Principen För Delningssystemets Funktion: Enhet. Hur Fungerar Ett Luftkonditioneringsaggregat För Kylning? Var Får Han Luften Ifrån? Driftsätt Och Utrustning

Innehållsförteckning:

Video: Principen För Delningssystemets Funktion: Enhet. Hur Fungerar Ett Luftkonditioneringsaggregat För Kylning? Var Får Han Luften Ifrån? Driftsätt Och Utrustning

Video: Principen För Delningssystemets Funktion: Enhet. Hur Fungerar Ett Luftkonditioneringsaggregat För Kylning? Var Får Han Luften Ifrån? Driftsätt Och Utrustning
Video: Så bygger du en egen ac – för svalka i sommarvärmen 2024, April
Principen För Delningssystemets Funktion: Enhet. Hur Fungerar Ett Luftkonditioneringsaggregat För Kylning? Var Får Han Luften Ifrån? Driftsätt Och Utrustning
Principen För Delningssystemets Funktion: Enhet. Hur Fungerar Ett Luftkonditioneringsaggregat För Kylning? Var Får Han Luften Ifrån? Driftsätt Och Utrustning
Anonim

Bland luftkonditioneringsapparater av alla slag, när de väl utvecklats och känt för konsumenten, är split -systemet mest efterfrågat. Det är det mest energieffektiva och tystaste (inomhus). I vardagen ersatte den mycket mer bullriga fönsterluftkonditioneringar.

Bild
Bild

Komponenter

Ett delat system är en utomhus- och inomhusenhet, åtskilda från varandra av ytterväggen i en byggnad eller struktur. Standardutrustningen för luftkonditioneringsenheterna är en kompressor, kondensor, förångare, expansionsventil och två fläktar.

Bild
Bild

Kompressor

En kompressor är en motor som driver köldmedium längs kylspolen i utomhus- och inomhusenheterna. Dess mekanism, innesluten i ett hölje som är ogenomträngligt för yttre luft och vattenånga, har också en behållare i vilken motorolja hälls, vilket minskar friktionen av dess delar och minskar motorslitaget hundratals gånger. Det finns kompressorer byggda på kolv eller rullande (rullning) . Kolvkompressorer kostar betydligt mindre än rullkompressorer. Deras tillförlitlighet är flera gånger lägre - särskilt vid temperaturer ner till -20 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kondensator

Freonkondensorn innehåller en spole med en radiator, där den flytande freon avger värme till den, som sedan avlägsnas med hjälp av en fläkt. En kondensor kallas också en radiator, på vilken vattenånga omvandlas från att blåsa luft till vattendroppar . Vattnet samlas i tanken och rinner sedan ut genom en slang utanför utomhusenheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förångare

Förångarblocksatsen innehåller en spole och en radiator på inomhusenheten. I det förvandlas flytande freon till gasformigt, det tar värme från rummet med det . I gengäld avger det kyla, som blåses ut med hjälp av en fläkt från kylarfenorna som blivit is.

Bild
Bild

TRV

Värmeexpansionsventilen eller fyrvägsventilen gör att luftkonditioneringen kan växla från kylning till värme och vice versa. Vart i Freons rörelseriktning är omvänd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fläktar

Om det inte vore för fläktarna skulle värmeborttagning från spolradiatorn och kompressorn på utomhusenheten - liksom kylan från inomhusenheten - vara extremt långsam och ineffektiv. I bästa fall stannade luftkonditioneringen ofta, vilket skulle övervakas av automatiseringen . I värsta fall skulle det snabbt misslyckas på grund av överhettning av kompressorn och att täcka ett av rören på freonvärmen med en snötäck. Utomhusenhetens fläkt tar bort överskottsvärme från utomhusenheten. I inomhusenheten blåser fläkten kylan som bildas på radiatorn in i själva rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra delar och sammansättningar

Förutom motorkompressorn byggdes spolar med radiatorer, fläktar och expansionsventiler, elektromekanisk styrning baserad på termostater, reläer och de enklaste transistornycklarna in i de gamla sovjetiska och ryska fönsterklimaanläggningarna. Som med äldre kylskåp 20 år eller äldre kontrollerade elektromekaniken belastningen på fläktar och kompressor ., inte tillåta dem att bearbeta mer än de borde - och samtidigt överhettas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektroniskt styrkort

I moderna luftkonditioneringsapparater, i stället för reläer, kraftfulla dioder och transistorer, används ett elektroniskt kontrollkort på moderna mikroramar med öppen ram. Den skiljer sig från den elektromekaniska modulen i närvaro av en processor. Från mikrochipet (skrivskyddat minne, ROM) genom slumpmässigt åtkomstminne läser det programmet "sytt" i ROM -chipet . Det senare förhindrar inte bara överbelastning av huvudenheterna som är avgörande för luftkonditioneringen, utan gör det också möjligt att arbeta i flera lägen. Detta gör det möjligt för konsumenten att justera driften av luftkonditioneringen för att passa hans behov på några sekunder.

Kortet (elektronisk styrenhet, ECU) är också utrustat med kraftfulla men kompakta kopplingsreläer (eller effekttransistoromkopplare) som slår på och av fläktarna och kompressorn efter de tidsintervall som anges i programbeskrivningen. Själva kortet drivs från en konstant spänning på 12 volt, till vilken en växelströmsspänning på 220 V omvandlas med en transformatorns strömförsörjning.

Bild
Bild

Inomhusenhet persienner

Persiennerna på persiennerna på inomhusenheten sänks och höjs av en stegvis variabel motor som är ansluten till dem med en lång (nästan som inomhusenheten själv) axel. Den styrs av en förare - ett separat minikort som drar ström från strömförsörjningen . Den omvandlar denna spänning till växelströmspulser - i antalet faser lika med antalet motorlindningar i själva motorn och tillhandahåller (med sin hjälp) rotation av fönsterluckorna runt sin axel i önskad vinkel.

Programmet har ett "svängande gardiner" -läge - med det fungerar förarkortet och motorn nästan konstant, vilket får dessa gardiner att vifta, som översättningsvarv av en konventionell rumsfläkt. Uppgiften är att få kylluften att flöda genom rummet mer enhetlig och spridd. Detta räddar ägaren eller hans gäster från risken att bli förkyld och andra sjukdomar orsakade av kall luftutflöde som riktar sig till samma delar av kroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Termiska sensorer

En av termistorerna är placerad på inomhusenheten - vid inloppet av luft som dras in i själva enheten. Den informerar styrkortet om den faktiska rumstemperaturen . Den andra finns på kompressorn: vid överhettning av en dammig och smutsig kompressor utanför stannar luftkonditioneringen automatiskt - och startar först efter att motorn har helt eller delvis svalnat. Eller så stängs enheten av tills ägaren slår på luftkonditioneringen igen.

På andra motorer (fläktar, en reglage för att vända persienner) installeras också temperaturgivare när luftkonditioneringsmodellen är en av de dyraste. När motorn överhettas svänger persienner hela tiden - eller en dammig fläkt på utomhusenheten - luftkonditioneringen slutar omedelbart att fungera.

Ett sådant "avancerat" system - som termiskt skydd för en bärbar dator, kylskåp eller annan "smart" enhet - tar helt preliminär diagnostik. Det skyddar luftkonditioneringen från fullständig skada orsakad av ett enda (lokalt) fel i driften. Priserna på”smarta” delningssystem minskar gradvis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Display -modul

Den innehåller en LED -panel och / eller en liten display. I modeller av väggmonterade split -system är dessa i regel lysdioder som visar hur luftkonditioneringen fungerar - "Nätverk", "Kylning", "Uppvärmning", "Torkning", "Jonisering", "Fel" (eller " Larm") , Lysdioder för indikering av temperaturen (om den justeras steg för steg, och inte med en noggrannhet på en grad). I avancerade modeller ersätter LED -raden en bakgrundsbelyst display som visar temperatur, läge, belastningsnivå och andra användbara diagnostiska data (om något går fel).

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrollera

Lågbudgetmodeller, som fönsterluftkonditioneringar från det senaste, har en strömbrytare och en stegbrytare för flera positioner. Den senare kan ha positionerna "Låg kall", "Hög kall", "Ventilation" och "Värme ". Istället för switchar kan knappar finnas - som på en fjärrkontroll. Fördelen med denna metod är enkel hantering. Nackdelen är att du måste resa dig igen för att trycka på knapparna eller vrida omkopplaren, vilket inte alltid är trevligt för äldre eller sjuka. Dyrare modeller styrs från fjärrkontrollen.

Nackdelen med fjärrbyte av lägen - en gång om året i fjärrkontrollen behöver du byta batterier. Fördel - dussintals hjälplägen, till exempel att sänka fläkthastigheten på inomhusenheten på natten.

Bild
Bild

Huvud funktioner

Luftkonditioneringens huvudfunktion är att kyla luften i rummen under sommarvärmen. Moderna luftkonditioneringsapparater har också fått ytterligare funktioner som:

  • uppvärmning av luft i rummen på vintern;
  • rengöra luften i rummet från damm, ta bort lukt (med fina kolfilter);
  • aerojonisering (berikning av luften i rummet med negativa joner som är fördelaktiga för hälsan);
  • torkar för fuktig luft.

I de mest avancerade modellerna av luftkonditioneringsapparater började de bygga in en miniozonator-en multiplikatorkrets för att generera statisk elektricitet, som genererar 60-80 kilovolt. Under påverkan av en koronautsläpp omvandlas fritt syre i rummet till ozon, vilket är användbart för människor i små mängder. Ozonatorn kan också slås på och av med programvara.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsätt

Kombinerade driftsätt de bästa och dyraste delade luftkonditioneringarna har följande:

  • kylning med låg fläkthastighet ("låg kall");
  • luftkylning och torkning;
  • uppvärmning och torkning;
  • kylning med luftjonisering;
  • kylning, aerojonisering och ozonisering;
  • kylning och ozonisering.

Tillverkare kombinerar sällan exempelvis torkning, uppvärmning och jonisering. Listan över lägen kan vara mer än ett dussin - alla växlas med fjärrkontrollen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsprincip

Cykeln för alla luftkonditioneringsapparater flera steg ingår.

  1. Gasformig freon levereras till kompressorn från inomhusenheten, komprimerad till endast 3-5 atmosfärer. Freontrycket bör vara upp till 20 atmosfärer, så det bringas till ett flytande tillstånd, där köldmediet kommer in i den yttre spolen. Här överförs redan värmen från freon till radiatorn i själva kretsen. Överskottsvärme blåses omedelbart av utomhusenhetens fläkt ut i atmosfären.
  2. Den flytande freon som kyls ned i kretsen når värmeregleringsventilen, varifrån den går in i ett mindre rör och går till inomhusenheten med en temperatur på + 15– + 20 grader. Koppar, från vilken rören av freonlinjer och spolar tillverkas, leder värme mer aktivt än mässing och stål. Så att förkylningen inte går förlorad är detta rör pålitligt isolerat med skumgummi eller skumskum, som inte leder värmen bra.
  3. Efter att ha nått inomhusenheten passerar freon genom anslutningsbeslaget och går in i spolen med radiatorn, liknande den i utomhusenheten. Freon avdunstar och förvandlas fullständigt till ett gasformigt tillstånd, vilket reducerar driftstrycket till 3 atmosfärer. Konturen svalnar till 0 grader och lägre.
  4. Den resulterande kylan blåses omedelbart in i rumsluften av en fläkt som drar in varm luft från rummet genom inloppsslitsarna i den övre delen av inomhusenheten. Från iskylaren blåses luft in i rummet genom andra slitsar - den passerar mellan gardinerna på rullgardinerna i blocket. Dess utloppstemperatur är 5-12 grader Celsius.
  5. Freon släpper kylan och passerar inomhusenhetens spole, passerar genom dess utloppsfäste och rusar in i ett kopparrör med större diameter - redan i gasform. Och även om freon själv är uppvärmd på grund av värmen från rummet, rekommenderar tillverkaren också att packa detta rör i en värmeisolator, så att freon inte kan värmas upp till temperaturen på gatans värme (upp till +58) innan den når kompressorns inlopp. Detta sparar resursen för själva kompressorn, som inte behöver komprimera den överhettade freon längre och upp till 40 atmosfärer. Konsumenten blir av med överutgifterna för el.
Bild
Bild

Nyanser av olika typer av arbete

Delningssystemet finns i vägg-, kanal-, kolumn-, golv-, multisplit- och kassett-takversioner. Utomhusenheten är vanlig, antalet inomhusenheter kan variera. Det svåraste av alla alternativ är en kanaliserad luftkonditionering: det kräver installation av slutna matnings- och avgasrör som inte är anslutna till gatan. Ett multisplit -system behöver ett trädliknande "spår" - här fungerar det externa blocket för flera interna. Kolonn- och golvkonditioneringsapparater är placerade på golvet i hörnet, men "spåret" förlängs avsevärt - utomhusenheten kan inte hängas på en höjd av mindre än 2,5 m.

Alla split -system fungerar dock på samma sätt.

Funktionsprincipen för en design av vilken typ som helst är liknande. På sommaren fryser inomhusenheten, utomhusenheten släpper ut sin värme utanför byggnaden eller strukturen. Modeller utrustade med utomhusluftsintag är sällsynta.

Rekommenderad: