Jonisatorer: Vad är Det? Bipolär Och Unipolär Jonisk Luftrenare. Deras Schema. Hur Fungerar De?

Innehållsförteckning:

Video: Jonisatorer: Vad är Det? Bipolär Och Unipolär Jonisk Luftrenare. Deras Schema. Hur Fungerar De?

Video: Jonisatorer: Vad är Det? Bipolär Och Unipolär Jonisk Luftrenare. Deras Schema. Hur Fungerar De?
Video: VAD ÄR BIPOLÄR SJUKDOM? - Ångestskolan 2024, April
Jonisatorer: Vad är Det? Bipolär Och Unipolär Jonisk Luftrenare. Deras Schema. Hur Fungerar De?
Jonisatorer: Vad är Det? Bipolär Och Unipolär Jonisk Luftrenare. Deras Schema. Hur Fungerar De?
Anonim

Joniseraren är en populär elektrisk apparat och används ofta både i produktionen och i vardagen. Enhetens höga popularitet beror på dess förmåga att avsevärt förbättra kvaliteten på vatten och luft och bidra till skapandet av ett gynnsamt mikroklimat.

Bild
Bild

Vad det är?

Joniseraren presenteras i form av en speciell anordning som genererar joner genom att separera dem från atomer och molekyler . Väl i luften ändrar dessa partiklar dess sammansättning och gör den så nära havet eller skogen som möjligt.

Joniserad luft har den mest fördelaktiga effekten på en persons välbefinnande, förbättrar märkbart humöret och lindrar trötthet. Detsamma gäller vatten: joniserad vätska, som kommer in i människans mage, har en positiv effekt på inre processer, förbättrar aptiten och ökar kroppens motståndskraft mot infektioner.

Bild
Bild

Den enklaste joniseraren består av följande delar:

  • en likriktare som omvandlar växelström till likspänningsström;
  • diod eller joniskt styrsystem som ställer in och bibehåller erforderlig ström och spänning;
  • en utsändande anordning tillverkad i form av tunna metallnålar, på vilka en puls genereras, vilket leder till frisättning av elektroner;
  • en fläkt som blåser joner in i det omgivande området och främjar deras jämnare fördelning.
Bild
Bild

Dessutom är många luftjonisatorer utrustade med ett alternativ för att ta bort damm, smog och pollen från luften, för vilka de är utrustade med specialfilter. Sådana anordningar kallas ofta luftrenare med luftjoniseringsfunktion . När det gäller vattenjonisatorer är de utrustade med ett multilevel filtreringssystem och är utrustade med ultravioletta lampor som fungerar som ett desinfektionsmedel. Med hjälp av dessa enheter renas vatten nästan helt från tungmetaller, skadliga suspensioner och kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jonisering i vattenapparater uppnås tack vare titan- och platinaplattor genom vilka en elektrisk ström passerar . Detta leder till förekomsten av redoxreaktioner, vilket resulterar i separering av vatten i sura och alkaliska medier. Som ett resultat är det möjligt att få ett ämne som kan döda bakterier och ha en läkande effekt på kroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområdet för jonisatorer är ganska brett. De är använda för att förbättra luftkvaliteten i bostäder och industrilokaler , där de, under påverkan av jonisering, lockar rök, bakterier, damm och andra fina partiklar till den positiva elektroden. Som ett resultat av det sätter de listade fastämnena sig på väggar och tak, och luften blir ren och frisk.

Regelbunden användning av joniseraren kan leda till sval kylning av rummet och snabb nedsmutsning av väggarna

När det gäller vattenjonisatorer används de aktivt för att rengöra pooler, för att få "levande" och "dött" vatten, för att tvätta akvarier och rena industriellt avlopp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

De enklaste hushållsjonisatorerna fungerar enligt följande princip: de skapar en ström av obundna elektroner, som i sin tur kombineras med neutrala syremolekyler i luftmassorna. Resultatet av en sådan kombination är joniseringen av den senare.

Processen blir möjlig tack vare de nålformade stavarna som elektrifierar utrymmet runt dem och genererar fria elektroner. Stavarna elektrifieras på grund av tillförsel av likström till dem, vars närvaro tillhandahålls av en likriktare. När de är fria, lockar elektroner omedelbart syremolekyler och bildar en stark bindning med dem. Som ett resultat bildas negativt laddade joner, som har en fördelaktig effekt på kroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Driftschemat för vattenjonisatorer är något annorlunda . Så vattnet som passerar genom enheten rengörs först från skadliga föroreningar och matas sedan till plattorna som är under elektrisk ström. Som ett resultat sker rörelsen av alkaliska joner av magnesium, kalium och mangan till den negativa elektroden, vilket leder till vattenmättnad med dessa ämnen.

Samtidigt skapas antioxidanter - grupper med en negativ laddning som har en positiv effekt på människors hälsa. Resultatet av den pågående reaktionen är bildandet av alkaliskt vatten. Däremot lockas sura ämnen som brom, fosfor och klor till den positiva elektroden, vilket skapar surt vatten.

Förutom separationen i "levande" och "dött" vatten, ändrar jonisatorn vätskans struktur radikalt. Detta uppnås genom att krossa vattenkluster med 12-16 molekyler i mindre föreningar, inklusive högst 6 molekyler. Som ett resultat tränger de fördelaktiga ämnena i vattnet snabbare in i kroppens celler och är mycket effektivare för att ta bort gifter från det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördel och skada

Trots att de första jonisatorerna uppfanns för cirka 100 år sedan, tvister om lämpligheten av deras användning pågår än idag … Anhängare av enheten hävdar att förutom att rena luften från damm, tobaksrök och skadliga föroreningar kan den förstöra bakterier, minska statisk elektricitet, öka kroppens motståndskraft mot sjukdomar, öka aptiten, lindra sömnighet under dagen, aktivera tankeprocesser, hjälper till att minska trötthet och rensa luftvägarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Motståndare till användning av enheter hävdar att med långvarig drift av joniseraren blir alla partiklar i rummet elektrifierade och sätter sig i form av damm på golvet, väggarna, taket, möbler och kläder. Ackumuleringen av stora mängder damm är särskilt märkbar direkt nära joniseraren själv, vilket får oss att tro på äktheten av detta uttalande.

En utväg från denna situation kan vara daglig våtrengöring av rummet, samt att slå på joniseraren under en kort tid. Det är bättre för människor att lämna rummet under driften av enheten.

Bild
Bild

En annan negativ punkt är försämringen av välbefinnande och fysiskt tillstånd hos de närvarande när enheten används för länge. Detta förklaras av en ökning av koncentrationen av ozonmolekyler som bildas under jonisatorns drift.

Dessutom bidrar luftjonisering till snabb överföring av infektion från en sjuk person till en frisk person, vilket återigen bekräftar behovet av att lämna rummet när enheten slås på. Det rekommenderas inte heller att slå på jonisatorn under lång tid i ett torrt rum, eftersom dess drift kan leda till en ökning av statisk elektricitet.

Även om det enda obestridliga faktumet med fördelarna med jonisatorer är en förbättring av luftkvaliteten och en förändring av vattens mineralsammansättning. Om hälsoförbättring kan vi säga följande: en direkt terapeutisk effekt som ett resultat av enhetens påverkan på människokroppen har inte bevisats hittills.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Jonisatorer klassificeras enligt flera kriterier, vars huvudsakliga är polariteten hos luftjonerna som genereras av enheterna. Enligt detta kriterium särskiljer man unipolära och bipolära modeller, vars skillnad är i jonernas laddning.

Unipolära jonisatorer kan generera extremt negativt laddade luftjoner. Sådana modeller används ofta i rum med en stor mängd elektrisk utrustning. Partiklar med negativa laddningar motverkar effektivt det stora antalet positiva joner som resulterar från arbetet med många tekniker i ett slutet utrymme.

Bild
Bild

Bipolära jonisatorer , till skillnad från unipolära, kan de generera både negativa och positivt laddade joner. Sådana enheter köps för hemmabruk och installeras ofta i sovrum, där förekomsten av joner av båda polariteterna är viktig. Bipolära modeller är också lämpliga för installation på kontor och företag, där de effektivt hanterar neutralisering av dammpartiklar och fräschar upp luften. De flesta enheterna har ett modernt utseende, är utrustade med en fjärrkontroll och förbrukar minimalt med el.

Bild
Bild

Nästa kriterium för klassificering av jonisatorer är hur syremolekyler joniseras. På grundval av detta är de indelade i ultravioletta, vatten-, värme-, radioisotop-, corona-, plasma- och elektro-effluvialmodeller.

Ultravioletta enheter arbeta med principen om alfa, beta, gamma och röntgenstrålning, som kan generera joner. Sådana modeller används i medicinska institutioner för antibakteriell behandling och rening av dricksvatten. Dessutom främjar ultravioletta jonisatorer snabbare härdning av lack, hartser och polymersubstanser, men denna effekt är inte baserad på jonisering, utan på effekten av fotoner som förstör molekylerna i de bestrålade ämnena och leder till effekten av förstörelse av ytskikt.

Det måste dock komma ihåg att på grund av bildandet av en stor mängd ozon och kväveoxid är ultravioletta jonisatorer uteslutande avsedda för yrkesverksamhet och är inte lämpliga för hushållsbruk.

Bild
Bild

Vattenjonisatorer under sitt arbete avger de en viss mängd ozon, vilket, när det kolliderar med vattenmolekyler, bidrar till att elektriskt laddat vattendamm uppträder. Användningsområdet för hydrojonisatorer är ganska specifikt och är begränsat till produktion av medicinerade elektroaerosoler med fin dispersion av preparat.

Bild
Bild

Termiska jonisatorer börjar verka på grund av uppvärmning av tråden, vilket leder till bildandet av fria elektroner. De fäster i sin tur syremolekyler för att bilda negativt laddade luftjoner.

Bild
Bild

Radioisotop -jonisatorer De används i branddetektorer, där, tack vare jonisering, joner av absorptionspartiklar - rök, gaser och aerosoler - känns igen. Om den finns, ökar luftens konduktivitet och sensorn ger ett ljudlarm.

Bild
Bild

Corona -jonisatorer arbeta på principen om blixtnedslag och kan skapa särskilt kraftfulla urladdningar. Som ett resultat bildas ett stort antal fria elektroner, som i kombination med syre genererar ett stort antal negativa joner. Det är de bipolära koronajonisatorerna som rekommenderas för användning i bostadslokaler och uppfyller alla hygien- och säkerhetsstandarder.

Bild
Bild

Plasma -jonisatorer funktion på grund av förbränning av alkohol i ett metallkärl genom vilket ström passerar. Syre som frigörs under förbränningen kombineras med elektroner som genereras genom passage av elektricitet genom kärlet och bildar negativa luftjoner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrofluviala jonisatorer utrustad med skarpa nålar under högspänning. Som ett resultat genereras ett stort antal fria elektroner vid deras spetsar, som i kombination med syremolekyler bildar negativt laddade aerojoner.

Som ett exempel på jonisatorer av denna typ kan vi betrakta Chizhevsky -ljuskronan, som utan några biverkningar, till exempel utsläpp av radioaktiva partiklar, bildning av ozon eller hydroperoxider, joniserar luften i rummet perfekt och fräschar upp den något.

Bild
Bild

Ett annat klassificeringskriterium är enheternas användningsområde. På denna grund, skilja luft- och vattenmodeller.

Luftmodeller

Sådana anordningar används för luftjonisering och är av aktiv och passiv typ . De första är utrustade med en fläkt som med våld sprider jonerna i rummet. De andra har ingen fläkt och fungerar tyst medan de visar en hög koncentration av joner direkt nära själva enheten, i andra delar av rummet är det märkbart lägre.

Bild
Bild
Bild
Bild

På installationsplatsen finns luftjonisatorer tillgängliga för hushåll, industri, medicin och bil . Den första och andra är avsedda att användas i industri- och bostadslokaler, den tredje har en smal specialisering och används på medicinska institutioner, och de senare är installerade i bilinteriörer och drivs av en cigarettändare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När man överväger luftjonisatorer kan man inte låta bli att nämna modeller för kylskåp som kan döda skadliga mikroorganismer och ta bort obehaglig lukt från fisk, kött och vitlök. Kylskåp är kompakta och drivs med batterier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenjonisatorer

Enheterna är utformade för desinfektion av dricksvatten och dess separering i surt och alkaliskt. Den senare funktionen är särskilt värdefull och används vid behandling av olika sjukdomar.

Alkaliskt vatten är särskilt användbart för människor. Det antas förbättra blodets tillstånd och ta bort nedbrytningsprodukterna av mjölksyra.

De mest avancerade modellerna kan dessutom berika vatten med silverjoner, varefter det blir lämpligt inte bara för att dricka, utan också för behandling av medicinska instrument och icke-purulenta sår

Enligt joniseringsmetoden är vattenanordningar uppdelade i genomströmnings- och lagringsanordningar . De första är anslutna till vattenförsörjningen och arbetar med vätskan "i realtid". De senare är ett kärl med en skål, i vilken vatten hälls manuellt och används endast vid slutet av bearbetningstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Den moderna marknaden erbjuder ett brett utbud av luft- och vattenjonisatorer. Nedan följer en översikt över populära modeller från kända tillverkare, vars positiva recensioner är vanligare på Internet.

Polaris välkänd för den ryska konsumenten. Företaget ligger i Kina och tillhandahåller hushållsapparater till många länder i världen. Som ett exempel, överväga en stationär luftrenare-joniserare. Polaris PPA 0401i , kan arbeta inomhus upp till 30 kvm.

Modellen har en effekt på 40 W, är utrustad med en timer och en fjärrkontroll och är utrustad med kol-, luft- och fotokatalytiska filter. Enhetens vikt är 2,8 kg, kostnaden är 1300 rubel, garantin är 1 år.

Bild
Bild

Ryska företaget Tion är engagerad i produktion av renare, luftfuktare och luftjoniserare och har etablerat sig väl bland konsumenterna. Som ett exempel, överväga modellen Tion Clever , som är en luftrenare med joniseringsfunktion. Enhetens strömförbrukning är 35 W, ljudnivån överstiger inte 40 dB, området för det servade rummet är 20 kvm.

Modellen är utrustad med tre filter, inklusive ett modernt HEPA-filter, ozoniserar rummet perfekt och är utrustad med en självdiagnostisk funktion. Så själva enheten kommer att varna sina ägare om behovet av regelbundet underhåll 30 dagar i förväg. Joniseraren desinficerar luften, förstör sporer av svamp och dammkvalster och är avsedd att användas av allergiker . Enheten väger 12 kg och kostar 4990 rubel.

Bild
Bild

Kinesiska tillverkaren Xiaomi är engagerad i produktion av kvalitetsprodukter, som presenteras i en mängd olika på hemmamarknaden. Tänk till exempel på en biljonisator CleanFly Car Anion luftrenare M1 , som fungerar helt tyst och tar bort damm och främmande lukt från kupén. Enheten är utrustad med en digital display, mättar luften med anjoner och är utrustad med inbyggda sensorer som inte bara mäter temperatur och luftfuktighet utan även koncentrationen av skadliga partiklar i luften. Modellen har ett kraftfullt batteri som garanterar 10 timmars drift av enheten med motorn avstängd, och kostnaden är 7300 rubel.

Bild
Bild

Populära företaget Vitek producerar högkvalitativa och billiga jonisatorer. Till exempel har en ultraljudsfuktare med luftjonisering en effekt på 55 W, är utrustad med en hastighetsregulator och kan servera rum upp till 35 kvadratmeter. Priset på modellen är 5590 rubel.

Bild
Bild

Sydkoreanska företaget Allsbon producerar ett stort antal jonisatorer, inklusive de som är avsedda för vattenbehandling. Alltså en alkalisk jonisator Allsbon dion blå har en patron med sju reningsgrader, en regulator för justering av pH -nivå av surhet, skydd mot spänningsstötar och kan fungera i fyra lägen. Detta låter dig ge renat vatten med hjälp till små barn och använda det för medicinska ändamål. Produktens produktivitet är 2 l / min., Effekt - 230 W, vikt - 5 kg, kostnad - 49 500 rubel.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

För att enheten ska fungera länge och dess arbete var användbart och säkert, ett antal enkla regler måste följas:

  • det är omöjligt att använda joniseraren konstant, enheten ska slås på en gång om dagen i 20-50 minuter;
  • du bör inte närma dig en arbetsenhet närmare än en meter;
  • det är förbjudet att slå på jonisatorn i närvaro av barn under 1 månad;
  • att slå på jonisatorn måste varvas med våtrengöring av rummet;
  • rökning i ett rum med en fungerande jonisator är oacceptabelt;
  • det rekommenderas inte att använda enheten vid luftfuktighet över 80%.

Rekommenderad: