DIY Luftrenare: Vad Ska Man Göra En Luftrenare För Ditt Hem Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: DIY Luftrenare: Vad Ska Man Göra En Luftrenare För Ditt Hem Hemma?

Video: DIY Luftrenare: Vad Ska Man Göra En Luftrenare För Ditt Hem Hemma?
Video: Så fungerar luftrenare 2024, April
DIY Luftrenare: Vad Ska Man Göra En Luftrenare För Ditt Hem Hemma?
DIY Luftrenare: Vad Ska Man Göra En Luftrenare För Ditt Hem Hemma?
Anonim

Invånare i lägenheter tänker inte alltid på en luftrenare, men med tiden märker de att det helt enkelt är nödvändigt. Först och främst gör det mikroklimatet i huset renare och blir också en assistent i kampen mot allergier och förebyggande av många sjukdomar. Ekologin i storstäder lämnar mycket att önska, och förutom damm, bakterier och cigarettrök rusar i atmosfären blir det svårt att andas, invånarna lider, men inte alla märker biverkningar på sig själva.

I alla fall en luftrenare hjälper till att hantera skadliga ämnen, det är bra för allergiker … Som regel säljs sådana enheter i specialbutiker, men med hjälp av några manipulationer kan du göra det själv.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Det finns naturligtvis fler fördelar, och först ska vi prata om dem. Fördelarna med en inomhusluftrenare är uppenbara - den tar bort olika typer av föroreningar från luften genom att leda den genom ett filtersystem. Om enheten är tillverkad utan fläkt kan rengöraren placeras i barnkammaren, eftersom den inte ger ljud.

Nackdelen är att luftrenaren kan inte rengöra rummet från koldioxid som genereras av andning från människor … Tekniskt sett kommer luften i en lägenhet eller ett hus att bli renare, men samtidigt kommer det att vara omöjligt att eliminera dess stalhet tillsammans med följderna - huvudvärk, minskad arbetsförmåga. Slutsatsen av detta är följande: en renare är bra, men du behöver fortfarande högkvalitativ ventilation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klimatförhållanden

Innan du börjar arbeta med att skapa en luftrenare med egna händer är det mycket viktigt att bestämma klimatet i lägenheten eller huset där det ska användas. En enhet för att mäta luftfuktighet hjälper till med detta.

Till exempel, om luftfuktigheten i rummet är tillfredsställande, är bara damm oroligt, då är det fullt möjligt att använda ett bilfilter.

Men om luften i huset är torr, blir uppgiften lite mer komplicerad

Bild
Bild

Torrt rum

I torr luft är det mer lämpligt att försöka befukta det, eftersom sådana klimatförhållanden inte är lämpliga för en normal vistelse i rummet. Torr luft påverkar hälsotillståndet: trötthet ökar, uppmärksamhet och koncentration försämras och immuniteten minskar. Långvarig vistelse i ett torrt rum är farligt för huden - det blir torrt, mottagligt för för tidigt åldrande.

Observera: den acceptabla luftfuktigheten för en person är 40-60%, och detta är de indikatorer som måste uppnås

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner hjälper även en nybörjare att bygga en luftrenare. Det viktigaste är att noggrant följa guiden och förbereda nödvändiga föremål.

  1. Vi förbereder delarna: en plastbehållare med lock, en bärbar fläkt (kallad kylare), självgängande skruvar, tyg (mikrofiber är bäst), fiskelina.
  2. Vi tar behållaren och gör ett hål i locket (för att passa kylaren måste den vara tät).
  3. Vi fäster fläkten på behållarlocket (självgängande skruvar behövs för detta).
  4. Häll vatten i behållaren så att den inte vidrör kylaren. Vi stänger locket. Vi tar strömförsörjningen och ansluter fläkten till den: 12 V eller 5 V enheter klarar, men 12 volts fläkten kan inte anslutas direkt till ett hemuttag.
  5. Vi lägger tyget inuti plastbehållaren (för att enkelt placera det inuti använder vi en fiskelina för detta - vi sträcker det i flera rader över luftrörelsen).
  6. Vi placerar tyget så att det inte vidrör behållarens väggar, och luften kan passera till utgången. Allt damm kommer att finnas kvar på tyget på detta sätt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips: För att göra rengöringen mer effektiv, gör ytterligare hål för att placera tyget på behållarens sidoväggar ovanför vattennivån.

Om du lägger silver i vatten kommer luften att mättas med silverjoner.

Vått rum

Med ett torrt rum är allt klart - det påverkar en person negativt. Men en lägenhet med hög luftfuktighet är inte bättre. Indikatorer på enheten som överstiger 70% påverkar inte bara människor utan även möbler negativt. En fuktig miljö är gynnsam för tillväxt av bakterier, svampar och mögel. Mikrober släpper ut ett stort antal sporer i miljön, och de kommer in i människokroppen. Som ett resultat ständig sjukdom och klagomål om välbefinnande.

Observera: för att eliminera överflödig fukt är det nödvändigt att ventilera rummet, eftersom det kan leda till förvirring, anfall och till och med svimning

Bild
Bild

För att bekämpa hög luftfuktighet är det lämpligt att göra den nödvändiga enheten som hjälper till att torka luften

  1. Vid tillverkningen av renaren gäller samma instruktioner som för torrluftsrenaren, den enda skillnaden är fläkten. Det ska vara 5V effekt.
  2. Och vi lägger också till en komponent som bordsalt till designen. Förtork det i ugnen. Häll saltet i behållaren så att den inte vidrör kylaren.
  3. Vattnet måste bytas ut för varje 3-4 cm lager salt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips: saltet kan bytas till kiselgel (den typen du såg i lådan när du köpte skor), det absorberar fukt bättre, men om det finns barn i huset rekommenderas det inte att använda det, eftersom det kan vara förgiftad.

Bild
Bild

Kolfilter

En kolrenare är utmärkt för inomhusbruk - den hjälper till att bibehålla hälsan och är den billigaste luftreningsutrustningen på marknaden. En sådan enhet kan tillverkas oberoende - den kommer perfekt att klara av att bli av med obehagliga lukter, till exempel tobak.

Bild
Bild

Vi förbereder alla nödvändiga element. Du kommer behöva:

  • avloppsrör - 2 stycken à 1 meter vardera med en diameter på 200/210 mm och 150/160 mm (kan beställas från byggbutiken online);
  • pluggar (en anordning för att stänga ett hål tätt) 210 och 160 mm;
  • ventilationsadapter (du kan köpa den i affären) 150/200 mm i diameter;
  • målningsnät;
  • agrofiber;
  • klämmor;
  • aluminiumtejp (skotstejp);
  • borr med olika redskap;
  • aktivt kol - 2 kg;
  • tätningsmedel;
  • stor nål och nylontråd.

Låt oss analysera tillverkningsprocessen

Vi skär det yttre röret (200/210 mm i diameter) upp till 77 mm och det inre (150/160 mm) - upp till 75 mm. Observera - alla grader måste tas bort

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi vrider ett rör uppåt - det inre - för att skära kanten (på så sätt passar det bättre till pluggen). Därefter borrar vi många hål i den med en 10 mm borr i diameter

Bild
Bild
Bild
Bild

Gör hål i det yttre röret med en 30 mm borr. Lämna de borrade cirklarna

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi lindar två rör med agrofiber, varefter vi syr det med en nylontråd

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter tar vi det yttre röret och lindar det med ett nät, syr det sedan med 2 klämmor 190/210 mm för detta

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vi syr nätet med en något krökt nål med en tråd som är gängad i den (huvudsaken är att den sys längs hela längden). När vi syr flyttar vi klämmorna (de tjänar för enkelhets skull).
  • Överskott av agrofiber och nät (utskjutande) avlägsnas med lämpliga verktyg - nät med trådskärare och fiber med vanlig sax.
  • Det viktigaste är att inte glömma att först röret är inslaget i nät och sedan med fiber.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vi fixar kanterna med aluminiumtejp.
  • Vi sätter in innerröret i pluggen så att den ligger mitt i mitten med hjälp av distanserna från de cirklar som har borrats. Efter det gör vi skumningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi placerar det inre röret i det yttre och fyller det sedan med kol som tidigare siktats genom en sil. Vi tar kol med en bråkdel av 5, 5 mm kvalitet AR-B. Du behöver cirka 2 kg

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi lägger det långsamt i röret. Periodiskt måste du knacka det på golvet så att kolet kan fördelas jämnt

Bild
Bild
Bild
Bild

När utrymmet är fullt lägger vi på adaptern som ett lock. Med ett tätningsmedel täcker vi sedan gapet som bildas mellan adaptern och innerröret

Bild
Bild
Bild
Bild

Luftrenaren är klar! När materialet har torkat sätter du in kanalfläkten i adaptern.

Från filtret måste det dra in luft i sig själv och blåsa ut det i rymden. Om du bygger in det i tilluftsventilationen (ett system som levererar frisk och ren luft till rummet), kan detta filter användas i huset.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att rena luften i ditt hem är det inte alls nödvändigt att köpa färdiga dyra enheter. Att göra en av mönstren hemma är inte alls svårt . Den ansträngning som läggs ner kommer säkert att löna sig med ett gynnsamt hälsotillstånd och välbefinnande.

Rekommenderad: