Splitsystemet Surrar: Varför är Den Externa Och Interna Enheten I Luftkonditioneringsanläggningen Bullrig? Vad Ska Man Göra? Hur Minskar Man Ljudnivån?

Innehållsförteckning:

Video: Splitsystemet Surrar: Varför är Den Externa Och Interna Enheten I Luftkonditioneringsanläggningen Bullrig? Vad Ska Man Göra? Hur Minskar Man Ljudnivån?

Video: Splitsystemet Surrar: Varför är Den Externa Och Interna Enheten I Luftkonditioneringsanläggningen Bullrig? Vad Ska Man Göra? Hur Minskar Man Ljudnivån?
Video: Ночевка 2015 2024, April
Splitsystemet Surrar: Varför är Den Externa Och Interna Enheten I Luftkonditioneringsanläggningen Bullrig? Vad Ska Man Göra? Hur Minskar Man Ljudnivån?
Splitsystemet Surrar: Varför är Den Externa Och Interna Enheten I Luftkonditioneringsanläggningen Bullrig? Vad Ska Man Göra? Hur Minskar Man Ljudnivån?
Anonim

Efter att ha installerat en ny luftkonditionering av split-systemtypen (separata utomhus- och inomhusenheter), står konsumenten, efter några dagar eller ett par veckor, inför det faktum att den nya enheten ger mycket ljud, vilket var observerades inte på installationsdagen. Det bästa sättet är att kontakta samma företag, hantverkarna som installerade och startade den delade luftkonditioneringen . Men om företagets mästare inte hjälpte, och du har färdigheter och praktisk kunskap om reparation av utrustning, är det dags att ta reda på det själv tills enheten slutligen går sönder.

Split system enhet

För att ta reda på hur du felsöker måste du veta hur en delad luftkonditionering fungerar.

Externt blockinnehåll:

  • motorkompressor;
  • kylfläkt;
  • kondensor med ett dräneringsrör för att samla upp fukt;
  • extern krets, som driver köldmediet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inomhusenheten innehåller:

  • elektronisk styrenhet med display;
  • förångarkylare med den inre delen av kretsen som kommunicerar med den yttre genom freoncirkulationsrören;
  • mekanisk konvektor - suger in varm luft, ger tillbaka den efter kylning.
Bild
Bild

Ingen luftkonditionering kyler inomhusluften utan att ta bort överskottsvärme och fukt utanför.

Bullerstandard

Tillverkare av klimatkontrollutrustning följer allmänt vedertagna standarder för buller från alla hushållsapparater de producerar. För delade system för en extern enhet är detta 38-54 dB. Inomhusenheten är mycket tystare: dess buller är endast 19-28 dB . Som jämförelse, i ett läsesal eller kontor är bullret 30-40 dB, på en stadsgata och inuti en bil - upp till 70 dB, nära ett bumpstopp eller en bensinklippare - upp till 90 dB.

Kraven på ljudnivån för utomhusenheten för delade luftkonditioneringsapparater är inte särskilt höga. När du sätter på luftkonditioneringen stänger rumets ägare fönstren, och ljudet från utomhusenheten stör honom inte: kvaliteten på den "märkta" enheten är utmärkt. Grannar kan dock klaga på det ökade bullret, vars fönster är öppna hela tiden på sommaren.

Bild
Bild

Ackumulerad smuts

Vid torrt väder bär vinden damm som lägger sig på utomhusenheten på luftkonditioneringen, fönster och andra strukturer som kommunicerar med uteluften. Även närliggande växande träd, till exempel poppel, är en källa till ludd, pollen, blomblad som tränger igenom dräneringsspåren i det yttre blockhuset och sätter sig inuti på allt i rad. Allt detta samlar damm på sig själv - ett smutsskikt bildas.

För att rengöra utomhusenheten på luftkonditioneringen utan att demontera, använd en högtryckstvätt som blåser ut all smuts från enheten med en vattenstråle … Detta är vad företagsarbetarna gör och servar luftkonditioneringarna på begäran.

Bild
Bild
Bild
Bild

I avsaknad av en högtryckstvätt tas huset bort … Damm och skräp sopas ut från pallen (fodralets nedre vägg). Fläktblad, invändiga galler och dräneringsspår, fläkt och kompressor tvättas. Ledningarnas isolering och spårrörens isolering kontrolleras för skador. Sedan får blocket torka - i värmen tar det bara några timmar. Lägg sedan tillbaka fodralet och kontrollera enheten för tidigare ljud.

Bild
Bild
Bild
Bild

Otillfredsställande kompressorprestanda och slitage

Som vilken motor som helst, innehåller kompressorn (freonblåsare i kylaren) en rotor och en stator. Det fungerar under konstant belastning - det skapar ett tryck av flytande gaser på 10 atmosfärer eller mer. Rotorn snurrar märkbart långsammare än tomgång. Situationen i kompressorn blir värre med hastigheten på de fallande dominoerna.

  1. En dammig motor genererar överskottsvärme mycket värre än en ren, och damm och smuts behåller värmen.
  2. Även ett kort tidsintervall på 5-20 minuter, under vilket systemet kommer att sänka temperaturen i rummet, till exempel till 22 grader, är oöverkomlig för kompressorn.
  3. Konstant överhettning torkar lacken på emaljtråden från vilken lindningen är gjord. Denna lack sprickor, vrid-till-sväng stängningar visas. Lindningsmotståndet reduceras.
  4. Elförbrukningen ökar - särskilt startströmmen ökar när den slås på.
  5. Motorn brinner ut och slår ut den automatiska säkringen på elpanelen.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att minska ackumulering av värme från kompressorn i själva kompressorn rengörs den regelbundet från damm och smuts . Perfekt alternativ - demontera den, rengör och smörj . Om oljan är uttömd i den, kommer den att fungera normalt i ytterligare 10-15 år. Det bästa av allt är att servicecentret för reparation av kylskåp och luftkonditioneringar klarar restaureringen av motorn. Hantverkarna häller ett speciellt reagens i motorn, som av oljans förändrade färg avgör hur mycket emaljen har skadats på den lindade emaljtråden.

Om lindningen är utbränd ersätts den”dödade” kompressorn med en ny.

Bild
Bild

Fläkten sprakar och dundrar

Efter att ha tagit bort skyddsgrillen rullas propellern för att se om den rör elementen i angränsande strukturer, medan sprakning skulle höras. Med en krökt ("gående") rörelse av propellern demonteras motorn och lagren kontrolleras för slitna kulor och trasiga burar, en krökt axel. Faktum är att en "krokig" eller splittrad propeller bryter fläktens mekanik, och du kan höra sprickan och knarret i trasiga lager. Den trasiga propellern byts ut. Defekta bollar och kronor ersätts också med nya. Den krökta axeln är antingen inriktad och balanserad, eller så ställs en annan in - från samma motor.

En uppgift - säkerställa en smidig, skakfri rotation av propellern … Efter att ha droppat lite olja i lagren hänger motorn med propellern på ett böjbart stöd och slås på, får gå i några minuter. Om fläkten inte vibrerar och inte svänger stödet öppnas motorn igen, litol eller fast olja stoppas i lagren, samlas upp och sätts tillbaka i blocket. Om lindningen är utbränd installeras en ny motor. Konvektorn (fläkten) på inomhusenheten har samma problem. Motorn demonteras, rengörs och smörjas en gång per säsong eller sex månader. Slitna kulor och en trasig propeller måste bytas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använda vibrationsdämpare

En bra och billig vibrationsdämpare är en gummipackning . De absorberar vibrationer från utomhusenheten, som är säkrad med stålfästen och hängare. Annars överförs vibrationer och buller lätt genom husets eller byggnadens bärande vägg. Gummi av låg kvalitet kommer snabbt att brinna ut och smula sönder i solen i ett eller tre år, och ljudisoleringen bryts. Det måste finnas gummipackningar under bultarna. Snåla inte med bra gummi: den måste vara av samma höga kvalitet som gummiringarna för självgängande skruvar, med vilka takplåtarna fästs på takets svarv.

Gummi kan minska ljudnivån från utomhusenheten med 10-15 dB.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra problem

När fasaden på utomhusenheten fasas är orsaken till utomhusenhetens brum den ojämna installationen av hållarna som håller den. Det finns bullriga modeller av luftkonditioneringsapparater som ger ut brum och brum även på en helt plan vägg med upphängningar utsatta längs horisonten.

Luftkonditioneringsapparater, på vars tillverkare tillverkaren sparar avsevärt, utmärks av en hög ljudnivå även i ett ekonomiskt kyl- eller uppvärmningsläge . Gummi tas från bilrör som inte är lämpliga för vidare användning. Om det inte finns någon värmeisolering på freonrören - köp och installera den. Nynningen avges till exempel av en dåligt monterad transformator på inomhusenheten. Ta bort höljet, lägg gummipackningar där de ska vara, kontrollera transformatorn och andra komponenter.

Rekommenderad: