerar inte utrustningen , TV: n slås på länge. Ägare av tv -utrustning bör komma ihåg att noggrann hantering av TV: n, liksom dess användning strikt enligt instruktionerna, kan minska risken för haverier.

Bild
Bild

Du kan ta reda på hur du åtgärdar ett avbrott i matrisen på en LED -TV nedan.

Rekommenderad: