Hur Befuktar Man Luften I Ett Rum? Hur Gör Man Utan En Luftfuktare I En Lägenhet? Öka Luftfuktigheten Hemma På Sommaren Och Vintern

Innehållsförteckning:

Video: Hur Befuktar Man Luften I Ett Rum? Hur Gör Man Utan En Luftfuktare I En Lägenhet? Öka Luftfuktigheten Hemma På Sommaren Och Vintern

Video: Hur Befuktar Man Luften I Ett Rum? Hur Gör Man Utan En Luftfuktare I En Lägenhet? Öka Luftfuktigheten Hemma På Sommaren Och Vintern
Video: How to Add Moisture to Dry Air (Without a Humidifier) | Apartment Therapy 2024, April
Hur Befuktar Man Luften I Ett Rum? Hur Gör Man Utan En Luftfuktare I En Lägenhet? Öka Luftfuktigheten Hemma På Sommaren Och Vintern
Hur Befuktar Man Luften I Ett Rum? Hur Gör Man Utan En Luftfuktare I En Lägenhet? Öka Luftfuktigheten Hemma På Sommaren Och Vintern
Anonim

Mikroklimatet i en lägenhet är temperatur, luftfuktighet, förekomst eller frånvaro av drag. Möjligheten att observera dem inom optimala gränser bestämmer livsviktigheten hos invånarna i bostaden: människor, husdjur och växter, och påverkar saker och saker. Temperaturen och drag i lägenheten, där vi bor länge, är mycket lättare att kontrollera än dess fuktighet . Det räcker inte att bara ventilera lägenheten. Med en betydande torrhet i luften både på sommaren och på vintern är det absolut nödvändigt att öka luftfuktigheten och i framtiden följa dess optimala indikatorer. Låt oss titta närmare på hur man befuktar luften i ett rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är fuktgivande för?

Under uppvärmningssäsongen torkar heta batterier och drivande hushållsvärmare luften med 20%. Efter uppvärmning, när vädret är varmt ute, stiger luftfuktigheten. Men värmen för alltid med sig luftens torrhet. Och om du bor i en torr klimatzon måste du befukta lägenheten även på sommaren. Ett oavbrutet luftkonditioneringssystem minskar luftfuktigheten i lägenheten avsevärt på sommaren. Fönstren i rummen på solsidan överhettar också lägenheten. Torrhet är särskilt svårt i megalopolernas hus, där det finns få grönområden och asfalten är mycket varm.

Avvikelse från den optimala luftfuktigheten minskar gradvis och stadigt immuniteten , förvärrar tillståndet hos alla organ hos barn, nyfödda barn, äldre och personer med kroniska sjukdomar, uppmärksamheten förvärras, apati uppträder. De är också oroliga för ofta och orimlig huvudvärk, dålig sömn eller till och med sömnlöshet. Detta är de första tecknen på försämrad hälsa. Situationen är värre om det redan finns tecken på hälsoförlust. Ögons slemhinna torkar, rodnar och kliar. Belastningen på hjärtat ökar, effektiviteten minskar, hosta ständigt plågar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gulade och torkade växter indikerar tecken på ett ogynnsamt mikroklimat.

Statisk elektricitet byggs upp i ditt hem och skapar damm med en hög koncentration av allergener . Vid normal fuktighet är allergener bundna av fuktpartiklar och är mindre skadliga för kroppen. Med en minskning av fuktigheten försämras allt, hushållsartiklar och livsmedelsprodukter eller livslängden minskar. Därför beror deras kvalitet och hållbarhet helt på det normala fuktinnehållet i rummet där de ligger.

Fukt

Luftfuktigheten visar innehållet av vattenånga i atmosfären, eller med andra ord i vilken utsträckning den omgivande luften är mättad med dem. I vardagen används en indikator på relativ luftfuktighet i ett rum, reglerat av regelverk - GOST, SanPIN och SNiP, baserat på varje säsong. Under den kalla årstiden är normen 30–45%, och i den varma - 30–60% . De anger också de begränsande indikatorerna: på vintern bör den inte överstiga 60%och på sommaren - 65%. Optimala värden bestäms för människor och djur inom 40-60%, för datorer och hushållsapparater-45-65%, för inomhusväxter-40-70%.

Bild
Bild

Varje tvättstuga är utformad för sina egna ändamål, därför är luftfuktigheten i varje rum också olika . Köket, badrummet och toaletten har den högsta nivån - upp till 60%. Genomsnittet för hela lägenheten är 45%. Den nedre gränsen på 30% indikerar torr luft - detta är en obekväm miljö för människor. Luftfuktigheten i huset måste vara minst 40%. Hemma kan dessa parametrar bestämmas exakt med en enhet - en hygrometer. Om det inte finns någon hygrometer hemma eller det inte finns något sätt att köpa det, kan du använda folkmetoder, av vilka det finns många. Men detta kommer inte att vara helt korrekt, utan bara en ungefärlig definition.

Bild
Bild

Iakttagande av de rekommenderade standarderna för lokaler, människor mår bra, prydnadsväxter utvecklas bra.

När luftfuktigheten sjunker under den bekväma nivån säkerställer endast högkvalitativ befuktning att alla boende i lägenheten fungerar normalt, men det är viktigt att inte överdriva det. Det är nödvändigt att komma ihåg den negativa effekten av en ökning av luftfuktigheten med mer än 70%. Fukt över normen skapar idealiska förhållanden för mögelbildning på väggarna . Sedan multiplicerar formen, många sporer läggs på dekorationen och hushållsartiklar. Men värre är att sporerna också kommer in i andningsorganen hos invånarna i bostaden. Mögelsporer har en deprimerande effekt inte bara på hälsan hos alla boende i huset, utan försämrar också växtarnas tillstånd avsevärt och leder till skador på allt i huset. Även byggnadens stödstrukturer kan lida, därför bör brist på fukt och vattentäppning inte tillåtas.

Bild
Bild

Hur bestämmer man dess nivå?

Att hålla luften fuktig påverkar många människor, särskilt de som lever i konstant torrhet i varma klimat. Faktum är att endast med normala parametrar för luftfuktigheten kan du arbeta fruktbart och vila bekvämt. Det enklaste sättet att mäta luftfuktighet är med en hygrometer . Marknaden erbjuder ett brett utbud av moderna hygrometrar. Vissa har samma funktionsprincip, medan andra, till exempel hår, konduktometriska och elektroniska, är olika.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken som helst av de listade enheterna hjälper till i vardagen, men den mest exakta av dem är elektronisk.

Förutom hygrometrar är det möjligt att använda traditionella, nästan billiga metoder. De är inte helt korrekta, men de kommer att kunna visuellt avgöra hur det är med fukt.

Använd ett glas eller någon annan glasbehållare . Ett glas vatten lämnas i kylskåpet under den tid som krävs för att kyla vattnet till cirka + 5 ° C. Med tiden är det ungefär 5-10 minuter. Därefter förs behållaren in i testrummet och placeras bort från värmeapparater. Kärlets glasväggar dimmar genast upp. Och resultatet är klart efter några minuter. Väggarna kan torka ut snabbt, vilket innebär att luftfuktigheten minskar avsevärt. Om glaset förblir dimmat är luftfuktigheten genomsnittlig. Om vattendrag strömmar över glaset och det bildas en liten pöl under behållaren ökar luftfuktigheten.

Bild
Bild

Kvicksilvertermometer . De mäter och registrerar temperaturen i rummet. Därefter lindas kvicksilverhuvudet tätt med fuktad gasväv och efter 10 minuter mäts och registreras nya indikatorer. Skillnaden mellan temperaturerna för de första och andra mätningarna visas. Med hjälp av Assman -bordet bestäms fuktinnehållet i bostaden.

Bild
Bild

Med hjälp av grankonen , revs direkt från ett träd eller plockades upp från dem som nyligen har fallit, men ännu inte torkat. I rummet ska det inte vara nära värmeenheter. När vågen öppnar betyder det torr luft och det är dags att befukta den. Och när vågen krymper, är detta ett tecken på hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använda luftfuktare

Du kan behålla en bekväm miljö i ditt hem med en hushållsfuktare. Modern teknik förbättrar livskvaliteten avsevärt. Tack vare dem kommer högkvalitativ och funktionell utrustning som kan förbättra alla områden av mänsklig aktivitet på marknaden. Till exempel, modern luftfuktare - oumbärlig både i varmt och kallt väder, finfördelning av fuktånga för att befukta luften … En annan obestridlig fördel är dess kompakthet och lilla storlek, den tar liten plats även i en liten lägenhet med brist på ledigt utrymme. Enkelhet och användarvänlighet är också viktiga fördelar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klimatanordningar upprätthåller inte bara en bekväm luftfuktighet, utan renar också luften effektivt.

Det finns naturligtvis nackdelar, nämligen:

  • ytterligare elförbrukning kan drabba plånboken för en låginkomstkonsument;
  • moderna modeller av kända märken håller mycket längre, men priset är dyrare;
  • det karakteristiska bullret som följer med enhetens funktion orsakar obehag.

Tillverkare erbjuder en mängd olika modeller. Det kan bara vara luftfuktare, klimatkomplex och luftfuktare-renare eller så kallade luftbrickor. De är ånga, ultraljud och traditionella. De mest efterfrågade bland konsumenterna är de enklaste och mest ekonomiska ultraljudsfuktarna eller "dimgeneratorer". De främsta fördelarna är snabb imning, ljudlöshet, inget utfall, sänka temperaturen i atmosfären med 5 grader, enkel vattenbehandling, bibehåll den automatiska luftfuktigheten upp till 95%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett antal kriterier hjälper till att bestämma valet av en lämplig enhet. Huvudindikatorerna är befuktningshastighet, filtreringssystem, serviceområde och effektnivå, och de är olika för alla. Först och främst bör du vara uppmärksam på dem. Vad som annars kan intressera en potentiell konsument är vattentankens kapacitet, ljudnivån och ytterligare funktioner.

Det är ingen hemlighet att för de flesta köpare är det viktigt att välja produkter från en välkänd tillverkare . Högkvalitativa modeller av välkända märken, utöver de grundläggande funktionerna för återfuktning och rengöring, utför andra olika uppgifter. Till exempel aromatiserar och joniserar de dessutom luften, ger ett tyst nattläge, är utrustade med en display och en bekväm touch eller fjärrkontroll, anslutning till vattentillförseln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid köp bör enheten väljas med hänsyn till storleken på rummet som enhetens prestanda och kraft är avsedd för.

De bestämmer hastigheten för luftfuktning. Kostnaden för varje enhet beror direkt på dess funktionalitet. Du kan alltid hitta ett lämpligt alternativ i alla prisklasser. Konsumenterna är nöjda med priset på budgetalternativ för de flesta modellerna Polaris, Vitek och Ballu.

Bild
Bild
Bild
Bild

andra metoder

En mängd olika tekniker kan hjälpa dig att optimera luftfuktigheten utan några betydande kostnader.

Behållare med vatten

Behållare med vatten normaliserar inte bara luftfuktigheten, utan hjälper också till att skapa en unik inredning. De bör placeras i alla rum och föra dem så nära värmesystemet som möjligt ., och lägg till konstgjorda dekorativa element och intressanta stenar till dem.

Bild
Bild

Spray

En sprayflaska med kallt vatten hjälper till att snabbt normalisera luftfuktigheten.

Bild
Bild

Blöt trasa

Att använda en våt trasa är enkelt och kostnadseffektivt. Kläder som tvättas hemma ska torkas nära batteriet eller hängas med våta handdukar.

Bild
Bild

Häckande blommor

Ett estetiskt och harmoniskt sätt är att odla blommor hemma. Det hjälper mycket att normalisera fukt eftersom blommorna avdunstar fukt i atmosfären.

Tja, dessutom kan du rena, jonisera och fylla atmosfären med doften av blommande växter.

Bild
Bild

Fontän

Den mest effektiva metoden är att installera en inomhus fontän. Detta görs snabbt och enkelt. Det tar inte mycket plats, eftersom alla modeller har olika storlekar - från de minsta till ganska stora . De fungerar mycket mer effektivt eftersom de har en motor inuti. Och om du fäster flera inomhusväxter bredvid det är det osannolikt att den bästa luftfuktaren finns.

Bild
Bild
Bild
Bild

Våt rengöring

En annan nödvändig metod är traditionell våtrengöring inomhus. Om det utförs regelbundet kommer fuktinnehållet i alla rum också att stiga regelbundet.

Bild
Bild

Akvarium

Dubbelfuktning kan uppnås genom att placera ett akvarium i ditt hem och plantera många växter i det.

Dessutom kommer akvariet att ge en bekväm hemmiljö, lugna de levandes psyke och skydda dem från allvarlig stress.

Bild
Bild

Med egna händer

Slutligen kan du göra din egen luftfuktare. Denna enkla enhet kan skapas av två plastflaskor, ungefär en tredjedel fylld med vatten och fäst med trådkrokar till en värmekälla. Avståndet mellan flaskorna ska vara ungefär en halv meter. Flera lager tyg lindas runt det varma röret. Ena änden av tyget sätts in i den första flaskan och den andra i den andra flaskan. Vatten bör regelbundet tillsättas till flaskorna istället för avdunstas, och tyget bör bytas.

Experter har bevisat att fuktens kvalitet har en direkt inverkan på processen med avdunstning av fukt från människans hud, vilket bidrar till att upprätthålla en konstant temperatur i människokroppen. Och detta har den mest positiva effekten på människors välbefinnande, därför är det nödvändigt att konsekvent behålla bekväm fukt på alla kända sätt.

Rekommenderad: