Chiller-fan Coil Unit: Principen För Systemet, Installationsschema För Kylare Och Fläktbatterier, Underhåll Av Luftkonditioneringssystemet

Innehållsförteckning:

Video: Chiller-fan Coil Unit: Principen För Systemet, Installationsschema För Kylare Och Fläktbatterier, Underhåll Av Luftkonditioneringssystemet

Video: Chiller-fan Coil Unit: Principen För Systemet, Installationsschema För Kylare Och Fläktbatterier, Underhåll Av Luftkonditioneringssystemet
Video: Carrier Fan Coil Working And Review With Heat And Cool Mode || In Hindi.❄️❄️❄️ 2024, Mars
Chiller-fan Coil Unit: Principen För Systemet, Installationsschema För Kylare Och Fläktbatterier, Underhåll Av Luftkonditioneringssystemet
Chiller-fan Coil Unit: Principen För Systemet, Installationsschema För Kylare Och Fläktbatterier, Underhåll Av Luftkonditioneringssystemet
Anonim

Chiller-fan coil-enheter ersätter alltmer de vanliga gasfyllda kylsystemen och vattenvärmekretsarna, vilket gör att mediet kan levereras till önskad temperatur beroende på säsong och andra faktorer. Med hjälp av sådan utrustning är det möjligt att upprätthålla ett optimalt inomhusklimat året runt, utan att stoppa driften, medan det inte finns några begränsningar för föremålens höjd och storlek. Principen för hur systemet fungerar är så enkelt som möjligt: det fungerar analogt med vattenuppvärmning. Värmarens brännare eller värmeelement ersätts av en kylare eller dess kombination med en panna, som kan ge den erforderliga temperaturen till ämnet som cirkulerar genom rören.

Hur servas ett sådant luftkonditioneringssystem? Hur mycket mer effektivt är det än konventionella split -system och kan det ersätta dem? Hur ser installationsschemat över kylare och fläktbatterier ut? Svar på dessa och andra frågor hjälper dig att bättre förstå fördelarna och nackdelarna med sådan komplex utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är detta system och hur fungerar det?

En kylfläkt-spolenhet är en sammankopplad utrustning som har ett huvudelement som ansvarar för uppvärmning eller sänkning av temperaturen på mediet och hjälpkomponenter som transporterar mediet. Funktionsprincipen liknar den som används i delade system, med den enda skillnaden att vatten eller frostskyddsmedel baserat på det rör sig i fläktbatterier istället för freon.

Så fungerar ventilations- och luftkonditioneringssystem för kylning. Men splittringar har sina egna utmaningar. Vid kylning levererar de gasformiga ämnen till rören och regleras av vissa standarder för huvudenhetens avstånd från enskilda interna. Kyl-fläktspolparet kännetecknas av frånvaron av sådana begränsningar, eftersom vatten eller frostskyddsmedel baserat på det fungerar som värmebärare eller frostskyddsmedel kan längden på sträckor som regleras av säkerhetskrav vara obegränsad.

Faktum är att en kylare är en stor luftkonditionering genom vilken mediet flyter genom förångaren. Vatten eller frostskyddsmedel ledas till fläktbatterier installerade inomhus. Vanligtvis är kylsystemselementen av kassettyp och monterade i taket. Värme och universella fläktbatterier är tillgängliga för golv- eller väggmontering och är fixerade så lågt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kylare funktioner

Alla befintliga kylaggregat är uppdelade i 2 stora grupper: absorption, den dyraste, med begränsad användning och stora dimensioner och ångkompression. Denna typ används oftast, bland annat i låga byggnader och i industriella kommersiella byggnader i flera våningar. Det finns tre typer av ångkompressorkylare enligt installationsmetoden.

  1. Utomhus . De har axiella fläktar för luftkylning.
  2. Inre . I dem utförs kylning med hjälp av vatten, luftrörelse utförs med hjälp av en centrifugalfläkt.
  3. Reversibel . Ger lika effektiv uppvärmning och kylning av mediet. De har en panna, som vid behov höjer temperaturen i miljön.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fläktspoleenhetens egenskaper

Fläktbatteriet som är anslutet till kylaggregatet via ett rörsystem är en typ av mottagningsutrustning. Det ger inte bara mottagandet av miljön för en given temperatur, utan också dess överföring till luftmassorna. Med hjälp av en inbyggd fläkt blandar värmeutrustningen varma och kalla strömmar. Alla fläktbatterier är indelade i:

  • golv;
  • väggmonterad;
  • tak;
  • kombinerat (vägg-tak).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kanalfläktar installeras inuti ventilationsaxlar (kanaler), genom separata luftkanaler tar de luftmassor från atmosfären utanför byggnaden. Avgaser avlägsnas från lokalerna med hjälp av rörledningar som ligger dolda bakom undertakets struktur. Sådana utrustningsalternativ har visat sig väl inom ramen för tillämpning i lagerkomplex, köpcentrum.

Kassettens inomhusenheter för fläktbatterier är konstruerade för takmontering, medan luftflödet bara kan riktas i 2-4 riktningar . De är praktiska genom att de helt maskerar systemets arbetselement.

Ljudnivån i fläktbatterier inbyggda i ett undertak är också betydligt lägre än i delade system eller luftkonditioneringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Först och främst är det värt att notera de uppenbara fördelarna med kombinationen kyl-fläktspole

  1. Inga begränsningar för rörledningsnätets längd . Det begränsas endast av kraften i själva kylaggregatet, medan utrustningens effektivitet och produktivitet längst bort kommer att vara oförändrad, som i hela systemet.
  2. Utrustningens kompakta mått . Kylaggregat monteras oftast på taket av en byggnad utan att störa harmonin i dess fasadarkitektur.
  3. Minimikostnader för systemdistribution . Chiller-fan coil-enheten använder konventionella stålrör snarare än kopparrör, så den totala kostnaden för rör är lägre.
  4. Hög säkerhet . Systemet är helt förseglat och eftersom det inte använder gasformiga ämnen kan utrustningen inte skada miljön och människors hälsa även vid läckage och olyckor.
  5. Anpassningsförmåga . Via kontrollenheten och konsolerna kan användarna självständigt reglera systemets funktion, inklusive i enskilda rum.

Det finns också nackdelar. Jämfört med gasvärmesystem är fläktkylare dyrare vad gäller kostnaden per energienhet. Dessutom är själva utrustningen ganska dyr, kräver professionell installation och ger oundvikligen betydande buller under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Användningen av kylarfläktar är efterfrågade först och främst där det krävs att skapa ett individuellt mikroklimat i rum av olika storlek och ändamål. Följaktligen kan de hittas i:

  • stormarknader och stormarknader;
  • lager- och industrikomplex;
  • hotell, kontorsbyggnader;
  • underhållningscenter;
  • medicinska kliniker, sanatorier, andra fritidsanläggningar;
  • höghus i flera våningar.

Chiller-fan coil unit gör det möjligt att reglera klimatparametrar inuti byggnader och strukturer, oavsett egenskaperna hos den yttre miljön. De kombinerade möjligheterna med värme- och luftkonditioneringsutrustning gör det enkelt att byta till uppvärmning eller kylning utan ytterligare komplikationer och kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter i installationen

Paketinstallationsschemat innefattar anslutning av dess tre huvudkomponenter till varandra. Systemet består av:

  • kylaggregat;
  • fläktspole;
  • hydromodul - en pumpstation som ansvarar för cirkulationen av mediet i rörledningen.

Utformningen av det sista elementet innehåller avstängningsventiler: ventiler, en expansionstank, som gör det möjligt att kompensera för skillnaden i volymer av uppvärmda och kylda medier, en hydraulisk ackumulator och en styrenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hela systemet fungerar och ansluter enligt ett visst schema

  1. Kylaren kyler och upprätthåller den önskade temperaturen i arbetsmiljön. Om den behöver värmas, är en inbyggd panna ansluten till höljet.
  2. Pumpen överför vätska med en viss temperatur till rörledningarna, vilket skapar det nödvändiga trycket för att flytta mediet.
  3. En rörledningsrörning utför bäraren.
  4. Värmeväxlare - fläktbatterier som ser ut som ett rörnät med en vätska som cirkulerar inuti - tar emot mediet.
  5. Fläktar bakom värmeväxlaren leder luften mot den. Massorna värms upp eller kyls, går in i rummet, frånluften avlägsnas, den nya levereras med tillförselmetoden.
  6. Systemet styrs av en elektronisk styrenhet. Med sin hjälp är fläkthastigheten inställd, hastigheten för mediecirkulationen i systemet. Fjärrkontrollen kan finnas i alla rum. Dessutom är varje fläktbatteri utrustad med en ventil, med vilken du kan växla systemet från kallt till varmt läge, byta ut eller utföra förebyggande underhåll av utrustning genom att stänga av mediumförsörjningen.
Bild
Bild

Samtidigt ser anslutningsprocessen ut som en definitivt relaterad sekvens av åtgärder. Tillverkare av kylfläktar rekommenderar enbart professionell idrifttagning och installation för sina system. Men i allmänhet inkluderar installationsprocessen:

  • installation av enheter på platser som valts ut för dem;
  • bildning av systemröraggregatet;
  • lägga en rutt längs vilken mediet kommer att cirkulera, installera värmeisolering på rör;
  • arrangemang och ljudisolering av luftkanaler;
  • bildande av ett dräneringssystem för att avlägsna ackumulerat kondensat från fläktbatterier;
  • sammanfattning av den elektriska nätverksanslutningen, läggning av kablar och ledningar;
  • kontrollera tätheten hos alla element;
  • idrifttagningsarbeten.

Kylfläktsystemet kan endast tas i drift efter att preliminära tester har utförts.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tjänstefunktioner

Vid användning av utrustningen bör man uppmärksamma rutinmässiga inspektionsaktiviteter. Alla element i filtreringssystemen måste bytas ut inom den period som anges av tillverkaren, radiatorerna installerade i lokalen måste kontrolleras för korrosion och läckage. Inspektion av huvudnoderna, beroende på systemets skala, utförs varje vecka eller varje månad.

Kontrollpanelen bör regelbundet övervakas med avseende på noggrannheten och hastigheten för utförandet av de angivna kommandona. Elektriska komponenter testas för strömstyrka och andra egenskaper som kan indikera läckage eller onormalt tillstånd. Spänningen på ledningen och i faser mäts.

Kräver underhålls- och ventilationsutrustning . Det rengörs, smörjs, arbetets funktionalitet, axelns rotationshastighet övervakas. Dräneringssystemet kontrolleras för effektivitet för att avlägsna fukt. Dessutom kräver radiatorn periodiskt sanitär antibakteriell behandling, vilket gör det möjligt att utesluta spridning och bildning av patogen mikroflora.

Bild
Bild

Den optimala temperaturregimen i rum där fläktbatterier används bör inte vara lägre än +10 grader.

Rekommenderad: