Gipsgjutning (37 Bilder): DIY -installation. Hur Gör Man En Bild Av Blommor Och Annat Stuckatur Hemma För Nybörjare?

Innehållsförteckning:

Video: Gipsgjutning (37 Bilder): DIY -installation. Hur Gör Man En Bild Av Blommor Och Annat Stuckatur Hemma För Nybörjare?

Video: Gipsgjutning (37 Bilder): DIY -installation. Hur Gör Man En Bild Av Blommor Och Annat Stuckatur Hemma För Nybörjare?
Video: How to cast flowers in plaster / KLEVER DIY plaster cast art 2024, April
Gipsgjutning (37 Bilder): DIY -installation. Hur Gör Man En Bild Av Blommor Och Annat Stuckatur Hemma För Nybörjare?
Gipsgjutning (37 Bilder): DIY -installation. Hur Gör Man En Bild Av Blommor Och Annat Stuckatur Hemma För Nybörjare?
Anonim

Stuckformning är ett element som inte bär en speciell funktionell belastning, men samtidigt har en stark estetisk effekt och kan radikalt förändra helhetsintrycket av interiören. För att utföra stuckaturgjutning på väggar och tak kan du vända dig till professionella tjänster, men som regel är det ganska dyrt. Men om du har fantasi och konstnärlig förmåga kan du alltid göra det själv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialval

Stuckformning användes för att dekorera bostadsinredning för århundraden sedan, och i många århundraden har det inte tappat sin relevans. Numera är det mycket efterfrågat när man inreder lokaler i sådana stilistiska riktningar .som klassiker, barock och imperium används vissa typer av stuckaturer även i minimalism och högteknologi.

Bild
Bild
Bild
Bild

I alla järnaffärer säljs färdiga element för att skapa spektakulära reliefer, men för att göra inredningen verkligen unik väljer vissa ägare av lokaler individuell design.

Om du är fast besluten att laga gipset med dina egna händer, kommer gips att vara det bästa materialet för detta. Detta val förklaras av kompositionens betydande fördelar, de inkluderar:

  • arbetsmaterialets naturliga ursprung;
  • miljösäkerhet;
  • hypoallergen;
  • resistens mot patogen mikroflora;
  • hydrostabilitet;
  • brandmotstånd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte alls svårt att arbeta med gips, men alla manipulationer måste utföras extremt snabbt ., eftersom detta material stelnar inom 6-7 minuter, och efter ytterligare 5 minuter tappar det helt sin plasticitet. Av nackdelarna med gips kan en mycket imponerande massa skiljas från arbetsstyckenas bräcklighet. Från gips skapar de spektakulära reliefer på taket och väggarna, dekorerar portalerna av eldstäder och pelare.

Bild
Bild

Vi är särskilt uppmärksamma på att du måste förbereda en arbetsplats innan du börjar arbetet. Säker, helst använda ett separat rum, men inte alla har denna möjlighet . Därför är det vettigt att vidta vissa försiktighetsåtgärder, nämligen att hänga väggar, möbler, golv och andra inredningsartiklar med plastfolie - det kommer att vara mycket svårt att ta bort kompositionen efter att den har stelnat.

Bild
Bild

I början av arbetet behöver du ett stort papper av lämplig storlek samt en enkel penna, lite senare kommer följande uppsättning verktyg och material att användas:

  • gipsblandning;
  • Spackel;
  • spatlar av olika storlekar;
  • linjal;
  • vass kniv;
  • ett glas eller någon annan behållare;
  • skulpteringsverktyg - spatlar, staplar, knivar, liksom borstar;
  • lera eller plasticin;
  • cement eller alabaster;
  • PVA -lim;
  • flytande silikon, samt en speciell pistol för att arbeta med den;
  • släppmedel;
  • flor;
  • fint sandpapper.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips: om du ska göra stuckaturer för första gången, börja med den enklaste formen och den lilla i storlek, så att du kan känna av materialet och behärska grunderna i att arbeta med det.

Steg för steg tillverkning

Skissar

En skiss för din framtida modelleringssimulering bör göras enligt verkliga mätningar i ett förhållande 1 till 1. För att arbeta snabbare kan du göra en ritning i förväg, där alla proportionerna av strukturen kommer att uttryckas.

Du kan göra en skiss enligt dina egna idéer, eller så kan du använda ritningar hämtade från Internet . Inledningsvis, var noga med att planera bindningen till terrängen, det vill säga, placera alla detaljer i stuckaturen på taket och väggarna - för detta behöver du en linjal samt information om rör, ledningar och annan kommunikation som bärs ut.

Bild
Bild

Om du inte ägnar tillräckligt mycket uppmärksamhet åt detta skede av arbetet, kan du senare inte undvika stora problem - elementet kan visa sig vara oproportionerligt eller blockera åtkomst till ledningarna.

Inredningen och formen ska passa så estetiskt som möjligt in i den övergripande stilistiska lösningen i rummet.

Den färdiga layouten kan ritas i naturlig storlek på ett papper av lämplig storlek . I frånvaro kan du använda speciella grafikprogram som gör att du kan skriva ut en layout på en skrivare på flera pappersark - de limmas ihop för att öka formatet till A1 eller A0 -storlek.

Bild
Bild

Träning

Därefter bör formen på den framtida stuckaturgjutningen vara gjord av lera eller plasticin, alltid i full storlek - senare kommer gjutning att utföras på den. Gips eller plasticin måste behandlas med ett smörjmedel, varefter silikon eller silikonolja appliceras på det med en borste . I detta arbetsskede är det nödvändigt att vara så försiktig som möjligt och inte tillåta bubblor - de kan påverka utseendet på den arkitektoniska formen negativt. Efter att det första silikonskiktet applicerats förstärks det med gasväv, och efter ett par timmar upprepas manipulationerna. Den färdiga formen måste ha minst ett par lager silikon och tyg så att dess tjocklek motsvarar 3-4 mm, för stora former måste denna parameter ökas till 4-5 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter avslutad stelning och torkning separeras formen från ramen och placeras i en låda.

Om du ska skapa en övergripande form måste du dessutom fixera ramen på stödet med alabaster eller cement - de klarar den imponerande vikten av ditt framtida gipsarbetsstycke.

Så att stuckaturen fritt kan tas bort från formen och därefter inte har några synfel kan du bearbeta formen med valfri färglös lack eller silikonolja . Först därefter kan du fortsätta direkt med att hälla den beredda gipslösningen.

Bild
Bild

Fylla

Fyllning anses vara ett av de mest kritiska stadierna i tekniken, så innan du startar den måste du se till att du har alla de viktigaste förbrukningsvarorna och verktygen till hands. För att ta fram en lösning blandas torrt gips med vatten i förhållandet 10 till 7, medan vatten hälls i delar, men mycket snabbt, blandas sedan noggrant med en konstruktionsblandare.

PVA -lim, utspätt i hälften med vatten, tillsätts till den resulterande blandningen - det tar cirka 1 del. Detta tillsatsmedel ger lösningen plasticitet och minimerar risken för sprickor ytterligare. Den färdiga blandningen innan formen hälls bör få konsistens av flytande gräddfil.

Bild
Bild

Efter att gipskompositionen har hällts i formen är det nödvändigt att jämna ut ytan med en spatel - detta kommer att säkerställa den mest täta passformen av stuckaturen till horisontella eller vertikala ytor.

Detta gäller särskilt om du tänker fixa stuckaturen på takytan, eftersom en sådan installation kräver den mest hållbara anslutningen.

Bild
Bild

Torkning

Gips stelnar i cirka 15-20 minuter, beroende på lufttemperaturen och luftfuktigheten i rummet. Sedan tas det försiktigt ut och lämnas att torka helt i ett par dagar.

För att uppnå ett bra resultat måste du följa följande villkor:

  • ordna inte utkast;
  • utföra arbete på en torr plats;
  • hålla temperaturen vid 18 grader eller mer.
Bild
Bild

Om du utför operationer i ett rum med hög luftfuktighet, kommer detta att leda till att det uppstår sprickor på gipset under installationen. Gips används med stor försiktighet i fuktiga rum med dålig ventilation - detta är fylld med utseendet på mögel, samt en färgändring till gul.

Om det är omöjligt att hitta ett rum med andra tekniska förutsättningar, bör du använda gipsblandningar med speciella fungicida och vattentäta tillsatser som skyddar stuckaturen från fukt.

Den största fördelen med gips är dess plasticitet. Men samma egenskaper är dikterade av vissa regler för att göra stuckaturer.

Bild
Bild

Tills formen har härdat helt räcker det med att justera den något till önskade dimensioner . Därför rekommenderar erfarna hantverkare att limma gipsdekoration tre dagar efter tillverkningen. Om du börjar arbeta tidigare kommer den torra produkten inte att uppnå tillräcklig hållfasthet. Samtidigt, när man utför manipulationer 5-7 dagar efter förberedelsen av arbetsstycket, kommer lösningen att hårdna så mycket att du kan ha svårigheter med dess skärning och installation.

Bild
Bild

Efterbehandlingen vid stuckaturgjutning är ytkorrigering med fint sandpapper - det gör att du kan bli av med den typiska grovheten och enkelt släta ut mindre bildfel.

Vi ägnar särskild uppmärksamhet åt det faktum att alla gipsprodukter har en imponerande vikt, därför måste baksidan behandlas med en primer innan applicering . - detta garanterar maximal vidhäftning till ytan. Det är lämpligt att fixa ett färgnät på stora element och sedan också behandla med primers.

Bild
Bild

Installationsregler

Om du ska montera färdig stuckaturgjutning av polystyren eller polyuretan, kan du använda speciella lim för att fixa det. På grund av strukturens svårighetsgrad kräver gipsformen en mer solid anslutning med horisontella och vertikala ytor . Sådana moduler kan enkelt fästas på betong, gipsskivor och putsade ytor, men med träbeklädnad och vid fastsättning av stuckaturer på tapeter kan problem uppstå.

Gips kräver utan förvärv en förförstärkare, annars tål den inte arkitektonisk form.

Bild
Bild

För att förbättra vidhäftningen och förhindra absorption av lim behandlas ytan som ska dekoreras med en primer. För samma ändamål måste figurerna själva fuktas med vatten några minuter före användning och göra små hack. Därefter smörjs delarna med lim och fixeras, resterna av limet tas bort med en våt svamp.

Denna metod är uteslutande lämplig för fixering av små element; för stora måste du använda mer seriösa fästelement - självgängande skruvar eller skruvar . Borrningsprocessen bör utföras mycket försiktigt, locken fylls med gips efter arbete.

Bild
Bild

Den sista detaljen är appliceringen av primern eller lacken . Denna lösning ger stuckaturen ett snyggt utseende som harmoniskt passar in i rummets stil och dess färgschema.

Bild
Bild

Vackra exempel

En hemgjord skulpturimitation har alla chanser att bli centrum för ett hem eller kontorsutrymme. Det betonar stilen och förvandlar rummet visuellt och ger det ett estetiskt och harmoniskt utseende. Det är mycket viktigt att välja rätt kvalitetsprodukter i enlighet med projektets allmänna koncept och sedan utföra rätt installation.

Stuckformning kan fästas på väggar eller dekorera taket

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du har lite erfarenhet av gips och konstnärlig förmåga kan du göra en tavla från blommor och andra arkitektoniska former

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stuckformning ser bra ut i en ram

Rekommenderad: