Hur Väljer Man Luftkonditionering? Vilken Modell är Bättre För Hem Och Lägenhet? Regler För Företagsval

Innehållsförteckning:

Video: Hur Väljer Man Luftkonditionering? Vilken Modell är Bättre För Hem Och Lägenhet? Regler För Företagsval

Video: Hur Väljer Man Luftkonditionering? Vilken Modell är Bättre För Hem Och Lägenhet? Regler För Företagsval
Video: Air Conditioner - How To Select The Proper Size Unit 2024, April
Hur Väljer Man Luftkonditionering? Vilken Modell är Bättre För Hem Och Lägenhet? Regler För Företagsval
Hur Väljer Man Luftkonditionering? Vilken Modell är Bättre För Hem Och Lägenhet? Regler För Företagsval
Anonim

För invånarna i hus och lägenheter ger värmen många obehagliga minuter, men tills nyligen ägnades liten uppmärksamhet åt skapandet av ett gynnsamt mikroklimat i rummet och delningssystemet betraktades mer som en lyxartikel, och inte som en nödvändig hushållsapparat. Men tiderna går, situationen förändras, därför strävar allt fler husägare efter att skapa bekväma levnadsvillkor för sig själva och sina nära och kära. Luftkonditioneringsapparater och delade system har blivit en populär produkt på marknaden i en mängd olika modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man typ?

Till att börja med erbjuder vi dig en lista med frågor som du måste svara på innan du väljer rätt luftkonditioneringsmodell för ditt hem. Du bör omedelbart bestämma vilken design som bäst matchar de befintliga driftförhållandena: fönster, bärbart eller delat system.

En av de viktigaste parametrarna är produktens effektförmåga . Funktioner för framtida användning är också viktiga: tänker du bara använda utrustningen för att kyla luftmassor i lägenheten, eller kanske du behöver ett uppvärmningsalternativ.

Glöm inte energieffektivitetsparametrarna, eftersom dina elräkningar till stor del beror på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nivån på det utsända bullret är av grundläggande betydelse. Var uppmärksam på ytterligare funktionalitet, många användare väljer luftkonditioneringsapparater, som förutom kylning är engagerade i en övergripande förbättring av luftkvaliteten. Och naturligtvis, när man väljer så dyr utrustning är tillverkarens betyg av ingen liten betydelse.

Det första du ska börja med när du väljer en lämplig luftkonditioneringsmodell är att bestämma vilken typ modellen du köper ska tillhöra. Alla produkter som erbjuds på marknaden kan villkorligt delas in i två grundkategorier: monoblock -enheter samt delade system, som inkluderar 2 eller flera enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monoblock strukturer

Sådan klimatutrustning inkluderar fönster och mobila alternativ. Fönstermönster var en gång efterfrågade och dominerade deras bransch. Numera har deras efterfrågan minskat till noll, eftersom denna design har mycket fler nackdelar än fördelar.

Fördelarna med fönsterteknik inkluderar deras relativt överkomliga kostnad, samt enkel installation . - sådana enheter behöver bara fixas i en förberedd öppning och anslutas till nätverket. Det bör dock komma ihåg att skapandet av en sådan öppning ofta blir ett ganska betydande problem. Ägarna till bostadskvarteren måste antingen skära ett hål i väggen eller kränka fönstrets integritet. Och faktiskt, och i ett annat fall, kommer det att krävas ganska komplexa reparations- och byggnadsarbeten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att du har installerat fönsterutrustning måste du dessutom försegla avvikelserna mellan luftkonditioneringshöljet och öppningen, och detta medför också extra kostnader. Till sist, driften av fönsterteknik skapar märkbart obehag, eftersom kompressorn är placerad i ett monoblock, är driften av sådana anordningar ganska bullrig.

Fönstermodeller installeras oftast i sommarstugor, i slutet av den varma säsongen kan luftkonditioneringen alltid tas bort och tas hem för vinterförvaring, och öppningen kan stängas med en metall- eller träsköld.

Bild
Bild

Bärbara mönster presenteras i golvversioner, de har sina egna fördelar och nackdelar. Till att börja med noterar vi att deras rörlighet är villkorad - i alla fall är strukturen bunden till platsen för anslutningskanalen för den korrugerade hylsan, utformad för att ta bort det uppvärmda luftflödet till gatan. Naturligtvis kan en sådan slutsats ordnas genom ett öppet fönster, men den här metoden är osäker - om en sådan luftkonditionering faller av misstag, så är risken för skada på personer som passerar förbi mycket hög.

Mobila monoblocks är ganska massiva, därför kommer de i kombination med ett långt korrugerat rör att störa vardagsrummet . Återigen är ljudfaktorn inte utesluten, eftersom kompressorn är placerad direkt i rummet. Dessutom måste du ständigt övervaka ackumulering av kondensat, annars kan du missa överflödet av uppsamlingstanken.

Detta alternativ är också optimalt för säsongsboende. För en stadsbostad kan denna lösning på inget sätt kallas framgångsrik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Delade system

Ett utmärkande drag för splittringar är närvaron av flera moduler. En av dem är extern: den innehåller huvudströmelementet, det vill säga kylsystemet, den här enheten tas ut på gatan. Endast en eller flera interna moduler finns kvar i rummet - de ansvarar för den direkta kylningen av luftmassan och dess fördelning i hela rummet. Användningen av sådana luftkonditioneringsapparater är bekvämare för husets invånare, eftersom de mest bullriga strukturerna ligger utanför.

När det gäller de interna modulerna kan de ha en mängd olika utföranden . I vardagen används vanligtvis väggmodeller; de har en något långsträckt rektangulär form. Samtidigt kan fodralets design variera från tillverkare till tillverkare, så du kan alltid välja en modell som passar bäst i rummets design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För en flerrumsboende är det vettigt att välja ett flersplitssystem. I detta fall flera interna moduler kan länkas till en enda extern modul, medan varje intern modul kan ha sina egna individuella inställningar … Självklart kommer inköp av sådan utrustning och dess installation att kosta dig mycket, men i alla fall blir det mer lönsamt än att köpa och installera 2-3 separata luftkonditioneringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För undertak väljs vanligtvis en intern kassett av kassett, den passar harmoniskt in i alla moderna interiörer. Sådana konstruktioner kan fördela flöden i olika riktningar.

De inre elementen i golv-tak klyftor har en ganska användbar skillnad, deras schema låter dig variera hur de placeras . Så sådana moduler kan installeras nära golvet som en värmeradiator - i detta fall kommer luftmassan att riktas nära väggen. Det andra alternativet förutsätter fixering i taket - då cirkulerar den kylda strömmen längs ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns modeller av delade system av kolumn- och kanaltyp, men de används praktiskt taget inte i bostadslokaler . Den inre modulen i kanalstrukturen hängs vanligtvis öppet, och från den leds luftmassorna till olika delar av ett enda stort utrymme eller till och med till olika rum. Kolonnsystemets interna modul är monterad i utrymmen med ett stort område, en sådan installation gör att den konditionerade luften kan fördelas så jämnt som möjligt över hela hallen.

Båda alternativen antar överskattade effektparametrar, så de är vanligtvis installerade för luftkonditionering stora försäljningsområden, stora kontorslokaler och produktionshallar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att sammanfatta allt ovan kan vi sammanfatta de viktigaste fördelarna och nackdelarna med delade system. Plusserna inkluderar:

  • delad effekt är mycket större än motsvarande parameter för monoblock -produkter;
  • huvudströmkomponenten är belägen i lokaler som inte är bostäder, vilket säkerställer en minskad ljudnivå under drift av utrustning;
  • tack vare ett brett utbud av modeller är det möjligt att välja en inomhusmodul både i design och i tillvalet för dess installation.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland nackdelarna finns:

  • installationens komplexitet - för installation krävs det inte bara att fixa de yttre och inre facken utan också att ansluta dem med en elkabel samt rör genom vilka kylmediet strömmar (sådant arbete kräver ett kvalificerat tillvägagångssätt, därför för det mesta är det tekniskt omöjligt för oberoende utförande);
  • systemet är permanent fixat, detta tillåter inte säsongsrörelse, men om du vill kan du alltid demontera och lägga på det igen, men detta medför betydande kostnader.
  • slutligen, glöm inte någon sårbarhet för utomhusenheten, som inte på något sätt är skyddad från vandalism, särskilt om den ligger på första, andra eller sista våningen (i vissa regioner är det förbud mot att placera luftkonditioneringar på fasaden av byggnader måste detta också beaktas när man köper en klimatteknik).

Och ändå, i moderna hem är det bäst att välja ett delat system, eftersom det har mycket fler fördelar än nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av luftkonditionering baserat på områdets yta

När du väljer en luftkonditionering är det extremt viktigt att ta hänsyn till bilderna i rummet där utrustningen kommer att installeras. Allt är enkelt här: ju större area, desto högre effektegenskaper ska vara.

Det har fastställts att i en vanlig lägenhet med en takhöjd på högst 3 m, för varje 10 m2 bör det finnas minst 1 kW utrustningseffekt, 2 kW ska läggas på 20 m2, 4 kW på 40 m2, etc., annars Vid en anständig effekt från tekniken väntar du inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa husägare försäkrar sig själva och köper omedelbart en för kraftfull delad enhet med stor strömförsörjning. Detta tillvägagångssätt är dock inte motiverat. Å ena sidan kommer ett sådant system mycket snabbt att klara uppgiften med luftkylning, å andra sidan, vid förhållanden med ett olämpligt utrymme, kommer luftkonditioneringen ofta att växla från viloläge till arbetsläge och vice versa - detta innebär snabb slitage på utrustningen. Om du ska göra mer noggranna beräkningar finns det många ytterligare faktorer att ta hänsyn till:

  • antal våningar;
  • rumets läge på den soliga eller skuggiga sidan;
  • väggarnas höjd;
  • total glasyta;
  • det genomsnittliga antalet personer som ständigt vistas i rummet;
  • mängden värme som släpps ut från driftsutrustning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket märke ska du föredra?

Idag finns det i HVAC -segmentet hundratals luftkonditioneringar från ett stort antal tillverkare. De mest pålitliga tillverkarna av VVS -utrustning är japanska märken Daikin och Mitsubishi, samt Toshiba och Fujitsu . Utrustningen för dessa märken kännetecknas av en ökad effektivitetsindikator, produkterna är gjorda av höghållfasta material och har en imponerande arsenal av funktionalitet. Kostnaden för sådan utrustning är dock också hög och börjar från 25-30 tusen rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

I segmentet "anständig kvalitet till en demokratisk kostnad" tillhör handflatan koreanska företag LG och Samsung, japanska märken Panasonic och Hitachi, företag från USA General Electric, Fedders, Carrier, samt det franska märket Airwell och italienarna Delonghi … Priset på dessa modeller börjar från 20 tusen rubel. I segmentet "ekonomi" presenteras i de flesta fall produkter av de kinesiska tillverkarna Gree, Haier, samt Midea, Dantex. Den genomsnittliga prislappen för sådana luftkonditioneringsapparater är 15 tusen rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid begränsad budget gör vissa köpare ett vanligt misstag genom att köpa klimatkontrollutrustning från icke -verifierade importörer. Om du går på det här sättet kommer du med hög sannolikhet att erbjudas en splittring monterad på en av de hemliga verkstäderna i Kina eller Korea, eller en modell avvisad på en företagsfabrik.

Det finns bara ett garanterat sätt att inte vara ägare till utrustning av låg kvalitet - det är att kontakta stora leverantörer och officiella återförsäljare.

Bild
Bild

Andra valalternativ

Funktioner

När du köper någon HVAC -utrustning är det mycket viktigt att bestämma vilken funktionalitet du behöver. Numera erbjuder tillverkare delade system och luftkonditioneringar med en mängd olika funktioner; i en konkurrenskraftig miljö försöker varje företag erbjuda sina kunder något unikt. Uppsättningen med grundläggande funktioner inkluderar följande.

Uppvärmning . Detta alternativ är avsett för användning under lågsäsong, när det inte finns någon uppvärmning i rummet än, men det är tillräckligt kallt utanför fönstret. De flesta delade system ger drift vid temperaturer ner till -7 grader, men vid lägre temperaturer ute sjunker värmeeffekten, då ökar risken för isbildning av utomhusenheten.

Vissa tillverkare har dock invertermodeller - de kan värma upp bostadsutrymmet när det är -25 grader utanför fönstret.

Bild
Bild

Avfuktning . Detta alternativ är nu standard i de flesta luftkonditioneringsapparater. Det är relevant i förhållanden med hög luftfuktighet i rummet, dess användning gör det lättare för en person att uthärda den svällande värmen och skyddar mot spridning av mögel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ventilation . Ger fri rörelse för luft i rummet. I detta fall är fläkten och kompressorn på utomhusenheten avstängda, bara inomhusenheten är igång.

Bild
Bild

Rening av luftmassor . Nästan varje luftkonditioneringsapparat har ett grovfilter, det kan hålla kvar damm, ludd, husdjurshår och andra stora partiklar. Filtren blir smutsiga vid användning, så de måste tas bort och sköljas var tredje månad. I mer moderna modeller installeras fina filter, de kan fånga partiklar av minsta storlek: växtpollen, samt gaser och rök och obehaglig lukt. Det är inte alltid möjligt att rengöra sådana filter med en dammsugare eller vatten; det är bäst att byta dem. Ofta säger konsulter i handelsföretag många entusiastiska ord om supermoderna filter, men de är tysta om att de måste uppdateras varje och en halv månad.

Till exempel kan ett katekinfilter användas i högst en månad, efter denna period blir det värdelöst och kan orsaka en sur lukt.

Bild
Bild

Jonisering . Denna funktion förstås som utsläpp av negativt laddade syrejoner till luften. Man tror att de hjälper till att förbättra immuniteten, öka mental och fysisk aktivitet. Aeroions är syrepartiklar som bär en elektrisk laddning. I den naturliga miljön finns de i stort antal nära vattenfall, vid flodernas, havens och havens sluttningar, samt på sluttningarna av höga berg. Det bör dock noteras att det inte finns några officiellt bekräftade data om det är lämpligt att använda en sådan regim, så många människor känner ingen effekt av jonisering.

Tänk på att vid cancer och vissa andra sjukdomar kan jonisering förvärra tillståndet.

Bild
Bild

Syremättnad . Under detta driftsätt kan helt andra mekanismer antas. Det kan vara en speciell generator som består av två separatorer - i den, genom fysiska metoder, separeras luft i kväve och syre, medan kväve avlägsnas utanför och syre återförs till rummet. I vissa modeller används membran, när luft sugs in behåller de kvävemolekyler och syre passerar igenom.

Bild
Bild

Kolla in utbudet av ytterligare funktioner

  • Nattläge . Detta alternativ är avsett att minska bullret som genereras av luftkonditioneringen genom att minska fläkthastigheten. Dessutom reducerar enheten som arbetar i nattläge lufttemperaturen med ett par grader, vilket simulerar ett kallt ögonblick på natten. Mot morgonen återgår rumstemperaturen till en behaglig nivå för människor.
  • 3D -ström . I det här fallet kan användarna justera riktningen för den kylda luftcirkulationen.
  • Turbo -läge . Denna funktion är nödvändig i situationer där du snabbt måste värma upp eller kyla rummet, medan luftkonditioneringen fungerar med maximal effekt tills de inställda parametrarna uppnås. Detta sker vanligtvis 35% snabbare än normal drift.
  • Avfrostning av utomhusenheten . Alternativet är relevant när du använder luftkonditioneringen under vintersäsongen, när temperaturen utanför fönstret inte överstiger 5 grader.
  • Självdiagnos . Antar en oberoende bestämning av felet.
  • Wi-fi-stöd . I det här fallet är det möjligt att styra klimatutrustning även från en smartphone, men om det finns en bekväm fjärrkontroll är denna funktion inte nödvändig.
Bild
Bild

Den arsenal av alternativ som finns i moderna luftkonditioneringsmodeller är stor. Som regel, ju dyrare strukturen är, desto mer varierar systemet för individuell kontroll över luftkonditioneringen i rummet.

Till exempel har de dyraste modellerna rörelsesensorer, de beräknar hur många människor som är i rummet för tillfället, och baserat på denna parameter justerar de deras prestanda, liksom luftflödets riktning.

Bild
Bild

Energieffektivitet

Effektparametrarna för en kylenhet är ofta förvirrande för icke-tekniska användare, eftersom värdena visar sig vara skrämmande höga. Det finns dock ingen anledning att oroa dig - du behöver bara välja en luftkonditioneringsmodell med en lämplig energieffektivitetsklass. Poängen här är att strömförbrukningen för varje enhet, liksom dess funktionalitet, om än sammankopplade, fortfarande är olika enheter, och deras förhållande indikerar en effektiv eller inte omvandling av elektrisk energi till termisk energi. Två grundparametrar används för att bestämma energieffektiviteten för HVAC -utrustning.

  • EER - officiellt fastställd parameter, som beräknas som förhållandet mellan delningens kylkapacitet och volymen förbrukad elektricitet. Indikatorn är basen för utrustningens klassificering enligt graden av energieffektivitet.
  • POLIS - är lika med förhållandet mellan den alstrade värmen och mängden förbrukad elektricitet. Denna koefficient är som regel något högre än EER, eftersom uppvärmning av kompressorn dessutom används för att producera värme. Förresten, det har förekommit fall då skrupelfria tillverkare, i ett försök att överskatta klassen av sina produkter istället för EER, anger COP i sina reklambroschyrer, vilket inte är korrekt.

Ju mer EER och COP, desto mer effektiv och följaktligen mer ekonomisk kommer splittringen att fungera.

Bild
Bild

För att konsumenterna inte ska bli förvirrade i antal har tillverkarna antagit en alfabetisk klassificering av klimatanordningar enligt energieffektivitetskategorier från "A", som antar maximala parametrar, till "G" - detta är minimiparametern.

Buller

Split bör inte störa det bekväma livet för människor i rummet med dess hum. Den enklaste regeln gäller här: ju tystare luftkonditioneringen fungerar, desto bättre. De flesta modellerna på marknaden kännetecknas av ett buller på 34 dB. I de tystaste modellerna i växelriktargruppen överstiger nivån för det utsända ljudet inte 20 dB . För att förstå om detta är mycket eller lite kan du helt enkelt jämföra indikatorerna med kraven i den federala lagen "On Silence", enligt vilken ljudnivån på natten inte bör överstiga 30 dB.

Så ljudet från klimatteknik med 20 dB kan jämföras med att en väggklocka tickar eller med en persons viskning. Icke -inverter -modeller är högre - de avger från 30 till 45 dB . Detta motsvarar den accepterade standarden, under dagen kommer du helt enkelt inte att märka detta ljud, men på natten kan det störa dig lite.

Bild
Bild

Granska översikt

Genom att analysera kundrecensioner och expertrekommendationer, följande slutsatser kan dras.

  • För en enrumslägenhet, liksom för hus med ett stort antal bostäder, är det bäst att välja väggmonterade delningssystem, sådana konstruktioner är optimala för en mängd olika klimatförhållanden och temperaturfluktuationer. Dessutom presenteras de i ett brett prisklass, så att alla kan välja den optimala modellen, med hänsyn till möjligheterna i sin budget.
  • Det är vettigt att köpa mobila luftkonditioneringsapparater endast för placering i landet eller i de rum där det inte finns möjlighet att hänga upp ett delat system med en extern modul.
  • En kassettluftkonditionering är det bästa valet för utrymmen från 50 m2, för rum med mindre dimensioner bör de inte ens övervägas.
  • Innan du går till affären, gör en lista över de funktioner du faktiskt behöver.
  • Var noga med att kontakta din återförsäljare om de inbyggda filterens livslängd.
  • När du väljer en modell för hemmabruk bör du inte bara vara uppmärksam på kylområdet, utan också på parametrarna för systemets effektivitet. Alla modeller under A -klass kan multiplicera dina elräkningar.
  • Försök inte installera klimatteknik själv. Faktum är att med oprofessionell installation är konstruktionens fullständiga kollaps inte uteslutet. När du väljer ett installationsföretag, se till att det har en licens för att utföra relevant arbete, be om dokument som bekräftar befälhavarens tillstånd att tillhandahålla sådana tjänster.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

kom ihåg det varje luftkonditionering behöver ordentlig och noggrann vård … Filter bör bytas minst en gång var sjätte månad så att patogen mikroflora inte ackumuleras inuti. Tja, kom ihåg att priserna för luftkonditioneringsenheter för ett rum på 20 kvm. m., som regel, börjar från 13-15 tusen rubel. och det kan ta upp till hundratusentals. Detta är dock inte de slutliga kostnaderna du kommer att behöva dra.

Faktum är att installationen av en luftkonditionering kan uppgå till 100% av kostnaden för själva utrustningen, och du måste vara redo för detta avfall om du vill att ditt köp verkligen ska vara användbart för dig och inte gå till garderob "tills bättre tider."

Rekommenderad: