Gör-det-själv-ozonator: Scheman För Att Göra En Luft-ozonisator Av Olika Material. Användningen Av Hemgjorda Ozonisatorer

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-ozonator: Scheman För Att Göra En Luft-ozonisator Av Olika Material. Användningen Av Hemgjorda Ozonisatorer

Video: Gör-det-själv-ozonator: Scheman För Att Göra En Luft-ozonisator Av Olika Material. Användningen Av Hemgjorda Ozonisatorer
Video: Krisenvorsorge - Ozon zur Trinkwasserdesinfektion 2024, April
Gör-det-själv-ozonator: Scheman För Att Göra En Luft-ozonisator Av Olika Material. Användningen Av Hemgjorda Ozonisatorer
Gör-det-själv-ozonator: Scheman För Att Göra En Luft-ozonisator Av Olika Material. Användningen Av Hemgjorda Ozonisatorer
Anonim

Ozonisatorer används för att producera ozon från fritt syre i luften. Industriella ozonisatorer har inte alltid den deklarerade effektiviteten, dessutom kombineras de med jonisatorer som tar på sig luftrenarens funktioner från damm. Enheten måste först och främst utföra den huvudsakliga funktionen som tilldelas den i sin helhet. Att göra en enhet med egna händer kan avsevärt minska dina kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det enklaste konstruktionsschemat

I det enklaste fallet är ozonisatorn en högspänningsgenerator, vars utgångsgaller blåses av en separat fläkt. En säkring måste ingå i kretsen för att skydda nätverket och kabeln från skador på grund av kortslutning . Enheten förbrukar mycket mindre energi, till exempel elspisar, vilket innebär att en säkring på 0, 5 eller 1 ampere släcks helt.

Galler (eller kontur) - bandlinje på ett keramiskt dielektrikum , svagt glödande med en liten koronaurladdning, joniserande och ozoniserande av luften. Fläkten låter denna krets (och generatorkortet) svalna - korrekt, utan att störa tekniken.

Den monterade enheten kan fungera under en lång tidsperiod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetens princip

För ozonproduktion behövs inte den högsta spänningen - bara några kilovolt. Det är inga problem att få tiotals kilovolt eller till och med 100 kV, men ozonering kommer att åtföljas av en stark koronautsläpp ., vilket är oacceptabelt i hemmiljö - det kan orsaka brand i enheten och brand.

Bild
Bild

Klara moduler

Den enklaste brädan kostar cirka $ 5. Sändaren själv kan anslutas till högspänningskablar med höghållfast elektrisk isolering. Den optimala genomströmningen av enheten är upp till 200 mg rent ozon per timme . Olika högspänningskort är konstruerade för strömförsörjning från 5 eller 12 V (utan strömförsörjningsenhet), vilket tillåter ozonisering av luften i en bil eller ett stängt tält från ett externt PowerBank-batteri.

Själva pulsomvandlaren, vid omvandling av lågspänning till kilovolt, förbrukar från 8 watt effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemmagjord omvandlare

AC-nätspänning kan omvandlas till högspänning med hjälp av en bilens tändspole som en steg-upp-transformator. En omvandlare med en likriktare är placerad framför den, som omvandlar strömfrekvensen från 50-60 Hz, säg till 25 kHz - som i en mobiltelefonladdare. Om det inte vore för hög (supersonisk) frekvensgenerator hade enhetens dimensioner blivit imponerande och tunga, som den inbyggda nätaggregatet i en sovjetisk bandspelare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering av sändaren

Om det inte var möjligt att få en keramisk isolator, kommer den att ersättas av vanligt fönsterglas. Du kan också använda textolite, varifrån de strömförande spåren på det gamla kretskortet togs bort med hjälp av ett kraftfullt lödkolv. Du måste utföra följande åtgärder.

  • Skär två glasfiberplattor med en tjocklek på minst 3 mm och måtten 10x10 cm.
  • Lägg och säkra en 8x8 cm aluminiumplatta på en av dessa bitar. Gör samma sak med de andra aluminium- och glasfiberämnena.
  • Fäst sedan en glasbit av samma storlek på denna tallrik. Glastjocklek - minst 2 mm.
  • Fäst hela "smörgåsen" med externa häftklamrar, placera dem så långt bort från spänningsförande delar som möjligt. Och anpassa den så att den passar inuti höljet genom att installera skruvstolpar eller plastspännare.

Ett bredare mellanrum (över 2,5 mm) leder till ingen urladdning. En smal kommer att leda till att glaset tvärtom snart kommer att brännas ut, och detta är redan ett punkterat dielektrikum, vilket inte rekommenderas att användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidsgräns

En timer är inställd på industriella ozonisatorer. Till exempel slår du på en två timmars session och lämnar rummet och tar dina husdjur (om sådana finns). Om den hemgjorda enheten inte har en timerkrets, använd ett uttag med en timer- eller tidsreläfunktion.

Bild
Bild

Montering av huvudstrukturen

När du monterar ozonisatorn med egna händer placeras komponenterna till exempel i en liter plastbehållare från honung. För att tillföra luft och släppa ut ozon borras (eller smälts 10-20 hål med en diameter på flera millimeter) i behållarens sidoväggar.

Generatorkortet (färdigt eller prefabricerat) och kopplingsplint är placerade på botten av burken . Nätverk (eller lågspännings) ledningar med ett tvärsnitt på minst 2x0, 75 mm (SHVVP-nätverkskabel) är anslutna till plint. En blockinsats för säkringar är installerad mellan plint och generator. Det är oacceptabelt att löda säkringen på ett upphängt sätt - ledningarna kan röra sig och säkringen kan kopplas bort från nätet vid ett farligt ögonblick. Insatsen gör det enkelt att byta denna säkring. Dessutom kan en mini-switch monteras separat i sidoväggen eller i behållarens skruvlock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om ozonisatorn går till en spänning på 5 eller 12 volt kommer en enkel datorfläkt att släppas från "systemenhetens" strömförsörjning. Det är fäst på behållarlocket - ytterligare hål kan borras för det genom vilket luft från rummet kommer att sugas in . Det kommer ut (med ozon) genom de återstående hålen som borrats på sidorna och i botten. Fläkten kan också drivas via en gammal smarttelefonladdare.

Bild
Bild

Placera step-up-spolen eller transformatorn så långt som möjligt från nätsladden och generatorkortet . Ozoneringskretsen bör placeras i mitten av strukturen. För att göra detta är den upphängd på sina egna ledningar (färdiga) eller med skruvinsatser (självmonterade). Isoleringen av ledningarna måste ha den nödvändiga elektriska styrkan för att förhindra plötsligt sammanbrott och urladdning av urladdningen "åt sidan". Så, ett silikon dielektrikum har visat sig bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsteknik

Att lämna rummet när koncentrationen överskrids till 0,2 mg / m3 är avgörande: i små mängder är ozon användbart, när den högsta tillåtna koncentrationen överskrids börjar det skada, och med ytterligare koncentrationsökning blir det livshotande. Dödliga doser av ozon används för att avlägsna kackerlackor, vägglöss, myror, råttor och möss från lokalerna, för beröringsfri desinfektion av möbelytor och andra föremål i ett rum eller hus.

Vid en betydande koncentration får luften i rummet en blåaktig-lila nyans . - du kan inte komma in i ett sådant rum för att stänga av enheten utan gasmask eller lång ventilation. Om du lämnar enheten påslagen och lämnar några dagar, kommer ditt hem att desinficeras utan användning av kemikalier. Huset eller lägenheten blir lika ren som en operationssal. Utför under inga omständigheter sådana avrättningar - i din frånvaro kan allt hända med enheten. Dessutom, om du inte har utrustat enheten, till exempel med ett kontrollerat IP-uttag med en inbyggd 4G-modul, kommer du inte att kunna stänga av den på egen hand förrän den ger kortslutning.

Bild
Bild

Om luftmättnaden med ozon överstiger MPC -värdet med flera gånger eller mer, kommer kroppen att dö av hyperoxygenering. Lyckligtvis, efter att ha känt lukten av ozon redan vid en koncentration av 10-20 μg / m3, lämnar personen skyndsamt rummet. På en höjd av 15-35 km från jordens yta är luften absolut steril - koncentrationen av ozon där överstiger MPC med en faktor på tusentals eller mer . En sådan koncentration kan skapas med hjälp av industriella ozonisatorer avsedda för produktionsverkstäder på hundratals och tusentals kvadratmeter, där produktionstekniken kräver fullständig desinfektion.

Till exempel vid pastörisering av halvfabrikat, rengöring av avloppsvatten från mikrober genom ozonluftning osv.

Rekommenderad: