Ozonisator Och Jonisator: Hur är De Olika Och Vad är Bättre Att Välja?

Innehållsförteckning:

Video: Ozonisator Och Jonisator: Hur är De Olika Och Vad är Bättre Att Välja?

Video: Ozonisator Och Jonisator: Hur är De Olika Och Vad är Bättre Att Välja?
Video: Energiformer 2024, April
Ozonisator Och Jonisator: Hur är De Olika Och Vad är Bättre Att Välja?
Ozonisator Och Jonisator: Hur är De Olika Och Vad är Bättre Att Välja?
Anonim

Många av oss tänker sällan på den rena luften i vår egen lägenhet. Denna viktiga aspekt av det dagliga livet har dock en betydande inverkan på vår hälsa och välbefinnande. För att förbättra luftkvaliteten uppfanns en ozonisator och en jonisator. Hur skiljer de sig åt, vad är bättre att välja för hushållsbruk?

Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprungshistoria

Om du fördjupar dig i historien om skapandet av enheter, dök den första informationen om användningen av enheter upp 1857. Den första prototypen skapades av Werner von Siemens. Men det tog cirka 30 år att få patentet. Nikola Tesla fick patent för att skapa en ozonisator, och 1900 började enheten produceras för medicinska institutioner.

Enheter användes i de flesta fall för desinfektion av vatten och eteriska oljor . Tesla skapade 1910 ett ganska omfattande utbud av modeller, vilket gjorde det möjligt att i stor utsträckning använda denna enhet för medicinska ändamål. Förslaget att mätta luften med joner kom 1931 från den sovjetiska forskaren Chizhevsky. Han talade först om de fördelaktiga effekterna av joner i luften.

Den första enheten såg ut som en ljuskrona, hängde i taket och fick namnet "Chizhevskys ljuskrona".

Bild
Bild

Enhetens princip var enkel. Enheten innehöll joniserande elektroder, mellan vilka en spänning uppstod. När de utsattes för en elektrisk urladdning kolliderade elektroner och ersatte de "extra" elektroderna och bildade därmed negativa eller positivt laddade joner . Detta gjorde det möjligt att mätta luften med joner, med andra ord, att jonisera den. För närvarande skapar alla jonisatorer negativa joner, eftersom deras fördelar är högre än positiva.

Hur enheterna fungerar

En enhet som en ozonisator installerades tidigare endast på sjukhus eller sanatorier. I vissa företag installerades också en sådan enhet ibland för sanitära ändamål. Funktionsprincipen bygger på skapandet av ozonmolekyler genom verkan av en elektrisk urladdning på en nål. Enheter är som regel utrustade med effektregulatorer, med hjälp av vilka det är möjligt att kontrollera doseringen av ozonförsörjningen. Det finns två typer av ozonatorer, en av dem är baserad på en elektrisk urladdning, den andra på en tyst elektrisk urladdning.

Ionisatorns funktion liknar i sin essens principen för ozonisatorns funktion . Först när strömmen appliceras sugs luften in av fläkten, och när luft passerar genom detta fält erhålls joner med en negativ laddning, därför får vi luft vid järnutgången från enheten.

En signifikant skillnad i driftsprinciperna är att i jonisatorn appliceras strömmen på volframplattan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar med joniseraren

Enheten gör det möjligt att rena luften, men skillnaden från ozonisatorn är att den inte kan förstöra mikrober.

Fördelar:

  • enkel kontroll;
  • tar bort damm från luften;
  • minskar mängden allergener i luften;
  • främjar god sömn;
  • bekämpar obehagliga lukter;
  • hjälper till att förbättra hälsan;
  • mättar syremolekyler med joner;
  • kompakt.
Bild
Bild

Användningen av enheten har en positiv effekt på en persons allmänna välbefinnande och bromsar åldringsprocessen i kroppen. Bland de många fördelarna har enheten dock ett antal nackdelar:

  • ett elektromagnetiskt fält visas runt enheten;
  • filter av modeller är svåra att rengöra.
Bild
Bild

För- och nackdelar med ozonisatorn

Huvudsyftet med denna enhet kan betraktas som luftdesinfektion. Därför har enheten ett antal fördelar:

  • tar bort små insekter;
  • rengör luften från främmande lukt;
  • luftrening från damm och allergener;
  • avlägsnande av virus i luften;
  • ozon är ett miljövänligt ämne;
  • förstör svampar och mögel;
  • har en positiv effekt på graden av njurmetabolism;
  • ökar tidvattenvolymen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men när du köper den här enheten hemma, bör du också komma ihåg den negativa sidan:

  • du behöver ständig övervakning av mängden ozon i luften;
  • med en ökad nivå av ozon förvärras hälsotillståndet.

Den säkra koncentrationen av ozon i luften för människor är cirka 0, 0001 mg / l. Eftersom det är en instabil gas beror dess koncentration direkt på rummets behandlingstid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetsdriftsregler

Ozonisatorn bör användas i torra rum under normala temperaturförhållanden. Var noga med att se till att ingen fukt kommer på enheten och försök att undvika att vara i rummet medan enheten är i drift. Om detta villkor inte kan uppfyllas bör ett vått bandage läggas på näsan och munnen. Den genomsnittliga handläggningstiden är cirka 10 minuter, i lokaler efter renovering 30 minuter. Det är nödvändigt att komma in i rummet efter bearbetning tidigast en halvtimme senare. Ozon sönderfaller på cirka 10 minuter och förvandlas till syre medan det genererar värme.

När du använder joniseraren bör enheten installeras på ett avstånd av minst 1 meter från personen . Innan du använder enheten, fukta rummet lätt och stäng alla fönster. Det rekommenderas inte att vara inomhus under de första 15 minuterna av enhetens drift.

Filtren bör rengöras regelbundet, eftersom dammpartiklar lägger sig på alla ytor efter jonisatorns funktion.

Bild
Bild

Vilken är bäst?

För att välja en enhet för dig själv måste du bestämma vilket syfte du eftersträvar när du köper en enhet, eftersom syftet med dessa enheter skiljer sig åt i deras funktionalitet. Om du bara vill förbättra din hälsa och skapa ett trevligt inomhusklimat, räcker det med att begränsa dig till köp av en jonisator . Men om du planerar att rengöra ditt hem från virus och mikrober, bör du välja en ozonisator.

För närvarande förändras marknaden ständigt och universella enheter säljs som kombinerar båda enheternas funktioner. Det är också värt att komma ihåg om säkerhetsåtgärder när du köper enheter, eftersom felaktig användning av ozonisatorn kan vara dödlig, medan användningen av joniseraren är praktiskt taget säker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnaden mellan enheterna är att det också är möjligt att använda joniseraren när en person är i rummet, medan detta är omöjligt med ozonisatorn.

Efter att ha bearbetat luften med joner skapas känslan av att vara vid havet eller i ett bergsområde . Därför lindrar sådan luft perfekt trötthet och stress, tonar nervsystemet. Jonisatorn ska användas på kontor där det finns en stor ansamling av damm och tillgången till ren frisk luft är begränsad. Vissa modeller kan användas i bilar och fungerar från en anslutning till en cigarettändare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

En viktig punkt när du köper dessa enheter för användning är valet av en kvalitet och pålitlig tillverkare. Detta garanterar att någon av enhetens modeller fungerar korrekt och inte skadar din hälsa. En av de ledande tillverkarna av ozonisatorer är Ozonbox . Alla företagets produkter är noggrant testade och har certifikat om överensstämmelse. Kostnaden för enheten är ganska hög och går inte under 80 euro. Detta beror på att denna produkt uppfyller alla nödvändiga egenskaper och kommer att fungera i många år.

Bild
Bild

En översikt över ozonisatorn-joniseraren väntar dig vidare.

Rekommenderad: