DIY Luftfuktare: Hur Man Gör Det Själv Hemma Från En 5 Liters Plastflaska Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: DIY Luftfuktare: Hur Man Gör Det Själv Hemma Från En 5 Liters Plastflaska Hemma?

Video: DIY Luftfuktare: Hur Man Gör Det Själv Hemma Från En 5 Liters Plastflaska Hemma?
Video: 5 Saker Du Kan Göra Av Flaskor😀 2024, April
DIY Luftfuktare: Hur Man Gör Det Själv Hemma Från En 5 Liters Plastflaska Hemma?
DIY Luftfuktare: Hur Man Gör Det Själv Hemma Från En 5 Liters Plastflaska Hemma?
Anonim

Många vet att invånarnas hälsa och välbefinnande beror på luftfuktigheten i rummet. Det är känt att hög luftfuktighet kan främja tillväxt av bakterier och svampar i rummet. För att skydda dig mot detta bör du regelbundet ventilera rummet och torka av torra, fuktiga föremål . Detta är särskilt viktigt för rum med hög luftfuktighet, till exempel ett badrum. Men inte alla tänker på vilken skada låg luftfuktighet ger, och förgäves. Torr luft kan orsaka ett antal hälsoproblem. Detta är särskilt viktigt för barn, eftersom deras kropp är mer mottaglig för negativa faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och Fördelar

Vad är hotet om torr luft i lägenheten? Otillräcklig luftfuktighet bidrar till att dammet inte lägger sig, men är i luften. Damm innehåller skadliga bakterier, kvalster och mikroorganismer, så en person kan utveckla allergier eller astma. Näshålan fungerar som en skyddande barriär mot bakterier som dröjer kvar på nässlemhinnan och passerar naturligt . Således, om näshålan är torr, gör det det lättare för bakterier att komma in i kroppen. Tillräcklig luftfuktighet i rummet gör att du kan upprätthålla rätt tillstånd för nässlemhinnan.

För att bibehålla en optimal luftfuktighet finns det en speciell luftfuktare - en liten enhet som har en enkel design och är lätt att använda. På vintern, när värmesystem är i drift, är en luftfuktare ett måste i rummet. Det kan ha en gynnsam effekt, inte bara på andningssystemets hälsa, utan förbättrar också kroppens allmänna tillstånd, har en fördelaktig effekt på hudens tillstånd och ger en känsla av kraft och lätthet.

Det finns fördelar med luftfuktaren för både växter och husdjur, medan husdjuret kommer att vara friskt och aktivt, och inomhusväxter kommer att bli starka och starka . Kanske är den enda nackdelen med en luftfuktare dess pris. Denna enhet kan dock tillverkas oberoende av lättillgängliga material.

Om en hemlagad luftfuktare inte absolut är lika effektiv som en butiks motsvarighet, kommer det ändå att hjälpa till att hantera överdriven torrhet i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fungerar en luftfuktare?

Du bör förstå hur en luftfuktare fungerar. Funktionsprincipen för enheten är ganska enkel, även om det finns små skillnader mellan dess olika typer. Den enklaste standardfuktaren fungerar genom avdunstning av vattnet som hälls i det. Ånga har en naturligt varm temperatur i dessa apparater. Det finns produkter med kall ånga, vars verkan utförs av en speciell liten fläkt som sprutar vatten som hälls i behållaren.

Ultraljudsfuktare anses vara mer komplexa när det gäller arbetssystemet, som verkar på grund av högfrekventa vibrationer . En sådan luftfuktare-renare kommer att vara en bra hjälpare i en stor lägenhet, eftersom den kan påverka ett stort område, inte bara befukta luften, utan också rengöra den från bakterier och fylla utrymmet med en behaglig arom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsinstruktion

En enkel luftfuktare är lätt att göra hemma. Att göra den här användbara saken med egna händer kan översättas till formatet för ett spännande spel med ett barn, så att han kan lära sig användbara små saker, utvecklas och spendera tid i närheten. Denna enhet kan tillverkas av olika material . Det är värt att överväga algoritmen för åtgärder för att montera olika typer av luftfuktare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från plastflaskor

De enklaste alternativen för hemgjorda modeller är produkter från plastflaskor. För egen produktion av den enklaste luftfuktaren måste du:

  • ta en plastflaska, vars volym ska vara cirka 1,5-2 liter;
  • för att fästa på batteriet behöver du tejp eller rep, du behöver också gasväv, minst en meter;
  • sax eller en verktygskniv hjälper dig att göra ett hål i flaskan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna metod har flera fördelar. Denna enkla apparat kräver inte elanvändning och lämnar inte saltavlagringar. Dessutom kräver det inga materiella investeringar. För att bygga rätt modell måste du följa stegen nedan.

  1. Gör ett hål i en plastflaska, cirka 12-13 cm lång och 5-6 cm bred.
  2. Sedan måste flaskan fästas på röret så att hålet är upptill. För fastsättning kan du använda ett rep eller en trasa bunden runt flaskans kanter och knuten till batteriet. För enkelhets skull kan du göra små hål i båda flaskans kanter för att trä ett rep genom dem och knyta dem till värmaren. I alla fall måste allt detta fixeras ytterligare med tejp, eftersom vatten kommer att hällas i flaskan, bör du undvika att spilla det.
  3. Nästa steg är att förbereda gasbindningen. Den måste vikas snyggt med en bredd på 9-10 cm. Canvasens längd måste vara minst en meter lång.
  4. Ena kanten av gasvätskan doppas i flaskans öppning, resten av materialet lindas runt batteriet.
  5. Sammanfattningsvis bör du hälla vatten i hålet från flaskan och njuta av arbetet i din hemfuktare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan komplicera uppgiften lite och göra enheten på ett mer komplext sätt. För honom behöver du en flaska med en kapacitet på minst 5 liter. Om du vill kan du ta 10 liters flaskor. Det är också nödvändigt att förbereda en kylare borttagen från datorn och en tejp för fastsättning. Tillverkningsmetoden för produkten är ganska enkel. I det här fallet kan det svåraste jobbet vara att hitta en kylare från en dator. Resten av arbetet tar inte lång tid. För att bygga en sådan modell behöver du följande.

  1. Gör ett hål i en plastflaska som är lika med kylarens dimensioner. I det här fallet är det viktigt att mäta allt mycket bra, eftersom kylaren kommer att placeras i det här hålet. Den ska hålla hårt och inte falla igenom.
  2. För att göra konstruktionen mer hållbar kan du lägga kartong mellan kylaren och burken och klippa ut ett hål som motsvarar kylarens storlek, men detta steg är valfritt.
  3. Sedan måste allt detta lindas med tejp, häll vatten i hålet och slå på fläkten till utloppet.

Denna luftfuktare kan inte bara justera fuktnivån i rummet, utan också att rena luften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från soptunnorna

Att göra en luftfuktare av soptunnor är svårare än att göra en luftfuktare av plastflaskor, men det är också ett populärt och praktiskt alternativ. Som grund bör du ta sådant material.

  • Två små soptunnor och två större korgar. Fyllmedlet kommer att expanderas lera, som måste sköljas innan det hälls i behållaren.
  • Du behöver också en hink med en kapacitet på minst 12 liter.
  • Akvariumpump.
  • Datorkylare.
  • Plastband för att fästa delar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Först måste du ansluta 2 små korgar tillsammans. Detta måste göras på ett sådant sätt att botten på en av dem ligger kvar på golvet, och botten på den andra riktas uppåt. I det här fallet kommer fästelement att göras enligt diametern på korgarnas övre ringar. Den resulterande delen placeras i en större korg, täckt med en andra av samma storlek ovanpå och enligt samma princip är stora korgar anslutna till varandra.

Sedan måste du göra ett hål i den övre korgen för att fylla i expanderad lera. För att förhindra att det rinner ut i hålet i korgen bör den expanderade leran vara medelstor till stor. Den resulterande enheten placeras i en hink, där en akvariepump placeras, vars rör bör ledas till toppen.

Det sista steget är att installera en datorkylare högst upp på enheten, som kommer att verka på våt expanderad lera, som ger luft till dess väggar.

Med tanke på att huvudelementet i denna struktur är expanderad lera, eftersom det är tack vare att avdunstning kommer att ske, är det bättre att inte spara på kvaliteten på detta material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ultraljuds

Ultraljudsenheter är populära luftfuktare. Butiker erbjuder ett antal bra modeller, men du kan göra dem själv. Detta alternativ är det mest kostsamma och tidskrävande, men det kommer definitivt att kosta mindre än butiken. Listan över material för konstruktion av en sådan produkt är ganska bred. Några av komponenterna kan behöva köpas i butiken. Det kan till exempel vara en ultraljudsgivare och stabilisator. Du behöver också:

  • en plastbehållare med en volym på cirka 5 liter med lock;
  • en liten bit korrugerat rör, som kan köpas i en järnaffär;
  • svalare från datorn;
  • kraftenhet;
  • plast kopp;
  • en liten ring (du kan använda en ring från en barnpyramid som en ring).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bygga en sådan enhet behöver du följande

  1. Gör först flera hål i locket på behållaren med en borrmaskin. Hål krävs för tråden från ånggeneratorn, fläkten och röret.
  2. Det är nödvändigt att installera en fläkt på behållaren, medan korrugeringsrörets ände placeras i ett annat hål.
  3. Då bör en liten flytande del göras, för vilken du behöver ett glas och en del av en barnleksak - en ring.
  4. Det är nödvändigt att skära ett litet hål i glaset och fixa ett tygstycke på det med ett gummiband.
  5. Sedan ska en ring från en barnleksak läggas i ett glas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När delen är klar placeras en ånggenerator på den. Enhetens drift utförs av elektricitet, och strömförsörjning sker från en stabilisatorns mikrokrets.

Vad kan ersättas?

Det har redan skrivits tillräckligt om hur viktigt det är för huset att ha optimal luftfuktighet, liksom om metoderna för att göra hemlagade befuktningsanordningar. Men vad händer om det är omöjligt att köpa en butiksfuktare, liksom att göra en enhet med egna händer? För sådana fall finns det flera rekommendationer, vars användning kommer att förbättra luftkonditionen.

  1. Det enklaste är att lägga en våt handduk på batteriet och fukta det när det torkar. Du kan också lägga en liten behållare med vatten nära värmaren och doppa en del av handduken i den, den andra delen måste placeras på kylaren. Eller så kan du helt enkelt fylla behållaren med vatten och placera den på batteriet, tillsätt regelbundet vatten, vilket förångas.
  2. Under sommarsäsongen kan du befukta luften på detta sätt: blöt en handduk och lägg på batteriet, slå sedan på fläkten och rikta dess luftflöde mot en våt handduk, som bör fuktas när den torkar. Dessa enkla tips hjälper till att förbättra luftkvaliteten inomhus och är inte tidskrävande och kostnadseffektiva.

Rekommenderad: