Hur Man Lödar Hörlurar? Lödningsschema För 3-5 Trådar Av Hörlurar Med Och Utan Mikrofon. Hur Löd Jag De Tunna Trådarna Korrekt Till Kontakten?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Lödar Hörlurar? Lödningsschema För 3-5 Trådar Av Hörlurar Med Och Utan Mikrofon. Hur Löd Jag De Tunna Trådarna Korrekt Till Kontakten?

Video: Hur Man Lödar Hörlurar? Lödningsschema För 3-5 Trådar Av Hörlurar Med Och Utan Mikrofon. Hur Löd Jag De Tunna Trådarna Korrekt Till Kontakten?
Video: How to Solder Headphone Cords Back Together 2024, April
Hur Man Lödar Hörlurar? Lödningsschema För 3-5 Trådar Av Hörlurar Med Och Utan Mikrofon. Hur Löd Jag De Tunna Trådarna Korrekt Till Kontakten?
Hur Man Lödar Hörlurar? Lödningsschema För 3-5 Trådar Av Hörlurar Med Och Utan Mikrofon. Hur Löd Jag De Tunna Trådarna Korrekt Till Kontakten?
Anonim

Hur man lödar hörlurar korrekt och enkelt, ansluter 3-5 ledningar enligt schemat, med och utan mikrofon - denna fråga ställs av alla fans av elektroniska prylar. De flesta av dessa enheter använder tillbehör som inte tål ens den minsta slarviga hanteringen. Det är fullt möjligt att åtgärda en uppdelning med dina egna händer, men innan du lödder tunna trådar till kontakten korrekt bör du förstå metoderna och funktionerna i denna process.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sätten

Huvudorsaken till hörlurar går sönder trådbrott … Det är han som inte tillåter dig att lyssna på musik eller använda ett headset med en mikrofon i normalt läge. Ett avbrott kan inträffa i omedelbar närhet av kontakten eller vid kontakt med högtalaren. Innan du lödar hörlurarna och kopplar ihop ledningarna, du måste hitta en plats där det skadade området är lokaliserat.

Diagnostik utförs både manuellt och med instrumentell metod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland metoderna för lödning av hörlurar finns följande

  1. Löd och kolofonium . Förtunning är användbart om ledningarna är anslutna till kontaktdynorna. I detta fall används vanligtvis ett lödkolv.
  2. Lödpasta . Det gör att du kan säkerställa en tillförlitlig anslutning av ledningarna om avbrottet är mitt i anslutningskabeln. I det här fallet, innan lödning, vrids kärnelementen tillsammans, täcks med lödpasta och värms tills kompositionen smälter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Istället för pasta kan också specialfolie användas - ett plant element som redan innehåller kolofonium och löd . En sådan tejp lindas på ytan av området som ska fogas och värms också upp och isolerar sedan.

Bild
Bild

Vad är nödvändigt?

För självlödning av hörlurar hemma måste du förbereda en uppsättning verktyg och material

  1. Lödkolv … För lödning av tunna trådar räcker det med ett lågeffektslödkolv med koppar, keramik eller förnicklad spets.
  2. Strömförsörjning . Ett uttag och förlängningssladd om tråden inte är tillräckligt lång.
  3. Flöde … Vanligt kolofonium är lämpligt för hemmabruk. Det gör att du kan tina lödkolven och trådkontakterna ordentligt.
  4. Löda . Tennbaserade föreningar i form av tråd, tejp, pasta används vanligtvis. När du väljer de två sista alternativen behöver du inte köpa ett fluss separat.
  5. Brevpapper kniv för att klippa papper.
  6. Förbrukningsbara material . Ytterligare ledningar för utbyte, pluggar, om det befintliga alternativet har blivit oanvändbart.
  7. Diagnostisk multimeter … Med dess hjälp kan du ta reda på exakt var felet ligger.
  8. Eltejp eller special rörformig värmeisolering .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom lödning innebär att du arbetar med ett verktyg som värmer upp till höga temperaturer, måste du förutrusta en plats för att utföra dessa uppgifter.

En speciell silikonmatta kommer att vara användbar, som kan läggas på vilken plan yta som helst. För ett lödkolv är det bättre att fylla på en speciell hållare. För tinning av spetsen under arbete kommer en filt att vara användbar; du kan rengöra den under arbete på ett tallblock.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Schemat för självlödning av hörlontrådarna är ganska enkelt. Proceduren ändras inte beroende på antalet högtalare, närvaron av en Bluetooth -kontakt och en mikrofon. I arbetet är noggrannhet och noggrannhet mycket viktig: det är ganska svårt att löda tunna trådar som är jämförbara med en tråd i tjocklek. Totalt finns det tre kontakter i varje kärna:

  • 1 eller 2 trådar i ett lackhölje utan flätning (1 per kanal) - jordning;
  • grön - vänster;
  • i en röd fläta - höger.

Om hörlurarna fungerar som ett headset kan skuggan och antalet element variera. De innehåller vanligtvis 4 ledningar: för vänster och höger ljudkanal, vanlig (-) och för videokanalen.

Bild
Bild

Lödtrådar i pausen

Om skador uppstår på en lång sektion av tråden måste du klippa av en del med en längd på 20-30 mm för att eliminera felet på den plats där bristen på kontakt upptäcktes. Med hjälp av en präst- eller konstruktionskniv med ett avfasat blad avlägsnas kabelisoleringen; om det finns elektriskt lack används avfyrning för att ta bort det.

Alla trådar inuti är uppdelade med färg i 2 kanaler - för varje hörlur har den gemensamma jordningsledaren ingen isolering eller placeras i en gul fläta.

Bild
Bild

Vidare är det bara att tinna och löda ändarna på trådarna som motsvarar varandra. Om en termorör används för isolering sätts den på kabeln i förväg. I andra fall används tejp.

Bild
Bild

Lödning av högtalaren

När skadan är lokaliserad i hörlurarnas dynamik börjar reparationen med att demontera skalet. Var försiktig så att brädan inte skadas. Genom att frigöra kontaktplattan kan du visuellt upptäcka brytpunkten. Det är avskalat av lödning, ändarna på tråden som har lossnat också, sedan är de täckta med hälften och anslutna. Efter avslutad lödning återstår bara att montera hörlurarna och kontrollera dess prestanda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lödning vid hörlursuttaget

Reparationsförfarandet vid lokalisering av problemet i hörlursuttaget är ganska enkelt

  1. Lödkolven värms upp till lödningens smältpunkt.
  2. Ovanför pluggen, 0,5-1,5 cm, skärs tråden.
  3. Den fria änden är uppdelad i separata element. Varje tråd är avskalad.
  4. Genom att elda eller mekaniskt, med sandpapper, avlägsnas lacken från ändarna av den kala kärnan.
  5. Den gamla pluggen demonteras med en prästkniv vid sömmen. Det behövs för att ledningarna ska fungera korrekt. Om du inte planerar att byta del måste du lossa den gamla pluggen från isoleringen. I det här fallet måste du först komma ihåg platsen för kontakterna.
  6. Trä in ledningarna i plugghuset tillsammans med värmekrympslangen. Tinning deras ändar.
  7. Löd kablarna till kontakterna. Kontrollera funktionaliteten.
  8. Isolera ytan. Om värmekrympslangen tidigare användes kommer den att förbli varm. Du kan ersätta detta alternativ med vanligt eltejp.

Reparation av hörlurar klar.

Bild
Bild

Lödning vid headsetkontakten

Denna kontakt har 5 ledningar, varav 1 är för mikrofonen.

Huvudproblemet med lödning är just att bestämma ordningen för att ansluta kontakterna.

För alla headset som släpptes efter 2012 är proceduren för att fästa ledningar från pluggkanten följande:

  • röd M + (mikrofon);
  • gul M-, på andra sidan den är marken fixerad, den är av samma nyans;
  • grön - höger hörlur, blå - vänster.

Detta färgschema anses vara standard, men enskilda märken kan variera flätans färg. Det är viktigt att ta hänsyn till att mikrofonkontakterna är placerade på ena sidan av kontakten, och för jordning och hörlurar är fixerade på den andra. Resten av lödningsproceduren liknar den vanliga.

Bild
Bild

Det finns också varianter av hörlurar, som har 6 trådar för 4 kontakter. Vanligtvis finns en sådan uppsättning i modeller där ett block med en knapp är installerat. Alla ledningar med gula / kopparinkluderingar hänvisar i detta fall till jord. Resten motsvarar mikrofonen, vänster och höger hörlur.

Bild
Bild

Rekommendationer

Om ledningarna är trasiga, du kan hitta ett fel inte bara med en multimeter . Den enklaste diagnostiken, särskilt om anslutningen utsattes för stötar, stark sträckning, är en manuell kontroll. Efter att ha böjt tråden i rätt vinkel måste du känna den längs hela längden och låta hörlurarna vara på. Där ändringen kommer att visas i högtalarna är trådbrytningsområdet.

Om du inte kan reparera en skadad hörlur med ett lödkolv, finns inte nödvändig utrustning till hands, du klarar dig utan det … När brytpunkten är placerad på en lång sektion av tråden kan du tillfälligt ansluta kabeln med en vridning, sedan du tidigare har tagit bort den från isolering. Du kan öka tillförlitligheten om du använder lödpasta eller folie och sedan värmer upp området som ska repareras med en tändare. De anslutna platserna är täckta med eltejp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns kvar spår av löd på kontaktplattan och trådarnas ändar kan de värmas upp genom att göra ett improviserat lödkolv av vanlig koppartråd eller en spik.

Genom att värma upp spetsen på ett sådant "verktyg" på gas eller i en ljuslåga kan du tillfälligt återställa anslutningens integritet. Det är bara viktigt att komma ihåg att sådan lödning inte kommer att pågå länge, därefter är det nödvändigt att utföra proceduren igen, med avskalning och applicering av en ny halvdag på kabelvenerna .… Alla tillfälliga reparationsmetoder är nödåtgärder, de garanterar inte bevarandet av det uppnådda resultatet under lång tid.

Vid lödning av hörlurar kan vanliga kontorsklämmor eller klädnypor i trä vara till hjälp. De kommer att spela rollen som mini-klämmor, underlätta fixering av delen och förhindra skador från nära kontakt med den glödande spetsen på lödkolven. Detta tillbehör är särskilt användbart vid reparation av raster i pluggområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid diagnos av skada måste du vara uppmärksam på felfunktionen. Om avbrottet är ofullständigt, när trådpositionen ändras, återställs ljudet eller störs störningar i den felaktiga kanalen. I absolut frånvaro av kontakt kommer den mest exakta platsen för skadan att visas genom ett test med en testare.

Se hur du lödar hörlontrådarna nedan.

Rekommenderad: