VESA -storlek I TV: Vad är Det Och Vad Betyder Det? Typer Av Väggfästen. VESA -standarder. Urvalstips

Innehållsförteckning:

Video: VESA -storlek I TV: Vad är Det Och Vad Betyder Det? Typer Av Väggfästen. VESA -standarder. Urvalstips

Video: VESA -storlek I TV: Vad är Det Och Vad Betyder Det? Typer Av Väggfästen. VESA -standarder. Urvalstips
Video: What is VESA? – How to Find the Right VESA Mount for Your TV | Kanto Solutions 2024, Mars
VESA -storlek I TV: Vad är Det Och Vad Betyder Det? Typer Av Väggfästen. VESA -standarder. Urvalstips
VESA -storlek I TV: Vad är Det Och Vad Betyder Det? Typer Av Väggfästen. VESA -standarder. Urvalstips
Anonim

De flesta moderna platt-TV-apparater och plasma-TV har hål för ett fäste som gör att de kan monteras på väggen. För storleken på dessa hål har den internationella organisationen VESA utvecklat en enda standard som alla kända tillverkare av hushållsapparater följer . Därför, när du förbereder dig för köp och installation av en ny TV, är det värt att förstå vad dimensionerna och VESA -standarderna är i TV: n, vad de betyder och vad de används till.

Bild
Bild

Vad är VESA -storlek?

VESA grundades 1989 med deltagande av 9 ledande världstillverkare av hushållsapparater och var initialt engagerad i standardisering av multimediaformat. Gradvis utvidgades omfattningen av VESA och började täcka alla aspekter som rör TV och multimedia, inklusive monteringsstandarder.

VESA -standarden för TV -hålstorlekar kallas FDMI . (vilket betyder "platta monteringsgränssnitt"). Denna standard definierar den relativa positionen och diametern på hålen för att fästa en speciell konsol på TV -skåpet. Antalet bulthål är alltid 4, och de är placerade i hörnen av en rektangel, vars längd på sidorna bestäms av VESA.

Intressant nog definierar samma standard inte bara platsen och diametern på hålen för fästelement, utan också kontaktdonens läge för anslutning av olika kablar.

Detta görs så att alla kablar kan anslutas fritt med en VESA-kompatibel hållare installerad.

Bild
Bild

Standarder

Följande viktiga VESA FDMI -standarder antas för närvarande

  • MIS-B - fästhål för M4 -bultar finns i hörnen på en rektangel som mäter 50 × 20 mm. Standarden gäller TV -apparater med en diagonal på mindre än 7, 9 "och en massa på mindre än 2 kg.
  • MIS-C - skiljer sig från den tidigare standarden genom att rektangelns sidor är 75 och 35 mm. Den används i TV -apparater som väger från 2 till 4,5 kg med en diagonal på 8 till 11,9 ".
  • MIS-D 75 - hål finns i hörnen på en torg med måtten 75 × 75 mm, M4 -fästelement används. Den används för enheter med en diagonal från 12 till 22, 9 "som väger upp till 14 kg.
  • MIS-D 100 - skiljer sig från den tidigare standarden genom att kvadratets sida är 100 mm och inte 75 mm. Den används i TV -modeller med en diagonal från 12 till 22, 9 ", vikt upp till 22, 7 kg.
  • MIS-E - hål för fästelement finns i hörnen av en rektangel med måtten 200 × 100 mm, M4 -fästelement används. Ett sådant fäste används i utrustning med en diagonal från 23 till 30, 9 "som väger mindre än 50 kg.
Bild
Bild

MIS -F - denna standard introducerades 2006 för TV- och plasmapaneler med en diagonal från 31 till 90 tum som väger upp till 113,6 kg och är, till skillnad från tidigare versioner, en hel uppsättning möjliga platser för montering av hål. Rektangelns sida mellan dem inom ramen för denna standard kan vara:

  • 200 mm × 200 mm (VESA MIS-F 200, 200);
  • 400 mm × 400 mm (MIS-F 400, 400);
  • 600 mm × 200 mm (MIS-F 600, 200);
  • 600 mm × 400 mm (MIS-F 600, 400);
  • 800 mm × 400 mm (MIS-F 800, 400);
  • 280 mm × 150 mm (MIS-F 280, 150).

Dessutom kan M6- eller M8-fästelement användas för fastsättning, vilket också återspeglas i fästbeteckningen (till exempel VESA MIS-F 600, 200, 8).

Bild
Bild

För MIS-B-MIS-E-standarder används en ytterligare bokstavsidentifierare, som skrivs i slutet av storlekskoden och anger fästelementets placering i förhållande till skärmens mitt:

  • MED - i mitten;
  • T - ovan;
  • I - underifrån;
  • L - till vänster;
  • R - till höger;
  • T / B - upp och ner;
  • L / R - vänster och höger.
Bild
Bild

Typer av fästelement

Genom sin design skiljer VESA -standarder åt tre typer av väggfästen

  • Fast - med ett sådant fäste kan du fästa TV: n på väggen i ett fast läge. Dessa mönster är enkla och billiga, men när du köper dem är det värt att i förväg överväga platsen för din skärm, eftersom det kommer att vara nästan omöjligt att ändra betraktningsvinkeln i framtiden.
  • Lutande - Med det här alternativet kan du ändra skärmens vinkel, men inte dess position vertikalt och horisontellt. Väl lämpad för situationer där du behöver ge god sikt från soffan med möjlighet att justera betraktningsvinkeln från andra platser.
  • Snurra - de mest komplexa, dyraste och minst pålitliga fästena som gör att du kan ändra skärmens position i rymden. Vanligtvis installeras de i fall där det ofta är nödvändigt att justera TV: ns position för bekväm visning från olika platser (till exempel i köket från bordet och spisen).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

anteckna det VESA -standarder begränsar både vikten och diagonalen på TV: n som är fäst vid ett väggfäste . Detta görs så att sväng- och lutningsalternativen för fästena behåller sin fulla funktionalitet när de ansluts till en TV med den rekommenderade standarddiagonalen. Därför kan montering på ett TV -fäste som är större än den rekommenderade standardstorleken begränsa fästets vrid- och lutningsvinkel samt göra det svårt att ansluta alla nödvändiga kablar. Därför måste du se till att den matchar standarden som anges i databladet för din TV eller plasmapanel när du köper en fäste.

En annan viktig parameter när du väljer ett fästelement är det minsta tillåtna avståndet mellan TV: n och väggen . Vanligtvis anges denna egenskap i fästdokumenten. Det beror på henne om du kan ansluta alla nödvändiga kontakter till TV: n som är upphängd på fästet. Därför är det värt att mäta plugglängden innan du köper en fäste.

Om din TV inte är VESA-kompatibel och har ett icke-standardiserat monteringshålsmönster, värt att köpa en universalfäste (de kan lätt särskiljas med det stora antalet monteringshål).

Bild
Bild

Du kan ta reda på hur du installerar TV: n på väggen nedan.

Rekommenderad: