Fantommatning För En Mikrofon: Hur Man Ansluter Och Gör Det Själv?

Innehållsförteckning:

Video: Fantommatning För En Mikrofon: Hur Man Ansluter Och Gör Det Själv?

Video: Fantommatning För En Mikrofon: Hur Man Ansluter Och Gör Det Själv?
Video: How To Connect A Phantom Power To BM800 Condenser Mic 2024, April
Fantommatning För En Mikrofon: Hur Man Ansluter Och Gör Det Själv?
Fantommatning För En Mikrofon: Hur Man Ansluter Och Gör Det Själv?
Anonim

Vissa mikrofoner som vanligtvis används i studior fungerar trådlöst. Men för detta behöver de fantomkraft.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Fantomkraft används för att driva kondensator- och elektretmikrofoner . I detta fall försörjs strömmen via samma kablar som ljudet. Denna spänning är vanligtvis 48 V. Du bör dock inte förväxla dem med vanliga datorgränssnitt - deras strömförsörjning är 5 V. Denna ström kallas också fantom, men det har ingenting att göra med professionell utrustning.

Enheten matar mikrofonen och dess funktion liknar funktionen hos en kondensator, med den enda skillnaden att mikrofonmembranet fungerar istället för en kondensatorplatta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var är den inbäddad?

Sådana källor är oftast inbäddade till mottagningsenheter . De kan blanda konsoler, mikrofonförförstärkare och andra liknande enheter. I vissa fall kanske dock fantomström inte tillhandahålls av tillverkaren, eller så krävs ström mycket lägre, till exempel 24 eller 12 V. Då måste du köpa fantomkraft separat, och dess användning måste vara genomgående. Med andra ord, den måste anslutas till en mikrofon och utsignalen från enheten till en mottagande enhet.

Om strömmen köptes separat , då ska du veta att den ska monteras på vilken bekväm och tillgänglig plats som helst, eftersom enheten har en knapp med vilken fantomströmmen kan slås på eller av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Köpet av fantomkraft är också nödvändigt om om en person inte är nöjd med kvaliteten på det element som redan är inbyggt i utrustningen . Det är möjligt att den tillgängliga strömförsörjningen ger ett brum eller obehagliga ljudeffekter. Vanligtvis uppstår sådana problem i billig utrustning.

Själva enheten drivs vanligtvis av batterier eller ackumulatorer, och den måste ha ett inbyggt lågpassfilter som är ansvarigt för frånvaron av lågfrekvent brum. Konventionella kondensatormikrofoner använder också ström för polarisering.

Det är också värt att notera att sådana mikrofoner kan anslutas till XLR -porten.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

För att få en 48 V matningsspänning, använd separat transformator eller DC / DC -omvandlare . När du använder batterier är det användbart att veta att de flesta mikrofoner fungerar med mindre än 48 V. För tydlighetens skull kan du prova 9 V, gradvis öka den till önskad nivå. Det är dock värt att komma ihåg att mikrofonljudet kommer att skilja sig från vad det borde vara som standard . I det här fallet räcker det med 5 batterier - det räcker för att ge mikrofonen ström.

Bild
Bild

Vid användning av batterier det är nödvändigt att kortsluta dem med en kondensator så att det inte finns någon bruseffekt. Du kan installera 0, 1uF och 10uF kondensatorer parallellt med batterierna.

Nedan är ett exempel på hur man gör en fantomkraftenhet med egna händer, mer exakt, schemat enligt vilket det kommer att fungera.

Bild
Bild

För att genomföra det schema du behöver behöver du stabilisering och filtrering av störningar , med vilka linjära regulatorer LM317 gör ett utmärkt jobb. Detta kommer emellertid att kräva en växelspänning på 32 V. Användningen av en transformator över 24 V är motiverad, men detta element kanske inte finns till hands. I detta fall kommer en multiplikator med 4, gjord på kondensatorer och dioder, till undsättning. Det är också värt att notera det valet av en sådan riktning motiveras av närvaron av en gemensam punkt för in- och utresa, vilket är ett minus . Tack vare detta är kretsen mycket förenklad, dessutom finns det besparingar i pengar vid köp av en transformator.

Om du tittar noga på diagrammet nedan kan du tydligt se det en gemensam nolla (stabilisator LM317) eller en multiplikator med 4 ingår enligt standardschemat . VD2 - Zenerdiod - skyddar mikrokretsen från spänningsfall mellan ingång och utgång. Denna minskning är möjlig under laddning av kondensatorn C7 eller felaktig installation av R5 och är kortvarig. I detta fall shuntas mikrokretsen, vilket förhindrar att den misslyckas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Backspänningen måste väljas högst 35 V, men för låg är också oönskat . Detta är nödvändigt för att upprätthålla justerings- och stabiliseringsområdet (särskilt viktigt i det fall transformatorn kommer att leverera en spänning på mer än 12 V). I vår version kan den nödvändiga parametern för stabilisatorns utspänning (48 V) ställas in med R5.

C1-C4 tillsammans med VD1-VD4 bildar en multiplikator med 4. För att minska bakgrunden appliceras ytterligare dubbel filtrering : andra ordningsfilter (R1C5) och stabilisatorfilter på LM317. Efter mikrokretsen tillhandahålls en kondensator C7 - detta är nödvändigt för att förhindra självexcitering av kretsen.

Bild
Bild

Motstånd R5 måste ställas in för att trimma utspänningen. Motstånden R4 och R5 bör vara ganska kraftfulla eftersom de kommer att värmas upp under drift. Klassificeringen för R4 är 0,25 W, för R5 - 0,5 W.

Nedan visas en modifierad krets . Strömförsörjningen används här som en separat enhet. I detta fall levereras fantomkraft via begränsningsmotstånden R6 och R7 till enhetens signalkontakter (för kondensatormikrofoner med XLR -kontakter är dessa stift 2 och 3, 1 är vanligt). Signalen matas genom blockeringskondensatorerna C8 och C9 direkt till den mottagande enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bakgrunden om näring ska vara frånvarande eller vara minimal bör du justera kretsen med ett trimmermotstånd R5 … I det här fallet är det nödvändigt att se till att bakgrunden är minimal och kraften är maximal.

Linjär stabilisator kan fungera som ett filter endast om spänningen sjunker över det, vilket kommer att vara lika med krusningsamplituden.

I denna krets har avdelningsmotstånden inte ett exakt betyg, eftersom detta gör att de kan anpassa sig till olika transformatorer (10 till 16V).

Rekommenderad: