Hur Avmagnetiserar Man En TV? Demagnetisera Skärmen Hemma Med En Magnet Och Använda En Demagnetiseringsslinga På Egen Hand

Innehållsförteckning:

Video: Hur Avmagnetiserar Man En TV? Demagnetisera Skärmen Hemma Med En Magnet Och Använda En Demagnetiseringsslinga På Egen Hand

Video: Hur Avmagnetiserar Man En TV? Demagnetisera Skärmen Hemma Med En Magnet Och Använda En Demagnetiseringsslinga På Egen Hand
Video: How To Demagnetize Your Watch | Chrono24 2024, April
Hur Avmagnetiserar Man En TV? Demagnetisera Skärmen Hemma Med En Magnet Och Använda En Demagnetiseringsslinga På Egen Hand
Hur Avmagnetiserar Man En TV? Demagnetisera Skärmen Hemma Med En Magnet Och Använda En Demagnetiseringsslinga På Egen Hand
Anonim

Numera köper många människor dyra TV -apparater som gör livet mycket lättare för en person. Men inte alla har råd, och de gamla versionerna av teknik "lever" fortfarande i dag i många lägenheter och stugor. Denna artikel är tillägnad just sådana gamla rör -TV -apparater som kan magnetiseras över tid. Låt oss ta reda på hur du själv kan avmagnetisera TV: n.

Bild
Bild
Bild
Bild

När behövs det?

Ett tecken på magnetisering är utseendet på flerfärgade eller mörka fläckar på TV-skärmen, vanligtvis visas de först i hörnen av skärmen under en viss tid … I det här fallet tror folk att deras "gamla vän" snart kommer att misslyckas, så det är nödvändigt att leta efter en ersättare för honom. En annan kategori medborgare är säker på att kinescope i en sådan situation snart kommer att "sitta ner" och det är nödvändigt att leta efter en ersättare för det. Men i båda fallen har människor fel - inget behöver göras förutom att följa några rekommendationer.

Det finns en ganska enkel väg ut ur den här situationen: du bör avmagnetisera kineskopets skuggmask, som är en del av katodstråleröret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av ett sådant element projiceras olika färger (blått, grönt och rött) på luminofon CRT. Vid tillverkning av TV -apparater utrustar tillverkarna dem med posistor och spole (En posistor är en termistor som ändrar motstånd när temperaturen ändras, vanligtvis gjord av bariumtitanat).

Posistor ser ut som ett svart fodral med 3 stift som kommer ut ur det. Spole läggs längs röret på bildröret. Dessa element är exakt ansvariga för att se till att TV: n inte magnetiseras. Men när TV: n slutar fungera av detta skäl betyder det inte alls att något av dessa element är ur funktion. Det är fortfarande nödvändigt att kontrollera dem.

Bild
Bild

Orsaker

Det kan finnas flera anledningar till ett sådant fenomen:

  • det vanligaste problemet är i avmagnetiseringssystemet;
  • den andra möjliga orsaken kan vara att frekvent slå på och av TV: ns ström med korta intervall;
  • enheten stängdes inte av från 220V -nätverket på länge (det fungerade eller var helt enkelt i tjänst);
  • Utseendet på fläckar på utrustningen påverkas också av närvaron av olika hushållsartiklar bredvid utrustningen: mobiltelefoner, högtalare, radio och andra liknande hushållsartiklar - de som orsakar ett elektromagnetiskt fält.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller problem med avmagnetiseringssystemet misslyckas det sällan. Men om det hände då det är nödvändigt att uppmärksamma posistorn, eftersom det är han som oftast är mottaglig för detta problem . Anledningen till att detta element slutar fungera kan betraktas som felaktig drift av utrustningen som helhet. Till exempel stängde en konsument av TV: n inte genom att använda en knapp på fjärrkontrollen, utan genom att dra ut nätsladden från uttaget. Denna åtgärd leder till utseendet av en strömökning med ett stort värde, vilket gör posistorn oanvändbar.

Bild
Bild

Degregeringsmetoder

Det finns flera sätt att avmagnetisera tv: n själv hemma

Det första sättet är det enklaste . Den består i att stänga av TV: n i 30 sekunder (för tillfället avmagnetiseras slingan som sitter inuti utrustningen) och slår sedan på den igen. Det är nödvändigt att titta på antalet platser för magnetisering: om det finns färre av dem, är det värt att upprepa denna åtgärd flera gånger tills fläckarna på skärmen försvinner helt.

Bild
Bild

Det andra sättet är mycket mer intressant . Men för detta måste du bygga en liten enhet själv - en choke.

Det är värt att notera det faktum att det nästan inte finns någonstans i butikerna, så du bör inte ens försöka hitta det.

För att göra detta behöver du följande material:

  • ram;
  • isoleringstejp;
  • liten knapp;
  • en sladd som kan anslutas till ett 220 V -nätverk;
  • PEL-2-sladd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först och främst är det nödvändigt linda sladden runt ramen - du måste slutföra mer än 800 varv. Efter dessa manipulationer bör ramen isoleras med eltejp. Knappen är fast, nätsladden är ansluten. Då måste du utföra ett antal manipulationer för att avmagnetisera enheten:

  • slå på TV: n, låt den värmas upp;
  • vi slår på enheten för avmagnetisering, på ett avstånd av 1-2 m från bildröret, vi roterar vår enhet i stor utsträckning, närmar oss TV: n gradvis och minskar rotationsradien;
  • distorsion bör öka när enheten närmar sig skärmen;
  • utan att stanna, rör vi oss gradvis bort från bildröret och stänger av enheten;
  • om problemet kvarstår bör du upprepa sådana manipulationer igen.
Bild
Bild

Vår enhet kan inte hållas påverkad av elnätet under en längre tid - den kommer att värmas upp . Alla stadier av avmagnetisering bör inte ta längre tid än 30 sekunder.

Med dessa manipulationer ska du inte vara rädd för varken snedvridningar på TV -skärmen eller ljud som kan uppstå när du använder ett hemlagat föremål.

Bild
Bild

Det är också värt att notera att detta metoden är endast lämplig för utrustning som är tillverkad på grundval av CRT - denna metod är inte tillämplig för LCD -varianter.

Om det inte finns något sätt att göra en sådan design som en choke, kan du också använda följande alternativ:

  • ta startspolen - den måste vara konstruerad för 220-380 V strömförsörjning;
  • elektrisk rakapparat;
  • ett pulslödkolv, tillräcklig kraft för att avmagnetisera utrustningen;
  • ett vanligt järn, som värms med hjälp av en spiral;
  • elektrisk borr med neodymmagnet (ingår).
Bild
Bild
Bild
Bild

Proceduren i detta fall är densamma som vid användning av gasreglaget . För att uppnå önskat resultat krävs dock ett starkt magnetfält. Vissa människor har hört att en TV kan avmagnetiseras med en konventionell magnet. Men det är inte så: Med ett sådant objekt kan du bara förbättra de flerfärgade fläckarna på CRT, men inte på något sätt avmagnetisera utrustningen.

Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

För att förhindra att TV: n magnetiseras bör du noggrant studera rekommendationer från experter presenteras nedan. För att inte möta ett sådant problem som magnetisering är det nödvändigt att utrustningen fungerar korrekt. Detta kräver:

  • för att inaktivera det korrekt: via knappen;
  • ge tid för utrustningen att vila efter jobbet.

Isåfall, om posistorn är ur funktion och det inte finns något sätt att ersätta den med en ny, kan detta element tas bort från brädet, och du måste använda ett lödkolv . Detta kommer dock bara att medföra en kortsiktig avmagnetiserande effekt - efter ett tag återgår skärmen till sitt ursprungliga tillstånd.

Bild
Bild

I moderna tv -apparater kontrolleras magnetiseringen genom att välja funktionen Blå skärm.

För att göra detta, gå till TV -menyn och hitta objektet med samma namn . Om det här avsnittet är aktiverat i menyn blir skärmen blå i avsaknad av antenn eller dålig signal.

Så vi väljer funktionen "Blå skärm", stänger av antennen - en blå skärm visas. Samtidigt uppmärksammar vi kvaliteten på den blå nyansen. Om displayen har fläckar i olika färger betyder det att skärmen är magnetiserad. Det är värt att notera att moderna LCD -skärmar har en särskild avmagnetiseringsfunktion, som finns i utrustningsmenyn .… Av denna anledning kommer det inte att vara svårt att använda det.

Rekommenderad: