Delningssystemet Svalnar Inte: Anledningarna Till Att Det Inte Svalnar Bra I Lägenheten Eller Blåser Med Varm Luft. Vad Ska Man Göra åt Det?

Innehållsförteckning:

Video: Delningssystemet Svalnar Inte: Anledningarna Till Att Det Inte Svalnar Bra I Lägenheten Eller Blåser Med Varm Luft. Vad Ska Man Göra åt Det?

Video: Delningssystemet Svalnar Inte: Anledningarna Till Att Det Inte Svalnar Bra I Lägenheten Eller Blåser Med Varm Luft. Vad Ska Man Göra åt Det?
Video: Air Conditioner Not Cooling Enough [2 Simple Checks to Do Yourself] 2024, April
Delningssystemet Svalnar Inte: Anledningarna Till Att Det Inte Svalnar Bra I Lägenheten Eller Blåser Med Varm Luft. Vad Ska Man Göra åt Det?
Delningssystemet Svalnar Inte: Anledningarna Till Att Det Inte Svalnar Bra I Lägenheten Eller Blåser Med Varm Luft. Vad Ska Man Göra åt Det?
Anonim

Delade luftkonditioneringsapparater i hus och lägenheter har länge ersatt fönsterluftkonditionering. De är mest efterfrågade nu. Dessutom har den moderna luftkonditioneringen också blivit en fläktvärmare under den kalla årstiden, som ersätter oljekylaren.

Under det andra året av aktiv drift minskar kylkapaciteten hos delningssystemet märkbart - det kyls mycket värre. Men det är alltid möjligt att lösa problemet på egen hand.

Bild
Bild

Vad ingår i en delad luftkonditionering?

Split luftkonditionering är ett system uppdelat i externa och interna block . Detta är den enda anledningen till att det är mycket effektivt. Fönster luftkonditionering kunde inte skryta med en sådan egendom.

Inomhusenheten innehåller ett luftfilter, en fläkt och en spole med en radiator, i vars rörledning freon cirkulerar. I det yttre blocket finns en kompressor och en andra spole, samt en kondensor, som hjälper till att omvandla freon från gas tillbaka till vätska.

I alla typer och sorter av luftkonditioneringsapparater absorberar freon värme när det förångas i förångaren på inomhusenheten. Han ger tillbaka den när den kondenserar i kondensorn på utomhusenheten.

Bild
Bild

Delade luftkonditioneringsapparater varierar i typ och kapacitet:

  • med en väggmonterad inomhusenhet - upp till 8 kilowatt;
  • med golv och tak - upp till 13 kW;
  • kassetttyp - upp till 14;
  • kolumn och kanal - upp till 18.

Sällsynta typer av delade luftkonditioneringar är centrala och system med en extern enhet placerad på taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktiga element

Så, förångande och kondenserande freon (köldmedium) cirkulerar i spolen (kretsen). Både inomhus- och utomhusenheterna är utrustade med fläktar - så att värmeabsorptionen i rummet och utsläpp till gatan är flera gånger snabbare. Utan fläktar skulle förångaren av inomhusenheten snabbt täppa till spolen med isproppar från samma freon, och kompressorn i utomhusenheten skulle sluta fungera. Tillverkarens mål är att minska energiförbrukningen för både fläktar och kompressor - de förbrukar också mer ström än andra block och enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompressorn driver freon genom det slutna systemet för luftkonditioneringsrörledningarna. Freons ångtryck är lågt, kompressorn tvingas komprimera den. Den flytande freon värms upp och överför värme till utomhusenheten, som "blåses bort" av fläkten som finns där. Efter att ha blivit flytande passerar freon in i inomhusenhetens rörledning, avdunstar där och tar värme med sig. Fläkten på inomhusenheten "blåser" kylan i luften i rummet - och freon går tillbaka till den yttre kretsen. Cykeln är stängd.

Bild
Bild

Båda blocken har dock också en värmeväxlare. Det påskyndar avlägsnandet av värme eller kyla. Det är gjort så stort som möjligt - så långt som huvudblocket rymmer.

"Route", eller kopparrör, ansluter utomhusenheten till inomhusenheten. Det finns två av dem i systemet. Rörets diameter för gasformig freon är något större än för flytande freon.

Bild
Bild

Störningar

Var och en av elementen och funktionella enheterna i luftkonditioneringen är viktig för dess exakta och effektiva drift. Att hålla dem i gott skick är nyckeln till driften av luftkonditioneringen i många år.

Strömproblem

På grund av den låga spänningen, om den till exempel faller från kroniska sommaröverbelastningar till 170 volt (från standard 220 volt), kommer kompressorn inte att starta. Luftkonditioneringen fungerar som en fläkt. Koppla bort den från elnätet och vänta tills den stiger till minst 200 volt: kompressorn tillåter en avvikelse på 10% från den vanliga. Men om slutet på spänningsfallet inte är synligt, skaffa en stabilisator som är konstruerad för en belastning över 2 kW.

Bild
Bild

Inte tillräckligt med freon

Freon avdunstar långsamt genom mikroskopiska luckor i anslutningarna som dyker upp med tiden. Det finns flera anledningar till bristen på freon:

  • fabriksfel - underfyllning med freon initialt;
  • en signifikant ökning av längden på mellanblocken;
  • ett intrång gjordes under transport, vårdslös installation;
  • spolen eller röret är initialt defekt och läcker snabbt ut.

Som ett resultat värms kompressorn i onödan och försöker bygga upp tryck som inte kan uppnås. Inomhusenheten fortsätter att blåsa med varm eller något sval luft.

Innan ytterligare påfyllning kontrolleras alla rörledningar för ett gap: om freon avdunstar kan den detekteras omedelbart. Den hittade luckan är tätad. Sedan utförs evakuering och tankning av freonkretsen.

Bild
Bild

Fläkten är trasig

På grund av uttorkning, utvecklingen av allt smörjmedel, lagren spricker och knarrar när propellern fortfarande snurrar - då smuler de helt. Propellern kan fastna. Detta händer ofta när utomhus- eller inomhusenheten kyler för smutsig, dammig luft. Från dammavlagringar och lösa lager berör propellern närliggande delar (hus, galler, etc.) eller sprickor över tid från det dagliga temperaturfallet.

Bild
Bild

Om lagren är intakta faller misstanken på lindningarna. Med tiden bleknar de: lacken på emaljtråden mörknar, spricker och flagnar, vrid-till-sväng-stängningar dyker upp. Fläkten "reser sig äntligen". Fel i kortet (kontakterna på kopplingsreläerna fastnar, strömtransistorbrytarna är utbrända) kan också vara orsaken till haveriet. Defekt motor och / eller propeller byts ut. Så är reläer och nycklar på kontrollkortet.

Bild
Bild

Lägesväxlingsventilen är trasig

Det gör att luftkonditioneringen kan växla till uppvärmningsläge och vice versa. Klimatanläggningens informationspanel (lysdioder, display) kommer inte att rapportera en sådan haveri, men luftkonditioneringen kan tvärtom bara blåsa varm luft. Om exakt samma ventil hittas tas den helt bort. Med den försvinner också värmefunktionen.

Bild
Bild

Igensatta rör

Freon kokar på grund av oförmågan att nå kylaren kommer att beröva dig från kylan. Men ett sammanbrott indikeras genom isbildning av ett av rören som leder till inomhusenheten.

Kompressorn går nästan kontinuerligt. Blockeringen kan avlägsnas genom att blåsa med tryckluft eller hydraulisk pumpning.

Vid misslyckad rengöring röret byts helt enkelt.

Bild
Bild

Kompressorn gick sönder

Fläktarna går utan kylning. Kompressorn har fastnat, eller så har de elektriska kondensatorerna, som spelar rollen som en styrkrets, gått sönder eller så har termostaten skadats, vilket skyddar kompressorn från överhettning. Alla användare kan byta ut alla dessa delar.

Bild
Bild

Trasiga sensorer

Tre sensorer: vid inloppet, utloppet på inomhusenheten och en gemensam, som kontrollerar temperaturen i rummet. Det finns två alternativ: kompressorn slås sällan på eller av. En erfaren hantverkare kommer omedelbart att misstänka en nedbrytning av dessa termistorer, vilket ger ECU felaktiga signaler .… Som ett resultat fryser rummet över eller svalnar inte bra.

Bild
Bild

ECU defekt

Den elektroniska styrenheten innehåller en ROM och en processor, exekutiva element - transistoromkopplare och reläer med hög effekt.

Om deras ersättning inte fungerade faller misstanken på en defekt processor - felet är i åldrandet av halvledarkretsen, firmware -fel, mikrosprickor i nanostrukturen i mikrokretsar och i själva flerskiktskortet.

Samtidigt slutade luftkonditioneringen helt och hållet att kyla. Alternativ - byte av kort.

Bild
Bild

Igensatta filter

Meshfilter finns i båda blocken. Luftflödet minskar, inte all kyla släpps ut i rummet. Oanvänd kyla avsätts på ett av rören i form av is. Om du ignorerar de igensatta filtren kommer du att stöta på en igensatt fläkt och förångare.

Rekommenderad: