Air Ionizer: Vad är Det? Fördel Och Skada, Val För Hem Och Lägenhet. Hur Fungerar Han? Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Air Ionizer: Vad är Det? Fördel Och Skada, Val För Hem Och Lägenhet. Hur Fungerar Han? Recensioner

Video: Air Ionizer: Vad är Det? Fördel Och Skada, Val För Hem Och Lägenhet. Hur Fungerar Han? Recensioner
Video: 10 Best Air Ionizers 2020 2024, April
Air Ionizer: Vad är Det? Fördel Och Skada, Val För Hem Och Lägenhet. Hur Fungerar Han? Recensioner
Air Ionizer: Vad är Det? Fördel Och Skada, Val För Hem Och Lägenhet. Hur Fungerar Han? Recensioner
Anonim

Alla vet att inomhusluftkvaliteten inte är den bästa idag. De flesta hushållsartiklar, liksom efterbehandlingsmaterial, innehåller ofta skadliga komponenter som släpps ut i miljön. Då och då börjar folk märka att obehagliga lukter dyker upp, vilket även högkvalitativ rengöring inte hjälper till att bli av med. En joniserare hjälper till att förbättra luften i lägenheten.

Vad är det och vad är det för?

Luften som en person andas måste innehålla positivt och negativt laddade partiklar som kallas aeroioner. På grund av närvaron av ett stort antal av de senare kan en person andas med lätthet utan att klaga på att må dåligt . I den naturliga miljön avges luftjoner av växter, men i urbaniserade förhållanden finns det ingen som gör detta. För detta ändamål skapades en speciell enhet som kallas en jonisator.

Bild
Bild

En luftjoniserare är en användbar klimatanordning som hjälper till att rengöra luften från föroreningar . Efter användning av luftrenaren skapas intrycket av en fräsch och bekväm atmosfär, liksom rökföroreningar, bakterier och mikroorganismer elimineras. Denna specialutrustning passerar luftmassor genom sig själv, medan de värms eller kyls, mättar dem med negativt laddade joner. Tack vare allt ovanstående blir luften frisk och ren. För närvarande är många modeller av luftkonditioneringsapparater utrustade med luftrenare.

Människor som regelbundet vill andas hav, bergsluft köper jonisatorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Joniseraren fungerar tack vare de 2 elektronerna som finns inuti, ett högspänningshopp inträffar mellan den senare. Detta schema möjliggör uppkomsten av en koronaladdning, där partiklar som är negativt laddade kommer in i luftmassorna, där de blandas med syre. Som ett resultat av denna åtgärd, på grund av ytterligare elektroner, bildas negativa luftjoner, vilket har en positiv effekt på människokroppen. Luftrenarens huvuddelar inkluderar en strömlikriktare, liksom ett element som gör det möjligt att omvandla växelström till likström. Ytterligare mekanismer som ingår i jonisatorer:

  • en diod eller ultraviolett lampa som låter dig identifiera driftstillståndet;
  • en fläkt som skapar en "jonisk vind";
  • filter som kvarhåller skadliga föroreningar, föroreningar, till exempel rök, smog, damm.
Bild
Bild

Principen för drift av en luftrenare har följande steg:

  • sugning av luftmassor där damm och rök finns;
  • luftbearbetning av elområden;
  • positiv laddning av små partiklar;
  • passerar dem genom ett filter som är negativt laddad;
  • joniseringsprocessen av syremolekyler;
  • kasta negativa element i luften och fylla den med friskhet och renhet.
Bild
Bild

Moderna luftrenare kan arbeta enligt följande principer

  1. Hydrojonisering … I detta fall bildas negativt laddade O2 -partiklar under övergången från en vätska till ett gasformigt tillstånd, medan vattenmolekylen sönderdelas till positivt och negativt laddade hydroioner.
  2. Kollisionell jonisering . En negativt laddad luftjon bildas av kollisionen mellan en neutral syremolekyl och andra partiklar.
  3. Fotojonisering , som är baserad på kollisionen mellan en neutralladdad atom och en ljus foton.
  4. Termisk jonisering . Negativa luftjoner bildas under många kollisioner av elementära partiklar i rörelseprocessen. Denna procedur sker under påverkan av höga temperaturer.
Bild
Bild

Luftjonisatorer som för närvarande produceras kan ha en av flera typer av filter i sin design

  1. Elektrostatisk . Det presenteras i form av ett metallgitter som är positivt och negativt laddat. Dessa är hållbara armaturer som inte behöver bytas ut. För att filtret ska fungera korrekt bör det sköljas med rinnande vatten.
  2. Nera filter . Enheten har förmågan att kvalitativt rengöra luften från allergener, suspenderade partiklar. Det är erkänt som en av de mest effektiva och säkraste. Man bör dock komma ihåg att Nera-filtret måste bytas ut var 3-6 månader.
  3. Kolsyra . Filtret kan eliminera obehaglig lukt, samt behålla stora suspenderade partiklar. Denna enhet kan dåligt fånga upp ljuspartiklar. Filtret måste bytas ut var 3-9 månader.
  4. Fotokatalytisk . Filtret kännetecknas av hög effektivitet och höga kostnader. Luftrening sker i detta fall under påverkan av ultraviolett strålning. Det ändras vart 2-5 år.
  5. Reticulate . Filtret ser ut som ett fint nät som tar bort stora partiklar, som ull och sand, från luften.

Den här enheten anses vara ineffektiv, den behöver inte bytas ut, men den behöver ständig sköljning under rinnande vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördel

Det faktum att användningen av en luftjonisator är fördelaktig för människokroppen är ett obestridligt faktum. Denna åsikt har bekräftats i många studier. Luftrenarens främsta användbara egenskaper:

  • stärka immunsystemet;
  • förbättra cirkulationssystemet;
  • stimulering av aptit;
  • öka hjärnans funktion;
  • ökad effektivitet;
  • bromsa kroppens åldrande;
  • normalisering av arbetet i en persons inre andningsorgan;
  • förebyggande av onkologiska besvär;
  • antiallergisk effekt;
  • minska de skadliga effekterna av prylar.
Bild
Bild

Småbarnsföräldrar undrar ofta om luftrening inomhus. För att begränsa de skadliga effekterna av transport och utsläpp från hushållsapparater, material är det värt att köpa en luftjoniserare. Barnet mår bra av en luftfuktighet på 50-70%. Det kan vara ganska svårt att uppnå detta utan luftrenare, men innan du installerar utrustning i ett rum med ett litet barn är det värt att konsultera en läkare. För ett barn kan en joniserare lösa följande problem:

  • ta bort partiklar från luften som orsakar allergier;
  • stoppa nedgången i immunitet.
Bild
Bild

Under graviditeten är kvinnor mottagliga för olika infektioner som kan lura i miljön. I denna position är det mycket viktigt för representanterna för den vackra halvan av mänskligheten att andas luft som är mättad med syre. Joniseraren utför i detta fall följande funktioner:

  • ökar intaget av 0² i kroppen;
  • ökar kroppens skyddande funktioner;
  • har en gynnsam effekt på nervsystemet, minskar trötthet och huvudvärk.

Experter drog slutsatsen att när man använder en luftrenare är huden mättad med syre, medan dess smärtsyndrom reduceras. Det hjälper till att bli av med hudsjukdomar, utslag, psoriasis. Förutom allt ovanstående accelererar luftrenaren hårväxt, vilket är lämpligt för personer som lider av håravfall och skallighet.

Bild
Bild

Skada

Tillsammans med många positiva aspekter av luftjonisatorns inflytande finns det också negativa. Det finns information om farorna med att använda en luftrenare. Eftersom enheten laddar alla luftpartiklar utan undantag kan damm och bakterier bli ett betydande problem. Skadliga element med den resulterande laddningen har förmågan att spridas runt i rummet, sätta sig på dess ytor, i synnerhet på själva enheten . Denna faktor blir orsaken till utvecklingen av vissa sjukdomar.

Du bör dock inte förtvivla, eftersom det finns en metod för att eliminera detta negativa ögonblick i jonisatorns funktion, och det är ganska enkelt. För att förhindra spridning av dammpartiklar och mikroorganismer i rummet är det värt att göra en våtrengöring av enheten för att inte låta dammpartiklar ligga kvar ovanpå.

Av denna anledning rekommenderar experter inte att slå på jonisatorn när människor är i rummet, särskilt om rummet är för smutsigt och dammigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanstående princip kan orsaka spridning av infektioner som överförs av luftburna droppar. Följaktligen, om det finns en sjuk person i huset, kommer sannolikt också resten av de närvarande att bli sjuka, för med hjälp av en luftrenare kommer bakterier snabbt att sprida sig i rummet. I vissa modeller av joniseraren finns det en elektrostatisk utfällare, vilket gör det möjligt att arbeta i närvaro av en person i rummet. Sådana modeller är dyrare, men mer effektiva och säkrare än andra.

En annan varning, som är förknippad med jonisatorns funktion, är risken för att drabbas av cancer . Enheten i sig orsakar inte utvecklingen eller förekomsten av denna sjukdom, men redan sjuka ska inte använda den. Anledningen till förbudet är att luftjoner kan påskynda ämnesomsättningen, samtidigt som de ger näring åt vävnader. Följaktligen kommer maligna celler att växa i hög takt.

Bild
Bild

Bland annat leder en accelererad metabolism till en ökning av människokroppens temperatur, vilket framgår av läkares åsikt. Det finns kända fall av personlig intolerans mot joniseraren av kroppen. Det rekommenderas inte att installera enheten i följande situationer:

  • närvaro i rummet av spädbarn som inte har fyllt ett år;
  • bronkial astma i det akuta stadiet;
  • period efter operationen;
  • cirkulationsstörningar i hjärnan;
  • med reumatoid artrit, lunginflammation, eksem i andningsorganen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Liksom alla andra typer av teknik kan joniseraren vara av olika slag. Från ett stort sortiment kan du välja både vägg- och golvversioner. Enligt de typer av joner som den producerar är enheten uppdelad i dessa typer.

  • Bipolär, som avger 2 typer av fördelaktiga joner.
  • Unipolär, som avger extremt positivt eller negativt laddade partiklar. Denna typ av enhet har en timer i sin design, som förhindrar bildandet av en överdriven mängd lika laddade joner som kan skada en person.

Enligt luftflödets beskaffenhet kan hushållens ozonisator vara enligt följande

  • Aktiv när det användbara flödet av luftjoner riktas med hjälp av en fungerande fläkt. Olägenheten för denna enhet kan bero på dess buller.
  • Passiv som fungerar utan fläkt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Valet av luftjonisatorer bör behandlas med särskild uppmärksamhet. Idag, bland det stora utbudet, kan de bästa modellerna urskiljas.

" Joneffekt " Det används för att skapa en trevlig luftig atmosfär i ett vardagsrum eller kontor. Joniseraren kan ge den optimala andelen negativt laddade luftjoner, vilket är typiskt för de bästa havs- och bergsorterna. Denna apparat har en inbyggd ekonomisk armatur som försiktigt belyser rummet. Det elektriska fältet "Jon-effekt" har förmågan att eliminera dammpartiklar, föroreningar och mikrober från luften.

Bild
Bild

" Snöflinga " anses vara en av de mest effektiva sfäriska luftrenarna. Var och en av joniseringsnålarna kännetecknas av en bollriktning inåt. När du använder enheten är skador och skador praktiskt taget uteslutna. Joniseraren rekommenderas att användas för behandling och förebyggande av sjukdomar i andningsorganen, cirkulationssystemet och hjärnan.

Det används ofta för installation i bostäder, industri och sjukvårdslokaler. Den positiva effekten av att använda ljuskronan vid behandling av bronkiala, lungsjukdomar samt smärtsamma fenomen noteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Super Plus Eco-S ". Denna enhet kan göra luftmassorna i lägenheten rena genom att avlägsna från dem vegetationspollen, svampsporer, vitala element i djur och kvalster, samt damm, rök och tungmetallpartiklar. Denna kompakta enhet kan mätta luften med renhet, vilket gör den uppfriskande. "Super Plus Eco-S" kännetecknas av användarvänlighet, liksom närvaron av flera lägen och frånvaron av behovet av förbrukningsvaror.

Bild
Bild
Bild
Bild

Xiaomi SmartMi Air System kombinerar moderiktig design och funktionalitet. Denna jonisator kan perfekt passa in i vilken inredning som helst. Denna modell av luftrenaren kännetecknas av lågt ljud och bra prestanda. Enheten kan användas för rum med stora dimensioner, liksom i små rum. "Xiaomi SmartMi Air System" är anpassat för att fungera non-stop hela dagen. Mycket effektiv filtrering och rening av luftmassor tillhandahålls av ett trestegs filtreringssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

" Super-Plus BIO ". En modern enhet för att rena luften i ett rum, som är baserad på en elektrostatisk metod för att accelerera partiklar som laddas. Med hjälp av enheten injiceras luftmassor med skapandet av en jonisk vind. Luften strömmar sedan genom magnetiserade metallfilter. Resultatet av jonisatorns arbete är att rengöra luften i rummet och ta bort damm, rök, ull och andra föroreningar från det. Enheten fungerar i flera lägen, så att användaren kan styra intensiteten i dess funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polaris . Denna ultraljudsfuktare kan fungera på ett område på cirka 30 m2. Enheten kan fungera utan avbrott i 10 timmar, medan den regleras av mekaniska omkopplare. Fördelarna med denna typ av teknik inkluderar små dimensioner, modern design, lågt ljud och låg kostnad. Bland bristerna kan man peka ut otillräcklig ström för ett stort område i rummet, bristen på fixering av den övre delen med vätska.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Effluvion " Är ett märke av jonisatorer som kan skapa luft in i rummet, vilket kommer att vara optimalt för ett normalt mänskligt liv. Dess användning hjälper till att normalisera ämnesomsättning, blodtryck, minska trötthet och göra kroppens motståndskraft mot infektioner mer motståndskraftig. Beroende på modell av enheten renas luften från föroreningar inom 10-20 minuter.

Bild
Bild

Altai Är en enhet som kombinerar ozonisering och jonisering. Enheten kännetecknas av användarvänlighet, automatiskt ozoniseringsstopp, kraft och lång livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vitek Är en ultraljudsfuktare som har en joniseringsfunktion. Det kännetecknas av närvaron av en automatisk avstängning, det finns en nattbelysning och en touchkontrollpanel. Negativt laddade joner som avges av enheten kan ha en fördelaktig effekt på människors hälsa och eliminera obehaglig lukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Atmos Life . Denna joniserare tar bort damm, tobaksrök, virus från luften. Enheten kan desinficera luften. Joniseraren är kompakt, lätt och enkel att installera. Samtidigt fungerar Atmos Life tyst och förbrukar lite energi. Utrustningen innehåller så viktiga funktioner som aromatisering, ozonisering och jonisering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För att välja en bra kraftfull jonisator för en lägenhet, hemma, bör du följa rekommendationer från experter. Det första steget är att bestämma syftet med köpet. För att bibehålla friskhet och renhet i luften, förbättra kroppens fysiska tillstånd och prestanda, kan du ge företräde åt en enkel luftrenare som producerar en minsta volym ozon och är utformad för ett litet rum.

Allergiker och astmatiker bör köpa saltlampor till sig själva, som fungerar med mildhet och inte avger ozon . Om du behöver installera en jonisator i ett rökrum, bör du ge företräde åt en enhet med ett inbyggt elektrostatiskt filter som avger ozon.

Endast sådan utrustning kan eliminera tobakslukt, och det behöver inte byta filter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om rummet är för dammigt är det värt att använda luftrenare utrustade med Nera -filter. Dessa enheter är bättre än andra på att bekämpa dammpartiklar, samtidigt som de avger en liten mängd ozon. När du väljer en jonisator bör du vara uppmärksam på dess ljudnivå. Apparater med inbyggd fläkt anses vara bullriga men avger lite ozon. Enheter utan fläkt fungerar däremot tyst medan de avger mycket ozon. Innan du köper denna typ av utrustning bör du också vara uppmärksam på följande punkter:

  • koncentrationen av joner som avges av apparaten - den optimala mängden anses vara från 400 till 500 enheter per kubikcentimeter;
  • måtten på rummet där jonisatorn kommer att installeras;
  • tillåten mängd ozon som släpps ut;
  • drifttiden då luften i rummet blir ren och fräsch;
  • närvaron av räknare, sensorer, indikatorer, en kontrollpanel på enheten, med hjälp av vilken det blir lättare att styra joniseraren.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användarmanual

Ägare av jonisatorer bör komma ihåg att de endast ska användas i enlighet med bruksanvisningen. Utrustning av denna typ ersätter inte hela ventilationen av rum; det är värt att slå på luftrenaren endast med fönstren stängda. Det bästa alternativet skulle vara att använda joniseraren i 30 minuter i ett tomt rum . Du måste placera luftrenaren på ett bekvämt ställe, inte nära en person, på ett avstånd av 100 till 300 centimeter.

Rök inte när enheten är på, eftersom ett stort antal skadliga föreningar kommer in i lungorna.

Bild
Bild

Granska översikt

Många människor har redan blivit ägare till luftjonisatorer. Enligt feedback från användarna av denna enhet kan man dra slutsatsen att enheten aktivt rengör luften i rummet och eliminerar obehaglig lukt. Det har också en stor effekt på människors hälsa, underlättar andningen och eliminerar nästäppa.

En hushållsjoniserare är en modern enhet som, förutom stora fördelar, kan skada en person . För detta ändamål är det värt att noga överväga valet av den enhet som skulle vara mest lämplig för användning i rummet. Genom att köpa rätt jonisator kan du räkna med att förbättra inomhusklimatet och förbättra invånarnas välbefinnande.

Rekommenderad: