Gipsgjutning (72 Foton): Gör Det Själv Hemma, Former För Stuckaturväggdekor, Installation Och Exempel I Interiören

Innehållsförteckning:

Video: Gipsgjutning (72 Foton): Gör Det Själv Hemma, Former För Stuckaturväggdekor, Installation Och Exempel I Interiören

Video: Gipsgjutning (72 Foton): Gör Det Själv Hemma, Former För Stuckaturväggdekor, Installation Och Exempel I Interiören
Video: Установка бассейна CaliMar Oval над землей 2024, April
Gipsgjutning (72 Foton): Gör Det Själv Hemma, Former För Stuckaturväggdekor, Installation Och Exempel I Interiören
Gipsgjutning (72 Foton): Gör Det Själv Hemma, Former För Stuckaturväggdekor, Installation Och Exempel I Interiören
Anonim

Gipsdekor är mycket efterfrågad i modern design, eftersom det representeras av ett stort utbud och ser elegant ut i rum inredda i vilken stil som helst. För att dekorera det inre av rummet med reliefstuck på ett originellt sätt är det inte nödvändigt att beställa individuell produktion eller köpa färdiga gipselement.

De kan enkelt utformas med egna händer hemma med hjälp av enkla verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

För närvarande har gipsgipsgjutning fått stor tillämpning i inredningen av både stadslägenheter och hus på landet. Oftast är ytorna på väggar och tak i rum inredda med sådan inredning, efter att tidigare ha valt en design med hänsyn till lokalernas allmänna stil. De främsta fördelarna med denna typ av dekorativ finish inkluderar ett antal egenskaper:

  • har en tydlig lättnad och perfekta kanter;
  • tillverkad av miljövänligt material;
  • eldfast;
  • resistent mot temperaturförändringar;
  • lätt att bearbeta;
  • föremål för restaurering - under drift kan defekter som uppträder på ytan lätt elimineras;
  • kännetecknas av en lång livslängd;
  • kan målas i valfritt färgschema, vilket gör det möjligt att översätta alla designidéer till verklighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller bristerna finns det få av dem. Gipselement är instabila för mekanisk belastning, på grund av den betydande vikten är dekorativa föremål svåra att fästa på ytor.

Dessutom kräver gipsstuckgjutning vissa ekonomiska och tidskostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Omfattningen av gipsstuckgjutning är ganska omfattande. Oftast är det gjort för att dekorera moderna interiörer i rymliga rum. Gipslister används vanligtvis för att dekorera ytor som väggar och tak. Samtidigt, för sin design, använder de olika typer, som kännetecknas av sina egna egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För väggar

Denna typ av yta är vanligtvis dekorerad med gipselement som rosetter, konsoler, paneler och huvudstäder. Andra typer av gipsdekor ser vackra ut i en modern inredning.

  • Basreliefer . De är en konvex bild på ett plan, som ofta blir centrum för den övergripande kompositionen.
  • Nischer … Dessa urtag i väggarna fungerar inte bara som en dekorativ funktion, utan används också för att rymma skåp, hyllor och hyllor i olika storlekar.
  • Fästen . Används för att fästa pelare och andra dekorativa föremål på väggytan.
  • Panel . De representeras av ett stort utbud av tomter och gör att en av väggarna i det inre av rummet kan särskiljas på ett speciellt sätt. Dessutom kan du med hjälp av panelen dölja ojämnheterna på ytorna.
  • Gavlar . De installeras huvudsakligen över skåp inbyggda i väggen, öppningar av dörrar, fönster, valv. Det enda är att de på grund av sin volymetriska form inte alltid kan användas i små rum. De används bäst när man inreder rymliga rum.
  • 3D -paneler … De anses vara den främsta trenden i moderna interiörer. De används för väggdekoration för att ge den senare en intressant konsistens och uttrycksfullhet. Sådana paneler är målade i olika färger. De ser särskilt underbara ut med bakgrundsbelysning, vilket ger dem tredimensionalitet.
  • Båge … Öppningar är dekorerade med detta dekorativa element, nischer är vackert dekorerade och utrymmet är zonindelat. I den klassiska versionen ser bågen ut som en båge, men det finns också alternativ med en kvadrat eller någon annan form.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För tak

Denna typ av yta kan dekoreras med olika typer av gipstuckgjutning. Vanligtvis är tak dekorerade med taklister, de används för att skapa övergångar mellan olika plan. Dessa element kan ha både präglade och släta ytor. För att positivt understryka skönheten i gardinstängerna i interiören kompletteras de med olika belysningskällor, till exempel LED -remsa. Andra element används också i stor utsträckning vid takdekoration.

  • Lister . De låter dig ge ett komplett utseende till interiören. Släta ytlistar väljs vanligtvis för högteknologiska och klassiska rum. Element med prydnader är idealiska för rum inredda i stilistiska riktningar som Art Deco och barock.
  • Hörn … De används som ett extra dekorativt element till lister och gesimser, samtidigt som de har ett mönster som liknar dem.
  • Konsoler … De låter dig avgränsa takutrymmet och används samtidigt med gesimser. Som ett resultat skapas en illusion av att stödja takbjälkarna.
  • Uttag … De placeras på den plats där ljuskronan hängs. Runda och ovala rosetter med olika inredning kan skulpteras av gips.
  • Kupoler . De är gjorda i form av halvklot och låter dig ändra den visuella uppfattningen av rummet, eftersom de bildar en karakteristisk kupolfördjupning i taket. Ibland placeras en lampa i kupolens centrala del. Kupoler med ett upphängningssystem ser underbara ut.
  • Paneler och basreliefer … De används för att skapa en viss tomt i taket, fungerar ofta som en separat del av en komplex prydnad.
  • Golvlister . Har formen av en rektangel eller kvadrat. Den används för att zonforma takytan med väggar, vilket ger ytan större volym och djup. Golvlisterna ger rummet ett gediget utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Med hjälp av gipslister kan du dekorera rum i vilken stilriktning som helst, för vilken du bör välja en viss stuckaturdekor. Låt oss ta en titt på de mest populära stilarna.

Romerska . Det kännetecknas av en riklig mängd stuckaturer, det kan användas för den ursprungliga dekorationen av tak och väggar. I detta fall bör prydnaden i rummet hållas i samma design. I romersk stil råder stuckaturer med animalistiska prydnader och mönster med växtmotiv i snövit färg. Denna design är idealisk för rymliga rum, i små lägenheter, för att spara utrymme installerar de vanligtvis halvkolonner som är dekorerade med små mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Art déco … Presenteras av en elegant design av stuckaturer gjorda av gips. Samtidigt kan väggar och tak dekoreras med olika typer av stuckaturer. Denna stil ger en kombination av stuckaturer med trä, läder och bronselement. Ofta kompletteras dekorativa element med sammetstyg. Stuckformningen här kännetecknas av närvaron av tydliga geometriska detaljer, graciösa kurvor och sammanvävning av olika silhuetter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Barock … Rummen inredda i denna stil kännetecknas av formalitet och prakt. För att dekorera ytor används gjutgipsgjutning, gjord i form av miniatyrskulpturer, kupoler och pelargångar - de expanderar utrymmet visuellt. Interiören i barocken domineras av pastellfärger, gipselement kännetecknas av plasticitet, formdynamik, böjningar, kurvlinearitet och ett överflöd av mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Empire stil . Monumentalitet och stram design råder i denna stil, därför har stuckaturer i rum inredda i denna stil en av de viktigaste platserna. Tack vare gipselementen får interiören ett komplett utseende. Stuckgjutningen i Empire -stil representeras av ett militärt tema; bilder av örnar, svärd, lagerkransar och mytologiska varelser finns ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klassisk stil … I moderna klassiker finns det stuckaturgjutning, som låter dig behålla huvudlinjen. Som regel installeras portikos, skulpturer, kolumner och smala gesimser med vanlig geometrisk form i rum inredda i klassisk stil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Renässans . Denna riktning är nära besläktad med romantiken och möjliggör installation av takkonstruktioner på flera nivåer i lokalerna, som är dekorerade med gipslistar. Gipselement kännetecknas av symmetri, ordning, exakta geometriska linjer och gyllene färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Idag representeras gipsstuckgjutning av olika globala märken, de mest populära är: Mithril (Malaysia) och Orac Decor (Belgien). Produktionen av unika dekorativa element från gips för dekoration av tak och väggar utförs också av den ryska fabriken "Europlast".

Hennes produkter är vackert designade med imitation av olika material som ser underbara ut i vilken stil som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Stuckformning kan köpas färdig, men många föredrar att göra det på egen hand , eftersom manuellt arbete gör att du kan förverkliga alla designidéer i verkligheten, vilket ger individualitet och originalitet till det inre av rummen.

Innan du börjar göra en produkt måste du välja rätt råmaterial, vars kvalitet direkt beror på smyckenas livslängd och estetiska utseende. Experter rekommenderar att köpa alabastfrimärken för arbete från G5 till G25 . Om du planerar att göra stora element är materialet från märket G7 väl lämpat. När du köper gips i vikt måste du se till att det inte finns några blandningar av sand och kakor i det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att problemet med valet av material har lösts kan du gå vidare till den direkta modelleringsprocessen och i följd utföra flera punkter

Träning . Först och främst är det värt att bestämma modellen för framtida delar och deras dimensioner. Dessutom måste du bestämma i vilken del av rummet och på vilken yta gipsdekorationen ska placeras. Pappersskisser hjälper till att förenkla uppgiften; från dem blir det möjligt att skulptera en modell av plasticine. Därefter utförs förberedelsen av den plats där modelleringen kommer att äga rum. För detta väljs ett bord eller annan plan yta, golven är täckta med folie.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formgivning . För att göra formar hemma måste du ha till hands silikon, gipsskivor, en papperskniv, en mätbehållare, en smal borste och ett maskeringsnät. Eftersom stuckaturgjutningen ska se vacker ut efter installationen, bör du välja rätt matris innan du fyller den, medan du inte kan spara pengar, eftersom billiga mallar kan töjas och riva. Silikonformar anses vara det bästa alternativet. För att göra dem själv är den färdiga modellen täckt med ett tunt lager silikon. Efter applicering av det första lagret utförs förstärkning med ett byggnät, sedan upprepas beläggningen flera gånger till. Varje lager måste torka i 3 timmar, varefter arbetsstycket tas bort från modellen. Nu kan du gå direkt till gipsgjutningen.

Bild
Bild

Beredning av lösningen . Tekniken för att förbereda en blandning av gips är ganska enkel. Det viktigaste är att tillaga det i små delar för hand, annars kommer återstående lösning snabbt att härda, och de måste helt enkelt kastas. Först hälls vatten i den förberedda behållaren, sedan hälls pulver i den (du kan inte göra det motsatta, eftersom det kan bildas klumpar). Förhållandet alabaster och vatten bör vara 7: 10. Allt blandas noggrant tills en homogen lösning erhålls, som ska ha en konsistens som liknar flytande gräddfil. För att öka gipsets hållfasthet rekommenderas att tillsätta cement till lösningen, och för att förhindra att den färdiga dekorativa produkten spricker kan PVA -lim läggas till lösningen.

Bild
Bild

Skapande av gipselement … Formar hälls med den färdiga lösningen, det är bäst att göra detta i två steg: applicera först det första lagret av gips med en borste, kontrollera att inga luftbubblor bildas, i det andra fyller du mallen med lösning till brädden. Stora element behöver dessutom förstärkas med förstärkning med hjälp av ett färgnät. Det läggs ut i en form efter applicering av det första lagret av blandningen. Lösningen förvaras i 20 minuter, sedan avlägsnas elementen försiktigt från formarna. Den färdiga produkten lämnas för efterföljande torkning, vilket tar cirka ett dygn.

Lufttemperaturen där gipsdelarna ska torkas måste vara över +16 grader Celsius.

Bild
Bild

Slutarbete … I detta skede slipas delen och alla defekter rengörs. Det är bäst att jämna ut ytan på gipselement med fint sandpapper, och detta måste göras noggrant för att inte skada ömtåliga delar. Därefter beläggs elementen med en primer eller färglös lack. Om rummets utformning ger inredning, inte nödvändigtvis i vitt, målas gipsgjutningen i önskad nyans med färg, som ska vara vattenbaserad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationstips

3 dagar efter att du fyllt figuren med gips kan du börja installera den. Du kan fixa medelstora gipsdelar med ett lim. NS Du kan förbereda lim från vatten och PVA -lim med ett förhållande på 1,5 till 1 . Installationen börjar med applicering av ett lim på den färdiga delen och ytan som ska dekoreras. Därefter är allt anslutet och resterna av limet avlägsnas med en spatel. Det återstår bara att täta lederna med gipsbruk.

Volymetriska figurer har stor vikt, så när du installerar dem måste du dessutom "sätta" på pluggarna. För att göra detta borras hål i gipsdelarna och skruvar skruvas igenom dem. Spåren som har visat sig täcks noggrant med en gipsblandning och poleras. Resultatet är en ovanlig inredning som fyller hemmet med en atmosfär av komfort och chic.

Volymetriska gipskompositioner kommer att fylla rummen med en speciell stämning och kommer att harmoniskt kombineras med andra interiörartiklar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Gipsgips har en speciell plats i modern hemdesign, oftast används det för att dekorera tak och väggar i vardagsrummet, sovrummet och köket. Denna intressanta typ av design är också lämplig för efterbehandling av dekorativa föremål som eldstäder. När du skapar en originaldesign i rum rekommenderar experter att du använder gjutgips som visas i exemplen.

Förgylld stuckaturgjutning i vardagsrummets inre . Tack vare henne får designen av rummet ett dyrt och sofistikerat utseende. Det är lämpligt att välja gipselement med bilder av växter - det kan vara en vinstock, stora blomknoppar. Stuckformning med abstraktion kommer att se inte mindre intressant ut. För en större effekt måste dekorelementen beläggas i ädelmetallens färg med guldfolie. Med förgylld stuckatur, massiva möbler från dyra träslag samt textilier i varma nyanser ser vackra ut i interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eldstad dekoration . Detta dekorativa föremål anses vara det viktigaste i det inre av rummet, eftersom det ger det en atmosfär av hemvärme och komfort. För att dekorera eldstaden bör du välja stuckatur med sofistikerade och originella mönster. Färgen ska matcha den allmänna paletten i rummet.

Om eldstaden endast utför en dekorativ funktion i rummet, kan stuckaturen dessutom dekoreras med LED-bakgrundsbelysning, vilket positivt kommer att betona dess skönhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsdekor i barnkammaren . Med hjälp av gipsprodukter och konstmålning kan du skapa en fantastisk atmosfär i barnets rum. För att göra detta måste du skulptera karaktärer från dina favoritbarnsteckningar från gips på väggar och tak och återuppliva dem med en ljus färg. För att interiören ska få ett komplett utseende rekommenderas det också att dekorera dörren och fönsteröppningarna med stuckatur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

Gipsdekor kan försämras med tiden. För att bevara sitt estetiska utseende, snabb restaurering utförs: rengöring, målning och reparation . I vissa fall utförs en komplett byte av slitna delar. Innan du fortsätter med restaureringen är det värt att bedöma typen och omfattningen av det arbete som ska utföras, med hänsyn till skadans grad. Om gipsstuckgjutningen precis har ändrat färg på grund av föroreningar och blivit våt, målas den helt enkelt i en ny färg som matchar inredningen i rummet. För att göra detta, använd en vattenbaserad färg.

För att dölja små defekter i form av repor kan du applicera konstmålning, välja oljefärger . Om en betydande del av inredningen har försämrats, rekommenderas det att utföra restaureringsarbete, försegla alla sömmar och sprickor med gipsbruk. Svagt fixerade figurer avlägsnas, sedan är ytans bas jämn, sedan fixeras de igen.

För att öka styrkan måste du använda en dubbel fixering: pluggar och lim.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland på stuckaturen kan det observeras områden från vilka färgen har lossnat. Det rekommenderas inte att måla om hela elementet, eftersom den färska beläggningen kan ha en annan nyans. I denna situation är det bäst att helt ta bort det gamla färgskiktet, slipa ytan på delen, grunda den och täck den med önskad färg.

Nybörjare bör ta hänsyn till följande rekommendationer från specialister när de utför restaurering:

  • innan du återställer det förlorade ursprungliga utseendet på den präglade dekorationen är det nödvändigt rengör den från damm och smuts;
  • ytan på elementen som planeras att målas om, det är nödvändigt att befria från gamla lager av emulsion och lack;
  • när flisar visas på fragment av stuckaturer limma dem , varefter den efterföljande restaureringen utförs.

Rekommenderad: