LCD -TV (51 Bilder): Vad är LED- Och LCD -teknik? Vad Händer Om Det Finns En Mörk Fläck På LCD -TV -skärmen? Livstid

Innehållsförteckning:

Video: LCD -TV (51 Bilder): Vad är LED- Och LCD -teknik? Vad Händer Om Det Finns En Mörk Fläck På LCD -TV -skärmen? Livstid

Video: LCD -TV (51 Bilder): Vad är LED- Och LCD -teknik? Vad Händer Om Det Finns En Mörk Fläck På LCD -TV -skärmen? Livstid
Video: LCD Vs LED Vs OLED Vs Plasma Vs Quantum Dot TVs Explained! 2024, Mars
LCD -TV (51 Bilder): Vad är LED- Och LCD -teknik? Vad Händer Om Det Finns En Mörk Fläck På LCD -TV -skärmen? Livstid
LCD -TV (51 Bilder): Vad är LED- Och LCD -teknik? Vad Händer Om Det Finns En Mörk Fläck På LCD -TV -skärmen? Livstid
Anonim

LCD-TV har med säkerhet tagit sin välförtjänta plats på konsumentmarknaden. Rör -TV är praktiskt taget ett minne blott. Marknaden för LCD -TV är mättad med så många olika modeller att det ofta är svårt för en konsument att navigera i rätt val av val.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Nu finns det fyra huvudteknologiska linjer för produktion av tv -apparater, och var och en av dem har sin egen utvecklingshistoria, dess början och slut

CRT -linje . Deras vidareutveckling och lansering stoppades av tekniska skäl - bristen på möjligheter att öka skärmstorleken och förbättra upplösningens kvalitet. Ytterligare skapande av bildrör med hög bilddefinition har blivit ekonomiskt olönsamt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plasma -TV -apparater har blivit ett tryggt och lovande alternativ till CRT. Till skillnad från den första tekniken hade de en stor bildskärmsdiagonal, högre upplösning, levande färg, bra bilddjup och möjligheten att placera dem på väggen. I konstruktiv mening bestod "plasma" -panelen av två glasplattor med mikrokapslar eller celler placerade mellan dem, fyllda med inerta gaser och en fosfor. Under påverkan av den erforderliga spänningen gick fyllmedlet över i plasmatillstånd och gasblandningen började lysa på ett kontrollerat sätt. På den tiden var plasmaprodukter dyra och hög energiförbrukning. Högtemperaturens driftsätt för enheterna ledde snart till att cellerna tömdes och en "kvarvarande silhuett" dök upp.

Av dessa och några andra skäl har produktionen av plasmaprodukter praktiskt taget upphört.

Bild
Bild
Bild
Bild

LCD -enheter för flytande kristaller (CCFL, EEFL eller LED) markerade en milstolpe i utvecklingen av displayteknik, inklusive ett LCD -galler, färgfilter, speciella skyddande beläggningar, och viktigast av allt, en ljuskälla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den fjärde raden i displayutvecklingen som fortsätter att utvecklas är OLED bakgrundsbelysta LED -paneler .

Denna betydande skillnad bestämde till stor del utsikterna för utvecklingen av just denna tekniska linje.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

I grund och botten skiljer sig driften av LCD -skärmar från plasma -analoger genom att elektriska impulser matas via ett speciellt LCD -medium placerat under tryck mellan två kort. Strukturellt består det angivna mediet av små vridna kristaller som förutsägbart kan reagera på effekten av ström, vilket ändrar ljusöverföringsnivån . En sådan display är utformad på ett sådant sätt att den kan växla mellan olika nyanser av hela det gråa intervallet, från och med mörka. Kristallerna själva representerar inte ljus- eller färgkällor - detta ämne måste vara genomskinligt. Ljuset, som passerar genom det, måste falla på speciella ljusfilter.

Ursprungligen användes en typisk kall katodlampa (CCFL) som ljuskälla. Senare - EEFL -typlampa. Dessa enheter var redan plattare. Dessa modeller "led" av vissa nackdelar, till exempel oförmågan att få lokal dimning i ett område av displayen och öka ljusstyrkan i en annan, etc.

I slutet av 1900 -talet började lysdioder användas för att belysa LCD -matriser och ersatte mer dimensionella lampor. Med andra ord, LCD / LED-displayer med LED-bakgrundsbelysning (light-emitting diod-LED) dök upp på marknaden.

Det är i denna förkortning som den största skillnaden från originalversionen av LCD -skärmen består.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ny teknik har gjort det möjligt att mer "peka", vilket innebär att enhetens ljusstyrka jämnare ändras för att få en högre kontrast och färgkvalitet. Betydande fördelar med LED-teknik är deras små dimensioner, vikt, samt minsta energiförbrukning-enheterna har faktiskt blivit tunna (2-3 cm), lätta och mindre energikrävande (energiförbrukningen har minskat med 35-40 %).

Tillkomsten av OLED -paneler markerade en förändring av designen och själva telematrisen . Användningen av organiska ljusemitterande dioder har lett till att det inte finns behov av LCD-galler och ljusfilter, eftersom det blev möjligt att placera 3-4 lysdioder i valfri pixel på skärmen. I det här fallet kan var och en av dem ge ut ljus i rött, grönt och blått (RGB), och möjligen i vita spektra. Blandningen av de primära färgerna skapade många nyanser av hög kvalitet på displayen.

I denna mening är OLED -modeller mer lämpade att jämföra med plasmainordningar, eftersom varje "plasma" -cell faktiskt är en oberoende källa för ljus och färg, som en pixel i en OLED -panel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

LCD -teknik är baserad på flytande kristaller placerade mellan väggarna på polymerplattor. Kristallerna arrangerade på detta sätt skapar en matris med ett betydande antal pixlar, och ett speciellt sätt att belysa ger en glöd, medan RGB -matrisen bildar kromatik.

Framväxten av LCD -enheter kan mycket väl betraktas som den främsta orsaken till tillbakadragandet från CRT -marknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi kommer att bära till deras fördelar:

  • makalöst lägre energiförbrukning;
  • ingen statisk spänning;
  • jämförelsevis liten skärm konfigurerbar i full HD -läge;
  • låg kostnad;
  • liten, men idag kan vi säga - mycket låg vikt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Minus:

  • kontrastnivån är något sämre än plasmaprover och lysdioder;
  • relativt liten betraktningsvinkel;
  • inte riktigt tillräckligt med svart djup och kontrast;
  • det enda "standard" skärmupplösningsläget;
  • tiden för att ändra bilder är inte upp till märket.

För- och nackdelar varierar från modell till modell, beroende på pris och märke. Så framstående tillverkningsföretag visar utmärkt kontrast och ett antal andra viktiga parametrar. Billiga modeller har väsentligt förvärrade nackdelar, inklusive deras livslängd. I allmänhet är LCD-enheter i drift i upp till 8-10 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

LED-modeller började aktivt distribueras sedan 2010. Det här är faktiskt LCD-TV, men med vissa tillägg och ändringar. Detta gäller främst förbättrad bakgrundsbelysning. På grund av detta ökar bildens ljusstyrka och kvaliteten på färgåtergivningen. Enligt huvudindikatorerna ligger LED -tekniken före LCD -skärmar, inklusive när det gäller energiförbrukning.

Observera att närvaron av den avancerade bakgrundsbelysningen på displayen inte gör den till den obestridda ledaren. Bildkvaliteten beror till stor del på märket och den senaste tekniken som tillverkaren introducerade.

Bild
Bild

Fördelarna med dessa modeller:

  • höga parametrar för bildens ljusstyrka och klarhet;
  • utmärkt färgåtergivning och kontrastnivå;
  • vid 4K -upplösningsnivå är bilden av utmärkt kvalitet och volym.

Minus:

  • relativt liten betraktningsvinkel;
  • hög kostnad.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller LED -TV är det värt att nämna en anmärkningsvärd nyans som snarare har en marknadsföringsbetydelse. Faktum är att i de flesta butiker hänvisar LED -modeller till typiska LCD -enheter med LED -bakgrundsbelysning . Faktum är att rena LED -skärmar produceras med lite olika tekniker, där varje enskild cell belyses av sin egen LED. En av de första sådana enheterna dök upp 1977, men den fick inte riktigt massdistribution.

Kärnan i saken är att det är svårt att till och med göra en liten produkt med tiotusentals lysdioder till en acceptabel kostnad. Även om de är stora i storlek är liknande enheter vanliga inom utomhusreklam.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Ordningen och tekniken för bakgrundsbelysning bestäms av två typer av LCD -enheter (LCD / LED): Direkt LED (bakgrundsbelysning) eller Edge LED (bakgrundsbelysning från ändarna). Det första alternativet är ett sätt att markera när de markerade elementen är placerade bakom matrisen och upptar hela behållarens område. Dioderna är placerade i speciella reflektorkassetter, som är fästa på specialfästen.

Den jämna belysningen av LCD -gallret tillhandahålls av en speciell diffusor, och värmen försvinner av radiatorn . Installationen av sådan tillbehör ökar enhetens tjocklek med cirka 2 cm. Samtidigt minskar skärmens ljusstyrka något, särskilt i billiga modeller. Men strömförbrukningen sjunker också.

Dessutom bevaras ett utmärkt färgspektrum och färgåtergivning vid bakgrundsbelysning, och ljusstyrkan för varje diod kan justeras separat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra alternativet är Edge LED - innebär placering av dioder på ljusfördelarens sidoytor … Sidoplacering av bakgrundsbelysningen förutsätter närvaron av ett reflekterande substrat som är utformat för att fördela ljus jämnt över matrisen. De flesta av dessa enheter har en lokal dimningsfunktion. Ändå är dess algoritmer i billiga enheter dåligt utvecklade och kanske inte fungerar helt korrekt.

Således ger bakgrundsbelysningen runt skärmens omkrets en bra ljusstyrka och kontrast, minskar panelens tjocklek, men bidrar till en ökning av strömförbrukningen.

Denna typ av bakgrundsbelysning är populär i små diagonala LCD / LED -enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Externt är de beskrivna tv -apparaterna liknande: kroppsdelarna är tunna (från några centimeter till flera millimeter) och produktens vikt är liten. Anteckna det LCD -skärmar finns i ett stort antal storlekar - upp till 100 tum . Några prover av LED-skärmar produceras och mer än 100 tum diagonalt. Massegmentet av LCD -produkter säljs som regel med diagonaler från 32 till 65 tum (mindre ofta 22 tum eller 50 tum). Med en ökning av skärmens diagonal ökar naturligtvis arbetskraftsintensiteten för produktion av matriser och följaktligen kostnaden för enheten.

Bild
Bild

För en "plasma" är en signifikant diagonal inte ett problem . Det är av denna anledning som deras LED-motsvarigheter i en storlek är billigare. Produktionen av plasmapaneler mindre än 32 "är emellertid tekniskt sett svårare, så produktionen av sådana anordningar börjar från 40".

Huvudparametrarna på skärmar som kännetecknar bildkvaliteten är: graden av kontrast, ljusstyrka och färgåtergivning.

Bild
Bild

Tillverkare

Låt oss ta en titt på de mest populära märkena som konsekvent rankas högt i betyg

Shivaki - märkesmodeller har bevisat sig på inhemska och andra marknader på grund av deras goda kvalitet, tillförlitlighet och långa livslängd.

Bild
Bild

TCL - tillverkar olika typer av tv -apparater (plasma, LCD, LED). Produkterna är av bra kvalitet och rimliga priser.

Till exempel en budget men anständig modell TCL LED32D2930.

Bild
Bild

Samsung - bland företagets produkter finns ett stort antal högkvalitativa och pålitliga LED-enheter.

Numera är modellen Samsung UE40MU6100UXRU särskilt populär.

Bild
Bild

Lg - den överväldigande majoriteten av LED -produkter under detta märke har en hög kvalitet, lång livslängd och utmärkt "modern" design.

Bild
Bild

Mysterium - bland det bredaste sortimentet av detta företag finns det många billiga och högkvalitativa enheter av olika slag.

Bild
Bild

Livstid

När det gäller livslängden för tv -utrustning är det värt att ha i åtanke den juridiska aspekten av denna parameter. Så, om instruktionerna inte anger LCD -enhetens driftstid, så är denna period enligt den relevanta lagstiftningen som skyddar konsumentens rättigheter 10 år … Kärnan i frågan är att tillverkaren ofta underskattar denna parameter godtyckligt, vilket motiverar en sådan åtgärd med reparationens låga kostnad (reparationskostnaden är ofta lika med kostnaden för en ny enhet).

I genomsnitt kan LCD -enheter med en LED -panel vara cirka 30 000 timmar. Enligt recensioner från köpare av utrustning kan det faktiskt vara cirka 5 år och modeller på avancerad nivå - 7 år eller mer.

Bild
Bild

Plasmaenheter i dessa fall överträffar märkbart LCD -skärmar, deras paneler håller upp till 100 000 timmar . Men det finns också fallgropar här - plasma -TV -apparater förbrukar 3-4 gånger mer elektricitet, och skärmupplösningsparametern för "plasma" är lägre respektive nivåerna av klarhet och detalj är lägre. Med andra ord, när du väljer en specifik enhet måste du alltid offra något.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Det enda rätta svaret, vilken typ av TV som är bäst för ett visst tillfälle, finns förmodligen inte. Om du planerar att titta på en film i ett litet rum, i köket, och ibland använder en TV som bildskärm för en dator, bör du troligen titta närmare på LCD -enheter . Stort plasma är ganska lämpligt för ett rymligt mörkt rum. För perfekt bildkvalitet är det bättre att lägga pengar på en LED -modell.

Bild
Bild

När du väljer en LED -TV rekommenderar vi att du tar hänsyn till ett antal rekommendationer

  1. Om skärmdiagonaler. Den optimala storleken ska beräknas på grundval av att det uppskattade avståndet från visningspositionen till LED -produkten divideras med tre, den resulterande storleken kommer att motsvara storleken på diagonalen.
  2. Den bästa skärmupplösningen, om än dyr, skulle vara en Ultra HD LED -enhet.
  3. Bildkvaliteten bör väljas utifrån personlig preferens genom jämförelse.
  4. Skärmens blanka finish är mer kontrasterande och ljusare. Detta är dock inte ett lämpligt val för ett ljust och soligt rum (det kommer att bli bländning). Den matta finishen ger bilden mindre kontrast, men den bländar inte.
  5. Det för närvarande populära formatet är 16: 9, lämpligt för både digital och satellit -tv. 4: 3 är lämplig för kabelkanaler.
  6. Ju fler inställningsalternativ en modell har, desto bekvämare är den.
  7. Moderna LED-TV-apparater är ofta utrustade med många ytterligare funktioner, som ofta inte är särskilt nödvändiga (röststyrning, wi-fi, inbyggd router). Det är värt att avgöra om du behöver extra "klockor och visselpipor".
  8. Det är bättre att köpa en TV som har HDMI, USB -portar för anslutning av andra enheter. Kontrollera om kontakterna är bekvämt placerade och inte svåra att komma åt.
Bild
Bild

Utnyttjande

  1. Vi rekommenderar inte att du installerar enheter nära värmeelement, särskilt om det är en plasmaversion.
  2. Torka inte av TV -produkten, särskilt skärmen, med vanliga trasor; du bör använda speciella tyger, servetter, penslar eller päron.
  3. Vi rekommenderar att du rengör enheten minst en gång om året.
  4. Lagringstemperaturen för enheten har sina egna begränsningar beroende på dess typ. LCD -skärmar kan användas vid en temperatur på + 5- + 350 och lagras i frost med parametrar som inte är lägre än -100. En betydande del av LCD -skärmar i kallt väder går snabbt sönder.
  5. Det är bättre att installera enheten hemma på benen, så mindre damm kommer in i den.
Bild
Bild

Felsökning

Typiska fel som LCD -TV -användare stöter på i en workshop omfattar fyra huvudelement:

  • matriser;
  • nätaggregat;
  • omformare för bakgrundsbelysning;
  • moderkort.

Monteringsscheman för moderna färg -tv -apparater tillåter i regel att snabbt byta ut felaktiga element, vilket säkerställer tillförlitlig drift av enheten efter reparation.

Bild
Bild

Displayfläckar (vita, mörka, svarta eller ljusa nyanser) kan orsakas av flera orsaker

  1. När du köper bör du kontrollera produkten noggrant. Mekaniska skador - stötar eller hårt tryck - kan leda till fläckar på skärmen. I detta fall kan de så kallade trasiga pixlarna sprida sig bortom defektplatsen. Specialverktyg som finns tillgängliga i workshops låter dig identifiera och fixa felaktiga pixlar.
  2. Luft och fukt tränger in i skärmen på grund av felaktig transport av enheten eller dess användning. Detta kan orsakas av felaktig transport eller underhåll av utrustning.
  3. Höga temperaturer kan påverka matrisen negativt, vilket leder till delaminering och färgning.
  4. Mörkningen av en del av skärmen, utseendet på en mörkare remsa orsakas vanligtvis av fel på LED -bakgrundsbelysningsremsorna. Eftersom lysdioder förlorar sin ursprungliga kvalitet med tiden.
  5. Utseendet på en vertikal rand indikerar fel på matrisöglan. Krusningar, skärmflimmer och snedvridningar indikerar också dess nedbrytning. Bredden på remsan kan nå flera centimeter, och dess färg är annorlunda (svart, röd, etc.).
  6. Indikatorn lyser rött (ständigt eller blinkar) - ett fel vid val av läge eller att kontakterna är felaktigt anslutna. Möjliga fel i kontrollpanelen - det är värt att byta batterier.
  7. Det finns ljud, men det finns ingen bild - det kan finnas många anledningar, vi rekommenderar att du kontaktar guiden.
Bild
Bild

Fel i kraftenheten uppstår ofta på grund av plötsliga förändringar i nätspänningen. Vi rekommenderar att du använder en spänningsstabilisator. Andra symptom på felaktiga nätaggregat:

  • skärmen slås inte på (av);
  • arbetsindikatorn tänds antingen inte eller flimrar;
  • enheten startar normalt, men efter ett tag blir skärmen tom.

Det är möjligt att exakt diagnostisera typen av störningar endast i en verkstad. Det första du ska göra är att kontrollera säkringarna och byta ut dem om de är defekta.

Bild
Bild

Omformarna för bakgrundsbelysningsenheterna bör kontrolleras om en mörk eller tom skärm visas när den slås på, färgen har ändrats. Inverterare är vanliga källor till problem som kan uppstå under LCD -bakgrundsbelysning eftersom de hjälper till att slå på den. Integrerade tecken på inverterfel är:

  • mörk skärm;
  • "Buller" längst ner på skärmen.

Det är möjligt att byta inverterkort själv om du har speciella tekniska färdigheter.

Bild
Bild

Moderkortet ger ett generellt svar på hanteringskommandon, TV -mottagning och överföring, speciella inställningar och andra alternativ. Därför, om du hittar:

  • störningar på displayen;
  • enhetens långsamma svar på hanteringskommandon;
  • nedbrytning av ingången / utgången;
  • problem med inställningar eller andra svårigheter, är det fullt möjligt att DC -konvektorn är defekt eller att det finns ett programvarufel på enheten.

Störningar i samband med haverier i moderkortet uppstår ofta. De är ofta fixbara, med låg kostnad.

Du kan ta bort repor från displayen med kommersiellt tillgängliga Novus Plastic Polish eller Displex Display Polish. För mindre skador, använd vaselin eller isopropylalkohol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

Sedan cirka 2007 har LCD -TV -apparater varit den mest sålda typen av TV -apparater. Detta bekräftas av både försäljningspraxis och många positiva användarrecensioner. LCD-enheter, enligt konsumenterna, ger först och främst en högkvalitativ bild, möjligheten till ett optimalt val när det gäller dimensioner. TV -mottagarna som produceras idag är mycket pålitliga och det utvecklade servicesystemet reparerar enheterna ganska snabbt och med hög kvalitet, eftersom det inte är svårt att byta ut och återställa felaktiga element.

Viktigast av allt, linjen fortsätter att förbättras kontinuerligt genom användning av ny signalbehandlingsteknik och tillverkning av strukturella element.

Rekommenderad: