Zooma In Kameran (12 Foton): Vad Betyder Optisk Och Superzoom, Hur Fungerar Funktionen?

Innehållsförteckning:

Video: Zooma In Kameran (12 Foton): Vad Betyder Optisk Och Superzoom, Hur Fungerar Funktionen?

Video: Zooma In Kameran (12 Foton): Vad Betyder Optisk Och Superzoom, Hur Fungerar Funktionen?
Video: Stämmoutbildning Zoom och VoteIt 2024, Mars
Zooma In Kameran (12 Foton): Vad Betyder Optisk Och Superzoom, Hur Fungerar Funktionen?
Zooma In Kameran (12 Foton): Vad Betyder Optisk Och Superzoom, Hur Fungerar Funktionen?
Anonim

Det finns flera typer av kamerazoom. Människor som är långt ifrån fotokonsten, och de som är nya i den här verksamheten, har liten förståelse för vad detta koncept betyder.

Bild
Bild

Vad det är?

Ordet zooma in översättning till ryska betyder "bildförstoring". När de väljer en kamera uppmärksammar de flesta matrisen, närmare bestämt antalet pixlar . Men denna parameter kan inte kallas den huvudsakliga. Det viktigaste urvalskriteriet är optik. Zoomfunktionen är mycket viktig.

Om möjligt, rådfråga en professionell fotograf för att se vilket alternativ som är bäst . Innan du köper en kamera, utforska de olika zoomalternativen. Detta är en av objektivets huvudegenskaper, det beror på brännvidden. FR anges i millimeter - detta är avståndet från objektivets mitt till brännpunkten.

Denna parameter anges alltid på objektivet med två siffror. Begreppet zoom används för kameror med variabel FR.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Säljare i butiker säger alltid att zoom visar hur många gånger en teknik kan förstora ett motiv. FR på 50 mm anses vara optimalt. Om till exempel brännvidden anges vara 35-100 mm blir zoomvärdet 3. Denna siffra uppnås genom att dividera 105 med 35.

Förstoringen i detta fall kommer att vara 2, 1. 105 mm måste divideras med ett avstånd som är bekvämt för det mänskliga ögat - 50 mm. Av denna anledning har storleken på kamerans zoom ännu inte sagt hur mycket det är realistiskt att förstora motivet. Följande typer av zoomningar sticker ut.

  1. Optisk.
  2. Digital.
  3. Superzoom.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I det första fallet närmar sig eller försvinner motivet som filmas på grund av förskjutningen av linserna i linsen. Andra egenskaper hos kameran ändras inte . Bilderna kommer att vara av hög kvalitet. Den optiska zoomtypen rekommenderas att användas under fotografering. När du väljer en teknik, fokusera på detta värde.

Många fotografer är ambivalenta om digital zoom . När den används i processorn tas en viktig bit bort från bilden, bilden sträcks ut över hela matrisområdet. Det finns ingen verklig förstoring av ämnet. Ett liknande resultat kan uppnås i ett datorprogram genom att förstora fotot. Men en ökning är förenad med en minskning av förstörelsen av den utskurna delen.

Ett stort antal superzoomkameror säljs . Sådan utrustning kallas ultrazoom. Den optiska zoomen i sådana kameramodeller är mer än 50x.

Ultrazoom kommer från kända tillverkare som Canon och Nikon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

I kameror spelar optisk zoom en nyckelroll. När du köper utrustning för fotografering, se alltid till detta värde . Det är svårt att ge exakta rekommendationer för att köpa den kamera som ger den bästa bilden. Bildkvaliteten påverkas inte bara av zoomen och antalet pixlar, utan också av fotografens skicklighet, egenskaperna hos föremålen som tas.

Det rekommenderas att ge den optiska zoomen företräde, eftersom skillnaderna fortfarande finns . När du väljer utrustning, titta på objektivets brännvidd. Innan du köper en kamera, bestämmer du vilken typ av fotografering som ska göras med den. Baserat på detta måste du fatta ett beslut.

Bild
Bild

Om du behöver kameran för att ta bilder av vänner och familj, välj en modell med vid synvinkel . I sådana fall är en stor zoom inte nödvändig. Ett värde av 2x eller 3x räcker för att skjuta på födelsedagar och andra hemhelger. Om du planerar att fota naturlig skönhet, ge företräde åt en kamera med en zoom på 5x eller 7x. När du fotograferar floder och berg, håll kameran stadigt och undvik snedvridning och oskärpa.

När det finns behov av att ta närbilder, rekommenderas det att komma närmare föremålen istället för att öka zoomen, annars blir perspektivet smalare, bilden visar sig vara förvrängd. För långdistansbilder krävs en 5x eller 7x zoom, så att du kan bevara alla detaljer.

För att fånga små objekt på ett stort avstånd behöver du en zoom på minst 10x.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsguide

Det rekommenderas att stänga av den digitala zoomen i kamerainställningarna under fotograferingen. Du kan inte ersätta att bygga en komposition genom att zooma in eller ut från objekt - lär dig denna regel . Använd den digitala zoomen med största försiktighet. Dess användning är endast tillåten i fall där matrisen har en hög upplösning. Vid behov är det värt att ta en bild med objektet närmare. Att förstå vad zoom är kommer att göra det lättare att använda det här alternativet.

Rekommenderad: