Anamorfisk Lins: Vad är Det? Typer Av Bilagor Och Tips För Deras Användning

Innehållsförteckning:

Video: Anamorfisk Lins: Vad är Det? Typer Av Bilagor Och Tips För Deras Användning

Video: Anamorfisk Lins: Vad är Det? Typer Av Bilagor Och Tips För Deras Användning
Video: Ta ut dina månadslinser 2024, April
Anamorfisk Lins: Vad är Det? Typer Av Bilagor Och Tips För Deras Användning
Anamorfisk Lins: Vad är Det? Typer Av Bilagor Och Tips För Deras Användning
Anonim

Professionella operatörer är bekanta med olika typer av teknik. Anamorfisk optik används vid filmning av storformatbio. Detta objektiv erbjuds i olika versioner och har många fördelar. Det finns några hemligheter för att lära sig hur man fotograferar korrekt med detta objektiv för att få bra bilder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Regissörer har länge börjat fundera på hur man får in mer utrymme i ramen. Standardfilm på 35 mm fångade ett område som bara fanns i synfältet . Sfäriska linser saknade också den nödvändiga förmågan, så den anamorfa linsen var lösningen. Med hjälp av speciell optik komprimerades ramen horisontellt, detta spelades in på film och visades sedan genom en projektor på skärmen. Därefter användes en anamorf lins, tack vare vilken ramen expanderades till en stor bredd.

Ett särdrag hos detta objektiv är dess förmåga att platta ut bilder för att fånga en bredare vinkel . Tack vare denna utrustning kan du filma bredbildsfilmer med digitala SLR-kameror utan rädsla för distorsion.

Objektivets synvinkel ger ett bildförhållande på 2,39: 1 och komprimerar video horisontellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Man tror att en anamorf lins kan ge ett grundare skärpedjup. Effekten av denna optik har använts i många kultfilmer och fortsätter att tillämpas av professionella videografer och filmare.

Kändisfilmare älskar linsen för dess specialeffekter . Det bör dock noteras att anamorf optik också kan användas inom fotografering. De främsta fördelarna är möjligheten att göra bredbildsfilmer med standardutrustning och billiga objektivfästen. Under fotografering minskar ramens kornighet och den vertikala stabiliteten ökar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

En 2x -lins kan dubbla antalet horisontella linjer. Linser med sådana markeringar används ofta tillsammans med en sensor med bildförhållandet 4: 3 . Ramar som tagits i det här läget har standardformat i bredbildsformat. Men om du använder ett sådant objektiv på en HD-matris (16: 9-förhållande) blir resultatet en ultrabred ram, vilket inte alltid är acceptabelt.

För att undvika denna effekt är det bäst att välja anamorfa linser märkta med 1,33x markeringar . Efter bearbetning är ramarna vackra, men bildkvaliteten reduceras något.

Reflektioner kan visas på bilden, så professionella filmare använder kameror med en 4: 3 -matris.

Bild
Bild

Populära modeller

För en filmeffekt kan du använda SLR Magic Anamorphot-50 1.33x anamorfisk bilaga. Den fästs direkt på linsens framsida och komprimerar därmed bilden horisontellt 1,33 gånger . Täckningen ökas med 25%, alla detaljer är tydligt synliga. Med denna optik kan du ta fantastiska bilder med elliptiska höjdpunkter. Fokus justeras på ett avstånd av två meter, du kan justera den med ringen och också välja ett av de presenterade lägena.

Bild
Bild

LOMO Anamorphic anses vara en vintagelins som tillverkades på 80 -talet av förra seklet . Dessa linser har utmärkt prestanda med bra ljus och bokeh. Det anamorfa elementet ligger mellan den sfäriska mekanismen, fokus styrs av det sfäriska elementet. Designen garanterar minimal fokusandning under installationen.

Sortimentet inkluderar runda och fyrkantiga linser beroende på personliga behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimo Anamorphic 56-152mm 2S objektiv med variabel brännvidd är ett lätt och kompakt objektiv . Detta alternativ är perfekt för moderna digitala biokameror. Bland de främsta fördelarna är utmärkt upplösning och exakt färgåtergivning. Det finns ingen andning under fokuseringen.

Bild
Bild

En annan representant för anamorfa linser är Cooke Optics, som används i tv- och filmproduktion . Optisk teknik möjliggör närbilder och förstorar bilden upp till 4 gånger. Färgåtergivning, liksom skärpedjup, påverkas inte. Modeller med brännvidd från 35 till 140 mm har en oval formad linsflare oavsett bländarvärde.

Sådan optik används aktivt på uppsättningen av kulten "Game of Thrones", "Fargo" och andra populära tv -serier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man ansöker?

Att arbeta med ett sådant objektiv är inte alltid lätt, särskilt om du inte har någon erfarenhet. Det kommer att ta mycket ansträngning och tid att få exakt den bild du förväntar dig . Det rekommenderas att göra allt manuellt. Om ett tillbehör används måste det fästas direkt framför linsen. Därefter måste du fokusera optiken genom att justera bländaren. Motivets placering bör vara på ett sådant avstånd så att ramen är tydlig. Vissa fotografer demonterar linserna för att montera dem separat på skenorna, vilket gör fokuseringen mer flexibel.

Under fotografering utförs kontinuerlig fokusering genom att inte bara rotera tillbehöret utan även själva linsens fat . Det är här hjälp från en assistent behövs. Anamorfisk optik måste väljas utifrån tillverkarens kameraformat och brännvidd. Det gängade elementet för linsfiltret får inte rotera, detta är en obligatorisk regel. För att uppnå ett positivt resultat måste du se till att avståndet mellan tillbehöret och linsens framsida är minimalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att visa den slutliga versionen av filmen måste du ställa in koefficienterna för att sträcka ramen horisontellt, och då blir det ingen snedvridning.

För att öka den vertikala betraktningsvinkeln måste munstycket roteras 90 grader, och sedan kommer kompressionen att vara vertikal . I detta fall kommer ramens form att vara fyrkantig.

För att välja högkvalitativ anamorfisk optik måste du inse att detta är professionell utrustning, som inte är så lätt att hitta, dessutom måste du investera mycket pengar. Men resultatet som hon ger i filminspelningen överträffar alla förväntningar. Om du vill skapa dina egna filmer i storformat kan du inte klara dig utan sådan utrustning.

Rekommenderad: