Stucko Molding (82 Bilder): Vad är Det? Stuck Dekoration I Taket Under En Ljuskrona, Restaurering Och Produktion Av Polyuretan Stuckatur, Färgad Stuckatur För Väggar

Innehållsförteckning:

Video: Stucko Molding (82 Bilder): Vad är Det? Stuck Dekoration I Taket Under En Ljuskrona, Restaurering Och Produktion Av Polyuretan Stuckatur, Färgad Stuckatur För Väggar

Video: Stucko Molding (82 Bilder): Vad är Det? Stuck Dekoration I Taket Under En Ljuskrona, Restaurering Och Produktion Av Polyuretan Stuckatur, Färgad Stuckatur För Väggar
Video: Unique Creative ideas from Cement and Tennis Ball - How to make Pots - Flower pot Design Ideas 2024, April
Stucko Molding (82 Bilder): Vad är Det? Stuck Dekoration I Taket Under En Ljuskrona, Restaurering Och Produktion Av Polyuretan Stuckatur, Färgad Stuckatur För Väggar
Stucko Molding (82 Bilder): Vad är Det? Stuck Dekoration I Taket Under En Ljuskrona, Restaurering Och Produktion Av Polyuretan Stuckatur, Färgad Stuckatur För Väggar
Anonim

Inredning med volymetrisk stuckatur har sitt ursprung i antiken, och idag har denna trend inom design inte tappat sin relevans. Det finns en missuppfattning att stuckaturer endast är lämpliga för lyxiga herrgårdar, men du kan dekorera en vanlig lägenhet med ett volymetriskt mönster om du skickligt närmar dig denna fråga. Stucko-inredning tillåter inte bara att visuellt göra rummet icke-standard, utan hjälper också till att skapa accenter som betonar dekorationens skönhet, harmoniskt kombinerat med den omgivande miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Stucko -dekoration är en präglad dekoration som är gjuten i speciella former från olika material, och en sådan dekoration används för att dekorera taket eller väggarna. Stucktraditioner nådde sin apogee under antiken och var utbredda i det antika Rom och det antika Grekland . Under renässansen i Europa användes stuckatur redan i stor utsträckning inom arkitektur. Och idag används stuckaturdekor i vissa designstilar och utgör dess grund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mode för stuckaturdekoration gick inte heller förbi Ryssland och blev snabbt på modet under Peter I . För dekoration av byggnader och inredning av byggnader från 1700- och 1800 -talen är användningen av volymetrisk, skickligt utförd stuckaturgjutning karakteristisk.

Traditionellt gjordes stuckaturdekorationer av gips, men idag kan konstgjord imitation av gipsprodukter tillverkas av moderna och lätta material som har en yttre likhet med gipsmotparter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Gjutna dekorativa prydnader gjordes inte bara genom gjutning från gips. De huggades av massivt trä, gjutna av träpasta blandat med gips. Kända alternativ för betong, keramik, gipsskivor och polystyren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots olika komponenter förblir gips det klassiska materialet för stuckgjutning.

Gips

Gipsbindemedel är ett naturmaterial som håller formen väl och kan användas för att göra vilken präglad inredning som helst. Även i det antika Egypten märkte hantverkare egenskaperna hos gipsstenpulver, som snabbt stelnar efter att ha blandat det med vatten. Efter att ha berett en sådan blandning hälldes den i vissa former av sten, och efter torkning bearbetades den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligt gips innehåller inte föroreningar som är skadliga för människors hälsa, det tål temperaturfluktuationer, det är lätt att bearbeta och måla . Gipsstuckgjutning i rum spelar rollen som en fuktighetsregulator, eftersom materialets porösa yta är hygroskopisk, och när fuktnivån minskar ger materialet det till den yttre miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild

En betydande nackdel med gipsdekor är dess tunga vikt, vilket komplicerar installationsarbetet kraftigt . Dessutom är det härdade gipset ett ganska sprött material, det kan brytas eller skadas, fragmentet spolar av. Kostnaden för gipsdekorativa element är den högsta, dessutom kommer installationsarbetet inte att vara billigt, eftersom endast proffs på hög nivå kan utföra dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frigolit

De lättaste produkterna som imiterar gipsgips är gjorda av expanderad polystyren, som har ett annat namn - polystyren. Kostnaden för sådana dekorativa element är den mest prisvärda, och i utseende liknar de naturligt gips. Skumdekor har ett antal funktioner som komplicerar användningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lätt att montera en sådan inredning på en limkomposition, men för att få ett bra resultat är det nödvändigt att ytan som ska dekoreras är helt plan . Polyfoam har inte egenskapen plasticitet, därför kommer det inte att vara möjligt att dölja små ytdefekter med dess hjälp, och med starkt tryck trycks eller bryts materialet. Dessutom innebär färgning av expanderad polystyren också svårigheter-en granulär konsistens av materialet visas under färgskiktet, därför måste du applicera flera lager vattenbaserad färg för att färga produkten av hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En mängd expanderad polystyren är en volymetrisk typ av duropolymer, som också produceras genom extrudering.

Skillnaden från polystyren är att kol läggs till polystyren, därför är produkterna mycket tätare och har en större säkerhetsmarginal när det gäller deras struktur.

Bild
Bild

Polyuretan

Modern produktionsteknik gör det möjligt att tillverka dekorimiterande gips av polymera material, som inkluderar polyuretan. Med gjuttekniken tillverkas pilaster, pelare, öppen spisportaler, golvlister, lister, takrosetter och andra dekorativa element . Kostnaden för gjutning av polyuretan stuckatur är mycket billigare än gipsmotståndet, men dyrare än skumprodukter. Polyuretan dekor har en hög hållbarhet, det är lätt, elastiskt och hållbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretanprodukter är UV -beständiga, så de blir aldrig gula eller torkar ut . Materialet tål förändringar i temperaturförhållanden. På grund av materialets lätthet är det enkelt att installera det med polymerlim. Ofta är polyuretandekor täckt med förgyllning eller brons, varefter det blir omöjligt att skilja det från naturligt gips.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer

Volymetriska dekorationer används för att dekorera vägg- och takytor, de används för att dekorera fönster- eller dörröppningar, eldstäder och speglar. Beroende på tillämpningsändamålet har stuckaturen en viss konfiguration och dimensioner.

De huvudsakliga dekorativa elementen är indelade efter tillämpningsorten i:

  • dekor för att dekorera väggytor - kapital, rosett, panel, panel, konsol;
  • dekor för dörr- eller fönsteröppningar - plattband, valv, gesimser;
  • dekor för takytan - sockel, hörnelement, balk;
  • universella element - pilaster, gjutning, baguette, kupol, pelare, insats.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika former och storlekar gör det möjligt att skapa en komposition som kan användas i olika designstilar.

Elementen

Den allmänna duken för en tredimensionell bild, skapad med hjälp av stuckaturelement, är sammansatt av olika delar och påminner något om en designer. Varje detalj för att dekorera ett golv eller väggar har sitt eget syfte, vare sig det är pelare, en båge, friser eller en konsol. Volymetriska gjutna produkter tillverkade av olika material har sina egna egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uttag

Med hjälp av uttag dekorerar de platserna där ljuskronorna är monterade på takytan, men de används också som en oberoende inredning. Stuckrosetter blir en nödvändig del av inredningen, om stuckaturelement redan finns i den.

Sockelns huvudfunktion är att betona skönheten och fördelarna med belysningsarmaturen - en ljuskrona.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett uttag är det viktigt att det är i harmoni med resten av dekorelementen och inte överbelastar utrymmet visuellt . För fixering av ljuskronan finns ett hål i uttaget, och om denna produkt är tillverkad av polyuretan skärs den med en kniv, beroende på tjockleken på monteringsstången. Efter installationen kommer hålet att stängas med ett speciellt lock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsoler

En speciell typ av fästen kallas en konsol och är ett fragment av en taklist avsedd för dekorativ efterbehandling. Detta stuckaturelement används för att betona inredningsstilen, komplettera den och lägga till en touch av individualitet. Konsoler används för att montera kolumner eller välvda öppningar. Ofta används konsolen som en stiliserad hylla på vilken en vacker vas eller figur kan placeras . Dessutom används konsoler i de rum där designstilen inte förutsätter att det finns några hyllor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Caissons

De är fyrkantiga element med urtag som används för att dekorera taket eller på insidan av en välvd struktur. Ursprungligen användes caissons i arkitekturen i det antika Grekland, när sådana element kunde underlätta en välvd struktur . Med tiden har dekorativa motsvarigheter blivit en integrerad del av interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Caissons kan också dekoreras med ett mönster eller stuckaturmönster . Moderna gips- eller polymerkassonger betonar stilen och personligheten i rummet som dekoreras. Dessa detaljer ser ganska fina ut om de ligger i taket och är bakgrundsbelysta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kupoler

Den traditionella kupolanvändningen ägde rum i romersk arkitektur, när de användes för kyrktempel eller andra socialt betydande strukturer. Senare kom denna trend till Europa, och idag är barock- eller renässansstilen i designriktningen otänkbar utan att använda dessa volymetriska element. Kupoler användes inte i hembyggnader, eftersom detta var privilegiet för palatsbyggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

För närvarande används polyuretankupoler i det inre i form av takrosetter, där ljuskronan är fäst.

Med hjälp av ett sådant element skapas illusionen av takets djup och dess höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Interiör dekorativ stuckatur gjordes inte bara inomhus, utan också utomhus, på hus. I modern design är konstnärlig modellering inte tillämplig i alla stilar, om det inte bara kommer till sockeln, när man dekorerar tak i flera nivåer eller sträcker eller placerar en takrosett under en ljuskrona.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stuckgjutningen kan ligga till grund för inredningen i följande stilriktningar

Renässans - enligt traditionerna i de gamla romarna och grekerna är denna inredning utformad för att betona lyx och överflöd. Idén om rikedom manifesterar sig i avsiktligt rymliga rum, där det finns färgade stuckaturer, handmålade på tak och väggar, och pelare och valv placeras nära öppningar av fönster och dörrar. Möbler av naturligt massivt trä, gjorda i ljusa färger, kompletterar bilden av en lyxig dekoration. Ritningen av den volymetriska inredningen får varieras - halvnakna figurer av människor och änglar, skott och blommor, prydnad i form av löv, frukt, amforor, bilden av chimärer, fantasimönster är lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Empire stil - Med den lyxiga interiören kan du inte bara betona eleganta möbler och målningar på väggarna, utan också en rik stuckatur. Allt detta kombineras med förgyllning, som finns i rikliga mängder. Typiska motiv för dekoration är scener från en jakt eller en fest. Stuckelement kan avbilda prydnader med ekgrenar, pilbågar och pilar, krigiska motiv, lagerkransar, romerska tvåhuvudörnar och kvinnofigurer i flytande dräkter. I en lägenhet är det osannolikt att sådan lyx är lämplig, men i offentliga lokaler och rymliga hallar ser denna stil väldigt original ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Art déco - visar 20 -talet av förra seklet. Stilen innehåller inslag av lyx och borgerliga traditioner. Förutom stuckaturer är inredningen dekorerad med skinn av vilda djur, och uppmärksamheten riktas mot fönstren med hjälp av dyra gardiner; en basrelief från jaktscener kan placeras ovanför dörren. I Art Deco -stil är överdrivningar inte tillåtna, därför ges företräde åt strikta former och lakoniska korrekta linjer. Den volymetriska stuckaturen som dekorerar ett sådant rum kan kombinera element av blommor, fåglar, djur. Ett oumbärligt attribut som lockar ögat kan vara en spis för uppvärmning av ett hus.

Kaminen kan ha fasthållna prydnadsplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barock - kännetecknas av avsiktlig högtidlighet och pretentiöshet. Designuppgiften är att visuellt expandera och öka utrymmet på alla tillgängliga sätt. Inredningsstilar kan vara rika på komponenter som pelare, stuckaturer av grönska och blommor, inramade speglar. Denna inredning kan ordnas i sovrummet eller i vardagsrummet. Stucken innehåller frukt, blommor, komplexa ornament av geometriska former, nät med små rosetter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassicism - denna stil är alltid återhållsam och enkel i sina former. Designklassikerna, trots sin högtidlighet, ser lugna och snygga ut. Stuckelement innehåller geometriska former och ornament från dem, enkla motiv med sammanvävning av blommor och löv, fåglar, kombinationer av rosetter, facklor, raka linjer. Detta alternativ skulle vara lämpligt för en studie eller bibliotek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modern - anses vara den mest populära stilen som inte tål symmetri. Denna funktion låter den smälta harmoniskt in i alla utrymmen och dekorera den med enkelhet och nåd. Stuckformningselement som används för dekoration innehåller alla delar av djurlivet - det kan vara vegetation, fåglar, djur, människor, vattendrag, band, flytande linjer, penslar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av stuckaturlister för att dekorera det inre av lokalerna gör att du kan uppnå effekten av harmoni och nåd, visuellt utöka utrymmet, göra det särskilt individuellt och attraktivt.

Hur produceras det?

Tillverkningen av stuckaturdekor är en noggrann och komplex process. Först görs ett intryck från prydnaden, enligt vilken en form sedan görs för gjutning av exakta kopior. Formar kan vara gjorda av metall eller polymer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallformer är svårare att tillverka, men i slutändan ger de de tydligaste konturerna av mönstret, så de produkter som produceras på detta sätt är dyrare . Silikonformar används oftare, men deras hållbarhet är begränsad. Kvaliteten på stuckaturgjutning från silikonformar är något lägre, så kostnaden reduceras.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra gjutgods av hög kvalitet används en mängd olika material som snabbt kan härda och bilda en hållbar produkt utan sprickor eller bucklor . Gips, papier-maché, cement och även polymerer används som råmaterial för stuckgjutning. Moderna tillverkare började använda glasfiberkomposit tillsatser för att ge styrka till produkter, liksom polystyren och polyuretan för att göra imitationer av gipsanaloger.

Klassisk stuckaturgjutning i fabriker görs genom pressning. I vissa fall, till exempel, vid beställning av enskilda partier, görs formar och hällning manuellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation och restaurering

Dekorationen av rummet med stuckatur gjuts genom att montera det på ett speciellt lim. Tidigare måste arbetsytan jämnas, putsas, grundas och torkas. Innan installationsarbetet påbörjas får materialet acklimatisera sig en dag i rummet där det ska monteras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under installationen appliceras limmet jämnt på inredningens inre yta och förs sedan till ytan som ska dekoreras och pressas fast tills limmet börjar polymerisationsprocessen. Om inredningen är tung, fästs den på ytan med självgängande skruvar, och hålen i materialet efter installationen stängs med kitt . Reparation och restaurering av skadade stuckaturelement utförs med akryltätningsmedel eller kitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stuckformning tonas ofta i önskad färg. Måla kan göras för hand med vattenbaserad färg.

Bild
Bild

Vackra exempel

Stucko -inredning ser attraktiv ut om rummet har mycket utrymme och högt i tak. I den asketiska versionen används en väggpanel, takrosetter eller andra få element

Bild
Bild
Bild
Bild

Stuckformning betonar skönheten i tak i flera nivåer

Bild
Bild
Bild
Bild

I köket verkar stuckgjutning inte överflödig om rummet är stort och rymligt

Bild
Bild
Bild
Bild

I sovrummet ger ett tredimensionellt utseende mjukhet och komfort

Bild
Bild
Bild
Bild

Den vanligaste efterbehandlingsmetoden är en golvlist

Rekommenderad: