Mini Luftkonditioneringar (59 Bilder): Bärbar Liten Luftkonditionering Med Freon För Rummet Och Hur Det Fungerar. Översikt över Modeller Utan Kanal

Innehållsförteckning:

Video: Mini Luftkonditioneringar (59 Bilder): Bärbar Liten Luftkonditionering Med Freon För Rummet Och Hur Det Fungerar. Översikt över Modeller Utan Kanal

Video: Mini Luftkonditioneringar (59 Bilder): Bärbar Liten Luftkonditionering Med Freon För Rummet Och Hur Det Fungerar. Översikt över Modeller Utan Kanal
Video: Cheap Portable Air Conditioner | Does it Work? [CORRECTION: Swamp Cooler] 2024, April
Mini Luftkonditioneringar (59 Bilder): Bärbar Liten Luftkonditionering Med Freon För Rummet Och Hur Det Fungerar. Översikt över Modeller Utan Kanal
Mini Luftkonditioneringar (59 Bilder): Bärbar Liten Luftkonditionering Med Freon För Rummet Och Hur Det Fungerar. Översikt över Modeller Utan Kanal
Anonim

Huvudproblemet under den varma årstiden är konstant värme och täppa, som endast ventilations- och kylsystem av hög kvalitet kan hantera. Idag blir minimodeller av luftkonditioneringar snabbt populära: de är kompakta, billiga och kan användas på resor. I den här artikeln lär du dig allt du behöver veta om mini-luftkonditioneringsapparater: om deras populära sorter, hur de fungerar och hur du använder dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och egenskaper

Varje modell av luftkonditioneringen har en originalanordning och är anpassad för användning under vissa förhållanden. En klassisk billig mini -luftkonditionering kan ordnas enligt följande:

  • en kropp eller block där alla komponenter är placerade;
  • fläkt för effektivt utlopp av kyld luft;
  • kontrollpanel med en grundläggande uppsättning kommandon;
  • en behållare för vatten eller ett slutet system för cirkulation av köldmediet;
  • patroner eller porösa filter för filtrering och avdunstning av varm luft;
  • luftkanal (i mobila, men volymetriska modeller) genom vilken den uppvärmda luften leds till gatan;
  • kabel för anslutning till ett uttag, cigarettändare eller USB -port.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom huvudkomponenterna har moderna små luftkonditioneringsapparater ett antal funktioner och egenskaper, kunna göra processen med att använda luftkonditioneringen ännu roligare:

  • närvaron av ett joniserande filter;
  • flera hastigheter med kyld lufttillförsel;
  • ytterligare filter och patroner för att behålla damm och skadliga ämnen, samt eliminera obehaglig lukt;
  • timers på och av, automatisk avstängning vid driftstörningar;
  • avfuktning och befuktning av luften;
  • möjligheten att värma och kyla;
  • justering av luftflödets riktning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se är moderna mini-luftkonditioneringar utrustade med ungefär samma uppsättning användbara funktioner och egenskaper som fullvärdiga split-system.

Funktionsprincip

Det enklaste sättet blir att bekanta sig med principen för drift av en mini-luftkonditionering med exemplet på mer omfattande mobila modeller. I luftkonditioneringsapparater av en mobil typ, som i de flesta modeller av kylskåp, används freon för att kyla luften, som hela tiden cirkulerar inuti enhetens stängda system. Komprimerad freon i flytande tillstånd går in i förångaren och kyler den . Köldmediet passerar sedan genom kompressorn, komprimeras igen till flytande tillstånd och kommer in i kondensorn, som värms upp.

Bild
Bild

Själva luften, som kommer in i luftkonditioneringen genom värmeväxlaren i förångaren, kyls och tillförs utsidan genom fläkten. Redan en annan luftström som kommer in i kondensorn kyler den, och överskottsvärme avlägsnas utanför (eller utanför) med hjälp av en luftkanal. Man tror att kvalitet det är modellerna av luftkonditioneringsapparater med en luftkanal som kan kyla luften i rummet, men i mini-luftkonditioneringar är det vanligtvis frånvarande, eftersom de inte har freon som köldmedium, utan vanligt vatten … Detta ger vanligtvis inte en optimal kylning, men det höjer luftfuktigheten i rummet avsevärt.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Mini -luftkonditioneringsapparater fortsätter idag att bli populära snabbt mot bakgrund av traditionella split -system eller skrymmande luftkonditioneringsapparater. Denna efterfrågan kan förklaras av de många fördelarna med minimodeller av luftkonditioneringar.

  • Sparar utrymme . Små luftkonditioneringsapparater kan användas även i de minsta utrymmena med begränsat utrymme. De tar inte lika mycket plats som traditionella split -system. Dessa modeller kan enkelt installeras på en hylla, ett bord eller ett sängbord eller i ett bekvämt hörn på golvet.
  • Låg energiförbrukning . Moderna mini-luftkonditioneringsapparater har inte på något sätt sämre kapacitet än övergripande delade system, medan de vanligtvis förbrukar mycket mindre el.
  • Autonomi och rörlighet . Medan vanliga luftkonditioneringsapparater vanligtvis fungerar från elnätet, är små och mobila modeller utrustade med speciella utbytbara batterier, på vilka enheten kan fungera kontinuerligt i upp till flera veckor. Detta gör att du kan transportera luftkonditioneringar med bil, använda dem i tält, på landet eller på en buss.
  • Pris . Om priset för vanliga luftkonditioneringsapparater och delade system kan nå flera hundra dollar kan 15-20 dollar vara tillräckligt för att du ska köpa en mini-luftkonditionering av genomsnittlig kvalitet.
  • Möjlighet till självskapande . De mest primitiva modellerna av mini -luftkonditioneringar kan skapas av dig även hemma. För att göra detta behöver du inte mer än 2 lediga timmar, liksom flera typer av material som finns i nästan varje lägenhet. Detta är också praktiskt med små modeller - det är mycket lättare för dem att hitta en lämplig del eller byta ut den själv.
  • Enkel installation . Alla klassiska modeller av luftkonditioneringsapparater och delade system, efter köp, behöver professionell installation i enlighet med alla standarder för utblåsning av luft till gatan. Här måste du vara säker på kvaliteten på fästdonen och övervaka deras integritet. När det gäller mini-luftkonditioneringsapparater är någon form av installation överflödig. Du köper bara en modell, fyller den med vatten (om det behövs) och njuter av driften (med mobila alternativ är driftsprincipen något annorlunda). Dessutom kan du när som helst ändra platsen för din enhet, vilket kan vara svårt för traditionella modeller.
  • Säkerhet . Om du verkligen kan bli sjuk under luftflödet från luftkonditioneringen, så är det i minimodeller inte så kraftfullt att det orsakar sådana besvär. Dessutom är dessa enheter vanligtvis tillverkade av miljövänliga material och fungerar på grundval av hälsovänliga köldmedier. Detta gäller särskilt för stora familjer med små barn.
  • Utmärkt prestanda . Som redan nämnts har mini -luftkonditioneringsapparater nästan samma funktioner som konventionella ventilationssystem.
  • Brett urval . Idag representeras marknaden för ventilationssystem av ett stort urval av mini-luftkonditioneringsapparater tillverkade i en mängd olika utföranden och dimensioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Små luftkonditioneringsapparater har sina nackdelar, men de visas vanligtvis bara i vissa modeller av låg kvalitet

  • Höga ljudnivåer är den mest gissel för de flesta billiga luftkonditioneringsapparater. Det kan vara distraherande och störa sömnen för dig och dina barn.
  • En standarduppsättning för en mobil luftkonditionering innehåller vanligtvis en korrugering som är för kort eller en luftkanal som inte är tillräckligt lång för många rum.
  • Ett vanligt problem i billiga modeller är otillräcklig kvalitet och lång sladd för anslutning till nätverket.
  • Golvstående modeller saknar ofta bekväma hjul som kan underlätta driften av enheten.
  • Trots allt som beskrivs är det vanligaste problemet vid val av en mini-luftkonditionering bristen på dess kraft. Som ett resultat kan enheten inte klara det givna området, utan bara höjer luftfuktigheten i rummet och bidrar till att kondens uppträder på väggarna.
Bild
Bild

Visningar

Beroende på typ av enhet och principen för dess användning, alla mini luftkonditioneringar kan delas in i två varianter:

monoblocksversioner av luftkonditioneringsapparater, som i sin tur är uppdelade i fönster, mobila och bärbara

Bild
Bild
Bild
Bild

kompakta väggmonterade split -system - dyrare luftkonditioneringsapparater med behov av installation och brist på rörlighet

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet mellan dessa sorter bör göras baserat på framtida användningsförhållanden. Till exempel, om du köper en mini-luftkonditionering i ett stycke, var beredd på konstant ljud i rummet. När allt kommer omkring kommer kompressorn för monoblocksmodeller i alla fall att ligga inne i rummet . Detta kan vara ett problem när modellen placeras i ett rum med husdjur eller barn. Med delade system i detta avseende är det oftast enklare, även om det här är minimodeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att bekanta sig mer detaljerat med varianterna av monoblocks mini-luftkonditioneringsapparater, samt fördelar, nackdelar och funktioner med att använda vissa typer.

Fönster

Dessa modeller av luftkonditioneringsapparater placeras i ett fönster eller fixeras i ett fönster. De är mycket kompakta i storlek - vanligtvis inte mer än 40 * 40 * 30 cm. Kraften hos sådana enheter är vanligtvis tillräckligt för att kyla eller värma små rum från 6 till 12 kvadratmeter. meter. Idag är sådana världsberömda märken som Haier, Toshiba och Midea engagerade i tillverkningen av dessa ventilationssystem . Dessa enheter har sina fördelar och nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar:

  • enkel självmontering och billig installation med hjälp av en guide;
  • kompakt och slutet system med ett minimalt antal komponenter som kan gå sönder;
  • använda lite el även vid maximal kapacitet;
  • kunna tjäna upp till flera år.
Bild
Bild

Det finns bara en nackdel med sådana modeller, men det är betydande - en hög kostnad, jämförbar till och med priset på vanliga luftkonditioneringsapparater.

Mobil

Dessa är större och kraftfullare alternativ för luftkonditioneringsapparater. Vanligtvis är de utrustade med en speciell korrugering eller luftkanal, utformad för att släppa ut luft till gatan och kyla kondensorn. Dimensionerna här är inte längre så trevliga, vanligtvis 60 * 40 * 30 cm. Bland de mest populära märkena som arbetar med tillverkning av liknande utrustning kan Electrolux särskiljas. Fördelar med mobila modeller.

  • Det finns inget behov av installation, det är möjligt att installera det nästan var som helst. De kan användas fritt utanför lägenheten om det finns strömförsörjning eller batteri.
  • Fläktens låga effekt, på grund av vilken det är omöjligt att bli förkyld nära en sådan enhet.
  • Det finns inga skrymmande utomhusenheter. Detta tvingar inte ägaren att förstöra fasaden på byggnaden.
  • Med en kompetent och snabb planering av rummet, med hänsyn till denna enhet, är det möjligt att installera en mobil mini-luftkonditionering utan att det påverkar det inre av rummet.
  • Enheterna kan tillverkas i en mängd olika utföranden. Ofta blir de en fullvärdig del av ett rums inre och kan till och med komplettera en viss stil.
Bild
Bild
Bild
Bild

Minus:

  • ökad temperatur nära kanalen;
  • hög sannolikhet för kondensansamling inuti enheten;
  • låg effektivitet vid behandling av flera rum på grund av påverkan från tredje parts varma flöden;
  • kort kanallängd;
  • ganska höga kostnader för kvalitetsmodeller.
Bild
Bild

Bärbar

Dessa luftkonditioneringsalternativ anses vara de minsta bland resten. På grund av sin lilla storlek kan de ibland förväxlas med en luftfuktare, kaffebryggare eller till och med den ursprungliga väckarklockan. Kylt vatten, som placeras direkt i enhetens kropp, fungerar som ett kylmedel. Sådana modeller kan drivas både från batterier och från elnätet eller USB. Tydliga plus.

  • De kan användas under absoluta förhållanden och lokaler. Fritt transporterad från plats till plats både inomhus och utomhus.
  • Den fullständiga frånvaron av någon installation. Allt som krävs av ägaren är att slå på enheten och justera dess effekt.
  • En ytterligare funktion är en betydande minskning av luftfuktigheten i ett litet rum.
  • Det ursprungliga utseendet, förmågan att observera vattennivån.
Bild
Bild
Bild
Bild

Minus:

  • det viktigaste är låg effekt, vilket gör att enheten endast fungerar effektivt i de minsta rummen;
  • som regel har sådana modeller låg byggkvalitet och går snabbt sönder.
Bild
Bild

Kompakta split -system är en separat typ bland andra luftkonditioneringsapparater. Detta är ett utmärkt alternativ för konsumenter som föredrar kvalitetsventilation med minimalt buller och platsbesparingar . Små delade system är vanligtvis mycket mindre i storlek än samma mobila luftkonditioneringsapparater, men de är utrustade med en stor utomhusenhet som måste installeras utomhus.

Bild
Bild

Idag intar amerikanska och japanska märken den ledande platsen i produktionen av högkvalitativa miniatyrdelningssystem.

Fördelarna med delade system

  • Ökad effekt och effektivitet på grund av närvaron av en luftkanal och ett stort urval av hastigheter.
  • Enhetens interna enhet är belägen vid taket i rummet, vilket inte stör att flytta runt i lägenheten och inte stör installationen av andra möbler. Dessutom minskar risken för skador från husdjur eller barn genom att väggmontera enheten i ett tak.
  • Delade system kan ha en original design och passa perfekt in i en viss stillösning.
  • Lågt ljud på grund av isolerad utomhusenhet och kanal.
Bild
Bild
Bild
Bild

Minus

  • Ökad kostnad för kvalitetsmodeller.
  • Behovet av regelbundet och konstant underhåll av utrustning.
  • Högkvalitativ och dyr installation av både externa och interna enheter krävs. För installation måste du borra hål i byggnadens väggar och fasad för infästningar.
  • I händelse av haveri kommer reparationer att kräva inköp av dyra komponenter och reservdelar.
Bild
Bild

Modellöversikt

Det mest populära och det bästa bör övervägas, enligt internetanvändare, modeller av mini-luftkonditioneringsapparater under den aktuella säsongen.

Rovus "Arctic" 4 i 1 . Bärbar version av en kompakt luftkonditionering för resor, vandringar och resor till landet. Enheten fungerar på vanligt vatten och kan kvalitativt uppdatera alla små rum på några minuter. Ett ytterligare plus kan anses vara så många som 3 luftflöden. Den enda nackdelen är behovet av att ständigt köpa nya rengöringsfilter.

Bild
Bild

Fast Cooler Pro . Den största fördelen med denna miniatyrmodell är dess förvånansvärt tysta drift, vilket gör den idealisk för köp i barn och sovrum. Detta är en av de bästa modellerna för kylning av små utrymmen. Modellen kan också kallas mobil, eftersom den kan fungera både från elnätet och från batterier (upp till 2 timmar). När det gäller driftsprincipen är denna modell mycket enkel - vanligt vatten placeras i en behållare, där det avdunstas, kyls och renas med hjälp av specialfilter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Evapolar . En utmärkt modell för konsumenter som inte bara i en teknik ser i någon enhet, utan också som ett tillägg till interiören. Detta är en mycket trevlig och vacker modell av en luftkonditionering, som kan öka luftfuktigheten i ett rum och sänka temperaturen i den med 10-12 grader på kort tid. Denna modell anses vara en av de säkraste - dess patroner är gjorda av biologiskt rent och nedbrytbart material, och den går på vanligt vatten och torkar inte luften alls. Ett extra plus för gadgetälskare - det kan fungera via USB.

Bild
Bild
Bild
Bild

OneConcept . En kvalitetsmodell av en tysktillverkad mobil luftkonditionering. Det anses vara en av de bästa för kontor och stora lokaler. Den har en ökad storlek, men den innehåller 4 huvudfunktioner samtidigt: rengöring, befuktning, kylning och tvättning av luft. Enheten drivs genom ett högkvalitativt luftfilter fuktat med vanligt vatten från en inbyggd tank. Ett utmärkt komplement till huvudfunktionerna kommer att vara funktionella och bekväma hjul, samt en ganska lång kabel. Denna modell är extremt kraftfull jämfört med andra modeller och klarar upp till 400 kubikmeter luft per timme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minifan . Det anses vara den bästa handhållna modellen för långa resor. Förutom ett litet men trevligt utseende kan det drivas från elnätet, batterier, USB och till och med från en bärbar dator. Dessutom kan den utföra 3 funktioner samtidigt: kylning, aromatisering och återfuktning. Tyvärr är enheten svag och kan bara kyla utrymmen upp till 2 kvadratmeter. meter. Enligt konsumenterna är det ett av de bästa alternativen för bilresor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du köper en mini -rums luftkonditionering det finns flera viktiga punkter du bör uppmärksamma.

  • Kraft . Den första punkten att vara uppmärksam på när du väljer någon luftkonditionering är att bestämma storleken på rummet där den kommer att ligga. Baserat på dessa indikatorer kan du välja en modell med lämplig effekt och energiförbrukning.
  • Montering . Bedöm det lediga utrymmet i ditt hem eller rum. Om det finns mycket av det skulle det vara bäst att välja kraftfulla mobila mini-luftkonditioneringsapparater, om inte tillräckligt, bärbara bärbara alternativ är tillräckligt. Detsamma gäller installationen - vissa modeller av luftkonditioneringsapparater kräver vissa villkor för installation (särskilt fönster- och delade system), och vissa kan installeras var som helst.
  • Egenskaper . Bestäm i förväg vilka egenskaper och funktioner din enhet ska ha. Detta kan vara jonisering, avfuktningsläge, förmågan att ändra luftriktning och mer. Modeller med automatisk avlägsnande av kondensat är särskilt populära idag - i de klassiska versionerna måste det tas bort oberoende var 3-5: e timme.
  • Ljudnivå . Standardmodeller av mini -luftkonditioneringar skapar mycket mindre buller än delade system, och därför kan de användas utan problem i vardagsrum och hallar. Men när det gäller rum för barn eller sovplatser kan en sådan enhet vara extremt irriterande. Försök att välja alternativ för enheter med låga ljudnivåer.
  • Elanvändning . Besparande konsumenter som föredrar tät kontroll över sina elkostnader bör välja mini-luftkonditioneringsapparater för låg energiförbrukning.
  • Säkerhet . Många moderna luftkonditioneringsapparater arbetar med miljövänliga köldmedier som inte skadar människokroppen och inte mättar luften med några farliga element. Den perfekta luftkonditioneringen för användning i ett barnrum kommer att vara modeller med grov rengöring och antibakteriella filter. De rengör inte bara luften effektivt från damm, utan gör den också så säker som möjligt för allergiker. För att sådana filter ska vara effektiva för dig under lång tid måste de bytas ut eller rengöras årligen.
  • Mångsidighet . Om du vill använda luftkonditioneringen inte bara under varma utan även under kalla årstider, välj omedelbart modeller med kyl- och värmesystem. För detta är det de mobila modellerna av luftkonditioneringar som är bäst lämpade - de är tillräckligt kraftfulla och är inte utrustade med externa block som kan utsättas för den yttre miljöens destruktiva påverkan. Dessutom, om du vill att din luftkonditionering självständigt ska bestämma behovet av att slå på en viss funktion, köp modeller med automatisk lägesväxling.
  • Nattläge . Tyst inomhus mini-luftkonditionering är ett utmärkt alternativ för kylning och ventilation av små rum på natten. Om du vill vakna och ständigt känna frisk, inte tung luft, köp luftkonditioneringsapparater med nattläge.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kom ihåg att söka hjälp från återförsäljare och kundrecensioner när du letar efter den perfekta luftkonditioneringen för dig och din familj. Sådana enheter har varit populära i flera dagar, och därför kan du idag hitta mycket högkvalitativa recensioner och ett stort antal recensioner på populära modeller.

Hur gör man det själv?

Trots att de mest primitiva modellerna av mini-luftkonditioneringar kostar en slant, uttrycker vissa människor en önskan att göra en sådan enhet på egen hand. I princip är detta enkelt att implementera - den enklaste mini -luftkonditioneringen kan göras med tillgängliga verktyg inom 2 timmar. Nedan finns en lista över de komponenter som kommer att behövas för att skapa den enklaste luftkonditioneringen.

  • 2 konventionella plastkylare. Vanligtvis används datoralternativ här, utformade för att kyla processorn eller grafikkortet.
  • En vanlig plastbehållare med en volym på högst 8 liter.
  • Plastböjda rör (alltid utan sprickor) för luft- och kondensavlopp. Du behöver två av dem för att fungera korrekt. De kan köpas i alla järnaffärer på VVS -avdelningen.
  • En vanlig 12 W strömförsörjning.
  • Flera halvliter plastbehållare eller behållare.
Bild
Bild
Bild
Bild

En lista över verktyg som kommer till nytta när du skapar en hemgjord mini -luftkonditionering

  • superlim eller silikonlim;
  • brevpapper kniv;
  • markör;
  • isoleringstejp för isolering och fixering av rör.
Bild
Bild

Monteringsanvisning för en mini -luftkonditionering

  • Anslut båda kylarna till nätaggregatet och kontrollera deras funktion när de är anslutna till ett eluttag.
  • Placera fläkten på behållarens tak så att luft, när den slås på, strömmar in i behållaren. Cirkla sedan dess kanter med en markör och skär ut ett hål för fläkten med en prästkniv.
  • Placera fläkten i det förberedda hålet, fäst den med några skruvar och försegla hålen med silikonlim eller eltejp. När du använder två kylare, placera den ena ovanpå den andra och säkra den med skruvar. Experter rekommenderar att du installerar en men kraftfull kylare.
  • Gör ett hål på behållarens sida för luftavgasröret. Placera slangen så att den ena änden är i behållaren och den andra pekar uppåt när du lämnar.
  • Anslut det fasta röret till det andra röret utan hjälp av fixeringselement och lim. Med det kan du ändra riktningen på lufttillförseln.
  • Anslut kylarna till ett eluttag och kontrollera om luft kommer ut ur rören och om det finns läckor. Om det finns, bara fyll dem med lim eller silikon.
  • Förbered sedan kylelementet-förfrysta isbitar i halvliterbehållare passar bäst här. Placera isbehållare i en stor behållare och slå på fläktarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan primitiv mini -luftkonditionering fungerar i cirka 2 timmar. Under denna tid kommer isen i ämnena gradvis att smälta, och därför måste den periodiskt ändras för att erhålla svala luftströmmar.

Användarmanual

Tyvärr finns det ingen enda bruksanvisning för alla kända typer av mini-luftkonditioneringsapparater. Varje modell har sina egna krav för installation, användning och underhåll, vilket måste anges fullständigt i bruksanvisningen. Du kan bara markera de allmänna reglerna för användning av mini-luftkonditioneringsapparater.

  • Håll alla maskinens komponenter rena. Om det är en mobil enhet med filter, kom ihåg att ständigt rengöra eller byta ut dessa filter. Dessutom blir fläktbladen på varje luftkonditioneringsapparat så småningom täckta med ett lager damm och smuts, vilket kan skapa en obehaglig lukt eller torka ut luften.
  • Försök att hela tiden övervaka fästelementens skick och integriteten hos elementen i din luftkonditionering. Om du utsätts för någon form av internt sammanbrott eller om du ser en gradvis försämring av enhetens funktion (medan du inte kan identifiera orsaken själv), kontakta en specialist eller använd garantireparation. Det är värt att själv reparera komplexa ventilationsanordningar endast som en sista utväg.
  • Om du har valt ett delat system som en mini -luftkonditionering, var försiktig med att hitta en lämplig plats för det. Enheten får inte störa rörelser i rummet eller vara inom räckhåll för barn och djur.
  • Läs noga igenom bruksanvisningen och bruksanvisningen för just din luftkonditioneringsmodell. Det bör anges den rekommenderade tidpunkten för byte av köldmedium eller några av beståndsdelarna.

Rekommenderad: