Gamla TV -apparater (27 Bilder): Vad är Värdefullt I Sovjetunionens Rör -TV? Färgmärken Och Svartvita TV-apparater, Innehållet I ädelmetaller I Dem

Innehållsförteckning:

Video: Gamla TV -apparater (27 Bilder): Vad är Värdefullt I Sovjetunionens Rör -TV? Färgmärken Och Svartvita TV-apparater, Innehållet I ädelmetaller I Dem

Video: Gamla TV -apparater (27 Bilder): Vad är Värdefullt I Sovjetunionens Rör -TV? Färgmärken Och Svartvita TV-apparater, Innehållet I ädelmetaller I Dem
Video: Scrapping an old CRT Tube TV for Copper, aluminum and precious metals REBOOT! - Moose Scrapper #285 2024, April
Gamla TV -apparater (27 Bilder): Vad är Värdefullt I Sovjetunionens Rör -TV? Färgmärken Och Svartvita TV-apparater, Innehållet I ädelmetaller I Dem
Gamla TV -apparater (27 Bilder): Vad är Värdefullt I Sovjetunionens Rör -TV? Färgmärken Och Svartvita TV-apparater, Innehållet I ädelmetaller I Dem
Anonim

TV har blivit huvudartikel i någon familj sedan Sovjetunionens dagar. Denna enhet var den viktigaste informationskällan och samlade sovjetiska familjer framför skärmen på kvällen. Trots att TV -apparater tillverkade i Sovjetunionen idag är föråldrade fungerar de fortfarande bra på vissa ställen. Och om de går sönder och det inte är möjligt att reparera dem, ska de inte kastas, eftersom de fortfarande kan användas. Mer exakt kan mycket nyttigt läras av dem. Och det här är inte bara radiokomponenter. Delar av tv -apparater från Sovjetunionens tider innehåller också metaller, bland vilka det finns till och med guld.

Bild
Bild
Bild
Bild

Historia

I Sovjetunionen, rör -TV blev en vanlig enhet någonstans i början av 60 -talet av XX -talet , även om det vid den tiden fortfarande kan kallas en ganska sällsynt nyhet. Oftast, i entrén, där det fanns ett dussin eller två lägenheter, hade bara 3-4 invånare den här enheten. När en sändning eller händelse skulle vara på tv kunde lägenheten till TV: ns ägare rymma alla grannar i huset.

Men sedan den perioden har TV -apparater blivit fler och fler. Även om de första modellerna började produceras på 1930 -talet var de i regel mycket små satser med enheter som hade ganska anspråkslösa egenskaper och praktiskt taget inte slog ut på marknaden. Men efter 1960 -talet bildades en hel industri i Sovjetunionen, som producerade ett ganska stort antal modeller, som inkluderade både svartvita och färgapparater.

Förresten, färg -TV i Sovjetunionen var också ett mycket sällsynt fenomen under lång tid, men i slutet av 1980 -talet hade det redan blivit utbrett.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och arbetsprincip

Med tanke på att tv -apparater i Sovjetunionen i de allra flesta fall var det lampa , då bör sådana enheter övervägas genom prisma av att dessa är radiomottagare som kan ta emot elektriska signaler, förstärka dem och omvandla dem till bilder och ljud.

TV -sändare avger elektriska signaler - radiovågor, som upphetsar högfrekventa svängningar i den mottagande TV -antennen, de går till TV -kanalen via antennkabeln, förstärker, delar, upptäcker, förstärker igen och går till högtalaren, liksom elstrålen röret, som tar emot det.

Bild
Bild

I botten av en kolv av glas, som finns i mottagningsröret på en svartvitt TV, finns fosfor - ett speciellt lager som fungerar som en skärm. Dess kemiska sammansättning är ganska komplex, den har förmågan att lysa under påverkan av elektroner som faller på den. Deras källa kommer att vara elektronisk rörstrålkastare … För att få en bild måste strålen röra sig över skärmen. mottagande rör … För att göra detta innehåller enheten generatorer av vertikala och horisontella skanningar , att generering av en sågtandström utförs. Det är detta som gör att strålen kan sättas i rörelse med en konstant hastighet längs skärmens linjer samtidigt som den rör sig ner i ramen.

Strålen rör sig med hög hastighet, vilket är anledningen till att hela skärmytan ser ut att vara lysande samtidigt på grund av trögheten i visuell uppfattning. Även om bara en punkt tänds när som helst.

Det vill säga från enskilda punkter som lyser med olika ljusstyrka och en fullständig bild erhålls på skärmen. Så fungerar nästan vilken sovjetisk tv som helst.

Bild
Bild

Översikt över de mest populära märkena och modellerna

Om vi pratar om de mest populära modellerna och märkena för sovjetiska TV -apparater, så finns det många av dem: " Ruby", "Electron", "Spring", "Dawn", "Youth", "Photon", "Coves", "Rainbow", "Temp", "Shilalis" och många andra.

Modellerna "Ruby "blev den första massan och "populära" enheter. De började tillverkas i slutet av 1950 -talet, deras funktion har alltid varit ett relativt överkomligt pris. Det handlar om enheten Rubin-102 som producerade knappt 1,4 miljoner stycken. På 70 -talet släpptes en färgversion av en sådan TV, som inte var mindre populär än svartvitt. Det handlar om modellen Rubin-714 , varav under 10 års skapande från 1976 till 1985, skapades lite mindre än 1,5 miljoner exemplar.

Bild
Bild
Bild
Bild

TV -märke " Elektron " tillverkad vid fabriken med samma namn i Lviv. Enheterna var särskilt populära på 1980-talet tack vare den mycket användarvänliga färg-TV-modellen. " Elektron Ts-382 " … Denna modell kännetecknades av den högsta bildkvaliteten för sin tid, utmärkt tillförlitlighet, avancerad design och låg strömförbrukning.

Populariteten för denna enhet var så stor att under denna period var fjärde TV -apparat i Sovjetunionen producerades av just detta företag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa ganska populära TV -märke är " Gryning " … Det var särskilt populärt i mitten av 1970-talet. För att vara mer exakt, vi talar om det faktum att svartvita modeller tillverkades i dagarna med färg -tv -apparater. Dawn 307 och 307-1 . Det var cirka 8 miljoner av dem totalt, vilket förklarades av den högsta tillförlitligheten och ett mycket överkomligt pris jämfört med de färgmodeller som var vanliga vid den tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Raden av TV -mottagare var inte mindre intressant. " Vår ", som producerades på företaget med samma namn i Dnepropetrovsk, som var populärt under perioden från slutet av 1970 -talet till början av 1980 -talet. Den mest kända och utbredda enheten har blivit " Spring-346 "som också såldes med namnet " Yantar-346 ".

Den har tillverkats sedan 1983 och har visat sig vara mycket framgångsrik när det gäller tillförlitlighet, överkomligt pris och funktionalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

TV -modeller som t.ex. " Ungdom ". Speciellt när du tänker på att de var de enda i nischen för bärbara TV -apparater. Många ville ha just en sådan TV, som de alltid kunde ta med sig. Liknande enheter från andra tillverkare hade låg tillförlitlighet. Men "Yunost" stod bara ut mot deras bakgrund, eftersom den gick sönder extremt sällan och hade en högre bildkvalitet än liknande lösningar från andra sovjetiska tillverkare.

Bild
Bild

Eftersom vi pratade specifikt om bärbara TV -modeller bör det sägas att TV: n var en ganska bra enhet. " Jämlikar ". Det var den minsta TV -mottagaren som producerades i Sovjetunionens vida. Dess särdrag var att den kunde köpas antingen redan monterad eller som designer och monteras själv enligt instruktionerna.

Dess särdrag var låg vikt - utan batteri var den mindre än 1,5 kilo och en skärm med en 8 -centimeter diagonal.

Bild
Bild

I slutet av granskningen av de mest populära modellerna och märkena för sovjetiska TV -apparater skulle jag vilja säga mer om märkesmodeller " Spela in" och "Horisont ".

TV -mottagare " Spela in B-312 " var en mycket populär svartvit modell och producerades ungefär under samma period som " Dawn 307 ". Den tillverkades i två typer av ytbehandlingar: träkorn med en blank yta och belagd med texturerat papper. Många kommer ihåg det eftersom det var extremt svårt att vrida omkopplaren där, särskilt om kanalväljaren gick förlorad. Därför använde många sovjetmänniskor tång.

Bild
Bild

Och här är TV: n " Horizon C-355 " var toppen av drömmar för en sovjetisk person och skapades vid radiofabriken i Minsk sedan 1986. Dess karakteristiska drag var närvaron av ett japanskt bildrör av märket Toshiba, som hade en radiell nedböjningsvinkel på 90 grader.

Av denna anledning var det inte nödvändigt att ytterligare justera bilden, och dess tillförlitlighet var betydligt högre än inhemska modeller.

Bild
Bild

Vad är värdefullt i gamla TV -apparater?

Låt oss nu ta reda på vilka värdefulla delar som kan tas från sovjetiska tv -apparater. Dessutom ska det också sägas att ädelmetaller finns i modeller från sovjetperioden . Det är sant att innehållet i ädelmetaller i modeller av olika märken kommer att vara annorlunda. I modeller som producerades före 1980 -talet kunde guld endast hittas i radiorör som var placerade på ett nät bredvid katoden. … Det mest intressanta är att om du tittar på TV -boxen under denna period kan du hitta information om vilka ädelmetaller och i vilken mängd som finns i enheten . När transistorer var mycket populära kunde man hitta guld på deras underlag, liksom på stiften på TV -kanalväljaren. Dessutom finns guld på föremål som du kan dra ut:

  • växlar;
  • terminaler;
  • dioder;
  • kontakter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det ska sägas att s Guld gjorde det möjligt att göra TV -apparater av hög kvalitet och mer tillförlitliga, vilket gjorde det möjligt att avsevärt förlänga driftstiden . När allt kommer omkring, korroderar eller oxiderar inte guld. Dessutom är mikrokretsar, UPCHZ -spolar och andra element av ett visst värde. Och inte bara på grund av guldet. Det finns också i dem, men inte i sådana mängder.

Det är nu mycket lönsamt att hyra TV -apparater till speciella fabriker som bearbetar dem, extraherar användbara element och som kan använda dem för att skapa nya delar till olika utrustningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, du kan också hitta många användbara saker i CRT. Den innehåller metaller som bly, barium, strontium och kvicksilver . Av värde är också element som trådar som är belagda med ett lager isolering. De accepteras vid insamlingsställen för skrot, eftersom det ligger under ett skydd du kan hitta material som aluminium och koppar . Olika kort, liksom reläer, kommer också att vara av värde för mottagaren av radiobrytaren. De innehåller ju soldater från aluminium, tenn och bly … Det finns också ådror gjorda av guld, palladium och silver.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det enda jag vill säga är att det är ganska svårt och besvärligt att ta ut metaller på egen hand, för i en TV finns det väldigt lite av allt detta, mindre än tiondels gram. Ja och felaktig teknik för att få fram dessa metaller och element hemma kan orsaka viss hälsoskada, varför du bör vara försiktig . Dessutom tar det väldigt lång tid.

Samtidigt är det inte ett dåligt beslut att överlämna tv -apparater som gjorts i Sovjetunionen till specialfabriker.

Rekommenderad: