Luftkonditionering Med Forcerad Ventilation För En Lägenhet: Vad är Friskluftsflödesläget? Mobil- Och Fönsterluftkonditionering Med Externt Luftintag

Innehållsförteckning:

Video: Luftkonditionering Med Forcerad Ventilation För En Lägenhet: Vad är Friskluftsflödesläget? Mobil- Och Fönsterluftkonditionering Med Externt Luftintag

Video: Luftkonditionering Med Forcerad Ventilation För En Lägenhet: Vad är Friskluftsflödesläget? Mobil- Och Fönsterluftkonditionering Med Externt Luftintag
Video: Så enkelt monterar du en portabel AC. 2024, April
Luftkonditionering Med Forcerad Ventilation För En Lägenhet: Vad är Friskluftsflödesläget? Mobil- Och Fönsterluftkonditionering Med Externt Luftintag
Luftkonditionering Med Forcerad Ventilation För En Lägenhet: Vad är Friskluftsflödesläget? Mobil- Och Fönsterluftkonditionering Med Externt Luftintag
Anonim

Luftkonditioneringsapparater har länge ingått i vårt liv och fastnat där. De är frälsningen från värmen, som kommer till oss i maj och ibland varar ända fram till mitten av september.

Liksom alla andra tekniker har dock luftkonditioneringsapparater också vissa nackdelar. I många år har tillverkare försökt identifiera så många av dem som möjligt för ytterligare eliminering. Så, alla nya, mer avancerade modeller och till och med hela komplex föds regelbundet.

Som ett resultat fick vi en speciell typ av dessa enheter, kallade tilluftskonditioneringsapparater . I den här artikeln kommer vi att prata i detalj om vad de är, vilka fördelar och nackdelar de har, samt vilka underarter som finns idag och vad du ska leta efter när du väljer.

Bild
Bild

Vad det är?

Många flerbostadshus i vårt land byggdes för ganska länge sedan. Deras ventilationssystem lyckades bli smutsiga och bli oanvändbara. Dessutom installeras idag plastfönster i de flesta rum, vilket också försämrar naturlig ventilation.

En konventionell luftkonditionering kan inte fixa detta, eftersom den är utformad för att kyla luften i ett slutet utrymme . Och mängden koldioxid fortsätter att växa, vilket kan skada människors hälsa. För att förbättra hälsan hos den inre miljön utvecklades en ny typ av enheter - en luftkonditionering med forcerad ventilation för en lägenhet. Låt oss se vad som är skillnaden mellan enheterna.

Bild
Bild

Standardmodellerna innehåller två huvudelement:

  • förångningsblock - beläget i rummet;
  • externt block - en kompressorkondenserande anordning fixerad på fasaden.

Den första enheten tar luft från rummet, varefter kylprocessen sker genom överföring av termisk energi. Bäraren i detta fall är freon, som initialt har en gasform. Efter att ha passerat genom det andra blocket förvandlas det till vätska. För att återgå till sin ursprungliga form måste freon ta en del av värmen från luften från förångningsblocket. Och den kylda luften återvänder till rummet.

Bild
Bild

Kort sagt, luftkonditioneringens funktion är recirkulation, det vill säga ingen luftväxling sker. Enligt GOST -standarder måste minst 30 kubikmeter per person och timme levereras till lokalen. Konventionella luftkonditioneringsapparater kan inte ge detta, och detta är deras största nackdel. För att luft ska komma in är det nödvändigt att öppna fönstren, vilket vid varmt väder delvis neutraliserar effekten av kylteknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillufts luftkonditionering fungerar mycket annorlunda.

Funktionsprincip

Matningsanordningarna innehåller också två block. Huvudelementen i den första är:

  • kylare;
  • filtrera;
  • fläkt;
  • Kontrollpanel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Delar av den andra - fjärrmodulen:

  • Värmepump;
  • kompressor och kondenseringsenhet;
  • mikroprocessorstyrning.

Anslutningen till de övervägda blocken är freon pipeline. En elektronisk värmare är också ansluten till inomhusmodulen.

Luft dras samtidigt från både rummet och gatan. De kommer in i blandningskammaren, där blandningen sker i enlighet därmed. Den resulterande luften passerar genom filter och bearbetas enligt ett förutbestämt läge, det vill säga det kyls, värms eller avfuktas. Slutligen går han tillbaka in i rummet. Således kyls luften inuti inte bara, utan också uppfriskas.

Bild
Bild

Många av de moderna modellerna är dessutom utrustade med ett mikroprocessorstyrsystem. Tack vare henne upprätthåller enheten automatiskt de angivna förhållandena i rummet. Till exempel, om det på sommaren kyler luften, så kommer värmaren att värma upp luften på hösten och vintern. Styrmodulen kan användas för att justera de inställda parametrarna. Olika funktioner och inställningar beror på luftkonditioneringsmodellen.

Visningar

Tillförselkonditioneringsapparater har i sin tur också flera sorter.

Kanalklimaanläggning med inflödesfunktion frisk luft är den vanligaste av dessa. Vi beskrev principen för dess funktion ovan. Det innehåller ett rengöringsfilter som stoppar damm och skräp från utsidan. Några av modellerna innehåller speciella fotokatalytiska filter som dessutom desinficerar luften.

En kanal luftkonditionering med frisk luft blandning skiljer sig genom att antalet inomhusenheter kan växa upp till 4 stycken. Detta gör att de kan placeras i olika rum i lägenheten. Parametrarna för åtkomst till dem kommer dock att vara desamma överallt. Samtidigt är mängden gata luftintag bara 10%.

Bild
Bild

Extern luftkonditionering ger 30% av extern luftblandning. Detta är möjligt tack vare en mer kompetent användning av matningskretsen. Luft kommer in i systemet genom flera öppningar samtidigt. Utomhusenheten är dock stor och kräver mycket ledigt utrymme. Justering av parametrarna för en luftkonditionering med ett externt luftintag sker traditionellt: från insidan, med hjälp av en elektronisk kontrollpanel.

Bild
Bild

Lägenhetens luftkonditionering utrustad med ett försörjnings- och avgassystem. Detta är inte den mest kraftfulla sorten. På en timme levererar den inte mer än 8 kubikmeter luft. Men detta är tillräckligt för ett rum. Lägenhets luftkonditionering har också två rör. Genom den ena tillförs luften från gatan, genom den andra - den tas bort. Samtidigt kan dessa lägen inte fungera, så du måste självständigt välja mellan dem med hjälp av kontrollpanelen.

Bild
Bild

Kassett luftkonditionering perfekt för rum med ett stort område. Beroende på rummets storlek kan det finnas flera inomhusenheter. De ligger under taket och ger jämn kylning och friskluftsförsörjning.

Bild
Bild

Kolumn luftkonditionering även populärt kallat skåp. Faktum är att den har en stor inomhusenhet. Det är inte fixat på något sätt - det sitter bara på golvet. Inuti har enheten en struktur som liknar den för konventionella tilluftskonditioneringsapparater. Kolonnstypen kan skapa ett kraftfullt flöde av riktad luft, som på kort tid kyler eller värmer, och även fräschar upp luften i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fönster luftkonditionering representerar den mest kompakta versionen, eftersom alla element samlas i ett fall. Enheten kan byggas inte bara i ett fönster, utan också i en vägg. Kroppens framsida är placerad inuti byggnaden, och baksidan är utanför.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mobil luftkonditionering är en annan kompakt version och är utmärkt för små lägenheter och kontor där det är omöjligt att installera en fullvärdig enhet. Båda enheterna är inrymda i ett hus. För att installera en sådan enhet räcker det att montera alla delar korrekt och ta ut röret från fönstret eller ventilationssystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Som vi redan har fått reda på är tilluftskonditioneringsapparater bättre än konventionella, och deras främsta fördel är att skapa en hälsosam atmosfär i ett kylrum. Ändå har denna typ flera ytterligare fördelar:

  • inflödet av frisk luft tillhandahålls när som helst på året, oavsett temperaturregim;
  • reningsfunktionen gör att du kan få syre utan damm och föroreningar, vilket är mycket användbart i stora och bullriga städer;
  • mikroprocessorn håller automatiskt den inställda temperaturen och luftfuktigheten i rummet, och den intuitiva kontrollen gör det enkelt att justera dessa inställningar.
Bild
Bild

Naturligtvis fanns det också några nackdelar:

  • många modeller stör för mycket på grund av närvaron av en extra fläkt, så indikatorerna är på gränsen till 30 dB, som enligt lagen inte kan överskridas på natten;
  • tilluftsanläggningar kan inte helt och helt ersätta ett fullvärdigt ventilationssystem;
  • högre kostnad jämfört med konventionella luftkonditioneringsapparater.
Bild
Bild

Detta är inte att säga att de listade nackdelarna kan kallas betydande. Och ändå skrämde de bort många potentiella köpare - i vårt land är denna typ av luftkonditioneringsapparater inte särskilt populär.

Tillverkare

Om du funderar på vilken luftkonditionering du ska välja från vilken tillverkare, var uppmärksam på de mest kända märkena. Kanske kommer kostnaden för sådana enheter att vara något högre än de som installerats av inte särskilt populära företag. Men du kan vara säker på kvaliteten och tillförlitligheten hos dessa luftkonditioneringsapparater. De mest kända tillverkarna idag är:

  • Hitachi - ett stort konglomerat från Japan, känt över hela världen för sin olika utrustning, inklusive luftkonditioneringar;
  • Daikin - ett annat japanskt företag som är ledande inom tillverkning av luftkonditioneringsapparater;
  • Mitsubishi - en tillverkare av luftkonditioneringsapparater, som nästan inte är sämre än det tidigare företaget, som tillverkar en av de mest moderna och perfekta enheterna;
  • Haier - ett kinesiskt företag som lyckades få fotfäste på världsmarknaden (och i synnerhet den ryska) på grund av sin genomsnittliga priskategori;
  • Toshiba - och återigen en tillverkare från Japan, känd för alla för sina högkvalitativa hushållsapparater, inklusive luftkonditioneringar till konkurrenskraftiga priser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta betyder dock inte att dessa fem företag har fångat hela marknaden. Det finns många fler tillverkare i världen som också producerar billigare men inte mindre högkvalitativ utrustning. Och för att inte misstas när du köper en luftkonditionering rekommenderar vi att du följer våra råd om val.

Bild
Bild

Urvalstips

Först och främst är det värt att bedöma förhållandena i rummet där du ska installera luftkonditioneringen. Om byggnaden är utrustad med god ventilation, vilket effektivt säkerställer luftutbyte, är det inte nödvändigt att spendera extra pengar på en leveransanordning.

Uppskatta storleken på rummet. På högt i tak kan kassettluftkonditioneringar placeras, vilket inte tar upp ledigt utrymme . Och med en upphängd struktur kan du dölja inomhusenheterna. För lågt i tak är det bättre att välja modeller med vägg eller golv. Om rummet har en stor yta bör du välja en kraftfull luftkonditionering, till exempel en luftkonditioneringsanläggning av kolonntyp.

Bild
Bild

Läs alltid noggrant de tekniska egenskaperna hos luftkonditioneringsapparaterna. Bland dem indikeras inte bara strömmen, utan också området för vilket den är avsedd.

Bild
Bild

Den ekonomiska frågan är naturligtvis alltid en av de viktigaste för våra landsmän. Kostnaden för modeller påverkas inte bara av deras kraft, utan också av tillgången på ytterligare funktioner . Därför, för att inte betala för mycket, bestäm i förväg vad du exakt behöver och vilka möjligheter du kan göra utan.

Idag finns luftkonditioneringar redan tillgängliga på nästan alla kontor och i många lägenheter. En mängd olika modeller låter dig välja en enhet som passar både driftsförhållanden och kostnad.

Rekommenderad: